Krystian - ale ja wlasnie zamienilem MDA III na etena

Przedczoraj zadzwonil do mnie Piotr Lisiecki z Unicom i podeslano mi nowy soft (rom) do domu na CD. Zrobilem zmiane romu na 1.5 i teraz jest juz ok

tzn. mirofon dziala jak nalezy, nie ma przesterowan. Poprawiono tez niedzialajacy M-desk, dodano pare malo znaczacych funkcji, na razie mam mniej soft resetow.
Nie bardzo moge sobie jedynie pradzic z odtwarzaniem na PCie plikow video nagranych na etenie. Format mp4 chyba formatowi mp4 nie rowny bo nie bardzo mi chodza te filmy, a dekodeka wlasciewego nie umiem sobie znalezc.
Co ciekawe, etencorp zapowiadal ze patch bedzie dopiero pod koniec lutego a tu juz ... dziwne jest takze to, ze tego nowego Romu nie ma na oficjalnych stronach Etena, ani w zasadzie nigdzie ...
Ludzie ze "swiata" proszo mnie o ten update systemu, bo nikt go nie ma, albo malo kto go ma.
Musze powiedziec ze polski dystrybutor - Unicom - zachowal sie wzorcowo, dzownil do mnie zeby mi wyslac CD z patchem, dzownil tez czy praca etena sie poprawila po zainstlowaniu nowego Romu. Oby jednak nie musiali robic tego wiecej

Jak dziala eten m500.
Wreszcie mam cos co mi odpowiada rozmiarem. Wiem ze niektorzy z was powiedza ze ma za maly ekran, ale to przeciez kwestia tego co kto robi. Przeszedlem od handspringa do mda III (po drodze z 5-6 palmow) majac zawsze wiekszy ekran niz mam teraz. MIalem MDA II, pozniej MDA III - fajne byly oba (szczegolnie III) ale nie moglem sie przemoc do noszenia takiego kloca, ktory mi odgniatal marynarki ... nie wspominajac juz o jezdzie na rolkach, bieganiu czy innych zajeciach gdzie wazny jest rozmiar. Eten zlikwidowal dla mnei ten wlasnie problem.
Po drugie - bateria. Mimo wszystko gadam duzo przez telefon, co żre baterie. MDA II nie dawala rady, MDA III juz lepiej, ale po wlaczeniu BT i gadaniu w samochodzie, pod koniec dnia mialem jakies 30 %. Za malo bylo. Ekran etena majacy 2,8 a nie jak MDA III 3,5 cala widocznie pomniejsza żarcie baterii (bateria mają prawie tyle samo mAh). Pod koniec dnia mam z reguly ok. 60 %. Gdy wylacze BT to mysle ze moznaby dosc do 70 - 75 %.
Eten wsadzil do M500 kilka ciekawych programow uzytkowych, np. jest wbudowana aplikacja wspomagajaca profile telefoniczne uzytkownika (nie trzeba tego dogrywac), tzw. Scenarios, pod godzina pokazuej sie bateryjka pokazujaca stan naladowania (i tak wole procentowo wiec uzywam Battery Packa w tym miejscu), jest nowy speed dial.
Jest tez aplikacja "call filter" umozliwiajaca umieszczenie ludzi w Block List, albo Allow List ( to jest to czego brakuje mi w PLUSGSM). Nie dziala to moze tak jakbym chcial ale juz prawie. Wolalbym zeby sygnal zajetosci dla dzwoniacego do mnie byl od samego poczatku, a nie dopiero po pierwszym sygnale informujacym dzwoniacego ze sie dodzonil.
Przyznam, ze MDA III byl dobrey takze ze wzgledu na klawisze skrótów (4 dodatkowe). Przyzwyczajony do kilku wiecej klawiszy z MDA III musialem sobie poszukac jakiegos softu do przypisania wiekszej ilosc funkcji 4 klwiszon, ale to tez nie problem byl.
Jak dla mnie mogloby byc jeszcze wifi i wtedy byloby wszystko ok, choć dzialanie po wifi generalnie uwazam za nieporozumienie przy zuzyciu baterii jakie mialem w MDA III.
Na razie jestem zadowolony z etena m500. Kupilem nowa 1GB szybka karte SD i teraz popróbuję Auto Mapy. Zobaczymy.
Fakt - wsparcia to nie bedzie takiego jak na Xda - developers, ale moze nie bedzie trzeba.
Jezeli wyjdzie mda mini takie jak MDA III (MDA IIs mini) tyle ze mniejsze i bez klawiatry - kupie na pewno zostawiajac etena.