Eten m500 i aparat

• 2 Odpowiedzi
  • 1170 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Eten m500 i aparat
« dnia: Październik 18, 2005, 13:46:38 »
Witam,

Mam pytanko do posiadaczy Eten M500. Czy w waszych maszynkach jakość zdjęć z wbudowanego apratu też jest na bardzo niskim poziomie?
Oczywiście kupując ten model nie liczyłem na super fotki - mówiąc szczerze to, że ma wbudowany aparat nie było dla mnie żadną zaletą, ale jak już mam ten aparat, to chciałbym mieć z niego pożytek.
Ostrość pozostawia wiele do zyczenia (ale co wymagac od obiektywu tej wielkości), ale dobiło mnie odwzorowanie kolorów - a raczej jego brak. Zdjęcia wychodzą w odcieniach jakich nie powstydziłaby się marka ORWO :) Albo fioletowe, albo czerwone, albo bardzo blade.
Jutro postaram się wrzucić testowe fotki - takie robione 'na żywca', ale i takie typowo do testów, np. fotografia kolorów RGB i CMYK.
pozdrawiam
Philips nino 200 > Eten M500 > HTC Kaiser > Samsung Galaxy S

*

Offline major

• *
  • 65
  • Sprzęt: MDA Vario II
Eten m500 i aparat
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2005, 08:56:37 »
Niestety aparat nie robi najlepszych zdjęć. Najlepiej zdjęcia robić przy dobrym oświetleniu.

Odwzorowanie kolorów zależy od ustawień balansu bieli, ustawienie np na Incandescence zamiast na Auto daje już lepsze efekty. W przypadku zdjęć robionych przy słabym świetle najlepiej użyć ustawienia Shadow, Cloudy lub Night. Moim zdaniem tylko zdjęcia wykonywane w świetle słonecznym nie wymagają "tuningu", chociaż ich jakość nawet w rozdzielczości 1280*960 pozostawia wiele do życzenia.

Ogólnie mówiąc do robienia zdjęć lepiej użyć "prawdziwego" aparatu - tego w ETENie najlepiej używać tylko jeśli nie ma innego wyjścia.

Pozdrawiam
--
Michał
Eten M500 -> Fossil Abacus -> MDA Vario II

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
Eten m500 i aparat
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2005, 16:11:07 »
Jaki obiektyw, takie zdjecia. To trzeba traktowac wylacznie jako gadget, ktory sie przydaje w awaryjnych sytuacjach lub dla zabawy. I tak zdjecia sa o niebo lepsze niz np. z SE T630. Swiatlo, swiatlo i jeszcze raz swiatlo - obiektyw jest malutki i dlatego odwzorowanie kolorow jest nieprawidlowe. Z pustego i salomon nie naleje, nawet, jakbys mial 4 megapiksele.