Eten M500 + Bluetooth - problemy.

• 6 Odpowiedzi
  • 1877 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 08, 2005, 11:49:55 »
No dobra, poddaję się. Wykorzystałem już chyba wszystkie możliwości, ręce mi opadają. Nie jestem w stanie podłączyć Eten M500 przez BT. Ani Dial-Up, ani Activesync. Pomocy...

Mój setup:
IBM TP 41 Win Xp Prof Eng SP2.
Eten M500 ROM 042

Włączony BT na TP41. Włączony BT na Eten M500. Rozpoznawane serwisy na Eten M500 zawierają Serial Port (widzę to w "My Bluetooth Places"). Urządzenia się widzą. Mogę manualie podłączyć port - po podłączeniu Serial Port jest widziany w systemie jako COM7. W "My Bluetooth Places" ma stan "Connected"). W "Network Connections" mam zdefiniowany profil Dial-Up. W środku jest wskazanie na Modem - Bluetooth Modem (COM7). Wskazany odpowiedni numer do podłączenia GPRS (*99#). Po wybraniu tego połączenia podnosi się podłączenie na COM7 (jeżeli nie zostało podniesione wcześniej manualnie ), pojawia się napis "Dialing", trwa to chwilę i kończy się komunikatem "Error 692: There  was a hardware failure in the modem (or other connecting device)". I tyle na temat.

Próbowałem też po manualnym podłączeniu portu skomunikować to z ActiveSync. Ustawiałem w nim różne porty COM, bez najmniejszego efektu...

Swoją drogą... Czy jest jakaś możliwość użycia Etena M500 jako modemu GPRS poprzez kabel USB?

BartMan

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 09, 2005, 22:21:18 »
Zazwyczaj trzeba wczesniej aktywowac modem w PDA. Nie wiem jak jest w ETENie, ale chyba we wszystkich MDA jest programik ktory nazywa sie Wireless Modem - tam aktywuje sie modem, dopiero potem mozna "dzwonic"

*

Offline ViPeR

• 20
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2005, 23:30:48 »
Po pierwsze sprawdź ustawienia dla połączenia GPRS (adresy serwera DNS), po drugie jesli są ok to sugeruję łączyć się na nr. *99***1#

i musi działać.

ps. mnie dla ustawień PLUS GSM z moim lapem działa OK

*

Offline zbir

• 13
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2005, 05:26:36 »
podpinam sie pod prosbe kolegi w zakresie problemów z BlueTooth, nie dziala mi:

- parowanie z poziomu Etena - gdy w "search new device" wskazuje nazwe laptopa wyrzuca "Pair failed" (w drugą strone - z lapa jest dobrze). Oczywiscie odnajdywanie w lapie jest wlączone.

- wysylanie plików z eten-a do laptopa - po wybraniu pliku i wskazaniu laptopa jako miejsca docelowego wyświetla FAILED mimo ze laptop jest w stanie "odbierz plik". W drugą strone - z lapa do etena - wysyłanie działa.

- synchronizacja activesync przez BT - odpalam w etenie activesync wybieram TOOLS-CONNECT VIA BT, wyswietla sie nazwa laptopa, wskazuje go i dalej zamiast listy dostępnych portów wyswietla mi sie puste okienko. Oczywiscie w laptopie w portach BT widoczne są przychodzący (COM4) i wychodzacy (COM3) porty eten-a i activesync w laptopie nasluchuje na porcie przychodzącym (COM4)

- wireless modem GPRS w etenie. Samo polaczenie GPRS w etenie działa ale juz laptopa nie moge ustawic zeby uzywał eten-a jako modemu GPRS. Przy probie włączenia w etenie PROGRAMS-PHONE-"wireless modem" dostaje "open bluetooth connection failed"...

Laptop to Acer TM6003 ze zintegr. BT i WinXP SP2...wczesniej BT nokii 6310i działał z nim bez zarzutu...

przerobiłem wszystko co radzili tutaj:

http://www.geekzone.co.nz/content.asp?contentid=449

bez rezultatu:-(

CZY KOMUŚ UDAŁO SIE TO USTAWIĆ???

*

Offline aigel

• 299
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 28, 2005, 10:45:59 »
Cytat: "zbir"
podpinam sie pod prosbe kolegi w zakresie problemów z BlueTooth, nie dziala mi:

- parowanie z poziomu Etena - gdy w "search new device" wskazuje nazwe laptopa wyrzuca "Pair failed" (w drugą strone - z lapa jest dobrze). Oczywiscie odnajdywanie w lapie jest wlączone.

- wysylanie plików z eten-a do laptopa - po wybraniu pliku i wskazaniu laptopa jako miejsca docelowego wyświetla FAILED mimo ze laptop jest w stanie "odbierz plik". W drugą strone - z lapa do etena - wysyłanie działa.

- synchronizacja activesync przez BT - odpalam w etenie activesync wybieram TOOLS-CONNECT VIA BT, wyswietla sie nazwa laptopa, wskazuje go i dalej zamiast listy dostępnych portów wyswietla mi sie puste okienko. Oczywiscie w laptopie w portach BT widoczne są przychodzący (COM4) i wychodzacy (COM3) porty eten-a i activesync w laptopie nasluchuje na porcie przychodzącym (COM4)

- wireless modem GPRS w etenie. Samo polaczenie GPRS w etenie działa ale juz laptopa nie moge ustawic zeby uzywał eten-a jako modemu GPRS. Przy probie włączenia w etenie PROGRAMS-PHONE-"wireless modem" dostaje "open bluetooth connection failed"...

Laptop to Acer TM6003 ze zintegr. BT i WinXP SP2...wczesniej BT nokii 6310i działał z nim bez zarzutu...

przerobiłem wszystko co radzili tutaj:

http://www.geekzone.co.nz/content.asp?contentid=449

bez rezultatu:-(

CZY KOMUŚ UDAŁO SIE TO USTAWIĆ???

Witam Zbirze ;-)
Próbowałeś może instalację nowego ROM ?? Pobierz z www.unicom.pl i zainstaluj w M500 .
Jesli nie pomoże , poprosze o przesłanie zgłoszenia wraz z opisem usterek  do przedstwiciela Eten w Polsce na adres pocket@unicom.pl

poz
aigel

*

Offline zbir

• 13
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 19, 2006, 23:02:22 »
instalacja nowego ROMu nie pomogła. Ale poswiecilem jeden wieczor i przeinstalowalem od zera system w laptopie. Na oryginalnych sterownikach bluetooth WIDDCOM działa mi prawie wszystko (przedtem mialem te co sie zainstalowaly przy instalacji ServicePacka2 do XP) Prawie bo OPRÓCZ NAJWAŻNIEJSZEGO: udostepniania polaczenia GPRS z etena na laptopa czyli "wireless modem" :-(

W nokii 6310i poprostu wlaczalem bluetooth, windows wykrywal mi "bluetooth modem" i dalej juz konfigurowalem w laptopie polaczenie dial-up. W przypadku etena jest sobie taka opcja "wireless modem", kiepsko opisana w helpie i nie bardzo wiadomo co znią zrobic. Wybieram ją, eten łaczy sie z  laptopem, wykrywa port ale CO POWINIENNEM ZROBIC DALEJ ? probowalem dodac recznie modem BT na porcie typu "server" eten-a ale nic to nie daje (nie ma komunikacji z modemem...)

*

Offline zbir

• 13
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 19, 2006, 23:28:36 »
juz sobie poradziłem. Oto link bardzo dobrze opisujący wymagane czynnosci:

http://www.eten-users.net/topic284&hl=wireless+modem

Nareszcie dziala mi ten eten tak jak nalezy... :lol: