W taki sposób zdecydowałem się na Eten’a M500
W pierwszej kolejności postawiłem sobie założenia, które wyglądały następująco:
- musi być zarówno poketem jak i telefonem. Muszę tu zaznaczyć, że wcześniej miałem Asusa 620 i później HP4700. Ten pierwszy po prostu się zużył, dlatego wymieniłem na HP4700. Kariera HP była krótka, a wręcz epizodyczna. Bardzo nie odpowiadały mi w nim wymiary. Dlatego podjąłem decyzje o przesiadce na 2,8”
- procesor minimum 400MHz – bo lubię sobie wieczorem pograć przed snem
- większa pamięć niż 64MB ( AM to u mnie podstawowa aplikacja)
- BT obowiązkowo ( wiadomo GPS)
- kamerka ( można zrobić zdjęcia poglądowe – przydaje się)
- host usb ( przyszłościowo do wykorzystania)
- w miarę małe wymiary. (miał się mieścić w kieszeni)
- czas pracy na baterii co najmniej doba (GSM), 5 godzin PDA
To właśnie główne cele jakie przyświecały mi przy wyborze modelu. Po analizie rynku wybór w zasadzie był niewielki bo raptem 5 modele ASUS, ETEN, MDA, SAMSUNG i jeszcze jakiś wynalazek nie pamiętam nazwy, podobny do Asusa505. W każdym z nich czegoś mi brakowało, no ale już tak jest, ideałów niema. Najbardziej zbliżonym do moich wymagań był ETEN. Ale decyzji nie chciałem podejmować pochopie, zatem zrobiłem sobie wycieczki po sklepach (oj wymęczy sprzedawców, chyba już mnie nie lubią, demonstracje były długie i pytania wnikliwe). Po dotknięciu wszystkich wytypowanych modeli ponownie usiadłem przed monitorem i po czołem czytać na forum o Eten’ie (mało informacji), oraz MDA C., bo pozostały tylko dwa modele. Za każdym razem pomijając wypowiedzi osób, których recenzja była typu „słyszałem”, „ktoś mi powiedział”, „domyślam się”. Budowałem wizerunek urządzenia na bazie użytkowników, zatem i praktyków danego modelu.
I tak oto po miesiącu wnikliwych studiów na poketfonem zdecydowałem się na zakup Etena M500.
Pierwsze wrażenie po otwarciu pudełka było jak najadzie pozytywne. Urządzenie małe, estetyczny wygląd, dobrze leży w dłoni, chromowane przyciski dodają prestiżu. Ale czym prędzej włączyć poketa bo przecież nie dla wyglądu kupuje zabawkę. I tu małe kuku, wkładam baterię i nie działa. Szybko łapie za instrukcję i czytam „pierwsze ładowanie 8 godzin”, myślę sobie cwane urządzenia, każe sobie formować baterię to formujemy 8 godzin mija strasznie wolno, ale jest. Ponownie wkładam aku do poketa i, i znowu ciemność. Zatem ponownie instrukcja, no tak trzeba przesunąć LOCK BAT i „zatrybi”. To chyba wada narodowa, że instrukcje czyta się jak już coś nie działa. Ale dalej przetrzymuje „Q” i
- jest, jest hura świeci jasno bardzo dobry kontrast jestem „hepi”,
- o fajne ikonki na Today’ju,
- szybkie zmiany w systemie własne preferencje i jest „git”
- czas na PROGRAMS, skromniej niż w HP4700 ale i tak dobrze,
- ok. test fonu. Biegiem tel. do żonci - „…jak mnie słyszysz”, „super chyba telefon zmieniłeś…” – nic ująć nic dodać.
- no to cichaczem foto w pokoju szefa, i zrzut do „kompa” i jest super kolorki thebest szczegóły są, jest duży plus – choć troszeczkę za dużo różu wchodzi, ale retusz na PC załatwia sprawę.
- no to do dzieła tel. do AM „- ... szanowny zmieniłem poketa, czy da się nr licencji zmienić, ależ tak proszę.”. Szybki instal i jest podstawowa aplikacja. „ - … System gotowy do pracy”
Wyznaczam trasę, przesuwam ekran jest super śmiga, aż miło. I w tym momencie rozwiewają się moje ostanie wątpliwości co do wyboru urządzenia. Martwił mnie procesor SAMSUNGA, obawiałem się jego wydajności i zgodności z XScale, ale jak do tej pory wszystko co działało na Asusie i HP tu też odpala.
Ok. mija miesiąc i stwierdzam, że ETEM M500 jest tym czego szukałem, dokładnie spełnił moje wszystkie oczekiwania i to z na wiązką. Ja miałbym się przyczepić to tylko do dwóch drobiazgów, ale zawsze tak jest jak się niema do czego przyczepić to się czepia drobiazgów.
Obudowa ma już delikatne ryski, część GSM jest nieco mniej czuła niż tradycyjny telefon, ale nie jest to jakaś szczególna wada. Wystarczy delikatnie zrobić krok w praw w lewo i jest ok. i to w szczególnie trudnych warunkach miejskich gdzie inne telefony też gubiły zasięg.
Zatem polecam ten produkt, jeśli masz takie same preferencje ja wymienione w górnej części wypowiedzi.
Co do MDA C. nie wypowiem się, gdyż nie używałem tego jak domniemywam także bardzo dobrego poketa. Plusy i minusy już opisywałem w poście, do którego skrót jest powyżej.
Pozdrawiam Piotr41