E-Ten M500 czy Era MDA Compact, czy moze cos innego?

• 25 Odpowiedzi
  • 7279 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline NIXin

• 20
« dnia: Sierpień 02, 2005, 09:45:19 »
Witam
Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś MDA, jednak mam problem który wybrać. E-Ten M500 jest zadowalający funkcjami i ceną, ale slyszalem ze są ogromne problemy z zasięgiem :|, a to jest przeciez jedna z wazniejszych funkcji. (o jakości mikrofonu nie wspomne, ale to sie da poprawic instalujac nowy firmware). Więc rozwazam z tego wzgledu H6340, ale znowu on ma kiepski procesor (166MHz ?) i na dodatek zwykłą wersje WP2003 Phone Edition (nie SE). I tu tez pytanie - da się zrobić upgrade?
Co mi polecacie, HP, czy E-Ten'a? Czy może coś innego? 2000zl to dla mnie juz jest duzo, ale taki calkowity MAX to będzie 2500zl. HP i E-Ten się mieści w granicach cenowyc :).

Dzieki z gory i pozdrawiam.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2005, 09:53:32 »
Nie ma upgrade'u do nowszej wersji okienek dla tego modelu HP. Ja polecam Era MDA Compact.
http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10349

1.800zl z VAT nowka.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2005, 09:53:41 »
a dlaczego akurat te modele? do 6340 upgrade'u na pewno nie bedzie

co do procesora 6340 to jest to jednostka TI OMAP 168 mhz - ogolnie bardzo wolny PDA, a jego grafika jest juz ponizej krytyki - w testach ok 50% wolniejszy np. od h1940 z zegarem 266 mhz

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2005, 09:54:41 »
Tzn jest bardzo wolny... ale do zastosowan typowo biurowych i telefonicznych nadaje sie w sam raz.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2005, 09:58:28 »
tu masz test wspomnianego przez ciebie m500 - w testach m.in. z 6315, ktory posiada taki sam procesor jak 6340 oraz i-mate Jam czyli MDA Compact
http://www.mobiletechreview.com/e-TEN-M500.htm

*

Offline NIXin

• 20
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 02, 2005, 10:12:12 »
hm, coraz bardziej jestem skuszony do tego MDA Compact :)
zwłaszcza że i E-Ten ma wyświetlacz 2,8'' i MDA Compact, a z tego co widze MDA Compact jest porządniejszy...
Dzieki za odpowiedzi czekam na kolejne :)

PS
Ile okolo kosztują karty pamieci?

PS2
Hmm... ale jest jedna sprawa, ponoć ETEN będzie oferowal upgrade do Windows Mobile 5, jak sie sprawa ma z MDA Compact'em?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2005, 10:15:11 »
Cytat: NIXin
Ile okolo kosztują karty pamieci?
no wiesz... a ile kosztuje samochod? http://www.allegro.pl i sprawdz

*

Offline NIXin

• 20
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 02, 2005, 10:18:07 »
:D
sorry, lenistwo, chcialem tylko orientacyjna cene, ale dobra, ZROBIE to ;) wejde na jakis sklep internetowy/aukcje i poszukam ceny...

dobra, ale to byl OT :)
moze wrocmy do tematu? :D

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 02, 2005, 10:23:25 »
Na 99% nie bedzie upgrade'u do WM 5.0 dla MDA Compact.

*

Offline NIXin

• 20
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 02, 2005, 10:43:17 »
a jak się ma sprawa z rozpoznawaniem pisma, dziala jakoś sensownie?

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 02, 2005, 12:09:35 »
Cytat: NIXin
hm, coraz bardziej jestem skuszony do tego MDA Compact :)
zwłaszcza że i E-Ten ma wyświetlacz 2,8' i MDA Compact, a z tego co widze MDA Compact jest porządniejszy...
Dzieki za odpowiedzi czekam na kolejne :)

... z tego co ja widzę w tym teście to ... Eten praktycznie we wszytkich parametrach przewyższa konkurencję - chyba, że źle czytam test ....

... co do upgrade do WM5.0 - to jest duża szansa, że do ETEN M500 będzie ....

[Dodano: 2005-08-02 12:11:11]
oj chyba coś źle zrobiłem w poprzednim poście ... poprawię się

... z tego co ja widzę w tym teście to ... Eten praktycznie we wszytkich parametrach przewyższa konkurencję - chyba, że źle czytam test ....

... co do upgrade do WM5.0 - to jest duża szansa, że do ETEN M500 będzie ....

*

Offline NIXin

• 20
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2005, 12:29:51 »
Hmm... a co ewentualnie polecacie z ekranem 3,5'' ?

EDIT:
Mowiac szczerze pomiedzy wyborem MDA Compact a ETen M500 mam wielkie wachania. ETen kosztuje 2000zl, MDA Compact troche ponad 1800zl. To nie jest ogroman roznica, a znowuż coraz bardziej przekonuje mnie ETEN (te jego plusy z topicu ponizej), nie wiem co wybrac :(
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=19269

Jeszcze myslalem nad czyms z wiekszym ekranem. Chyba ze te 2,8'' wystarczają w zupelnosci? Moglby sie ktos na ten temat wypowiedziec?

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2005, 13:10:07 »
Jednemu wystarczy... drugiemu nie. Jest to osobniczo zmienne... dlatego nie ma co opierac sie na opiniach innych ludzi.

*

Offline NIXin

• 20
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 03, 2005, 14:38:43 »
Co byście wybrali na moim miejscu? MDA Compact czy E-Ten'a M500?
E-Ten szybszy i wogole lepszy jezeli chodzi o sprzet, ale gorszy support z tego co czytam. Różnica ceny to dokladnie 170zł (E-Ten drozszy), naprawde nie wiem co mam zrobic... ;]
Juz za niedlugo chce kupic ten sprzet. "Ten sprzet" - wlasnie, tylko ktory? :) Zdaje się na was, bo to będzie moj pierwszy palm. (mowiac szczerze nigdy na zywo nawet nie widzialem takiego MDA, czy wogole palma jezeli o to chodzi...)

Pozdrawiam... NIXin

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 03, 2005, 17:53:46 »
Jak nie widziales to dobrze by bylo przed kupnem jednak odwiedzic jakis sklep gdzie moglbys sie z takim PDA zapoznac.

Ja wybrałbym MDA Compact, Eten dla mnie odpada, ale to bylby moj wybor.

*

Offline NIXin

• 20
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 03, 2005, 17:57:48 »
OK, pojde do sklepu i poogladam.
Co do twojej odpowiedzi mi chodzilo raczej o to dlaczego bys wybral tak a nie inaczej, a nie poprostu co bys wybral bo to mi duzo informacji nie daje :D

Dzieki, pozdro ;)

*

Offline Piotr41

• *
  • 83
  • Sprzęt: BT620, 4700, Eten500, Eten650, AcerS200, SGS3
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 04, 2005, 21:20:26 »
W taki sposób zdecydowałem się na Eten’a M500
W pierwszej kolejności postawiłem sobie założenia, które wyglądały następująco:
- musi być zarówno poketem jak i telefonem. Muszę tu zaznaczyć, że wcześniej miałem Asusa 620 i później HP4700.  Ten pierwszy po prostu się zużył, dlatego wymieniłem na HP4700. Kariera HP była krótka, a wręcz epizodyczna. Bardzo nie odpowiadały mi w nim wymiary. Dlatego podjąłem decyzje o przesiadce na 2,8”

- procesor minimum 400MHz – bo lubię sobie wieczorem pograć przed snem
- większa pamięć niż 64MB ( AM to u mnie podstawowa aplikacja)
- BT obowiązkowo ( wiadomo GPS)
- kamerka ( można zrobić zdjęcia poglądowe – przydaje się)
- host usb ( przyszłościowo do wykorzystania)
- w miarę małe wymiary. (miał się mieścić w kieszeni)
- czas pracy na baterii co najmniej doba (GSM), 5 godzin PDA  

To właśnie główne cele jakie przyświecały mi przy wyborze modelu. Po analizie rynku wybór w zasadzie był niewielki bo raptem 5 modele ASUS, ETEN, MDA, SAMSUNG i jeszcze jakiś wynalazek nie pamiętam nazwy, podobny do Asusa505. W każdym z nich czegoś mi brakowało, no ale już tak jest, ideałów niema. Najbardziej zbliżonym do moich wymagań był ETEN. Ale decyzji nie chciałem podejmować pochopie, zatem zrobiłem sobie wycieczki po sklepach (oj wymęczy sprzedawców, chyba już mnie nie lubią, demonstracje były długie i pytania wnikliwe). Po dotknięciu wszystkich wytypowanych modeli ponownie usiadłem przed  monitorem i po czołem czytać na forum o Eten’ie (mało informacji), oraz MDA C., bo pozostały tylko dwa modele. Za każdym razem pomijając wypowiedzi osób, których recenzja była typu „słyszałem”, „ktoś mi powiedział”, „domyślam się”. Budowałem wizerunek urządzenia na bazie użytkowników, zatem i praktyków danego modelu.  
     I tak oto po miesiącu wnikliwych studiów na poketfonem zdecydowałem się na zakup Etena M500.
Pierwsze wrażenie po otwarciu pudełka było jak najadzie pozytywne. Urządzenie małe, estetyczny wygląd, dobrze leży w dłoni, chromowane przyciski dodają prestiżu. Ale czym prędzej włączyć poketa bo przecież nie dla wyglądu kupuje zabawkę. I tu małe kuku, wkładam baterię i nie działa. Szybko łapie za instrukcję i czytam „pierwsze ładowanie 8 godzin”, myślę sobie cwane urządzenia, każe sobie formować baterię to formujemy 8 godzin mija strasznie wolno, ale jest. Ponownie wkładam aku do poketa i, i znowu ciemność. Zatem ponownie instrukcja, no tak trzeba przesunąć LOCK BAT i „zatrybi”. To chyba wada narodowa, że instrukcje czyta się jak już coś nie działa. Ale dalej przetrzymuje „Q” i
- jest, jest hura świeci jasno bardzo dobry kontrast jestem „hepi”,
- o fajne ikonki na Today’ju,
- szybkie zmiany w systemie własne preferencje i jest „git”
- czas na PROGRAMS, skromniej niż w HP4700 ale i tak dobrze,
- ok. test fonu. Biegiem tel. do żonci - „…jak mnie słyszysz”, „super chyba telefon zmieniłeś…” – nic ująć nic dodać.
- no to cichaczem foto w pokoju szefa, i zrzut do „kompa” i jest super kolorki thebest szczegóły są, jest duży plus – choć troszeczkę za dużo różu wchodzi, ale retusz na PC załatwia sprawę.
- no to do dzieła tel. do AM „- ... szanowny zmieniłem poketa, czy da się nr licencji zmienić, ależ tak proszę.”. Szybki instal i jest podstawowa aplikacja. „ - … System gotowy do pracy”
Wyznaczam trasę, przesuwam ekran jest super śmiga, aż miło. I w tym momencie rozwiewają się moje ostanie wątpliwości co do wyboru urządzenia. Martwił mnie procesor SAMSUNGA, obawiałem się jego wydajności i zgodności z XScale, ale jak do tej pory wszystko co działało na Asusie i HP tu też odpala.

Ok. mija miesiąc i stwierdzam, że ETEM M500 jest tym czego szukałem, dokładnie spełnił moje wszystkie oczekiwania i to z na wiązką. Ja miałbym się przyczepić to tylko do dwóch drobiazgów, ale zawsze tak jest jak się niema do czego przyczepić to się czepia drobiazgów.
Obudowa ma już delikatne ryski, część GSM jest nieco mniej czuła niż tradycyjny telefon, ale nie jest to jakaś szczególna wada. Wystarczy delikatnie zrobić krok w praw w lewo i jest ok. i to w szczególnie trudnych warunkach miejskich gdzie inne telefony też gubiły zasięg.  
Zatem polecam ten produkt, jeśli masz takie same preferencje ja wymienione w górnej części wypowiedzi.
Co do MDA C. nie wypowiem się, gdyż nie używałem tego jak domniemywam także bardzo dobrego poketa. Plusy i minusy już opisywałem w poście, do którego skrót jest powyżej.

Pozdrawiam Piotr41

*

Offline NIXin

• 20
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 07, 2005, 00:30:03 »
Dzieki za obszerna wypowiedz :)
Juz wiem ze pochodze po sklepach i zdecyduje sie na jeden z nich...
I skoro juz mowa o sklepach - gdzie w Krakowie albo w Chrzanowie mozna poogladac / kupic takie cuda? ;)

Pozdrawiam, NIXin

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 07, 2005, 09:05:12 »
W Krakowie jest sklep www.palmtopy.pl

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 23, 2005, 20:41:04 »
Osiolkowi w zloby dano... MDA Compact vs Eten m500 - help!

Jak najlepiej wydac 2kPLN.
Stoje przed tym samym wyborem. Nixin, co kupiles?
Krotko podsumuje to, co wiem (pomijam kwestie designu, wagi, aparatu foto, bo to sie nie liczy - odczucia subiektywne):

mda compact plusy:

cena 200 pln nizsza niz eten
bardziej renomowany sklep (salon Era) - co za tym, idzie, latwiej chyba o ewentualny serwis?

mda compact minusy:
kiepski glosnik i tryb glosnomowiacy
klopoty z sesja GPRS/MMS - wymaga ingerencji w soft

eten plusy:
lepszy wyswietlacz i glosnik
lepsza bateria
lepsze etui firmowe

eten minusy:
slaby modul GSM - wymaga ingerencji - wgranie nowego ROM-u
resety i zwisy
rysujaca sie obudowa

Cos dodacie lub skomentujecie? To powazna decyzja zyciowa ;)
Janek

*

Offline NIXin

• 20
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 23, 2005, 21:04:08 »
Mowiac szczerze jeszcze nie wybralem... ;)
Nadal sie zastanawiam, ale w tym tygodniu (ew. nastepnym) powinienem dokonac wyboru.
O ile wogole... ostatnio coraz wiecej mnie ludzi straszy złodziejstwem, ze chyba bez osobistego ochroniaza z takim drogim sprzetem sie nie obejdzie ^^
:/
Czemu w polsce jest takie fajne prawo ?
Na dodatek wcale nie jestem specjalnie umiesniony, chociaz biegac potrafie, ale co to ma byc? Kupowac sprzet po to zeby go wyciągać tylko na obrzezach miasta i w bezpiecznych miejscach? Nigdzie go ze soba nie nosic bo 'ktos' moze go zwinac? :|
Paranoja jednym słowem...

Pozdrawiam, NIXin

*

Offline janek72

• 256
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 24, 2005, 13:44:58 »
Pytania do userow:
1. Czy glosnik w mda compact jest rzeczywiscie beznadziejny?
2. Czy razem z mda compact jest licencja na outlook (po stronie PC). Jak to wyglada w przypadku etena.
Janek

*

Offline aigel

• 299
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 24, 2005, 16:02:54 »
Cytat: janek72
Pytania do userow:
1. Czy glosnik w mda compact jest rzeczywiscie beznadziejny?
2. Czy razem z mda compact jest licencja na outlook (po stronie PC). Jak to wyglada w przypadku etena.
Janek

1. Mda compact  nie używam
P.S. Eten M500 ma wbudowaną funkcję głośnomówiącą .. mało kto o tym pisze a to bardzo użyteczna sprawa, zwłaszcza podczas jazdy..

2. Razem z urządzeniem Eten M500 dostarczane są w  standardowym komplecie : słuchawki stereo z mikrofonem, etui,stacja dokująca , kabel USB, ładowarka sieciowa,akumulator, oprogramowanie Microsoft Outlook  ( oczywiscie z licencją ), Microsoft Activesync.......

Pozdrawiam
Piotr Lisiecki
UniCom sp. z o.o. - przedstawiciel Eten w Polsce
www.unicom.pl

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 24, 2005, 16:13:59 »
Kazdy nowy palmtopo-telefon ma tryb glosnomowiacy. Kazdy palmtop z systemem Pocket PC ma w komplecie Outlooka (tyle ze wersje angielska). Glosnik w MDA Compact jest po prostu przecietny - nie jest traficzny.

*

Offline janek72

• 256
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 24, 2005, 16:16:36 »
Panie Piotrze L.

Przed chwila rozmawialem z Panem telefonicznie - zapomnial Pan napisac jeszcze o promocji m500 ze sluchawka Bluetooth :)
Na 99% wybiore sie w tym tygodniu na Uminskiego 6 celem dokonania zakupu :)
Nie ma nawet co porownywac (wg mnie) mozliwosci takiego etena z podobnym cenowo np. SE p910i.

Pozdrawiam serdecznie
Janek

*

Offline aigel

• 299
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 25, 2005, 08:53:55 »
Cytat: janek72
Panie Piotrze L.

Przed chwila rozmawialem z Panem telefonicznie - zapomnial Pan napisac jeszcze o promocji m500 ze sluchawka Bluetooth :)
Na 99% wybiore sie w tym tygodniu na Uminskiego 6 celem dokonania zakupu :)
Nie ma nawet co porownywac (wg mnie) mozliwosci takiego etena z podobnym cenowo np. SE p910i.

Pozdrawiam serdecznie
Janek

Nie chciałem takiego info dawac , żeby nie zostało to poczytane za reklamę ... aczkolwiek potwierdzam.. mamy teraz super ofertę cenową na zestaw Eten M500 + słuchawka bluetooth Jabra Bt 205..

Zapraszam...

Piotr Lisiecki
UniCom sp. z o.o. - przedstawiciel Eten w Polsce
www.unicom.pl