Czułość nacisku LCD

• 31 Odpowiedzi
  • 6370 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czułość nacisku LCD
« dnia: Grudzień 28, 2006, 00:44:20 »
Czy ekrany LCD w PDA mierzą w jakiś sposób czułość nacisku rysika na powierzchnię ekranu ?  Pytam się bo w moim X500 w zależności od tego z jaką siłą "kliknę" rysikiem niezależnie od pozycji ekranu, to zawsze na środku ekranu pokazuje się takie jakby chwilowe "wgniecenie" o wielkości zależnej od nacisku.  Dzieje się też tak w innych PDA, czy może ja za mocno klikam? :worried:

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 28, 2006, 11:06:15 »
raczej za mocno klikasz :)

siła nacisku...
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2006, 18:49:24 »
to dziwne, ale miałem ETENa M500, na początku działał super, po awarii,wrócił z niemczech ODMIENIONY między innymi pojawiały się efekty nacisku.
Sprawa chyba tkwi w foli, im cieńsza tym delikatniejszy staje się ekran.
Dbaj o niego, bo to najdroższy element Twojego sprzętu.
P.S. Dodatkowo przerobiłem pisak, teraz wygląda tak samo, ale ze sprężynką działa jak te z tabletów,dodatkowo łatwiej pisze się w trasie, gdy szarpie i rzuca - sprężynka delikatniej traktuje ekran nie przerywając pisania.

*

nothin

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2006, 19:05:18 »
jest tweak, który ponoć ma za zadanie zmieniać odbiór siły nacisku ekranu, niemniej myślę, że w tym przypadku problem jest innej natury...
jeśli klikasz delikatnie i robią się odbarwienia, zacząłbym się martwić....

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 31, 2006, 14:11:45 »
Cytat: "nothin"

Trochę mnie zaniepokoiło to stwierdzenie. Z moim X500 wszystko jest jak na razie OK, ale jak wcześniej wspominałem to mój pierwszy PDA i nie chcę się wygłupić jakąś reklamacją, jeśli wszystkie modele tak mają. Podsyłam link do króciutkiego filmiku trochę kiepskiej jakości, ale będzie wiadomo o co chodzi -  http://adrianklos.wrzuta.pl/film/4eKoHKQFM2/x500
Prosiłbym użytkowników X500 o zrobienie krótkiego testu -  załączenie ImageMaker z jakimś szaro niebieskim tłem i zwykłe poklikanie po ekranie, bądź lekkie pościskanie z boku :) . Mi jak widać na filmiku robią się takie kółka na środku ekranu i nie wiem czy ma to sens reklamować, czy sobie darować.
Pzdr.
P.S
Efektu tego nie widać wcale na białym tle !!!  (trzeba by się bardzo dokładnie przyjrzeć żeby w ogóle coś zauważyć ).

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 31, 2006, 14:39:42 »
:terrified: Ty to lepiej reklamuj, gdyż takie coś w żadnym wypadku nie powinno się dziać. Widocznie coś jest centralnie za ekranem co go uciska właśnie w tym miejscu (w ostateczności przy większym ucisku może się nawet rozlać).
Mam zresztą dokładnie taki sam efekt na matrycy LCD w laptopku, jednak nie jest ona dotykowa. :)

*

nothin

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 31, 2006, 14:49:42 »
ok, powiedz mi teraz:
czy dociskasz spód pocketa, że się tak robi?
czy to się dzieje tylko w tym danym miejscu?
czy miałeś kiedykolwiek objaw, ze gdzieś obok takiego miejsca pojawił się odbrawiony kawałek obrazu, który widać przez kilka sekund?

ciekawi mnie to , bo możliwe, ze mamy podobny problem ....

co do teoretycznej zmiany siły nacisku...
szukam wpisu w rejestrze na ten temat, tyle, że z filmiku rzecz wygląda na czysto mechaniczną, te fale od rejestru nie zależą...

poklik ma rację, u mnie objaw taki jest w miejscu proca pod ekranem, i teraz pytanie, czy warto rozkręcać maszynę żeby jakoś to odizolować....

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 31, 2006, 15:58:07 »
ok, powiedz mi teraz:
czy dociskasz spód pocketa, że się tak robi?
czy to się dzieje tylko w tym danym miejscu?
czy miałeś kiedykolwiek objaw, ze gdzieś obok takiego miejsca pojawił się odbrawiony kawałek obrazu, który widać przez kilka sekund?
....

1)Nie dociskam spodu pocketa, pocket leży sobie normalnie na biurku
2)Zawsze "koła" pojawiają się w środku
3)Nigdy jeszcze nie pojawił mi się jakiś kawałek odbarwionego obrazu. Efekt ten widoczny jest tylko w chwili nacisku.
Teraz już nie wiem czy to reklamować  :terrified: . Przecież jak odeślę sprzęt do serwisu to mogę go nie mieć przez trzy tygodnie, a w końcu i tak okaże się że to normalny objaw nie mający wpływu na pracę urządzenia

*

nothin

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 31, 2006, 16:03:14 »
jeśli przyjąc że taka fala jak w lcdeku od peceta to norma...

ja bym zapytał ,czy serwis widział takie rzeczy na oczy przed wysłaniem...
coś ewidentnie ci dociska ekran od spodu... czy to wada? hmmm. tak, pewnie tak. jak proc się zagrzeje, to po paru miesiącach będziesz miał odbarwienia tego miejsca, czy to problem, tak, pewnie tak...

powodzenia.

oczywiście; nie zjadłem wszystkich rozumów, moze nie mam racji; ale wyobrażam sobie taki efekt na nowej maszynie i to byłby ból, zwyczajny ból.

LCD
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 31, 2006, 17:17:59 »
Jak widzę, wiele wypowiedzi jest na temat nacisku LCD, stałe odbarwienie to napewno problem, jak piszecie, walczyłem o mojego ETENa dość długo z firmą UNICOM, która bardzo pomogła mi zrozumieć jego dzsiałanie, tyle co mój sprzet przeszedł, to żadko który.
Wracając do tematu, to wypróbujcie folie ( niemiecki servis, odpisał mi, że każdy LCD chwilowo się odbarwia - ale nie na stałe ), u mnie zadziałały.
Co do softu adekwatnego tabletom, no cóż, szukałem i pytałem wszystkich: zasada działania naszych LCD jest inna niż tabletów, przez rok szukałem i znalazłem tylko mini-SERVER, traktujący nasz palmfon jako tablet, ale nie działa to za specjalnie, napewno nie do grafiki.
Jeśli ktoś będzie miał więcej szczęścia w szukaniu...bardzo prosiłby o link.
Nie wiem wszystkiego, ale UNICOM, chcąc sprzedawać swój sprzęt - jest naprawde pomocny, firma na TOPie,jedna z nielicznych.
Pozdrawiam wszystkich Piotr_39.

*

nothin

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 31, 2006, 17:20:22 »
ale nie rozumiem, na tablecie jest ten sam problem?

*

Offline Poklik

• 2379
Re: LCD
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 31, 2006, 17:48:23 »
Cytat: "Piotr_39"
Wracając do tematu, to wypróbujcie folie ( niemiecki servis, odpisał mi, że każdy LCD chwilowo się odbarwia - ale nie na stałe ), u mnie zadziałały.

Taaa, ciekawe tylko co to za serwis. Jeżeli to ten serwis, który ma ci w ramach gwarancji naprawić palmtopa za free to nie dziwię się, że tak napisali...  :bored: Może i lcd w laptopach i innych urządzeniach z NIE DOTYKOWYM ekranem mogą po dotknięciu się odbarwiać to jednak w palmtopach z DOTYKOWYM ekranem jest to nie do przyjęcia. Żaden, nawet najstarszej genercaji palmtop nie miał odbarwiającego się ekranu LCD. Po dotknięciu nie widać na nim żadnego śladu. I tak właśnie powinno być w sprawym palmtopie.

Cytat: "Piotr_39"
wszystkich: zasada działania naszych LCD jest inna niż tabletów, przez rok szukałem i znalazłem tylko mini-SERVER, traktujący nasz palmfon jako tablet, ale nie działa to za specjalnie, napewno nie do grafiki.

To jest chyba logiczne...
Jednak nie za bardzo wiem co mają do tego wątku tablety (graficzne jak mniemam). Ale jak bardzo chcesz jakiegoś softu to tu masz dwa pierwsze z brzegu programy: http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=15882 http://www.handango.com/PlatformProductDetail.jsp?productId=22659 chociaż jest i o wiele więcej.

PS. A oto screen dla których nie chce się oglądać powyższego filmiku:

Tak naprawdę tło jest jednolite, to po środku to właśnie te przebarwienie.

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 02, 2007, 09:49:51 »
ja bym od razu leciał reklamować.

Re: LCD
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 02, 2007, 20:31:44 »
Witam Poklik.
Czuje się jak w szkole, no ale na tym to polega...
Hm. Jak widze źle mnie zrozumiałeś, przyjemność naprawy LCD to 950zł i nie znalazł się nikt kto zrobiłby to za darmo, ale nie w tym rzecz...
w przypadku Twojej demonstracji, to naprawde problem, to prawie wgniot!, a nie przebarwienie, chyba jednak servis się kłania, choć nie sugeruj się zbytnio opiniami, napisz do firmy produkującej lub przedstawiciela wyślij filmik, to napewno ułatwi im decyzje.
Co do mojego porównania z tabletami, to we wcześniejszych postach pytano, czy PDA oblicza siłe nacisku, też tego szukałem i znalazłem tylko servery, żaden z nich nie regulował siły nacisku, jadynie grubość kreski.
Chciałbym wiedzieć wszystko, ale niestety, wiem tylko tyle co przerobiłem ze swoimi srzętami, a wierz mi, że nie było dobrze. Teraz chcę X500 Glofiish-a, tyle tylko, że nigdzie nie jest napisane co w nim instalować, ARM, MIPS, SH3 - wiesz może ?
Były chwile, że tęsniłem do zwykłego telefonu, och jak bardzo.

*

Offline as127

• **
  • 207
Re: Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 02, 2007, 20:52:29 »
Cytat: "AdrianKlos"

......
ekranie, bądź lekkie pościskanie z boku :) . Mi jak widać na filmiku robią się takie kółka na środku ekranu i nie wiem czy ma to sens reklamować, czy sobie darować.
Pzdr.
P.S
Efektu tego nie widać wcale na białym tle !!!  (trzeba by się bardzo dokładnie przyjrzeć żeby w ogóle coś zauważyć ).

Obejrzałem filmik, zdecydowanie kwalifikuje się do reklamacji, nie daj sobie przypadkiem wmówić w serwise, że to normalne.

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 03, 2007, 09:00:31 »
Oczywiscie tylko reklamacja u starszego na X500 nic takiego nie ma

odbarwianie przy docisku rysika jest chyba norma ?? (na razie naklejona folia z zestawu)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 03, 2007, 09:19:36 »
Cytat: "quarek"
odbarwianie przy docisku rysika jest chyba norma ?? (na razie naklejona folia z zestawu)

odbarwianie też nie powinno być normą (no chyba że akurat coś rysujesz :D)
na innych pocketach nic takiego się nie dzieje i nie powinno być żadnych wizualnych efektów dotykania rysikiem. Może ten model o którym piszecie ma jakąś wadę, to co wyżej pokazano to przegięcie, ale jeśli u ciebie się coś odbarwia to też nie za dobrze

*

Offline mariano77

• *
  • 76
  • Sprzęt: m515,p800/p900,eten x500,htc touch hd,htc one S
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 03, 2007, 09:47:05 »
moj X500 stal sie tak bardzo "nieczuly"  :(  ze musialem go odeslac na serwis  ... po kilku godzinach uzytkowania :wkurzony:

moze seria X500 ma trefne ekrany???

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 03, 2007, 10:59:33 »
U mnie nic takiego sie nie dzieje, to kwalifikuje sie do natychmiastowego serwisu.

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 04, 2007, 08:27:39 »
Jako ze to telefon ojczulka bawie sie nim tylko od czasu do czasu

Niestety tez ma takie odksztalcenie jak pokazano na filmie i screenie

ale dzieje sie to dopiero po dłuższym naciskaniu na ekran gdy nie dociskam ekran jest czysty ..... na filmie odkrztalcenie jest caly czas

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 04, 2007, 10:43:47 »
Cytat: "mariano77"
moj X500 stal sie tak bardzo "nieczuly"  :(  ze musialem go odeslac na serwis  ... po kilku godzinach uzytkowania :wkurzony:
moze seria X500 ma trefne ekrany???

Cytat: "quarek"

Niestety tez ma takie odksztalcenie jak pokazano na filmie i screenie
ale dzieje sie to dopiero po dłuższym naciskaniu na ekran gdy nie dociskam ekran jest czysty ..... na filmie odkrztalcenie jest caly czas

U mnie odkształcenie występuje tylko w chwili nacisku. "Fale" które pojawiają się na środku ekranu i widoczne są  filmie są właśnie efektem nacisku rysika. Problem ten jak widać nie jest jednak jednostkowy :(

*

Offline clie

• **
  • 107
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 05, 2007, 08:27:49 »
Witam,
na moim x500 też występuje ten efekt podobny do rozchodzących się na wodzie fal. Pojawia się jednak tylko w przypadku gdy tło jest ciemne i silnie barwione i to jedynie w momencie gdy dotykam ekran rysikiem.
Ta chwilowa (bardzo podobny efekt występuje na ciemnoniebieskim tle w laptopach - przy czym tam fale rozchodzą się w miejscu nacisku a nie na środku) fala pojawia sie tylko na środku ekranu, bez względu na to gdzie przykładam rysik i po jego odsunięciu znika. Nie występują żadne dodatkowe przebarwienia.
Pozdrawiam
Clie

*

Offline Poklik

• 2379
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 05, 2007, 14:22:18 »
Clie: takie fale występują na matrycach LCD np. w laptopach (o czym już tu pisałem), ale powtarzam ponownie: NIE JEST TO NORMALNE W MATRYCACH PALMTOPÓW!

Zapewne jest jakieś "zabezpieczenie" na przedniej warstwie wyświetlacza, a od spodu jest on "goły". Możliwe, że jest to wada w samej konstrukcji tych palmtopów i pod wyświetlaczem jest jakiś wystający element, który przy naciśnięciu ekranu lekko go ugniata i powstaje taki efekt.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 10, 2007, 10:11:37 »
A to wypowiedz dystrybutora Unicom -
Witam,

Według producenta, efekt fal jest cechą ekranów a nie wadą i nie podlega naprawie.

Pozdrawiam,
.................

UNICOM Sp. z o.o.
ul. Umińskiego 6
03-984 Warszawa
tel. (22) 672 01 71
tel. (22) 671 40 60
fax (22) 672 01 76
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 10, 2007, 12:53:50 »
I wszystko jasne coz musimy zaakceptowac ta wade

*

Offline Poklik

• 2379
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 10, 2007, 15:38:56 »
Cytat: "Claude"
A to wypowiedz dystrybutora Unicom -
Witam,

Według producenta, efekt fal jest cechą ekranów a nie wadą i nie podlega naprawie.

Bez komentarza.  :terrified:  :terrified:  :terrified:
Powiem jedno: nigdy od nich niczego nie kupię.  :wkurzony:  :wkurzony:  :wkurzony: Przynajmniej co ma taką bezużytceczną gwarancję...

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 10, 2007, 15:42:07 »
Tak czy tak , dla zaspokojenia wlasnej ciekawosci , zadam to samo pytanie supportowi etena + jakiemus dystrybutorowi etena w Niemczech. Nie ukrywam ( a sporo juz przez moje rece przeszlo pocketow), ze jest to pierwszy taki wyswietlacz gdzie jak sie okazuje "efekt fal" ma byc
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 12, 2007, 15:54:48 »
Claude czekamy na informacje oby pomyslne

*

Offline Jaacek

• 22
  • Sprzęt: HTC TyTN + Kingston 1GB + WBT100
Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 12, 2007, 16:01:39 »
Nie jestem ekspertem - ale ja bym to reklamowal. Po obejrzeniu filmiku musze powiedziec, ze wyglada ze cos "dotyka" od spodu matryce.
Mam nowego TyTN - i ekran jest gladziudki jak pupcia niemowlaka. :proud:
 Moze cos w montazu skopali??? :huh:

Czułość nacisku LCD
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 12, 2007, 16:52:52 »
Niestety, od dystrybutora dostałem taką samą odpowiedź jak Claude :(
Wygląda na to że trzeba się przyzwyczaić do tej "cechy".  :wkurzony:
Nie da się także wykupić przedłużenia gwarancji co napewno bym zrobił,  a tak jeśli ekran mi się po roku zepsuje to już się raczej go nie opłaca naprawiać  :( , chyba że ktoś wie czy można go gdzie indziej ubezpieczyć od zepsucia po minieciu gwarancji ??
Krótko mowiąc - jestem trochę zawiedziony.