problem z familarem 0.72 na hp3950 i winxp

• 6 Odpowiedzi
  • 1795 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 19, 2004, 13:13:34 »
zainstalowlem na swoim 3950 familiara 7.2 polaczenie przez szeregowy jestem w stanie osgianac ale z niewiadomych przyczyn powoduje to wtedy ze moje polaczenie do-i-netu jest calkowicie nie zuywalne (czyli nici ze sciagania updatow bezposrednio na ipaq) postawnowilem wiec polczacy sie za pomoca usb. scignalem sterowniki bahia(te ktore nie maja daty waznosci) i nic. na handhelds.org jest napisane ze jak pojawia sie ze windows znalazl nowy sprzet to nalezy mu wskazac steroniki bahii problem w tym ze windows tweirdzi ze w podanym inf nie ma informacji dotyczacych sprzetu :/ ktos wie moze w czym problem? odrazu zaznaczam ze jestem calkowicie zielony jezeli chodzi o linuksa :]

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
  • Sprzęt: archos70, n95, samsung nexus s
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 19, 2004, 13:56:58 »
Poradzilbym sprobowac eth-usb pod linuxem ale zapewne to rozwiazanie Cie nie interesuje ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 20, 2004, 13:01:25 »
no nie bardzo :/ Aktualne wiesci z placu boju: udalo mi sie zrobic dzialajce polaczanie przez port szeregowy. problem w tym ze jak ustanawiam to polaczaenie to moje i-netowe przestaje dzialac(tzn dziala ale z niczym nei mgoe sie polaczyc) :(. ale skoro juz mam to polaczenie przez szeregowym to jak :

1) przerzucic pliki uzywajac ftp... no wlasnie jak?
2) i jezeli ktos ewentualnie wie czemu moje polaczenie do sieci staje sie bezuzyteczne gdy podlaczam ipaqa przez szeregowy to niech da znac :(

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2004, 10:54:00 »
hmmm... moze opisz w jaki sposob uzyskujesz to polaczenie. Zarowno po stronie windy jak i PDA.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 24, 2004, 21:05:06 »
polaczenie ppp nawiazuje tak jak to jest tutaj:
czyli
w etc/hosts pisze:
 192.168.0.3   ipaq
 192.168.0.4   desktop
a potem do /etc/ppp/options
wrzucam to:
 ipaq:desktop
 connect '/sbin/chat CLIENT CLIENTSERVER'
potem konfiguruje polaczenie w windowsie:
kreator nowych polaczen -> nowe polaczenie ->polacz bezposrednio przez szeregowy jako gosc->
->zmiana ustawien szybksoci przesylania przez com1, wlaczenie okna terminala wylaczenie pytania
o uzytkownika i haslo ustawienia tcp/ip zostawiam na automatyczne.
i jak juz powiedzialem w tym momencie moje polaczenie internetowe na pcecie staje sie bezuzyteczne
- jestem polaczony(mam program clienta ktory monitoruje polaczenie radiowe) ale nie moge otworzyc zadnej strony
Co do polaczenia i-netowego to nie mam publicznego ip i lacze sie przez brame (lepiej tego nie opisze) oczywiscie
ma ona konkretny ip i moj komp tez ma konkretne ip + odpowiednie dnsy.
Wydaje mi sie ze laczac sie przez ppp z ipakiem te ip zostaja zamienione na te w konfiguracji ipaka.
W miedzyczasie zmienilem WinXP na Win2k

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 27, 2004, 12:54:54 »
Moze sprawdz jakie IP ma glowne polaczenie sieciowe do NETU w momencie gdy pada po polaczeniu iPAQ'a przez PPP oraz tablice routingu.
Byc moze windziarski soft cos miesza.

Troche z innej beczki
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2006, 12:01:21 »
Witam mam pytanko troche z innej beczki otuż linux na tym ipaq jest w ROMie czy na CF jaka to wersja LINUXa i czy są z nim jakieś problemy poza
tym połączeniem?? Ja mam IPAQ 3955 i chciałem zainstalować na nim LINUXa ale słyszałem tu i uwdzie że mogą byś spore problemy na tym modelu łącznei z unieruchomieniem maszynki czytnik SD też nie działa i ogulnie to nie wygląda tak kolorowo