Poużywałem sobie freerunnera już pewien czas. Korzystałem z kilku dystrybucji:
-początkowo i obecnie shr aplikacji nie jest za wiele- dobry by zadzwonić, odebrać smsa, gg przez pidgin, kilka gier (Asteroids na akcelerometrach, słaba grafika ale to moja ulubiona gierka

, ostatnio pojawiło się 1000 gier karcianych+ kilkadziesiąt mahjonggów).
-android-trochę poużywałem (głównie z ciekawości) ale obecnie nie jest to zbyt ciekawy system
-fyp- dystrybucja oparta na debianie, środowisku lxde oraz zhone(taki dialer), jego zaletą jest to, że instaluje się (zajmuje 170mb) na pamięci wewnętrznej freerunnera. Wg mnie trochę niedopracowana jeszcze dystrybucja-np. ekran się wygasza w najmniej oczekiwanym momencie.
-obecnie shr(na pamięci wewnętrznej)+debian(na karcie). Shr służy mi gdy potrzebuję "zwykłego" telefonu , debian daję mi duże możliwości-obecnie środowisko XFCE (można LXDE oraz niektórzy nawet uruchamiają KDE) oraz kompilator gcc. Paczek pod debiana jest dużo, w planach miało być ponad 20 tys., może jest już więcej.
Tylko na debianie jest możliwość(tak sądzę bo nigdzie indziej nie widziałem) zainstalowania kalendarza-terminarza.
Dużą zaletą jest usb pracujący w trybie hosta, ale wada- usb1.1-wolne.
Freerunner nie jest zbyt wydajnym sprzętem- film divx 640x480 beż żadnej obróbki nie nadaje się do oglądania(z obróbką na desktopie podobno można osiągnąć stałe 12fps, ale nie próbowałem).