Nokia 770 Internet Tablet

• 96 Odpowiedzi
  • 15394 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 17, 2006, 15:26:49 »
Czy ktoś może ma informacje, czy (i ew. kiedy) Nokia zamierza sprzedawać w Polsce Nokia 770 Internet Tablet ?

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
  • Sprzęt: archos70, n95, samsung nexus s
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 17, 2006, 21:31:23 »
Tez nie moge sie doczekac.
Chociaz z drugiej strony po tym co sie naczytalem to lipa.
Nie postarali sie, Nokia a nie zainstalowali modulu telefonicznego.
Mozna bylo sie zapisac do programu developerskiego - jedna n770
za 100E, tyle ze to juz grubo po fakcie http://www.maemo.org

*

Offline obsy

• **
  • 144
    • http://eko.one.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 22, 2006, 18:55:11 »
Raczej trzrba poczekać - nokia planuje wydać kolejne wersje, mają być też takie z pełną klawiaturą. Na blogach developerów można wyczytać, że nie które mają problem z wifi (traci połączenie co chwila) i prawdopodobnie jest to problem sprzętowy, więc nieciekawie...

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2006, 13:52:09 »
Na razie w Polsce jest chyba tylko do dostania w jednym miejscu: http://www.sklepnokia.pl/index.php?p=phone&id=35

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2006, 17:52:09 »
No tak, musieli dorzucić swoje a miało być 300E :P.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2006, 23:29:23 »
jest juz na allegro .... cena kup teraz pln1699 no ale niech ktos kupi pierwszy i sie pochwali jak dziala ;-)

ja juz o tym duzo poczytalem i m sie podoba .... tylko ta chora cena :-((((((((((((( mialo byl USD 250-300

*

Offline obsy

• **
  • 144
Nokia 770
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2006, 08:53:52 »
Mimo tego co wcześniej pisałem - kupiłem.
I od razu informacja dla niezorientowanych: to nie jest telefon, to nie PDA (przynajmniej w sensie kontaktów/kalendarza itd bo poprostu tego nie ma). To jest tablet do internetu, ale działa pod kontrolą linuksa (więc w sumie można doinstalować co się chce). A teraz mięsko:
- pierwsze wrażenie: "o jakie to malutkie". Niewiele więszy (dłuższy) od Mio168 którego miałem, ale ekran lepszy - wyrażny jasny, dobrze podświetlany. System chodzi tak sobie (2005), piszą że po zmianie na 2006 będzie chodził żwawiej - zobaczymy. Źle nie jest, strony www rendrerują sie ładnie, dzwięk ładnie gra (np. z radia internetowego), filmiki chodzą płynnie. Na pierwszy ogien poszło parę programów (Abiword, gnumeric, gaim). Wszystko działa jak trzeba. Szczegóły:
- interfejsy: WLAN (b/g, autoryzacja WPA/WAP), bluetooth (daje serial dla telefonu/gps i obex do przesyłania plików), miniUSB (możliwość przestawienia w tryb hosta - ale wymaga niestety zewnętrzego zasilania), wyjście słuchawkowe, mikrofon,głośnik
- ekran: 800x480, ładne kolory i dobrze podświetlany. Na zewnątrz domu też prezentuje się nieźle (da się przeczytać ekran), większość aplikacji można przełączyć na tryb pełnoekranowy.
- rysik: obły ale dobrze pasuje w dłoni.
- bateria: standardowa, wymienna, na allegro nowa to jakieś 25pln więc w bezproblemu można dokupić. Trudno powiedzieć ile wytrzymuje, jakieś 3 lub 4 godziny nonstop pracy z wifi - w między czasie zmieniałem poziom podświetlania, moc wlan (można zmieniać 100mW/10mW) więc trudno mi powiedzieć konkretnie ile. W każdnym razie jest nieźle. Istnieje możliwość kompletnego wyłączenia wlan/bluetooth, zablokowania urządzenia, wygaszania ekranu lub jego całkowite wyłączenie.
- karta: tu niestety nie popisali się, bo jest to RS-MMC (wolał bym całą MMC, ale to tylko moja opinia). Standardowo była 64MB, można kupić 1G. Większa karta jest pożyteczna, bo można na niej zrobić swapa czy zainstalować programy (mmc-unionfs).
- system operacyjny: wszystko ładnie zrobione graficznie. Dość ubogi (2005) - przeglądarka WWW, czytnik mejli/newsów, Video/audio player, czytnik PDF, radio intenertowe. Nie ma kalendarza, notatek, kontaktów i innych takich aplikacji, ale dostępne są odpowiednie paczki i można je doinstalować. (kalendarze, to-do, kontakty, gaim - wszystko wygląda podobie jak na normalnym linuksie)
- linux: jak wiadomo bazujący na debianie o swoistym wyglądzie interfejsu (nieświadomy człowiek nawet nie wie że to linux, wszystko ładnie robione graficznie). Ale oczywiście nie po to go kupiłem :). Istnieje już wiele portów aplikacji - od xterma, narzędzie shellowe, poprzed kismet i aircrack (tak tak :)), skończywszy na abiwordach, gnumericach i gierkach. Są aplikacje do GPS (port gpsdrive i maemo-mapper korzystający z offline map dostępnych na google - zarówno normalnych jak i satelitarnych) z odbiornikiem bluetooth.

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 31, 2006, 10:29:20 »
Gratulacje !
to pochwal sie jeszcze ile kosztował ten nie-PDA :)

*

Offline obsy

• **
  • 144
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2006, 10:36:07 »
Używany z allegro. Taniej niż w sklepie :)

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2006, 11:05:32 »
Z tego co widzialem na maemo.org - fajny jest mapper. Czy moglbys zerknac jaki tam jest bluetooth ( hciconfig -a ), chodzi mi o przepustowosc. Ostatnio bawie sie profilami a2dp ze sluchawkami Jabra BT620s i niestety moj iPAQ nie daje juz rady bo moduł BT ma tylko 230400bit/s.

*

Offline obsy

• **
  • 144
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 31, 2006, 22:30:58 »
v1.2 na serialu

hci0:   Type: UART
        BD Address: XXXXXXXXXX ACL MTU: 339:6 SCO MTU: 180:4
        UP RUNNING PSCAN
        RX bytes:881 acl:0 sco:0 events:23 errors:0
        TX bytes:10688 acl:0 sco:0 commands:22 errors:0
        Features: 0xff 0xff 0x2d 0xf8 0x1b 0x18 0x00 0x80
        Packet type: DM1 DM3 DM5 DH1 DH3 DH5 HV1 HV2 HV3
        Link policy: RSWITCH HOLD SNIFF PARK
        Link mode: SLAVE ACCEPT
        Name: 'Nokia 770'
        Class: 0x000100
        Service Classes: Unspecified
        Device Class: Computer, Uncategorized
        HCI Ver: 1.2 (0x2) HCI Rev: 0x0 LMP Ver: 1.2 (0x2) LMP Subver: 0xdb0
        Manufacturer: Texas Instruments Inc. (13)

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 01, 2006, 11:21:03 »
Dzieki,

typy pakietow niby  DM1 DM3 DM5 DH1 DH3 DH5 HV1 HV2 HV3 wiec
powinno wyciagnac wieksze predkosci pytanie tylko czy UART je obsluguje...
probowales przesylac jakies pliki po BT np prze OBEX - bybym wdzieczny za jakis tescik ile wyciaga KB/s.

*

Offline obsy

• **
  • 144
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 01, 2006, 14:16:27 »
Zrobię testy po południu i dam Ci znać.

*

Offline obsy

• **
  • 144
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 01, 2006, 18:07:57 »
Po jednej stronie csr'owy dongle 2.0 + EDR na USB2.0 z drugien strony n770.
Odległość jakieś pół metra, transfery plików ok 5megowych ma kartę rs-mmc w n770. Wydajność - ok 27kB/s

*

Offline McGreg0r

• **
  • 105
    • Black Mesa East
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 01, 2006, 18:37:47 »
Dzieki

Hmm, 27 KB/s pomijajac narzuty protokolu OBEX to tak niezbyt ciekawie.
Wyglada to na taki sam manewr jak w moim iPAQu - modul BT jest 1Mbit a UART wyciaga znaaacznie mniej - no chyba ze ograniczenie jest po stronie PCta. Ja przez dlugi czas mialem w /etc/bluetooth/hcid.conf wpis packet_type gdzie wymienione byly tylko podstawowe typy pakietow co ograniczalo mi transfer wlasnie z tej strony - najlepiej wykomentowac ta linie.
Daj znac gdyby udalo Ci sie wycisnac wiekszy transfer.

Pozdrawiam,
McGregor

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 03, 2006, 13:19:43 »
Witam,

Też jestem posiadaczem n770, dostałem ją z programu developerskiego już ponad pół roku temu. Nokia zatroszczyła się o developerów, ładne tutoriale, scratchbox, etc. W nowszej wersji softu, która notabene coraz bliżej, mają zostać usunięte główne problemy (jednym z nich jest Aplication Installer i dziwne zarządzanie plikami) oraz dołożony przydatny soft (w tym VoIP). A gdyby ktoś chciał 770 za darmo, to teraz jest konkurs ogłoszony http://www.open-tuesday.com/770.html.

Pozdrawiam,
Spect

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 04, 2006, 20:12:20 »
Przepraszam za włączenie się do wątku, ale bardzo interesuje mnie odpowiedź na jedno opytanie, na które mogą odpowiedzieć posiadacze Nokii 770. Już dzisiaj kupiłbym tego PDA gdybym wiedział, że istnieje sposób na uruchomienie na nim programu Doktop w wersji dla PalmOS lub PocketPC. W jakimś emulatorze myślę. Widziałem na stronach maemo informacje o emulatorach. Czy Wam udało się taki emulator uruchomić?
Pozdrawiam
  MK

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 04, 2006, 20:27:35 »
jak narazie to to chyba jeszcze nie jest pda, ale pewnie niedługo soft się rozwinie to będą emulatory itp

*

Offline obsy

• **
  • 144
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 05, 2006, 10:54:23 »
Cytat: "markruk"
Przepraszam za włączenie się do wątku, ale bardzo interesuje mnie odpowiedź na jedno opytanie, na które mogą odpowiedzieć posiadacze Nokii 770. Już dzisiaj kupiłbym tego PDA gdybym wiedział, że istnieje sposób na uruchomienie na nim programu Doktop w wersji dla PalmOS lub PocketPC. W jakimś emulatorze myślę. Widziałem na stronach maemo informacje o emulatorach. Czy Wam udało się taki emulator uruchomić?
Pozdrawiam
  MK

Nie ma ani emulatora PalmOS ani PocketPC (przynajmniej nie ma informacji, że ktoś nad czymś takim pracuje). Więc raczej nie uruchomisz Doktop. Chyba że przekonasz producenta tegoż żeby napisał też wersję dla linuksa (i udostępnił źródła) to pewnie da się to przeportować na n770.

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 06, 2006, 17:49:12 »
Pisałem kiedyś do producenta i odpowiedział, że nie przewiduje wersji dla liuxa, bo PDA z tym systemem są za mało popularne. Może zaproponować udostępnienie kodu, i stworzenie Doktopa dla meamo na zasadzie GPL? Tylko kto to zrobi bo ja nie :(

*

Offline obsy

• **
  • 144
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 07, 2006, 09:45:18 »
Cytat: "markruk"
Pisałem kiedyś do producenta i odpowiedział, że nie przewiduje wersji dla liuxa, bo PDA z tym systemem są za mało popularne. Może zaproponować udostępnienie kodu, i stworzenie Doktopa dla meamo na zasadzie GPL? Tylko kto to zrobi bo ja nie :(

Chętni by się znaleźli, raczej problem będzie z przekonaniem producenta żeby kody źródłowe pokazał :)

*

Offline obsy

• **
  • 144
Nowy firmware
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 10, 2006, 10:16:50 »
Całkiem OT: została udostępniona beta nowego firmware. Z nowości to bardziej żółty interfejs :), ale także pełnoekranowa klawiatura, google talk (voip + jabber), parę udogodnień systemowych + ogólnie poprawione działanie systemu (szybkość). Zapowiada się całkiem ciekawie.

*

Offline imrahil

• **
  • 125
  • Nokia N800 Evangelist! :)
    • http://www.imrahil.com
  • Sprzęt: Nokia N800 + Nokia 6680
Re: Nowy firmware
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 19, 2006, 22:49:03 »
Cytat: "obsy"
parę udogodnień systemowych + ogólnie poprawione działanie systemu (szybkość)

no właśnie. jak wyglada sprawa szybkości? bo nie ma się co oszukiwać... procesor w tym cudeńku to najszybszy nie jest :)
czy to że na pokładzie jest Linux poprawia wydajność niż gdyby był tam Windows Mobile?

pozdrawiam
Jarek

*

Offline obsy

• **
  • 144
Re: Nowy firmware
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 20, 2006, 09:15:27 »
Cytat: "imrahil"

no właśnie. jak wyglada sprawa szybkości? bo nie ma się co oszukiwać... procesor w tym cudeńku to najszybszy nie jest :)
czy to że na pokładzie jest Linux poprawia wydajność niż gdyby był tam Windows Mobile?

Ano nie jest - zwykły ARM, 220MHz (podrasowany do 250MHz). Nie jest to dużo, ale do odtwarzania filmów i mp3/ogg wystarcza. Chociaz z filmami tez jest ograniczenie - wbudowany player nie pozwala na duży bitrate, a jak chcesz mieć większy to trzeba liczyć się z tym, że film musi być w małej rozdzielczości. Ten arm posiada wbudowany dsp; człowiek od vlc chce aby wykorzystać go sprzętowo. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Co do wydajności - w IT2006 (nadal beta) znacznie poprawili zarządzanie pamięcią, samo gui, całość oparta jest na 2.6.16 z preemp więc sam system jest bardziej "interakcyjny" (paskudnie słowo) - po prostu okienka rysują się szybciej i system lepiej reaguje na klikanie/ poszczególne akcje.

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 03, 2006, 21:34:33 »
Recenzja nowego systemu OS 2006 TUTAJ.

*

Offline miklo

• **
  • 116
  • Sprzęt: BB9810
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 11, 2006, 01:47:46 »
Przeglądam właśnie soft dostępny dla tej nokii. Nie jest źle - jest cały PIM. Jest parę innych rzeczy.

obsy - jak to cudeńko w praktyce się sprawuje? I mam głupie pytanie - można kupić go w niemieckojęzycznym kraju i spoko język zmienić na en?
Psion Siena 1mb -> DOT 320 -> SEP800 -> Palm Tungsten T3 -> HP Ipaq 4150 -> Nokia 770 -> Nokia E50 -> Nokia E71 -> BB9700 -> BB9810 & BB9900

*

Offline obsy

• **
  • 144
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 11, 2006, 07:30:08 »
Cytat: "miklo"
Przeglądam właśnie soft dostępny dla tej nokii. Nie jest źle - jest cały PIM. Jest parę innych rzeczy.

obsy - jak to cudeńko w praktyce się sprawuje? I mam głupie pytanie - można kupić go w niemieckojęzycznym kraju i spoko język zmienić na en?

Można. Sam firmware (czyli linux :)) na starcie pyta Ci się o język - jest angielski (amerykański, brytyjski), niemecki, rosyjski, parę odmian chińskiego i kilka innych. Sam firmare nie jest w jakikolwiek sposób specjalnie lokalizowany, wiec nie ma znaczenia gdzie kupisz.

Co Cię ze szczegółow interesuje? Cały PIM jest,  soft do nawigacji też (darmy  maemo-mapper który m.in rozwijam, oraz ma być dostępny komercyny navicore na europę). Ktoś szykuje rewelacyją aplikację do obsługi multimediów.

*

Offline miklo

• **
  • 116
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 11, 2006, 11:30:18 »
Mi jest potrzebny klasyczny PDA (czyli PIM - najlepiej z synchronizacją z M$ niestety - chodzi o kalendarz) + otwartość i BT z WiFi. Bywa tak, że w czasie zakupów na markecie żona lata z koszykiem, a ja dostaję wezwanie z pracy i dzięki takiemu urządzeniu mógłbym zassać loga z fikającego serwera, przemielić go skryptem (awk na przykład), zdjagnozować szybko przyczynę, wskoczyć przez ssh i załatwić sprawę (ew. przez przeglądarkę w przypadku serwera aplikacyjnego). W międzyczasie szybkie przejrzenie dokumentacji w HTML lub PDF, ew odwiedzenie strony z supportem. Potrzebny mi jest też czasami RDP i VNC (a jest). Tak więc coraz więcej przemawia za Nokią. Rozdzielczość telewizora jest nie jest bez znaczenia.

W markecie i tym podobnych miejscach notebooka lepiej nie wyciągać. Poza tym nie chce mi się go tahać ze sobą. Zastanawiam się jeszcze nad Zaurusem. Ale póki co Nokia wygrywa. Dlaczego? Oto moja krótka historia ;-)

W 1997 (chyba) kupiłem Psiona Sienna 1mb. Stąd wiem, że mała klawiaturka nie jest szczególnie wygodna i lepiej dobrze opanować rysik ;-) Potem miałem Palm Tungsten T3. Rewelacyjna maszynka. Nie miał co prawda WiFi i multitaskingu, ale był szybki i prosty. Przy jego pomocy wdrażałem z domu przez SSH spory system kiedyś ;-) Potem dostałem służbowego HP 4150. No niby fajny, ale PPC jakoś mnie nie przekonuje. PIM jest lepszy w palmach, szybkość to w ogóle inna liga. Jedyną (jak dla mnie) zaletą był multitasking. Linux w mały urządzeniu to jak dla mnie potencjalnie spore możliwości. Sam nie wiem. Waham się obecnie pomiędzy Zaurusem (którego odradza mi na przykład mój kolega - ma taki i twierdzi, że jest mało stabilny), Nokią i ... Palmem TX (bo miałbym PIM i podstawowe rzeczy w małym czymś - ograniczenie możliwości z zyskiem wielkości urządzenia). Póki co zbieram informacje. Zobaczymy. Zaurus na razie spadł w rankingu (liczę się ze zdaniem kolegi).
Psion Siena 1mb -> DOT 320 -> SEP800 -> Palm Tungsten T3 -> HP Ipaq 4150 -> Nokia 770 -> Nokia E50 -> Nokia E71 -> BB9700 -> BB9810 & BB9900

*

Offline obsy

• **
  • 144
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 11, 2006, 12:12:32 »
Cytat: "miklo"
Mi jest potrzebny klasyczny PDA (czyli PIM - najlepiej z synchronizacją z M$ niestety - chodzi o kalendarz) + otwartość i BT z WiFi.

Bez problemu. Na forum poświeconym n770 ktoś wypowiadał się, że bez problemu robi to synchro gpe z windowsem poprzez syncml. Jak nie uzywam windowsa wiec nie sprawdze tego w praktyce, ale pod linuksem zobaczę.

SSH jest (zarówno dropbear jak i openssh). Olbrzymią zaletą jest ekran - niech się schowają pda z 320x240. Tutaj strony są renderowane prawidłowo (800x480 :) )  i widzisz całość bez problemu. Standardową przeglądarką jest opera; jest tez minimo, links.

Awk i resztę dostaniesz, jak potrzebujesz czegoś innego można skompilować, bo to zwykły debian jest tyle że na arm.  VNC jest, Rdesktop też. Wielkością N770 jest taka sama jak dysk 2.5'' w obudowie, wiec poprostu przypomina większy telefon. Zaurus niestety nie ma wifi, tu jest. Z pełnym wsparciem dla wep/wpa. Dorobili też openvpn, masz ipv6 nfs, sambę i pare innych ciekawostek.

Mi akurat brakuje klawiatury (do ssh), i myślę o czymś na bt. Raczej się sprawdza doskonale i przynajmniej ja nie potrzebuję nic więcej. No i platforma jest otwarta, co akurat dla mnie ma duże zanaczenie.

Jak jesteś z wawy to możemy wyskoczyc gdzies na piwko to sobie pooglądasz maszynkę z bliska.

*

Offline miklo

• **
  • 116
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 11, 2006, 12:39:28 »
Zaurus ma jeszcze jedną ogromną wadę - praktycznie brak akcesorii i serwisu. Do Nokii bateria można kupić chyba nawet w sklepie z telefonami ;-)

Zapomniałem dopisać, że potrzebny mi jest VPN, ale czytałem wcześniej, że jest.

Jestem z Wawy, ale jestem mocno nieczasowy. Może jednak udałoby mi się wyskoczyć choć na pół godziny i obczaić te cacko :-) Uderzę na priv.