Mimo tego co wcześniej pisałem - kupiłem.
I od razu informacja dla niezorientowanych: to nie jest telefon, to nie PDA (przynajmniej w sensie kontaktów/kalendarza itd bo poprostu tego nie ma). To jest tablet do internetu, ale działa pod kontrolą linuksa (więc w sumie można doinstalować co się chce). A teraz mięsko:
- pierwsze wrażenie: "o jakie to malutkie". Niewiele więszy (dłuższy) od Mio168 którego miałem, ale ekran lepszy - wyrażny jasny, dobrze podświetlany. System chodzi tak sobie (2005), piszą że po zmianie na 2006 będzie chodził żwawiej - zobaczymy. Źle nie jest, strony www rendrerują sie ładnie, dzwięk ładnie gra (np. z radia internetowego), filmiki chodzą płynnie. Na pierwszy ogien poszło parę programów (Abiword, gnumeric, gaim). Wszystko działa jak trzeba. Szczegóły:
- interfejsy: WLAN (b/g, autoryzacja WPA/WAP), bluetooth (daje serial dla telefonu/gps i obex do przesyłania plików), miniUSB (możliwość przestawienia w tryb hosta - ale wymaga niestety zewnętrzego zasilania), wyjście słuchawkowe, mikrofon,głośnik
- ekran: 800x480, ładne kolory i dobrze podświetlany. Na zewnątrz domu też prezentuje się nieźle (da się przeczytać ekran), większość aplikacji można przełączyć na tryb pełnoekranowy.
- rysik: obły ale dobrze pasuje w dłoni.
- bateria: standardowa, wymienna, na allegro nowa to jakieś 25pln więc w bezproblemu można dokupić. Trudno powiedzieć ile wytrzymuje, jakieś 3 lub 4 godziny nonstop pracy z wifi - w między czasie zmieniałem poziom podświetlania, moc wlan (można zmieniać 100mW/10mW) więc trudno mi powiedzieć konkretnie ile. W każdnym razie jest nieźle. Istnieje możliwość kompletnego wyłączenia wlan/bluetooth, zablokowania urządzenia, wygaszania ekranu lub jego całkowite wyłączenie.
- karta: tu niestety nie popisali się, bo jest to RS-MMC (wolał bym całą MMC, ale to tylko moja opinia). Standardowo była 64MB, można kupić 1G. Większa karta jest pożyteczna, bo można na niej zrobić swapa czy zainstalować programy (mmc-unionfs).
- system operacyjny: wszystko ładnie zrobione graficznie. Dość ubogi (2005) - przeglądarka WWW, czytnik mejli/newsów, Video/audio player, czytnik PDF, radio intenertowe. Nie ma kalendarza, notatek, kontaktów i innych takich aplikacji, ale dostępne są odpowiednie paczki i można je doinstalować. (kalendarze, to-do, kontakty, gaim - wszystko wygląda podobie jak na normalnym linuksie)
- linux: jak wiadomo bazujący na debianie o swoistym wyglądzie interfejsu (nieświadomy człowiek nawet nie wie że to linux, wszystko ładnie robione graficznie). Ale oczywiście nie po to go kupiłem :). Istnieje już wiele portów aplikacji - od xterma, narzędzie shellowe, poprzed kismet i aircrack (tak tak :)), skończywszy na abiwordach, gnumericach i gierkach. Są aplikacje do GPS (port gpsdrive i maemo-mapper korzystający z offline map dostępnych na google - zarówno normalnych jak i satelitarnych) z odbiornikiem bluetooth.