Zaurus 5500 - problem z flashowaniem romu

• 6 Odpowiedzi
  • 2796 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 02, 2004, 22:54:23 »
Mam problem odn. flasowania romu. Chciałem wgrać nowszą wersję sytemu od Sharpa - postępowałem wg instrukcji - wszystko było OK, ale palm się nie podnosił. Po róznych próbach i kombinacjach mam sytuację, że wgrywają się romy w formacie nie-sharpa (zImage i initrd) - niestety po uruchomieniu wcześniej lub później się zawieszają (open zaurus, cacko, kompany). Natomiast rom'u od Sharpa (ospack) nie udaje mi się wgrać - w trakcie flashowania diody powinny świecić prze ok.3 min - mi zapalają się na parę sekund - oczywiście nic się nie dzieje - tzn. stara zawartość zostaje w pamięci. Udało mi się wejść w tryb diagnostyczny (DIAG MENU - kombinacja klawiszy D + P - przy resecie jak do flashowania) i wszystko wydaje się OK - ale nie udaje się w pełni uruchomić. Nie znalazłem rozwiązania w i-necie (póki co) może ktoś ma jakiś pomysł?

*

Offline Hrw

• **
  • 125
    • Hrw website
  • Sprzęt: różne wynalazki
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 05, 2004, 15:37:49 »
Po prostu Zaurus nie może odczytać pliku. Nie wiem jak to jest z flashowaniem na Sharpa - używam OZ 3.3.5 a karta 256MiB jest pzreformatowana na ext2 więc nie chcę sprawdzać.

Hinty:

1. sprawdź nazwę pliku na karcie
2. sprawdź czy Zaurus odczytuje ten plik (miałem podobny problem po zapisie karty w czytniku na USB)
Forum czytam tak rzadko, że lepiej napisać do mnie.

Sprzęt: Zaurusy: c760/6000, PalmPilot 5000, Palm M105, Nokia 770/N810 i parę innych wynalazków

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2004, 00:06:50 »
Nie wiem czy odczytuje - nie moge już sprawdzić, ale chyba tak, bo (jak pisałem) czyta pliki np. OZ i flashuje, ale niestety system po uruchomieniu się wiesza szybciej lub później :(
Wielokrotnie próbowałem, na różne sposoby i nic...

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2004, 04:26:52 »
Czesc,
Moj pierwszy zaurus 5500 (refurbished) zawieszal sie i dopiero hard reset przywracal na jakis czas go do zycia, ale potem znow jak go wylaczylem po jakims czasie sie nie chcial wlaczyc. Myslalem ,ze moze backup bateria jest niedoladowana, wiec ladowalem zaurusa ponownie przez 30 godzin. Niestety nawet po przeflashowaniu nowym ROMem sie tak zachowywal. Wyslalem z powrotem Zaurusa (producent podejrzewal problem z obwodami zasilajacymi). Drugi Zaurus juz dzialal OK i flashowal OZ i Sharp ROM bez problemu.
Nie mowie, ze to samo sie dzieje w przypadku Twojego Zaurusa, ale moze Ci moj post w jakis sposob pomoze.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2004, 10:26:31 »
Do producenta, czyli gdzie? i ile to kosztowało?

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 07, 2004, 15:54:43 »
Wysylalem to do firmy w USA, od ktorej kupilem Z5500 refurbished, nazywala sie DealCat.com bodajze. Ona odsylala to w ramach 90 dniowej gwarancji do HP i przyslala nowy egzemplarz Z5500 refurbished. Ten juz dziala mi do tej pory. Flashowalem OZ i Sharpa i nie ma problemow. Koszt odeslania do USA wyniosl okolo 60 euro (z Holandii za pomoca TNT) i niestety powiekszylo to moje koszty zakupu Zaurusa (180 zielonych normalnie).

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2004, 19:29:05 »
Hmm, to mam problem ...