Mam Zaurusa SL-5500.

• 9 Odpowiedzi
  • 2636 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
Mam Zaurusa SL-5500.
« dnia: Październik 28, 2003, 22:49:43 »
Czesc!
A to fajnie, ze cos sie ruszylo z deczka na tej odnodze forum.
Zdecydowalem sie po Twoim poscie przypomniec sobie o Open Zaurusie. Czytalem wczesniej o tym, ale nie zdecydowalem sie na
flaszowanie. Teraz maja OpenZaurus 3.2, wiec pokwapilem sie o zflaszowanie mojego Z. Zrobilem backup, skopiowalem zawartosc karty CF na laptopa w linuxie i przeformatowalem ja na FAT 16 (mialem ext2), bo tak wymaga procedura flaszowania. Poszlo gladko.
Moj Z zyje teraz na OpenZaurusie i musze powiedziec, ze to dobre posuniecie. Wybralem obraz 24MB+40MB.
Przeformatowalem z powrotem CF128 na ext2 aby poinstalowac programy (na razie nie uzywam WiFi, wiec nie przeszkadza mi zajety CF slot). Probowalem tez wysylac przez IRDE kontakty z mojego iPAQ (na pocket pc 2002) i po pierwszej nieudanej probie, nastepne sie powiodly. Wiec przesylanie (z trybu indeks) kontaktow dziala. Instaluje wlasnie troche oprogramowania, mam juz pare gier (hej, to wazne! ;) qpdf, mediaplayer,konqueror.  
Mam pytanie, czy ktos z Was widzial gdzies dostepnego LaTeXa na Zaurusa?    
Na razie tyle, a sorry, ze link z mojego pierwszego postu jest martwy, zmienilem providera :).  

Mam Zaurusa SL-5500.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2003, 09:42:13 »
Ja powinienem dziś dostać zakupioną właśnie kartę SD 256Mb firmy Dane-Elec. Mam nadzieję, że będzie działać dobrze. Jakby co to dam znać :)
A że gry są ważne to ja doskonale wiem :)

*

Offline jasztol

• 278
Mam Zaurusa SL-5500.
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 04, 2003, 16:55:49 »
Ja mam SD 256Mb firmy Dane-Elec, dostalem ja razem z USB readerem kart SD  tej firmy. Dziala mi na iPAQu pod pocket pc 2002, dzialala mi tez bez problemu w Zaurusie z ROMEM 3.1 i teraz dziala w Openzaurusie 3.2. Wydaje mi sie, ze obsluga kart CF i SD w ROM 3.1 Sharpa byla szybsza, przynajmniej etap montowania /mnt/card lub /mnt/cf. Czasami odmontowanie SD trwa dosc dlugo w OpenZaurusie 3.2 i przez ten czas ekran jest nieaktywny. Zauwazyles to samo?

Mam Zaurusa SL-5500.
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2003, 09:46:12 »
Powiem ci szczerze, że nie mam rozeznania, bo po pierwsze nie używałem SD pod innym systemem niż OpenZaurus, a po drugie właściwie nie wyjmuję karty, więc nie boli mnie długie odmontowywanie.
Powiedz mi, czy przeformatowałeś katrę na ext2, czy zostawiłeś na niej fat?

*

Offline jasztol

• 278
Mam Zaurusa SL-5500.
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2003, 19:15:33 »
Karty SD nie przeformatowalem na ext2, bo uzywam jej rowniez w iPAQu w systemie pocket pc. Natomiast karte CF 128MB mam w Zaurusie przeformatowana na ext2. Teraz jej nie wyjmuje w sumie, bo podlaczylem Zaurusa do PC na RedHacie przez usbd0 i usb0 device. Mozna sie zaeseshowac z i na zaurusa i uzywac /mnt/cf bez wyjmowania z zaurusa.
Karte SD na razie traktuje jako nosnik danych pomiedzy iPAQiem i Zaurusem. Chyba dostane rozdwojenia jazni od tego ;). W sumie normalnie potrzebny 1 PDA, nie?. Ale..., napisalem aplikacje na Pocket PC (uklad okresowy) i na Zaurusa nie bardzo wiem jak ja przeniesc. W pracy Zaurusa podlaczam do PC pod RedHatem i sshuje sie za przeproszeniem ;) i z terminala uzywam zaurusa jako dziennika laboratoryjnego, ktory moge potem wziac do domu. Probowalem z poczatku na iPAQu, w Notes na Pocket PC, ale nie bardzo to wygodne odrywac sie od terminala i skrobac po ekranie. Wiec tu iPAQ w pracy siedzi w plecaku, jedynie jak mi masy pierwiastkow sa potrzebne, to czasami go wyciagam i uzywam mojej aplikacji.  No i ksiazki adresowej i terminarza uzywam jeszcze na iPAQu, bo w Zaurusie te alarmy sa nedzne dosc i jeszcze nie wszystkie kontakty zbeamowalem do Zaurusa.
Instalowales update do opiealarm? Ten oryginalny w Zaurusie powodowal w moim Zaurusie spontaniczne wylaczenia, tak jakbym wcisnal suspend.

*

Offline jasztol

• 278
Mam Zaurusa SL-5500.
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 10, 2003, 20:38:52 »
Dooma i Quejka nie probowalem jeszcze instalowac na zaurusie.
Ostatnio sie bawilem podlaczaniem zaurusa przez IRde do komorki. Po paru probach udalo mi sie polaczyc z netem przez GPRS uzywajac skryptow ppp. Moglem sie zaeseshowac i sprawdzic poczte pinem podczas weekendowej wycieczki w plener :) gdzie nawet nie ma wireless hotspotow.

Mam Zaurusa SL-5500.
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 29, 2003, 20:37:13 »
Tak dla formalnosci zeby nie bylo ze jest nas malo - mam Zaurusa 5500 + CF 128 + SD128 + WiFi na CF. System co jakis czas zmieniam zeby nie bylo nudno i patrze jak to czy tamto chodzi na jednym i drugim systemie.
W wolnych chwilach dlubie stronke
http://www.dworniak.com/zaurus/index.html
i udzielam sie na www.zaurususergroup.com

Mam Zaurusa SL-5500.
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2004, 02:39:05 »
A ja jestem szczesliwym posiadaczem Z5600 + WiFi
Przez kilka dni na amazonie byz za 270 $ :)) teraz kolo 480
a poszukuje opisu jak to cudo polaczyc z netem [GPRS N6610]

*

Offline jasztol

• 278