Linux pod Jornada 690

• 1 Odpowiedzi
  • 2075 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Linux pod Jornada 690
« dnia: Listopad 21, 2006, 20:53:33 »
Witam,
jest to mój pierwszy post na tym forum lecz zdążyłem przeczytać już wiele wątków pruszonych na tym forum dotyczących instalacji linuksa na tej dystrybucji. Zacząłem od jlime, która jest głównie przygotowana pod sprzęt jaki posiadam. Instalacja jednak nie powiodła się. W trakcie partycjonowania po wybraniu automatycznej instalacji wyskoczył błąd FATAL ERROR: Partitioning failed. Problem był poruszany na forum dystrybucji lecz dotyczył problemu kart powyżej 1GB. Moja karta to CF Kingston 512 MB Standard.
Próbowałem zastosować różne wskazówki zamieszczone na tamtym forum, nic jednak nie przyniosło efektów. Zrezygnowany zainteresowałem się NetBSD. Korzystając z opisu instalacji ze strony http://hpcsh.netbsd.pl/dokumenty/instalacja_netbsd_na_jornadzie.html róznież utkwiłem w momencie partycjonowania. Mianowicie podczas próby zapisania disklabel na dysku wyświetlił się komunikat o błędzie zapisu, którego wybaczcie teraz dokładnie nie pamiętam. Próbowałem samemu na piechotę ustawić disklabel korzystając z podpowiedzi "disklabel -?". Nic...
Czy oznacza to, że coś jest nie tak z ustawianiem partycji na mojej karcie i powinienem się zaopatrzyć z czytnik kart do komputera stacjonajnego i ręcznie ustalić partycje jakimś dostępnym programem?
Linuksa potrzebuję głównie do ssh i robienia pomiarów sieci wifi, a z tym pod WinCE 2.11 jest problem.
Z góry dzięki za pomoc i wskazówki.
Pozdrawiam

Ps. Może jeszcze takie jedno pytanie OT. Czy potraficie polecić jakiegoś darmowego klienta SSH pod WinCE 2.11 (SH-3) ? Sshce1 po zainstalowaniu nie działa, znaczy w katalogu gdzie się zainstalował nie ma żadneg pliku, ppcssh też nie działa, dodatek vxHPCPlus jest ograniczony czasowo, reszta klientów opartych o środowisko java też nie działają, nie wiem czy to sprawa błędnie zainstalowanej javy czy czego, bo w PIE test javy też nie chce przejść pomyślnie.

*

Offline kruszbuk3

• 265
  • Sprzęt: IPAQ 4150 Motorola L6 Jornada 690
Linux pod Jornada 690
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 22, 2006, 08:54:37 »
Widzisz, musisz mieć czytnik kart i spartycjonować kartę ręcznie, koniecznie na 3 partycje, swap, ext2 i fat.
W poprzedniej wersji jlime jak nie miałem czytnika kart, to dało się zabić instalator ctrl + c
i wtedy można było włączyć normalnego fdiska, później restart i wszsystko będzie ok.

PS. Ja zaczynałem od netbsd :) utknąłem przy konfiguracji sieci, nie było wbudowanych sterowników do mojej karty sieciowej, no a później wyszło jlime i mam je do dzisiaj :)