Linux na Palm TX!

• 12 Odpowiedzi
  • 2113 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
  • Sprzęt: HP hx4700
Linux na Palm TX!
« dnia: Lipiec 19, 2006, 13:43:15 »
Witam

Znalazłem taką oto stronę: http://hackndev.com/, znajduje się tam wersja linuxa na Palma TX, chcialbym się dowiedzieć czy ktoś to już testował?

Interesuje mnie bo jestem wielkim zwolennikiem linuxa ;]

Na grupach dyskusyjnych znalazłem info że nie ma jeszcze obsługi wi-fi, bt i paru innych ale na powyższej stronie znalazłem informacje sprzeczne z tymi z grup. Mógłby ktoś potrwierdzić, albo zaprzeczyć czy to działa?

Z tego co wyczytałem Linuxa tego "instaluje" się obok PalmOS na karcie pamięci, na wirtualnym dysku, więc nie ma obaw o dane...

Mi narazie pozostaje tylko czekać, aż wkońcu dojdzie moj palmtop i wtedy sam przetestuje...

Pozdrawiam :)

*

Offline kwieto

• 2785
Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 19, 2006, 15:22:03 »
czytalem o tym, ale jeszcze nie probowalem.
Do Linuksa podchodze "z ostrozna", co innego gdyby to byl jakis Mac OS :"P
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline duskerini

• 649
    • http://www.tunio.info
  • Sprzęt: HP 6510, palmT|T, n6600
Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2006, 00:45:10 »
no wiesz macOS to unix tyle ze z ładniutką nakładką graficzną

40% kodu z nowego macOSa jest żywcem zerżnięte z freeBSD

*

Offline Pet

• 11
...
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2006, 02:17:04 »
Ja testowałem. To ja też pisałem ten opis na newsach. Działa super. A brakuje już bardzo niewiele. Ostatnio uruchomili sieć przez USB. Sam jeszcze tego nie uruchomiłem bo pomimo załadowania modułów jądra nie pojawia mi się interfejs ethernet usb. Być może ładowałem w złej kolejności ale nie miałem czasu długo się bawić.
A wifi z tego co pamiętam to na razie jest na etapie że coś działa ale nie ma firmware do procesora wifi. Trzeba go wyciągnąć z palmos. Próbują też dopasować firmware od Prism bo podono czasem z procesorami tej firmy działa.

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 20, 2006, 07:15:53 »
A czy te palmtopowe linuxy, no a szczególnie te pod Palm TX mają jakieś biblioteki gcc no i inne potrzebne do kompilacji? Bo znalazłem jakiś soft to kompilacji skrośnej pod ten system, wiec rozumiem że każdy program pod *unixa pojdzie pod tym systemem jeśli zostanie na nim skompilowany?

*

Offline kwieto

• 2785
Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 20, 2006, 07:24:25 »
Cytat: "duskerini"
no wiesz macOS to unix tyle ze z ładniutką nakładką graficzną

Wiem.
Jednak tym sie rozni od linuksa, ze instalujesz go i dziala wszystko, bez dalszego grzebania, przekompilowywania, czy innych tego typu atrakcji.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 20, 2006, 08:04:12 »
Wsumie różnica jest taka:

Windows - instalujesz -> grzebiesz -> nie działa -> grzebiesz -> nie działa -> itd

Linux - instalujesz -> grzebiesz -> działa

MacOS - instalujesz -> działa

Chociaż jak dla mnie grzebanie w Linuxie ma swój niepowtarzalny urok ;]

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 20, 2006, 08:15:00 »
Czy Panowie umieja czytac ?
To jest dzial o PALM OS-ie a nie o linuxie na PALM-ie . Przenosze watek do odpowiedniego dzialu.
pozdrawiam
Jachu

*

Offline Pet

• 11
Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 21, 2006, 02:25:52 »
Cytat: "korneliusz"
A czy te palmtopowe linuxy, no a szczególnie te pod Palm TX mają jakieś biblioteki gcc no i inne potrzebne do kompilacji? Bo znalazłem jakiś soft to kompilacji skrośnej pod ten system, wiec rozumiem że każdy program pod *unixa pojdzie pod tym systemem jeśli zostanie na nim skompilowany?

GCC oczywiście jest. To jest najnormalniejszy linux taki sam jak na desktopach. A brakujące biblioteki można sobie po prostu skompilować.

*

Offline korneliusz

• **
  • 147
Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 21, 2006, 09:44:00 »
No to bardzo ciekawie się to prezentuje w takim razie :) Wiadomo ze taki Intel XScale jakiś specjalnie wydajny nie będzie, ani w kompilowaniu programów, ani w ich obsłudze, no ale zawsze coś. Gdyby popracowali jeszcze nad tym wi-fi i APM, ale z tego co znalazlem na stronie http://www.handhelds.org/moin/moin.cgi/PalmTXStatus to wi-fi jest oznaczone jako "todo", a APM jako "Partially" wiec trzeba jeszcze troche poczkac...

*

Offline Pet

• 11
Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 21, 2006, 21:16:29 »
Nikt nie będzie sobie zawracał głowy kompilowaniem programów na palmtopie. Kompiluje się na komputerze biurkowym w wersji na dany procesor. Testuje na emulatorze. Jak już wszystko działa poprawnie to odpala się na palmtopie :) Zaoszczędzimy dzięki temu wiele  czasu.

*

lucass

Re: Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 21, 2006, 21:44:00 »
Cytat: "korneliusz"

Interesuje mnie bo jestem wielkim zwolennikiem linuxa ;]

trzeba było sharpa zakupic :P

Linux na Palm TX!
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 26, 2006, 14:06:53 »
Jeżeli ktoś jest zainteresowany tematem podrzucę kilka bezpośrednich linków:

Instalacja krok po kroku
http://hackndev.com/node/504

Niezbędne pliki:
TX Boot Bundle
OPIE 0.8.4-rc3

I jeszcze jedna wersja instalacji - tym razem bazująca na starszych wersjach plików (zanim cokolwiek zrobimy najlepiej przeczytac obie):
http://mem0.com/static.php?page=install-tutorial

Tak na marginesie szkoda, że ten ciekawy temat zostal przeniesiony tutaj. Posiadacze TX'a nieczęsto tu zaglądają, a to właśnie do nich, nie do posiadaczy PDA opartych na mobilnych wersjach Linuxa, skierowany jest ten temat.

===============================================

A to kilka zdjęć mojego autorstwa: