Familiar v0.8.4 - iPAQ 5455 polaczenie przez WiFi z DI-624

• 3 Odpowiedzi
  • 1720 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline amigo

• 16
« dnia: Listopad 05, 2006, 22:40:21 »
Po nieskonczonych problemach zmuszenia polaczenia ipaczka z moim routerem ktore powiodly sie jedynie na WM2002 z poprawka do WLAN (SP24979) Powrocilem z powrotem na WM2003 przedewszystkim z powodu wolnego dzialania WM2002, lecz musialem sie pozegnac z mozliwoscia uzyskania polaczenia z routerem.

Ostatnio postanowilem ponownie poszukac rozwiazania i napotkalem na informacje ktora mi nawet przez mysl nie przeszla ze moge zainstalowac moj ulubiony system z pod znaku slicznego pingusia :)

I tak nie zastanawiajac sie zainstalowalem  Familiar v0.8.4 z GPL Opie.

Powiem ze wrazenia sa niesamowite, dziala jeszcze szybciej niz WM2003 a do tego jest przesliczny interfejs i prostota obslugi.

Niestety nadal mam problem z uzyskaniem dostepu do netku.
Tym razem z uzyskaniem polaczenia z routerkiem nie ma najmniejszego problemu, natomiast w zaden sposob nie moge uzyskac transmisji danych.

Probowalem ustawiac statycznie i przez DHCP.
W routerze widac ze jest polaczenie oraz na ipaczku przestaje mrygac na pomaranczowo kontrolka.

Jak proboje zpingowac router 192.168.0.1 to wowczas jakby proboje sie komunikowac co jest sygnalizowane rytmicznymi blyskami kontrolki na zielono, z routera rowniez nie dochodza zapytania na iPaczka :(

DNSy ustawialem na 194.204.152.34 oraz 194.204.159.1 jak rowniez na routera, adres rozgloszeniowy jest 192.168.0.255 wiec wg mnie wszystko jest tak jak powinno zadzialac, niestety pingi nie wychodza.

Cos jeszcze mozna zakombinowac ?

Czy u was rowniez jak sie polaczy to przestaje mrygac na pomaranczowo a jak przesyla dane to szybko pulsuje na zielono ?

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 07, 2006, 12:46:24 »
Mam 3870 i  dwie karty wi-fi  na jednej widzi  mojego AP a na drugiej widzi sieci  z całej okolicy a AP-ka nie  :( .  Ja po wielkich bojach ustawiłem konfigurację ipaka przez DHCP i  zaczeło chodzić  :)

*

Offline amigo

• 16
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2006, 22:00:13 »
Jednak sie nie mogl dogadac z D-Linkiem.
Ale najgorsze jest to ze zzeral mi baterie bardzo szybko i potem juz sie nie wlaczyl.

2-krotnie go podnosilem i za kazdym razem to samo: po jednym dniu sie rozladowywal i ciemnosc widzialem.

Objaw jest taki jak by byl martwy, ale naszczescie nowy bootloader jest komunikacyjny i obecnie to jest nie uwalalny softwarowo przy wgrywaniu zlego image :)

Wiec przyszlo mi nadal pozostac w niedopracowanym WM2003 z nieupgradowalnym modulem WLAN :(

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2006, 12:46:35 »
Przy konfiguracji sieci wykrywał AP ? Tak wielki pobór prądu mógł byc związany z szukaniem siec przez kartę (mrugająca dioda), to nie włączanie jest zabezpieczeniem baterii, ale nie zawsze włączy się ładowanie. Może ktoś ma innego AP-eka i pozwoli poeksperymentowac ???