DYSTRYBUCJE

• 5 Odpowiedzi
  • 5718 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline toxic

• 10
DYSTRYBUCJE
« dnia: Listopad 01, 2002, 18:10:09 »
Jakie dystrybucje mozna instalowac na palmtopach?? Czy wszystkie minidystrybucje??

*

Offline MarcinW.

• 716
DYSTRYBUCJE
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 29, 2002, 19:40:25 »
A może warto zainteresować się urządzeniami z już zaimplementowanym LINUX-em, bez konieczności wymiany systemów. W tym wypadku polecam Sharp Zaurus SL-5500. Dostępny już na allegro. Model został wyceniony na 1600zł.
Z parametrów to:
Procesor 206MHz StrongArm, 16MB RAM, 8MB FlashROM, gniazda kart SD (bez obsługi zabezpieczeń autorskich...) oraz CF. Do tego sprzętowa klawiatura "QWERTY" i sporo akcesoriów i DARMOWEGO softu na wszelkie okazje...

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline elita

• **
  • 161
    • http://gg.overwap.net
DYSTRYBUCJE
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 30, 2002, 23:39:45 »
moze i warto, faktycznie sporo oprogramowania jest ale niestety nie wszystko. sa mialem zainstalowane opie na swoim ipaq przez dosc dlugi czas i wiem cos na ten temat. jako pim sprawowal sie bardzo dobrze, bylo sporo programow, niestety jest kilka bialych plam ktorych nie udalo mi sie zatkac. brakowalo mi np browsera wap i programu do obslugi map (gps). obecnie pracuje nad dualbootem dla ipaq (wince+linux) sadze ze bedzie to dobra kombinacja dla mnie.

*

Offline MarcinW.

• 716
DYSTRYBUCJE
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 01, 2002, 09:24:15 »
WinCE+Linux - no tak, a co z pojemnością ROM-u??? Dwa systemy chyba będą miały ciasno...

Pozdrowienia Marcin/sq9bbf/Katowice

*

Offline elita

• **
  • 161
DYSTRYBUCJE
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 01, 2002, 16:18:57 »
proste, wince siedzi we flashu (nie nadgrywamy go), ram jest wspolny (no wince trzeba przed przeladowaniem sobie backup-nac na cfke a po powrocie z-restorowac, dokumenty wtedy wogole lepiej trzymac na cfce) a linux startuje z cfki. nowe bootloader-y juz potrafia bootowac z roznych urzadzen podpietych do ipaq w tym z cfki i pccimpcia. narazie byly niestabilne ale ja zaryzykowalem i mam juz booloader z dualbootem zainstalowany. kernel rowniez startuje, ale mam jeszcze problem z podniesiemiem filesystem-u. jest to jednak poprostu do wysiedzienia ;)

sergiusz/sq3bkn/kalisz ;)

*

Offline elita

• **
  • 161
DYSTRYBUCJE
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 18, 2003, 13:01:37 »
nie ma tak lekko, nie wiem jak sie czuje linux na loox-a, do niedawna bylo ciezko nawet z kompilacja na 39xx a co dopiero na odrebne maszynki. ipaq ma jak narazie najbardziej rozwinieta dystrybucje, a to z tego powodu ze nad linuxem (kernelem) pracuja praktycznie programisci z compaq (obecnie z hp) wiem ze kernel i sam familiar jest obecnie rozwijany dla i31xx, i36xx, i37xx, i38xx, j720 w wersji 0.6.x pojawily sie kompilacje dla i39xx, a nowa wersja 0.7 ma byc dodatkowo dla j56x. nie interesowalem sie innymi maszynkami ale gdzies widzialem jeszcze przez przypadek dystrybucje dla roznych casio, a w szczegolnosci dla be300 ktory ze wzgledu na cene moze w linuxie czuc sie lepiej. ale to nalezy jednak samodzielnie poszukac.
co do tej dualnej instalacji to niestety zachowywala sie bardzo niestabilnie. bootloader byl w wersji rozwojowej, a nie chcialem utracic kontroli nad moim ipaq. umozliwial coprawda zaladowanie wince i linuxa ale robil to bardzo niedokladnie. z linuxa ladowal kernel a nie ladowal juz filesystemu, a wince ladowal zawsze na poweron, nawet przy zwyklym szybkim reboocie. wiec dalem sobie spokoj. a ze zmienilem ipaq na jornade to chyba juz tego nie sprawdze.