zalety instalacji linuxa?

• 19 Odpowiedzi
  • 6991 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline :)

• 15
« dnia: Styczeń 04, 2006, 18:05:12 »
jakie są zalety instalacji linuxa? czy system działa stabilniej? da sie jakoś uruchomić programy z windy (wine, a może coś w tym stylu)?

istnieją jakieś programy do obsługi gps pod linuxem?

słyszałem że ciężko jest ten system potem odinstalować- to prawda? a i najważniejsze- czy traci się gwarancje po instalacji tego systemu?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 04, 2006, 20:04:12 »
Nie da sie uruchamiac programow z Pocket PC na Linuksie. Po pierwsze to napisz jakiego masz PDA, bo nie na kazdym mozna zainstalowac Linuksa.

*

• 15
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 04, 2006, 20:27:46 »
mio 169

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 04, 2006, 22:35:58 »
No to klops...

*

• 15
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2006, 13:53:19 »
na jakim sprzęcie to działa?

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Re: zalety instalacji linuxa?
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2006, 04:38:30 »
Cytat: ":)"
jakie są zalety instalacji linuxa? czy system działa stabilniej? da sie jakoś uruchomić programy z windy (wine, a może coś w tym stylu)?

słyszałem że ciężko jest ten system potem odinstalować- to prawda? a i najważniejsze- czy traci się gwarancje po instalacji tego systemu?

zalety instalacji linuxa ? no wiesz, toz alezy generalnie od danej dystrybucji i tego jaka funkcjonalnosc oferuje ... ponoc niektore sa wrecz stworzone do wardriving-u, wszystko zalezy od tego na co oficjalnie producent i nieoficjalnie entuzjasci skupienii w ramach roznych forow stworzyli do/na dana zabawke

mysle ze programami do obslugi GPS pod linuxa nie powinno byc problemu, jesli juz to klopotem beda mapy np. Polski ktore trzeba bedzie tworzyc albo konwertowac ;-))

ciezko odinstalowac ? no chyba nie bardzo ...

*

Offline Hrw

• **
  • 125
    • Hrw website
  • Sprzęt: różne wynalazki
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 13, 2006, 12:01:33 »
jakie są zalety instalacji linuxa?
Dla mnie jest to dostęp do źródeł przez co mogę to i owo poprawić, zmienić, coś dodać.

jakie są wady instalacji linuxa?
mniejsza ilość softu, PIM z reguły jest dosyć prosty

czy system działa stabilniej?
Nie pamiętam kiedy ostatnio powiesił mi się Zaurus.

da sie jakoś uruchomić programy z windy (wine, a może coś w tym stylu)?
Wine to platforma x86 w zasadzie więc nie. Softu z pocketpc też nie odpalisz.

tak. qpegps, gpsdrive, (z)roadmap i pewnie jeszcze kilka o których zapomniałem. Problem z mapami raczej.

słyszałem że ciężko jest ten system potem odinstalować- to prawda?
Kwestia zrzucenia zawartości pamięci Flash (mylnie zwanej ROM przez producentów i redaktorów wielu serwisów informacyjnych) przed flashowaniem Linuksa podejrzewam. Są zresztą różne howto typu 'jak przywrócić wince' - w końcu jak masz ipaq z zainstalowanym Linuksem i chcesz go sprzedać a klient chce dostać WinCE to czemu nie..

czy traci się gwarancje po instalacji tego systemu?
Jeśli uda ci się posadzić palmtopa tak, że nie da się go przeflaszować do wince to tracisz.. Inaczej kto ci udowodni? Przecież nie mogą zliczać procesów flaszowania - pozatym WinCE też się upgraduje poprzez flashowanie..
Forum czytam tak rzadko, że lepiej napisać do mnie.

Sprzęt: Zaurusy: c760/6000, PalmPilot 5000, Palm M105, Nokia 770/N810 i parę innych wynalazków

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2006, 10:40:29 »
Jako nowy user witam wszystkich

Cytat: "Hrw"

da sie jakoś uruchomić programy z windy (wine, a może coś w tym stylu)?

Wine to platforma x86 w zasadzie więc nie. Softu z pocketpc też nie odpalisz.

Wine jest projektem opensource wiec majac dostep do zrodelek mozna probowac kompilowac pod potrzebna architekture, ale jesli palmtop jest slaby technicznie, mam na mysli moc to takie dzialanie bedzie pozbawione sensu. Stracimy stabilnosc, a i predkosc nie bedzie powalajaca.

Pozdrawiam Mineque

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 07, 2007, 12:45:46 »
owszem - uruchomisz wine, ale nie uruchomisz żadnego programu pod nim bo są pisane pod x86 a nie pod arma - musiałbyś jeszcze windowsowe programy przekompilować a arma ;]

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 07, 2007, 16:32:52 »
ja sie zastanawiam raczej czy sa jakies tal+pda w jednym ktore maja i linuxa i modul telefoniczny z EDGE oraz UMTS  :)  a jesli sa to jak latwo/trudno sie to synchronizuje z desktopem

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 26, 2007, 19:47:19 »
ja mam takie pytanie
gdzie i za ile mozna kupić zaurusa sl-6000l?
czy jest to dobry sprzet bo z wyglądu wygląda nawet całkiem ładnie?

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 27, 2007, 00:30:29 »
Cytat: "andy_bez_wandy"
ja sie zastanawiam raczej czy sa jakies tal+pda w jednym ktore maja i linuxa i modul telefoniczny z EDGE oraz UMTS  :)  a jesli sa to jak latwo/trudno sie to synchronizuje z desktopem

Moze mowisz o czyms takim? ;)
Motorola a1200

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 27, 2007, 00:34:57 »
hmm, a nie bylby bardziej praktyczny form factor (ksztalt, klawiatura, obracany ekran) jak w sl-c750 i nastepcach .... ktore sa i nowszymi modelami i design bardziej jest w nich dopracowany

de facto sl-6000=sl-c750 + wlan / bt

link do fotek ....
http://www.brighthand.com/default.asp?newsID=1981

of kors na dzien dzisiejszy 750-tka jest juz modelem lekko podstarzalym jednak stsunek jakosci do ceny jst juz calkiem rozsadny ;-))
ja bym sie raczej sklanial wlasnie do ... odpowiednika 750-ki z wbudowanym wlan + bt, wtedy mam sloty na karty wolne, wtedy moge zrobic np. wiekszego swapa na jednej z nich   :P

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 27, 2007, 00:49:01 »
Cytat: "mineque"

Moze mowisz o czyms takim? ;)
Motorola a1200

ladne ;-))
jesli by jeszcze tylko mialo wysuwana klawiaturke z dolu  :))

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 27, 2007, 01:30:41 »
ladne ;-))

nie lepsza klawiaturka wysuwana z kieszeni (spodni :P) na BT rozmiaru klawiatury od notebooka? :P Ergonomia i szybkosc wpisywania danych olbrzymia :)

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 28, 2007, 04:49:25 »
Cytat: "mineque"
ladne ;-))

nie lepsza klawiaturka wysuwana z kieszeni (spodni :P) na BT rozmiaru klawiatury od notebooka? :P Ergonomia i szybkosc wpisywania danych olbrzymia :)

moze i lepsze ale poki co pewnie niedlugo (nie wiem jednka kiedy) nie bedzie mialo to racji bytu bo czytalem jakos niedawno o rzeczach tj. :
- technologie klasy HUD w samochodach cywilnych (z projekcja na przednia szybe calej zawartosci deski rozdzielczej, moze i wreszcie np. AutoMapa zniknie jako dlugo oczekiwany relikt)
- szerszej aplikacji klawiatur laserowych .. poki co jst to w powijakach
- systemy operacyjne 3D (ponoc na finiszu przez konsorcjum zarzadzane przez Sun-a)
- prawdziwa wirtualizacja sprzetow i zasobow ....
- i pare jeszcze ciekawszych rozwiazan

wracajac do tematu .... za nic nie kupilbym kbrd irda jesli kosztuje niewiele mniej niz ta na BT

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 28, 2007, 13:01:50 »

- szerszej aplikacji klawiatur laserowych .. poki co jst to w powijakach

Sa juz dostepne w sprzedarzy klawiatury laserowe, ostatnio nawet wyszedl model komunikujacy sie przez BT
news
strona domowa

- systemy operacyjne 3D (ponoc na finiszu przez konsorcjum zarzadzane przez Sun-a)

Dla linuxa juz sa pulpity 3D, tylko watpiwe jest uzytkowanie ich stosujac klawiature + myszke, wg mnie przydaly by sie rekawice jak w Raporcie mniejszosci :P... Dla zainteresowanych podaje pare linkow z filmikami:
3D Desktop! TouchScreen and XGL on Linux!
XGL Desktop for linux... The future is now! (video 2)

- prawdziwa wirtualizacja sprzetow i zasobow ....

vmWare ma juz ja stosunkowo zaawansowana, a ostatnio na linuxie przyspieszyly prace.

- i pare jeszcze ciekawszych rozwiazan

pewnie cos naukowcy wymysla zebysmy sie nie nudzili :)

wracajac do tematu .... za nic nie kupilbym kbrd irda jesli kosztuje niewiele mniej niz ta na BT

Tutaj sie zgodze :)

Pozdrawiam Mineque

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 29, 2007, 02:15:16 »
no wiec po kolei

1. klawiatury laserowe maja jescze troche bledow .... i kilka miesiecy byl jeszcze problem z polskimi znakami, przestalem to sledzic ....  

2. te systemy, nazwijmy to w uproszczeniu, 3D sa juz w testach i pewnie nanosza kolejne patche ...  rekawice 3D sa juz w uzyciu od lat ... helmy, i inne akceosria ... sluza do wizualizacji, treningow, grafiki i CAD/CAM/CAE

3. vmWare .... jest fajne przy homogenicznej strukturze sieci .... ale np. ma problemy przy strukturach hetereogenicznych gdzie wystepuje czasami problem wlasciwej alokacji obciazenia, ponadto vmWare nie zastapi pakietu Tivoli czy OpenView i polaczy to w jedno ;-P

4. naukowcy wymyslaja na czyjes potrzeby, jednostki ktore maja $$ to najczesciej albo rzad albo wojsko ... np. w USA, tak wiec, po czesci, motorem postepu sa mozliwe aplikacje militarne ktore z czasem sa aplikowane w okrojonej wersji jako wynalazki dla ludnosci cywilnej ...  

itd itd

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 29, 2007, 15:37:45 »
no wiec po kolei

1. klawiatury laserowe maja jescze troche bledow .... i kilka miesiecy byl jeszcze problem z polskimi znakami, przestalem to sledzic ....  

Tak jakby z klawiaturami  IR i BT z polskimi znakami nie bylo problemow  ]:>

2. te systemy, nazwijmy to w uproszczeniu, 3D sa juz w testach i pewnie nanosza kolejne patche

Sa nawet dostepne dla smiertelnikow, oczywiscie tylko takie jak XGL itp

...  rekawice 3D ...

Ciekawa i nawet tania rekawice jakis czas temu znalazlem P5 Glove bodajze sie nazywala (i dziala pod linuxem :) )

3. vmWare .... jest fajne przy homogenicznej strukturze sieci .... ale np. ma problemy przy strukturach hetereogenicznych gdzie wystepuje czasami problem wlasciwej alokacji obciazenia, ponadto vmWare nie zastapi pakietu Tivoli czy OpenView i polaczy to w jedno ;-P

Ekhm... az tak to ja sie na wirtualizacji nie znam :P a w/w pakietow (procz vmWare) nie znam.

4. naukowcy wymyslaja na czyjes potrzeby, jednostki ktore maja $$ to najczesciej albo rzad albo wojsko ... np. w USA, tak wiec, po czesci, motorem postepu sa mozliwe aplikacje militarne ktore z czasem sa aplikowane w okrojonej wersji jako wynalazki dla ludnosci cywilnej ...  

Nie zawsze, wiele ciekawych projektow powstaje na uczelniach, w laboratoriach uniwersyteckich, ktore sa pozniej sponsorowane przez prywatne firmy (bo napewno nie przez taki chojny rzad jak nasz :P). Jednak rzeczywistosc jest wlasnie taka ze gdyby nie wojsko to nie mielibysmy wielu przydatnych technologii, jak chocby GPS. Europejska odmiana powstaje ale w strasznie wolnym tempie, mowie oczywiscie o GALILEO.

Ale troszke zeszlismy z tematu... Proponuje powrot na linuxa :)