Żywotność Leona

• 16 Odpowiedzi
  • 4789 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
Żywotność Leona
« dnia: Styczeń 08, 2012, 11:32:28 »
Tak sobie myślę, że żywotność Leona obliczona jest na 20 miesięcy. Dlaczego? Bo ma 5 klawiszy, którymi można go wybudzić, a po 4 miesiącach przestała mi działać "czerwona słuchawka". Czytałem już o tym problemie u innych, a teraz dopadło mnie. Jak użyję czerwonej słuchawki, to ekran się wybudza, ale slajder stoi nieruchomo i nie reaguje. Jak użyję innego klawisza, to wszystko działa elegancko.
Już nawet wczoraj mało nie uwaliłem całego urządzenia. Zrobiłem task, format karty, wipe wszystkiego co można zwipować ( używam romu MIUI z polską nakładką ). Tak namieszałem, że musiałem na moment wrócić do windy, bo miałem jedynie zielone logo na białym tle. Tak mnie to przeraziło, że nie sprawdziłem czy czerwona słuchawka pod windą i wybudza Leona.
I tu moje pytanie, czy to awaria sprzętowa? Podlega wymianie gwarancyjnej? Mogę przywrócić ustawienia "sklepowe" i go do naprawy dać.
Czy może można ten problem jakoś inaczej rozwiązać?
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
Odp: Żywotność Leona
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2012, 12:42:06 »
Ja tego jeszcze nie mam ale według mnie wszystko wskazuje na awarię sprzętową tj. przetarcie taśmy znajdującej się pod przyciskiem power. Wydaje mi się że jak najbardziej podlega to gwarancji i po przywróceniu windy możesz śmiało go odesłać na gwarancję.
Pewnie czytałeś ale tu kolega pisze coś o tej naleciałości
http://pdaclub.pl/forum/leo/hd2-i-zacinajacy-sie-dotyk/
Pozdrawiam

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia Lumia 820
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2012, 12:57:38 »
Tak sobie myślę, że żywotność Leona obliczona jest na 20 miesięcy. Dlaczego? Bo ma 5 klawiszy, którymi można go wybudzić, a po 4 miesiącach przestała mi działać "czerwona słuchawka".
Czyli mój bedzie działał ponad 5 lat bo mam go od roku i wszystko dziala? Ciekawe teorie wytrzymalosciowe glosisz :D
Jeśli podoba Ci się mój ROM i chcesz zostać donatorem wyślij mi PW.

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
  • Sprzęt: HTC Leo, Desire, Wave-S8500
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2012, 13:44:51 »
U mnie 3ci rok leci, w zasadzie sie kończy i wszystko nadal działa..
Na allegro można w razie czego kupić tanio obudowy w dosyć dobrym stanie, gdybyś sie obawiał uszkodzenia podczas demontażu.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2012, 16:27:06 »
Ha, moj Leon jest zaprojektowany na 10 lat, gdyz mam go 2 lat i pol, i wszysto smiga i co ciekawe na romie 1,48 :)

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2012, 20:00:42 »
Ciekawe na ile jest mój TMOUS "zaprojektowany". Amerykański więc chyba lepszy  :mrgreen:

*

Offline kiprak

• *
  • 90
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note GT-N7000
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2012, 10:44:48 »
Mój LEO w naprawie był już 4 razy o ile pamiętam. Jak nie ekran to płyta główna itp. Kupiłem LEO jak tylko pojawił się na rynku, być może z początkiem produkowano jakieś wadliwe wersje i później wprowadzano poprawki. Przy kolejnym zakupie nie zdecydowałbym się chyba na nowość tylko poczekał aż dany model zaistnieje na rynku na dobre. Zawiodłem się na moim HTC strasznie. Żaden z telefonów jaki posiadałem do tej pory nie był tak awaryjny...

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 11, 2012, 15:10:30 »
Tak sobie myślę, że żywotność Leona obliczona jest na 20 miesięcy. Dlaczego? Bo ma 5 klawiszy, którymi można go wybudzić, a po 4 miesiącach przestała mi działać "czerwona słuchawka". Czytałem już o tym problemie u innych, a teraz dopadło mnie. Jak użyję czerwonej słuchawki, to ekran się wybudza, ale slajder stoi nieruchomo i nie reaguje. Jak użyję innego klawisza, to wszystko działa elegancko.
Już nawet wczoraj mało nie uwaliłem całego urządzenia. Zrobiłem task, format karty, wipe wszystkiego co można zwipować ( używam romu MIUI z polską nakładką ). Tak namieszałem, że musiałem na moment wrócić do windy, bo miałem jedynie zielone logo na białym tle. Tak mnie to przeraziło, że nie sprawdziłem czy czerwona słuchawka pod windą i wybudza Leona.
I tu moje pytanie, czy to awaria sprzętowa? Podlega wymianie gwarancyjnej? Mogę przywrócić ustawienia "sklepowe" i go do naprawy dać.
Czy może można ten problem jakoś inaczej rozwiązać?

Miałem dokładnie te same objawy. Leo jeszcze na gwarancji, więc przywróciłem oryginalny ROM i oddałem (chociaż z obawą po przeczytaniu tylu negatywnych opinii o Regenersis). I tu mnie zaskoczyli pozytywnie:) Oddalem telefon w czwartek po południu, w piątek było święto, a w poniedziałek rano dostałem sms-a, że już jest do odebrania;) Przy okazji wymienili mi jeszcze wyświetlacz na nowy (powiedziałem, że okresowo migają mi piksele). Także Regenersis chyba wzięlo się za odbudowanie opinii - albo to jednorazowy wypadek przy pracy:)

*

Offline kiprak

• *
  • 90
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note GT-N7000
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 11, 2012, 21:06:58 »
Także Regenersis chyba wzięlo się za odbudowanie opinii - albo to jednorazowy wypadek przy pracy:)
Mój HD2 był w Regenersis 4 razy. Za każdym razem, sprawny telefon mogłem odebrać praktycznie w przeciągu 24h. Podczas każdej z napraw, uszkodzona część została wymieniona na nową. Podsumowując, jestem zadowolony z obsługi tej firmy.

*

Offline MiruK

• *
  • 68
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 12, 2012, 23:54:54 »
wadliwy jest tylko przycisk power, inne raczej się szybko nie zepsują, przy powerze jest taśma od ekranu która z czasem ulega uszkodzeniu, taśma jest na stałe z digitizerem i nie można jej odpiąć więc trzeba wymienić cały digitizer,ja osobiście w warunkach domowych wymieniałem cały lcd z digitizerem gdyż nie było szans na oddzielenie digitizera od lcd, teraz staram się jak najmniej używać powera :wink:
HD2 + NexusHD2-Gingerbread_V3.2a_NAND_(Android-2.3.7)

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 13, 2012, 08:04:45 »
Właśnie dlatego ja używam blokady programowej (pocketshield). blokuję właśnie nim a wybudzam innym przyciskiem niż power. Przeszło rok i ani razu na gwarancji nie był i raczej u mnie nie będzie bo właśnie poszedł na allegro. Poza tym jednym babolem to naprawdę super sprzęt. Pozdrawiam

*

Offline delibear

• 269
  • Sprzęt: IPAQ614c → HTC HD2 → HOX
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 14, 2012, 17:20:50 »
No to widzę, że ja mam to samo. Mój leon ma 19 miesięcy. Nie mogę odblokować ekranu, ponadto zaczęły się tzw. gorące restarty. Na początku myślalem, że to wina wgranego androida, ale wczoraj przywróciłem stock rom i objawy są te same. Tylo nie wiem, czy te restarty mają związek z blokującym się powerem, czy to jakaś odrębna sprawa. 
W tym tygodniu będę wysyłał do Regenersis. Mam nadzieję, że uporają się szybciej niż ostatnio, bo trzymali ponad 3 tygodnie i nie obyło się bez kilku telefonów ponaglających.

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 16, 2012, 20:37:41 »
Ja swojego Leosia wyślę do serwisu po powrocie z nart.
Obecnie używam programu No Lock i mam znacznie mniejsze problemy z wybudzaniam.
Ale póki mam go na gwarancji, to niech mi wymienią co trzeba.
Na XDA piszą, że kłopoty z wybudzaniem to niestety bardzo popularna wada w HD2. Wynika z budowy urządzenia.

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 23, 2012, 12:16:31 »
Wróciłem z nart. Wgrałem fabryczną windę. HSPL mam fabryczny. I co się dzieje?
Leon wybudza się nawet jak robię to za pomocą czerwonej słuchawki!
Przestraszył się serwisu, czy jak?
Sam nie wiem teraz co mam robić. Na 10 prób 8 jest skutecznych ( Leon wstaje ). Czy to wystarczająca podstawa do wysłania go do serwisu?
Do września mam gwarancję. ??? ??? ???

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 23, 2012, 13:30:45 »
Wysyłaj. Na 10 prób wszystkie mają być o.k. Potem, gdy upłynie gwarancja to będzie posprzątane.

*

Offline delibear

• 269
  • Sprzęt: IPAQ614c → HTC HD2 → HOX
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 23, 2012, 14:37:23 »
Dziś wraca mój leo z serwisu. Zobaczymy co naprawili...
Też był problem z klawiszami, oraz gorące restarty.

Właśnie dostałem. Zanim odpalę poczekam aż się leo ogrzeje... :)
Wymienili płytę główną (main board).
Reszta skrótów w większości dla mnie niezrozumiała
Nazwy części:
1. Main board (wiadomo :) )
2. Button Pre-assy (klawisze?) - bo widać, że nowe
3. Chassis Pre-assy
4. Tape, FPC connector
5. coś o numerze katalogowym 83H00294-01 (znalazłem - to wyświetlacz)

Ktoś wie, co to jest?

p.s. wygląda, że została tylko obudowa i bateria :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2012, 18:06:01 wysłana przez delibear »

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 27, 2012, 18:31:44 »
Jestem pod wrażeniem. Mój Leon wrócił dziś z serwisu.
Wszystko pięknie działa, a trwało to 2 dni.
Czad.