Zmiana ustawień zegara (przyspieszanie o godzinę)

• 292 Odpowiedzi
  • 54185 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Marcellus

• **
  • 110
  • Sprzęt: Galaxy S3
Odp: Zmiana ustawień zegara (przyspieszanie o godzinę)
« Odpowiedź #210 dnia: Listopad 22, 2010, 10:42:29 »
mnie karta microSD padła akurat jak byliśmy samochodem w Hiszpanii, bez nawigacji jazda na nieznanym terenie każdy wie jaka jest. Zakupiłem nową kartę, zadzwoniłem na pomoc techniczną i od ręki mi odblokowano licencję, tutaj brawa dla firmy. Od tego momentu mam licencję przypisaną do urządzenia a nie do karty, polecam takie przypisanie, od tamtego czasu straciłem jeszcze jedną kartę, założyłem nawet osobny wątek dotyczący psucia kart przez Leo, nie było problemów z aktywacją automapy.
T10s->T65->V300->MDA Compact2->MDA Pro->HD2->Galaxy S3

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #211 dnia: Listopad 22, 2010, 13:56:17 »
No ja zawsze miałem do urządzenia, ale przed Leonem zmieniałem sprzęt średnio co miesiąc i po prostu wygodniej było mi do karty.
Ok, koniec OT  :evil:

« Odpowiedź #212 dnia: Listopad 23, 2010, 00:04:55 »
Ciekawe jakby to naprawili jakbym im zaniósł do reklamacji....

*

Offline Legal

• *
  • 76
« Odpowiedź #213 dnia: Listopad 23, 2010, 00:13:10 »
kazdej nocy o polnocy leo strasznie zwalnia , non stop kreci sie kursor . i tak ze 2godziny . cofniecie zegara na godz przed polnoca z miejsca pomaga . ale o co chodzi ? rom z plusa 1.66

*

Offline jacman

• **
  • 167
  • Sprzęt: Iphone SE (2016)
« Odpowiedź #214 dnia: Listopad 23, 2010, 09:03:15 »
witajcie koledzy,
brat przyniósł mi na próbę HD2.
pracowałem w trybie offline (bez sima) i była ustawiona godzina 6.32.
jak włożyłem kartę z Ery to zegar się przestawił na godzinę 7.32
czy to normalne?
pozdrawiam
Moje przejścia GSM:
Sagem MC912->Nokia:3210->3310->Siemens: C35->M35->S35->S45->SL45i->S55->Nokia 6610->Siemens SX1->Nokia: E50->E61->SPV M3000->HTC: TyTN II->Touch Pro->HD2->HTC One->Iphone SE

*

Offline pafciu

• **
  • 126
« Odpowiedź #215 dnia: Listopad 23, 2010, 11:00:06 »
czy to normalne?
Czy normalne to nie wiem, ale tak się dzieje  :wink:
Wyłącz synchronizację czasu w ustawieniach telefonu (ustawienia, osobiste, telefon, gsm/umts..)

*

Offline tom993

• *
  • 69
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #216 dnia: Listopad 23, 2010, 12:04:48 »
Dzisiaj zauwazylem ciekawostkę... Aktualizowalem pogode doslownie pare minut po polnocy. Mam klika miast - gdansk, wawa, bydgoszcz, kair i obecna lokalizacje. Zgodnie ze stadardowym zyczajem po polnocy powinny przesunac sie dni w pogodzie (po polnocy dzisiaj zniknal wtorek a pojawila sie jak pierwsza sroda...) i tak sie stalo z przypadku kairu i obecnej lokalizacji - miasta polski zostaly dalej z wtorekiem jako pierwszym. Poranna aktualizacja zrobila porzadek (wszedzie sroda jak pierwsza)....

*

Offline Elninjo

• 611
    • Moja stronka
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21
« Odpowiedź #217 dnia: Listopad 29, 2010, 14:16:34 »
menu start->ustawienia->menu->więcej->osobisty->telefon->usługi GSM/UMTS->synchronizacja czasowa->i odznaczamy automatyczną zmianę strefy czasowei ustawień zegara

zadziałało...
Samsung Galaxy S21
Testy ROMów z XDA

*

Offline SylOs

• 10
« Odpowiedź #218 dnia: Listopad 29, 2010, 20:28:15 »
Mi dopoiero pomogło wyłączenie usług lokalizacyjnych.
Wszystkie inne sposoby z tego wątku nie dały rady

*

Offline mackus

• 270
  • Sprzęt: lg swift 3d p920
« Odpowiedź #219 dnia: Listopad 30, 2010, 15:55:05 »
od kilku godzin przy włączonej synchronizacji czasu wszystko chodzi ok. Nie wiem czy ma to wpływ,ale wgrałem rom elegancia v1 cht2, wcześniej na tym romie czas przyspieszał, teraz po włączeniu strefy Warszawa czas automatycznie sam się ustawił...nie mam już pojęcia w czym problem tkwi. Na razie jest ok

*

Offline SylOs

• 10
« Odpowiedź #220 dnia: Listopad 30, 2010, 20:49:25 »
Dalej jest OK?

Ja też miałem jakiś czas dobrze dopóki się nie pokrzaczyło.

Na noc zmieniam datę na sierpień, żeby mnie budzik obudził  :-|

*

Offline sm

• *
  • 59
« Odpowiedź #221 dnia: Grudzień 01, 2010, 00:06:43 »
ja mam wyłączoną synchronizację, czas mi się nie przestawia, ale jak pisałem wcześniej, codziennie po północy telefon nie nadaje się do uzywania. jest wolny, nic nie da się zrobić. problem znika dopiero rano, czyli zapewne po 2 w nocy, ale wtedy już spię.
sprawdzcie czy macie to samo u siebie.
jesli ktos to ma i kupil telefon jako osoba fizyczna to IMHO moze go zareklamowac, ale nie w oparciu o gwarancje, tylko ustawe (2 lata na niezgodnosc towaru z umowa). to sie reklamuje u sprzedawcy, a nie w serwisie. jesli sprzedawca nie jest w stanie naprawic (a w tym przypadku nie naprawi) to musi wymienic sprzet na wolny od wad lub zwrocic kase.
ja juz bym to zrobil, ale mam HD2 na dzialalnosc i wtedy ta ustawa nie dziala.
w razie pytan chetnie podpowiem co i jak bo troche te przepisy walkowalem w firmie.

pozdrawiam, sm

« Odpowiedź #222 dnia: Grudzień 01, 2010, 07:41:49 »
ja mam wyłączoną synchronizację, czas mi się nie przestawia, ale jak pisałem wcześniej, codziennie po północy telefon nie nadaje się do uzywania. jest wolny, nic nie da się zrobić. problem znika dopiero rano, czyli zapewne po 2 w nocy, ale wtedy już spię.
sprawdzcie czy macie to samo u siebie.
jesli ktos to ma i kupil telefon jako osoba fizyczna to IMHO moze go zareklamowac, ale nie w oparciu o gwarancje, tylko ustawe (2 lata na niezgodnosc towaru z umowa). to sie reklamuje u sprzedawcy, a nie w serwisie. jesli sprzedawca nie jest w stanie naprawic (a w tym przypadku nie naprawi) to musi wymienic sprzet na wolny od wad lub zwrocic kase.
ja juz bym to zrobil, ale mam HD2 na dzialalnosc i wtedy ta ustawa nie dziala.
w razie pytan chetnie podpowiem co i jak bo troche te przepisy walkowalem w firmie.

pozdrawiam, sm

witaj , ja u siebie mialem ten sam problem, telefon zaczynal "mielic" i nie nadawal sie do uzytku, przy czym bateria w zwiazku z caly czas pracujacym prockiem umierala w oczach, a dzialo sie to o roznych porach dnia. zmienilem sobie strefe czasowa w ustawieniach na GMT+1 Berlin... (mam wylaczone wszystkie synchro) i od tej pory chodzi bez zastrzezen. tyle, ze to nadal nie jest rozwiazanie problemu a przypudrowanie.... (wiecie czego :))

*

Offline mackus

• 270
  • Sprzęt: lg swift 3d p920
« Odpowiedź #223 dnia: Grudzień 01, 2010, 12:12:23 »
niestety przeskoczył mi o godzinę znowu:/

*

Offline SylOs

• 10
« Odpowiedź #224 dnia: Grudzień 02, 2010, 18:44:10 »
Czy na jakimś sofcie problem nie występuję?? Obecnie mam rom BlackSideDown 2.04 i radyjko 2.10.50 do tego.  Na romie stockowym 1.66 chyba nie miałem tego problemu.
Jeśli ktoś mógłby  wysłać mi na PW linka do BlackSideDown 2.05 byłbym wdzięczny

Pozdrawiam

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #225 dnia: Grudzień 02, 2010, 21:34:57 »
Rozumiem wariacje godzinowe na Leonie,ale mam teraz na kompie 20:35,ciekawe jak godzina wyświetli mi sie na forum przy tej wiadomości ?

:grin: :D :ok:  21:34
Ktoś cichaczem poprawił  o 22:36 prawidłowe wyświetlnie ??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2010, 23:36:30 wysłana przez Rajmek »

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #226 dnia: Grudzień 02, 2010, 23:09:32 »
Co do tematu to jak już pisałem używając SztywnegoLeona nie miałem tej przypadłości. Przyszło mi wczoraj do baniaka, żeby upichcić swój ROM dla Leo pod siebie. Brałem pod uwagę problem samoczynnego przestawiania zegara i postanowiłem zrobić eksperyment: ugotowałem ROM z wyłączonymi aktualizacjami czasu w ustawieniach telefonu i w HTC Sense. Posadziłem go wczoraj na Leonie, do dzisiaj do 7.20 było ok, ale o 7.20 przestawił się na 8.20. W tym momencie wdrożyłem mój chytry plan tzn. nie ustawiałem godziny ręczenie, tylko uruchomiłem synchronizację czasu z netem, ale TYLKO W HTC SENSE (nie ruszając tej opcji w ustawieniach telefonu). Następnie włączyłem połączenie GPRS/EDGE (tzn. zaktualizowałem pogodę, która to sama uruchamia). Pogoda się zaktualizowała i wyświetliła godzinę update-u tą przestawioną :-(( . Po wyjściu z zakładki z pogodą i przejściu do ekranu głównego zdziwiłem się bo godzina w homescreen była już właściwa, ale pogoda pod zegrakiem się nie wyświetlała. Wszedłem ponownie w zakładkę z pogodą, a tam nic - żadnej pogody dla żadnego z 3 miast, które mam,a także zero pogody w każdym dniu. Zrobiłem kolejny upd pogody, zaktualizowała się wyświetlając już prawidłową godzinę aktualizacji, rozłączyłem net i zrobiłem SR ze trzy razy. W ciągu dnia zrobiłem jeszcze z pięć razy SR, a godzina jak byk jest właściwa do chwili obecnej i nic nie wskazuje na to, żeby się chciała przestawić. Testuję dalej jak do jutra będzie ok to chyba to jest jakieś rozwiązanie.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #227 dnia: Grudzień 03, 2010, 14:02:27 »
Co z wami jest?

pewnie ktoś to wrzucał ale nie mam czasu grzebać w wątku. Problem zaczyna się w całej Europie wraz ze zmianą na czas zimowy i problem eliminuje
dutty winter time fix.   To nie pierwsza zima z htc, a tu sporo starych wyjadaczy ;-)

sgs III

« Odpowiedź #228 dnia: Grudzień 03, 2010, 14:05:38 »
Co z wami jest?

pewnie ktoś to wrzucał ale nie mam czasu grzebać w wątku. Problem zaczyna się w całej Europie wraz ze zmianą na czas zimowy i problem eliminuje
dutty winter time fix.   To nie pierwsza zima z htc, a tu sporo starych wyjadaczy ;-)

mam leosia z ERY z romem 1.66 i u mnie ten fix nie chodzi :(. prawdopodobnie po zmianie romu na 3.14 cos to da, ale nie ma oficjalnego romu dla tela brandowanego przez Ere.

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #229 dnia: Grudzień 03, 2010, 15:28:28 »
Też mam HTC z Ery (nic nie zmieniałem) i przy zmianie czasu zegar przestawił się sam i do dzisiaj jest poprawnie.
Może warto pisać co się ma w środku z datami, bo skąd inaczej wiedzieć jakie poprawki już są zainstalowane.

Wersja Manila      2.5.20113224.0
Wersja Rom      1.66.118.1 (76641) PLK
Data ROM                      02/02/2010
Wersja Radia      2.07.51.05_2
Wersja Protokolu      15.31.50.07U

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #230 dnia: Grudzień 03, 2010, 17:29:01 »
Prawda. Poprawka na pewno działa z custom romami 3.14

Na HD 1 też był ten problem i też była poprawka na xda.
sgs III

« Odpowiedź #231 dnia: Grudzień 03, 2010, 19:12:42 »
Też mam HTC z Ery (nic nie zmieniałem) i przy zmianie czasu zegar przestawił się sam i do dzisiaj jest poprawnie.
Może warto pisać co się ma w środku z datami, bo skąd inaczej wiedzieć jakie poprawki już są zainstalowane.

Wersja Manila      2.5.20113224.0
Wersja Rom      1.66.118.1 (76641) PLK
Data ROM                      02/02/2010
Wersja Radia      2.07.51.05_2
Wersja Protokolu      15.31.50.07U

mam kolego identyczne parametry jak ty, ale u mnie przy zmianie czasu wszystko sie posypalo ( mam tez chte 1.8.5.1 i bsb 1.6 - chyba, ze to przez to)

*

Offline SylOs

• 10
« Odpowiedź #232 dnia: Grudzień 04, 2010, 14:37:08 »
Wydaje mi się, że nie ma jeszcze dobrej metody na rozwiązanie tego problemu  :(

*

Offline Marcin Ryszard

• 29
  • Above Us Only Sky
  • Sprzęt: MDA I, III, Pro, Compact III, Compact IV, HTC HD2
« Odpowiedź #233 dnia: Grudzień 11, 2010, 22:43:02 »
Witam All,  :wink:

Jak wszyscy to wszyscy, to ja tez sie podepne w temacie.
HTC z magazynu dystrybutora (Action) karta Ery i wlasciwie wszystko chodzilo do momentu zmiany czasu, potem ... zglupialo  :evil:
Ale to nie koniec, po wyjezdzie za granice, w Londynie jeszcze szalal, natomiast HongKong a potem Perth wszystko idealnie, po powrocie do Polski ... ponownie zglupial  :mysli:.
Teraz zmienilem soft na RUU_Leo_S_HTC_WWE_EastEurope_3.14.479.2_Radio_15.42.50.11U_2.15.50.14_LEO_S_Ship, powylaczalem wszystkie synchronizacje czasowe i czekam, narazie OK.

Pozdrawiam

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #234 dnia: Grudzień 12, 2010, 03:02:54 »
na każdym romie jak powyłączasz wszystkie synchronizacje to będzie spoko działać, bo nie będzie źródła które leo mógłby źle zinterpretować
end of fear
yo is here

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #235 dnia: Grudzień 12, 2010, 10:27:46 »
Hmmm, właśnie zdaje się, że wyłączenie wszystkich źródeł jest nie do końca właściwe. Jakiś czas to testowałem na dwóch ROM-ach i na obydwu:
1. Błędny czas pobierany jest tyko od operatora tzn. zaptaszkowana opcja w ustawieniach telefonu ten warunek musi być bezwzględnie spełniony tzn. wyłączamy synchronizację z operatorem,
2. Może wystąpić również błąd kiedy godzinę ustawiamy ręcznie, (oczywiście przy wyłączonej w ustawieniach telefonu opcji synchoronizacji z operatorem),
3. Błąd z pkt 1 nie do przeskoczenia - trzeba wyłączyć - odptaszkować, natomiast z błędem z pkt 2 można sobie poradzić (cytat z wątku z moim ROM-em na Mobione):
Jak pisałem w ROM-ie jest dodane OOBE (konfigurator połączeń i ustawień sieciowych). Domyślnie przy pierwszym uruchomieniu włącza automatyczne pobieranie danych z netu w: Pogodzie, Akcjach oraz Synchronizacji czasu z netem. Interesuje nas to ostatnie - pozostawiamy tak jak jest i po uruchomieniu systemu aktualizujemy pogodę. Może się zdarzyć, że podczas aktualizacji pogody godzina nam się zmieni tzn. pójdzie o +1 do przodu. W takiej sytuacji wchodzimy spowrotem na strone główną Sesne i po odczekaniu ok. 5 sekund spowrotem idziemy do zakładki z pogodą, gdzie najprawdopodobniej prognozy już nie będzie bo wg systemu została pobrana za godzinę . Aktualizujemy jeszcze raz i już wszystko jest ok, a połaczenie z netem możemy rozłączyć. Oczywiście w ustawieniach HTC Sense>Usługi danych możemy wyłączyć automatyczne pobieranie danych pogodowych i kursów akcji, ale zostawiamy pobieranie czasu z internetu. Jeszcze jedno, w ROM-ie jest domyślnie wyłączona synchronizacja czasu operatora sieci w ustawieniach telefonu - sugeruję tego nie włączać.
WNIOSEK:
Pozostawiam zaznaczoną synchronizację czasu z netem w Ustawieniach usług HTC Sense i wyłączoną w ustawieniach telefonu.
BTW1
to działa uwierzcie mi, trzecia doba od wgrania ROM-u do Leona, po pierwszej aktualizacji czasu z internetem nic się nie dzieje tzn. godzina ani drgnie.
BTW2
nie wiem czy mogę podać linka tutaj.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2010, 10:30:07 wysłana przez Budniu »

*

Offline witek1953

• **
  • 199
« Odpowiedź #236 dnia: Grudzień 12, 2010, 11:08:14 »
Kolego Buduniu
Być może mam szczęście ale: Telefon mam z Orange ( był Rom 1.48). Teraz zmienilem soft na :
RUU_Leo_S_HTC_WWE_EastEurope_3.14.479.2_Radio_15.42.50.11U_2.15.50.14. W ustawieniach "Pobierz czas z internetu mam zaznaczone ptaszkiem, a w ustawieniach "Telefon/Synchronizacja czasowa/Automatyczna zmiana strefy czasowej i ustawienia zegara" też ptaszkiem zaznaczone. Robiłem kilka Hr z innych powodów, a zegar pokazuje cały czas dobrą godzinę .
Jeśli problemy dotyczą telefonów z Ery to przepraszam że się wtrąciłem.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #237 dnia: Grudzień 12, 2010, 11:59:45 »
Kolego witek1953,
czytaj proszę ze zrozumieniem. Problem dotyczy WIĘKSZOŚCI ROM-ów i telefonów i nie ma reguły czy Era czy Orange czy O2, T-Mobile czy jeszcze co innego. Jeżeli problem u Ciebie nie występuje to się ciesz, że jesteś jednym z nielicznych, którzy nie muszą stosować żadnych kombinacji. Jednak u większości ten problem wystąpił/wystepuje, o czym świadczy 8 stron tego wątku i kilkadziesiąt na XDA.

*

Offline witek1953

• **
  • 199
« Odpowiedź #238 dnia: Grudzień 12, 2010, 12:55:17 »
Kolego Buduniu
Uwaga "czytaj proszę ze zrozumieniem." chyba trochę na wyrost. Nikogo chyba nie obraziłem, a wręcz napisałem "Być może mam szczęście" . Chciałem się podzielić jak jest u mnie ustawione. Mój wpis -Jeśli problemy dotyczą telefonów z Ery to przepraszam, że się wtrąciłem- nie oznacza ,że ktoś coś źle robi, a tym bardziej, że ja tak twierdzę. Sam wiesz,(wątek- Mnóstwo użytecznych sztuczek - BsB Tweaks), że nie wszystko mi idzie.
pozdrawiam

*

Offline plebloo

• 43
« Odpowiedź #239 dnia: Grudzień 12, 2010, 13:32:10 »
U mnie na romie 3.14 pomogło to:
Start -> Telefon -> Menu -> Opcje -> Menu -> Wybieranie sieci -> Usługi GSM/UMTS -> Synchronizacja czasowa -> Pobierz ustawienia-> Odznaczyć automatyczną zmianę strefy