Zmiana ustawień zegara (przyspieszanie o godzinę)

• 292 Odpowiedzi
  • 54293 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pawel83

• 414
  • Sprzęt: Xperia Z
Odp: Zmiana ustawień zegara (przyspieszanie o godzinę)
« Odpowiedź #150 dnia: Listopad 10, 2010, 08:17:35 »
Wczoraj kupiłem HD2 fabrycznie z ROM'em 1.66.479.2, zainstalowałem mu najnowszy oficjalny z strony HTC (plik (RUU_Leo_S_HTC_WWE_EastEurope_3.14.479.2_Radio_15.42.50.11U_2.15.50.14_LEO_S_Ship")

dzisiaj rano zauważyłem, że u mnie również godzina się przestawiła....

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
« Odpowiedź #151 dnia: Listopad 10, 2010, 10:16:30 »
Wczoraj kupiłem HD2 fabrycznie z ROM'em 1.66.479.2, zainstalowałem mu najnowszy oficjalny z strony HTC (plik (RUU_Leo_S_HTC_WWE_EastEurope_3.14.479.2_Radio_15.42.50.11U_2.15.50.14_LEO_S_Ship")

dzisiaj rano zauważyłem, że u mnie również godzina się przestawiła....
WWE_EastEurope.. - jest język polski?
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #152 dnia: Listopad 10, 2010, 10:30:49 »
Nope.
Gdybyś spojrzał niedaleko to byś wiedział:
http://pdaclub.pl/forum/romy-do-leo/male-zaskoczenie/
http://pdaclub.pl/forum/romy-do-leo/3-14-i-kwestia-pl/
Póki, co oficjalnie nie ma.

*

Offline pepe64

• 665
  • Szczerość to najpiękniejsza forma głupoty.
  • Sprzęt: BB 9700 (do pracy) HTC HD2 (do..zabawy)
« Odpowiedź #153 dnia: Listopad 10, 2010, 10:36:25 »
OKI, moja kulpa;)

Połączone: Listopad 10, 2010, 10:53:22
odpisałem:
Dear Piotr (HTC), Niestety, to rozwiązanie znane już od paru dni ma tylko jeden, zasadniczy problem – NIE DZIAŁA!!! A dokładnie rzecz ujmując, jest to siłowe rozwiązanie ograniczające funkcjonalność zarówno HD2 jak i samego WM. Rezygnujemy a priori z aktualizacji czasu, równie dobrze można wyłączyć zegar, wtedy nie będzie nikogo denerwowała zła godzina. Nie przeczę, że liczyłem na ROZWIĄZANIE PROBLEMU, a nie, proszę wybaczyć, PLASTER NA WRZODA. Bo jedyne co robi taki plaster, to wrzoda zasłania… Pozdrawiam,
Pan Piotr odpisał:
   Jak pisalem we wczesniejszym mailu jest to rozwiazanie problemu razem z hotfixem ze strony microsoftu.
To ja juz wymiękam...Jaki wpływ ma hotfix MS instalowany na PC do aktualizacji czasu na PDA...FCUK, zaczynam dostawać wk**wa:(
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2010, 10:53:22 wysłana przez pepe64 »
Andro:        MIUI 2.4.13 PL
Kernel:       tytungR14
Radio:        2.15.50.14
Karta:        8 GB Class 10

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #154 dnia: Listopad 10, 2010, 12:07:48 »
Ale to jest prawda, podobne wątki pojawiły się np. w dziale Diamonda. Wygląda mi to bardziej na jakiś bug WM niż samego HTC...
BTW: iPhone też ma jakieś problemy :P

« Odpowiedź #155 dnia: Listopad 10, 2010, 19:47:59 »
Pan Piotr odpisał:
   Jak pisalem we wczesniejszym mailu jest to rozwiazanie problemu razem z hotfixem ze strony microsoftu.
To ja juz wymiękam...Jaki wpływ ma hotfix MS instalowany na PC do aktualizacji czasu na PDA...FCUK, zaczynam dostawać wk**wa:(
Fix instalowany na PC ma caba który instaluje się w leosiu. Na PC można znaleźć go :
C\Program Files\Windows Mobile Feb. 2008 DST Updates
Ale i tak to nie pomaga :(

« Odpowiedź #156 dnia: Listopad 10, 2010, 20:20:44 »
Kurczę u mnie też czas się wyprzestawiał i budzik budził mnie o 5 a nie o 6....

*

Offline IWANEQ11

• 250
  • Sprzęt: Hp Rx3715, Htc Kaiser, HTC HD2
« Odpowiedź #157 dnia: Listopad 10, 2010, 21:43:54 »
Ehh też się pożalę. U mnie o dziwo godzina dobra tylko budzik dzwoni godzinę wcześniej. Ponadto dzwoni mi budzik, który jest wyłączony (nieaktywny). Drażni mnie to jak wszystkich, szczególnie, że rano każe 5 min. snu się liczy :P

« Odpowiedź #158 dnia: Listopad 11, 2010, 14:11:31 »
W swoim Topazie zainstalowałem na nowo mini-rom Billyego. Wyłączyłem totalnie wszystko:
  • synchronizacje czasu (w 2 miejscach)
  • zablokowałem aplikacjom automatyczne łaczenie sie z internetem,
  • przy recznym wywołaniu internetu ustawilem auto rozłaczanie po 30 sek.
  • wyłaczyłem dostęp do 3G,
  • nie właczałem "moja lokalizacja" dla pogody,
  • Zegar ustawiłem ręcznie.
  • W menu start->ustawienia->zegar i alarmy] ustawiłem strefe czasową +1 dla Pragi (zamiast Warszawy).

Po wszystkich tych zabiegach nie dotykając i nie resetując telefonu, odlożyłem go na bok i poszedłem spać. Od rana do południa godzina pokazywała się poprawnie. Niestety od momentu gdy wszedlem i wyszedłem z menu start, telefon automatycznie o godzine przestawił swój zegar.

Sprawdziłem wszelkie ustawienia (czy coś nie uległo zlmianie). Jak się okazało,  zmiana nastapiła jedynie tam, gdzie ustawiałem wczesniej strefę czasową. Telefon przestawił ją z powrotem z +1Praga na +1Warszawa.

Moim zdaniem problemem jest jedynie ROM, a nie jakiś operator, czy też serwer (jak ktoś wyżej pisał). Tak dla przykładu, ludzie mają przecież inne mobilne telefony i tego problemu nie zauwazyli. :)

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #159 dnia: Listopad 11, 2010, 14:45:26 »
No jak nie zauwazyli, przeciez Vonski pisal, ze na Diamondzie jest podobny problem, na IP tez.Ciekawe, ze ROM, jak u mnie od poczatku caly czas jest dobrze.

*

Offline opp

• **
  • 134
  • Tylko HTC
  • Sprzęt: HTC HD2 HTC Desire HTC Diamond HTC TyTn II
« Odpowiedź #160 dnia: Listopad 11, 2010, 15:04:55 »
Nie wiem czemu ale u mnie wszystko jest ok, jak wczoraj odebrałem telefon z serwisu. Wszystko jest ustawione na auto no i synchronizacja czasu z internetu. ROM 3.14

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #161 dnia: Listopad 11, 2010, 15:10:27 »
Zrestartuj Leona teraz.Ciekawe co bedziesz miał za niecałe 1/2 godzinki, też się cieszyłem.

*

Offline opp

• **
  • 134
  • Tylko HTC
  • Sprzęt: HTC HD2 HTC Desire HTC Diamond HTC TyTn II
« Odpowiedź #162 dnia: Listopad 11, 2010, 15:39:50 »
Hee.. resetowałem go już od wczoraj kilka razy i jest ok  :proud: może dlatego jest ok bo kilka razy dziennie jest podłączony do kompa?

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #163 dnia: Listopad 11, 2010, 15:50:37 »
No to ja tak nie mam  :shock: :( :( jedyne AutoMapa (GPS) potrafiła zmienić mi czas na dobry.W końcu zostało zlikwidować synchronizację.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #164 dnia: Listopad 11, 2010, 16:47:06 »
Głupia sprawa, ale o tych bugach z czasem w HD2 na Modaco.com jest tylko jeden wątek: http://www.modaco.com/content/leo-leo-modaco-com/322232/clock-problems/
i zawiera dwa posty tj. pytanie
Hello

Has anyone had (or better still know how to fix) problems with the clock since the clocks changed?

I was all excited when I went to bed on Sunday to see that the clock had indeed already put itself back, and a bit more gutted in the morning when it woke me up and I realised that it put itself back again after that.

Since then it's been putting itself forward and back seemingly at random, and the last straw was when I looked at my phone just now and saw that it had gone forward 5 hours.

Any suggestions?
i rozwiązanie:
I had a similar issue with my Diamond 2. I installed the CAB file available for WM6 from the link below and it fixed it....

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=291880

Z ww. wynika, że fix jest do Wizarda, a gość z Modaco, który go poleca wrzucił go do Diamonda 2. Generalnie fix dotyczy właśnie podobnej przypadłości, czyżby to pomagało ???
Gdyby ktoś nie widział, link do wątku z rowizaniem na XDA to podaję: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=291880
Sam nie przetestuję, bo nie mam tego problemu, ale jak sprawdzicie napiszcie czy pomogło.
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 16:57:58 wysłana przez Budniu »

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #165 dnia: Listopad 11, 2010, 17:36:36 »
17:24 wgrany fix,17:28 już było 18:28.Ręczna zmiana czasu ,ok do restartu ,po restarcie znowu godzinka do przodu.Po USB poprawił sie do właściwej,ale to  chyba nie na stałe.Restart iiiiiii dziwne 17:36

o 18:06 jest dalej 18:06
« Ostatnia zmiana: Listopad 11, 2010, 18:07:26 wysłana przez Rajmek »

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #166 dnia: Listopad 11, 2010, 18:09:26 »
Ten fix zdaje się dodaje strefy czasowe i pozwala utworzyć nową. Więc może zadziałać.

*

Offline grisiek

• *
  • 81
  • Sprzęt: SE K810i > HTC TyTN II Kaiser > HTC HD2 Leo
« Odpowiedź #167 dnia: Listopad 11, 2010, 21:34:32 »
hmmm zgodzę się z przedmówcą wcześniejszym. Właśnie ponad 4 godziny temu zainstalowałem nowy ROM 3.14 i od tego czasu robiłem już z 2 HR oraz do tego z 5 Soft resetów a godzina dalej dobra. Przez chwilę nawet przestawiła się na złą o godzinę do przodu ale akurat robiłem synchronizację z kompem no i pociągnęła dobrą z internetu. Później dla pewności zrobiłem jeszcze jedną synchronizację z netem ale już przez WI fi bo to czasem mi nie działało no i o dziwo dalej trzyma się dobra godzina. Teraz jest na LEO 21.32 i już z 5 godzin prawie chodzi dobrze także oby tak dalej ;) Ale co ciekawe strefa czasowa się zmieniła z Warszawy którą ustawiłem wcześniej na Praga, Budapeszt jednak godziny nie ruszyło :) Mi tam rybka jaka strefa czasowa, byle godzina była dobra ;) Może być nawet i Kambodża  :evil: :evil: :evil: :E :E :E

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #168 dnia: Listopad 11, 2010, 21:44:46 »
Ale wgrywałeś tego fixa czy na samym ROM-ie ?

*

Offline DannyDog

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC ONE & SG-NOTE 3
« Odpowiedź #169 dnia: Listopad 12, 2010, 10:14:23 »
wgrałem ostatnio rom Bysia v11.9 ... wstępnie w ogóle nie zwróciłem uwagi na zegar, miałem wrażenie że jest ok, nawet ustawiłem sobie g-alarm dziś na 9 rano ... zadzwonił alarm, generalnie zadzwonił o godz 9 rano, ale g-alarm wyświetlił godzinę 8:) ... parę minut później dostałem smsa który miał godzinę odebrania 10 z minutami:) ... zacząłem grzebać ... i chyba wygrzebałem ... zmieniłem strefę czasową na berlin,rzym GMT+1 ... zrobiłem sporo resetów, po testowałem g-alarm, wysłałem trochę smsow z telefonu ojca i z netu,  i mam wrażenie że jest ok
SG-NOTE3 rom: x-note v18
HTC ONE (m7_ul) rom: InsertCoin

*

Offline Polikon

• **
  • 163
  • Sprzęt: X800//HTC HD2+Lobuz1 NewStyle1.2+SDHC16GB
« Odpowiedź #170 dnia: Listopad 12, 2010, 19:10:00 »
elMInStER Wstawił adres do fiksa odnośnie zmieniającej się godziny po restarcie.
Restartowałem kilka razy i godzina nie zmieniła się, czyli działa.
http://hotfile.com/dl/82106158/76fd317/Duttythroy_Winter_Time_fix.cab.html
X800.WM6.1.Panot.ver.1.90_PP6_ENG//Acer n311//HTC HD2+Lobuz1 New Style 1.2+SDHC 16GB

« Odpowiedź #171 dnia: Listopad 12, 2010, 22:22:59 »
U mnie nie działa ... ;/
Jak Ty to zrobiłeś/zrobiłaś ??

*

Offline myros

• 25
  • Sprzęt: acer n50p, acer n311, HTC HD2
« Odpowiedź #172 dnia: Listopad 12, 2010, 23:30:56 »
Potwierdzam, nie działa  :S

*

Offline Polikon

• **
  • 163
  • Sprzęt: X800//HTC HD2+Lobuz1 NewStyle1.2+SDHC16GB
« Odpowiedź #173 dnia: Listopad 12, 2010, 23:47:18 »
Normalnie, wrzuciłem na kartę i z karty zainstalowałem. I to wszystko.
Może też zależy, na jakim ROMie to się instaluje. Ja mam ROMa Lobuz1 New Style V1.2
Dla pewności, czy wszystko działa. Zrobiłem mały eksperyment, zmieniłem godzinę na komputerze o dziesięć minut ( aby była widoczna różnica czasu ) i synchronizowałem Leonka z komputerem. Na Leonku czas się zmienił o te dziesięć minut, następnie synchronizowałem zegar komputera z netem i ponownie z Leonkiem i czas na Leonku wyrównał się i zrobiłem restart Leonka i godzina została prawidłowa, czyli nie przeskoczyła o jedną godzinę do przodu jak przed instalacją tego fiksa. Nawet zrobiłem restart z wyjęciem baterii i też jest wszystko OK.

Znalazłem jeszcze coś takiego.
Cytat.
"Dziękujemy za zapytanie w kwestii zmiany czasu. W nawiązaniu do zapytania sugerujemy sprawdzić poniższe ustawienia w telefonie:

* Start> Ustawienia -> Usługi danych(4-ty na liście ) -> opcja- Synchronizacja Czasu z internetem -> Odznacz: Pobierz czas z internetu, Pobierz czas z internetu w roamingu.

* Start> Ustawienia -> Menu -> Więcej -> ikonka Osobiste-> ikonka Telefon -> zakładka Usługi GSM /UMTS -> zaznaczyć opcję na liście Synchronizacja czasowa -> przycisk na dole- Pobierz Ustawienia ->
Odznacz „Automatyczna zmiana strefy czasowej i ustawienia zegara”

Teraz wystarczy ustawić odpowiedni czas w ustawieniach.

Pragniemy dodać, iż problem z automatycznym ustawieniem czasu został już przekierowany do inżynierów HTC w celu rozwiązania problemu i opracowania aktualizacji."
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2010, 10:19:00 wysłana przez Polikon »
X800.WM6.1.Panot.ver.1.90_PP6_ENG//Acer n311//HTC HD2+Lobuz1 New Style 1.2+SDHC 16GB

*

Offline Ibanezq

• 729
  • Sprzęt: HTC Sensation XE with Beats srałdio ;)
« Odpowiedź #174 dnia: Listopad 13, 2010, 12:11:10 »
elMInStER Wstawił adres do fiksa odnośnie zmieniającej się godziny po restarcie.
Restartowałem kilka razy i godzina nie zmieniła się, czyli działa.
http://hotfile.com/dl/82106158/76fd317/Duttythroy_Winter_Time_fix.cab.html

Zainstalowałem ten FIX i na razie OK od wczoraj.  :ok:
PDA: Palm V -> iPAQ 3760 -> HTC Wizard -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> HTC Sensation XE
GSM: Siemens C25 -> Nokia 5110 -> Nokia 6210 -> Nokia 6310 -> Siemens C35i -> Siemens S65 -> Nokia 6650

*

Offline Rajmek

• 1224
« Odpowiedź #175 dnia: Listopad 13, 2010, 12:36:44 »
U mnie ten fix od wczoraj też działa,synchro z netem zaznaczone

« Odpowiedź #176 dnia: Listopad 13, 2010, 14:35:20 »
Hej ja tez zainstalowalem tego FIX-a i jak narazie jest OKI restarty nie zmieniaja czasu

« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 14, 2010, 16:19:05 »
Nie wiem jak to się stało, ale nie instalowałem żadnych fiksów - telefon od 2 dni pokazuje mi poprawną godzinę z normalnymi ustawieniami. Tak jakby sie sam naprawił lub w sieci coś zmienili :)

*

Offline rc23

• **
  • 168
  • Sprzęt: Xperia
« Odpowiedź #178 dnia: Listopad 15, 2010, 01:12:21 »
U mnie zaś ciekawostka godzina systemowa i Mobile Shell zgadzaja się, a w G-alarm  gdy dzwoni alarm widać o godzine wcześniejszą, ale budzi o odpowiedniej porze  :mysli: zaś w programie synchro time mam napisane że jest czas letni :O

« Odpowiedź #179 dnia: Listopad 15, 2010, 18:37:23 »
Po kilku dniach samotnej walki z LEO (brand PLUS) wpadlem na pomysl ze moze cos w necie znajde.... a tu widze ze "bracia w wierze HTC" walcza ;)

Wgralem fixa i dalej kiszka. WYglada na to ze wylacznie odptaszkowanie w dwoch miejscach synchro z netem pomaga. Dobre i cokolwiek, bo zrobilem kilku osobom pobudke o dziwnej godzinie myslac ze jest godzina lub dwie pozniej... piekne jak ktos pyta czy spac nie moge?... albo sie nudze?... ;)

MW 5.2.21869
Wersja Manila 2.5.19211619.0
ROM 1.66.479.2 Data rom 11-01-2010