zmiana polskiego UI na angielski user interface

• 9 Odpowiedzi
  • 1316 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zmiana polskiego UI na angielski user interface
« dnia: Sierpień 29, 2010, 14:23:52 »
witam Szanownych Kolegow,

mam nadzieje, ze nikgo nie rozdraznie moim brakiem wiedzy.

przeczytalem watki dotyczace HTC HD2 w kwestii spolszczenia systemu Windows Mobile i nakladki HTC sense

niestety nie wiele z tego pojmuje. systemy PDA sa dla mnie zupelnie obce i nie jestem w stanie nadrobic swojej wiedzy w ciagu kilku dni na tyle, aby bez obaw manipulowac sprzetem.

moj problem polega na tym, ze posiadam HTC HD2 z salonu ERA i jak koledzy wiedza jest tam dedykowana "nakladka" Ery. Oczywiscie caly software jest po polsku.

moje pytanie jest nastepujace:

czy (posiadajace telefon z Ery) moge miec cale oprogramowanie (user interface) w jezyku angielskim ?

z tego co zrozumialem powinienem wgrac ROM ze strony www.htc.com. czy tak ?, z drugiej strony jesli jest oryginalnie nakladka ery, to nie jestem pewien, czy htc.com bedzie chcial udostepnic goly ROM na podstawie S/N.

czy jest cos jeszcze istotnego o czym powinienem wiedziec (np: po wgraniu angielskiego systemu, nie mam polskich liter, brak jest informacji pogodowej, itp itd) ?

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
  • Sprzęt: HTC Leo, Desire, Wave-S8500
Odp: zmiana polskiego UI na angielski user interface
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 29, 2010, 16:09:11 »
Troche to zakręcone, nakładke ery da sie pewnie wyłączyc albo odinstalować, stawiam na to pierwsze.
Co do samego sense ui to powinno sie dać to zainstalowac i uruchomić przy wyłączonym tym z ery, start/ustawienia/główny/elementy tutaj odznaczasz-zaznaczasz co ma być wyświetlana na stronie głównej.
Co do wgrania romu wwe lub innego poczytaj najpierw u nas na forum jak to sie ma z softem z ERY, zaopatrz sie w brandowy rom, poczytaj jak to zrobić i czy będziesz w stanie przywrócić oryginalny brandowy rom z ery (chodzi o ewentualna gwarancję)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 29, 2010, 17:42:40 »
chcialbym sprecyzowac.

chodzi mi przed wszystkim o wersje angielska windows mobile. przez cale zycie mialem werje angielska na telefonach/komputerach i teraz zupelnie sie gubie przy obsludze. sprawa ekranu startowego ery jest drugorzedna.

rozumiem, ze:

pierwszy krok: sciagniecie angielskiego ROM z htc.com.
drugi krok : robie hspl (?)
trzeci krok: wgrywam to co sciagnalem z htc.com

mam racje ?

PS. pal licho gwarancje.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 29, 2010, 17:49:38 »
najprostszy sposob jest taki jak piszesz:
- sciagasz ROM z tej strony http://www.sunnysoft.com/htc/
- wgrywasz hspl
- instalujesz ROM

litery polskie beda, pogoda tez dziala bez zastrzezen; nie bedzie polskiego slownika xt9, ale jest na to sposob - gdzies tutaj na forum jest poradnik

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 29, 2010, 17:55:52 »

PS. pal licho gwarancje.

Niemniej jednak zassałbym na twoim miejscu brandowy rom dla ery, nigdy nie wiesz kiedy ci bedzie potrzebny, bo panie takie rzeczy to tylko w Erze :D
Przestrzegam też o wgraniu właściwego HSPL, ostatnio był temat gdzie kolega zamiast H SPL wgrał SSPL..
Reszta tak jak opisałeś i jak już wgrasz hspl, to może warto rozejrzeć sie po xdadev sa tam ładne romy wwe.
Pamiętaj też o wgraniu radia.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 29, 2010, 21:43:57 »

PS. pal licho gwarancje.

Niemniej jednak zassałbym na twoim miejscu brandowy rom dla ery, nigdy nie wiesz kiedy ci bedzie potrzebny, bo panie takie rzeczy to tylko w Erze :D
Przestrzegam też o wgraniu właściwego HSPL, ostatnio był temat gdzie kolega zamiast H SPL wgrał SSPL..
Reszta tak jak opisałeś i jak już wgrasz hspl, to może warto rozejrzeć sie po xdadev sa tam ładne romy wwe.
Pamiętaj też o wgraniu radia.

dzieki. rzeczywiscie gwarancja to przydatna rzecz w kryzysie.

mam jeszcze dwa pytania:

co to jest ROM WWE (western europe ?)
co to znaczy wgranie radia ?

i przy okazji: czy moglbym dostac wlasciwego linka do HSPL ? boje sie, ze wgram cos nie-tak

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 29, 2010, 21:48:57 »
Ale chłopie wykaż się odrobiną samodzielności. Wszystko masz łopatologicznie opisane w FAQ. Każdemu nowemu mamy tłumaczyć wszystko od początku?

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 29, 2010, 22:01:53 »
faktycznie to ---->  http://pdaclub.pl/forum/leo/faq-zmiana-romu-w-htc-hd2-leo/  to jest to od czego powinieneś zacząć, gdy faktycznie coś bedzie nie jasne pociągnąć dalej temat...

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2010, 00:29:13 »
dziekuje za podpowiedz. rzeczywiscie nie wykazalem sie refleksem (jest to opisane w FAQ)

na swoje usprawiedliwienie moge jedynie powiedziec, ze wszystko mi sie tutaj myli: ROM, ROM WWE, HARD SPL, kucharz, ugotowany ROM tp, itd.

no coz, nie przypadkowo mam "nowicjusz" przy swoim nickname...

taka refleksja na koniec:
do czego do doszlo, ze aby miec angielska wersje trzeba takiego wysilku, a przeciez jest 21 wiek i wszyscy dazymy do tego aby bylo latwiej...

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 30, 2010, 00:51:16 »
bez urazy ale to jest ze tak powiem niezbędne minimum wiedzy, jak bedziesz wiedział pobieżnie co i jak łatwiej będzie nam sie porozumieć i coś doradzić.
Na początek jako zabezpieczenie masz link do ROMu ERY --> http://shipped-roms.com/shipped/Leo/RUU_Leo_TMO_PL_1.66.118.1_Radio_15.31.50.07U_2.07.51.05_2_Signed_LEO_Ship.exe
Wybierz co chcesz wgrać, mam na myśli czy oficjalny rom czy rom gotowany i czy ma być PL czy EN.
Wersje PL znajdziesz u nas na forum wersje EN na xdadev, tutaj masz link --> http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=531
1. HSPL
2. Radio
3. ROM
4. 1-2  Hard resety po wgraniu

Jak wgrać ---> http://pdaclub.pl/forum/leo/faq-zmiana-romu-w-htc-hd2-leo/
Pamiętaj zamin cokolwiek zrobisz sprawdz czy masz wszystko co potrzebne, sprawdz połączenie Leo z pc-laptopem, zadnych stacji dokujących, hubów usb, tylko i wyłącznie bezpośrednie połączenie kabelkiem. Bateria jeżeli nowa to minimum 50% naladowania im wiecej tym lepiej.. Poćwicz jak sie wchodzi do boot loadera.