Zmiana daty z US na EU w systemie i lock screenie.

• 11 Odpowiedzi
  • 1933 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
  • Sprzęt: Galaxy Note
Zmiana daty z US na EU w systemie i lock screenie.
« dnia: Lipiec 18, 2010, 14:53:48 »
Witam, szukałem troszkę w internecie jak zmienić format daty wyświetlanej w systemie i w lock screenie. Męczy mnie format 10-07-18 US, wolę nasz EU czyli dd-mm-rr, czy może mi ktoś napisać jak to zmienić? Np w mobile shellu w zakładce urodziny na pulpicie mam np 07-20 a nie 20-07, w smsach też jest 10-07-17.
Drugi problem mam z kolorowym taskbarem (zainstalowałem taskbar_HTC i sdkcerts), mianowicie nie zmienia mi ikonek profili (wibra, cichy itp) w automacie, reszta działa (wi-fi, ładowanie), dopiero jak wcisnę przycisk głośniej lub ciszej i wyjdę zmienia na dany profil. Z góry dziękuję.
p.s. mam system 1.66 z sunnysoft z polską lokalizacją

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
  • Sprzęt: HTC Leo, Desire, Wave-S8500
Odp: Zmiana daty z US na EU w systemie i lock screenie.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 18, 2010, 14:59:40 »

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 18, 2010, 15:01:15 »
tak w regionalnych mam na PL (jest napisane - data długa 18 lipca 2010, data krótka 10-07-18)

*

Offline K3m0T1989

• **
  • 110
  • Sprzęt: HTC HD2 + Samsung I8510
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 18, 2010, 15:08:52 »
mozna dodac wpis do rejestru gdzie data bedzie elegancka ale popsuje Ci to pokazywanie wpisow kalendarza wiec nie wiem czy warto. Chyba ze ktos zna inna metode.
Motorola T192 -> Motorola V50 -> Sony J70 -> Siemens SL45 -> Nokia 7650 -> Nokia 3410 -> Siemens ST55 -> Nokia 6600 -> SE P910i -> Nokia N95 -> Samsung I8510 + HTC HD2

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 18, 2010, 15:15:08 »
jak miałem htc hd też trzeba było zmienić format daty i wszystko działało, ale jeśli tutaj są problemy to będę musiał przywyknąć :(
p.p. a problemy w kalendarzu są też jak się zmieni format daty w lock screenie?

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 18, 2010, 20:29:20 »
Może po prostu czas wgrać hspl i rom od chłopakow, albo coś  z xda dev.
Nasze ROMy sa na forum:  http://pdaclub.pl/forum/leo/spis-polskich-romow-dla-htc-hd2/
z xda moge polecić energy ---> http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=591784
albo elegancia ---> http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=651729&highlight=elegancia

*

Offline MaciejRz

• **
  • 156
  • Sprzęt: HTC One X
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 18, 2010, 20:38:06 »
tak w regionalnych mam na PL (jest napisane - data długa 18 lipca 2010, data krótka 10-07-18)

i bardzo dobrze masz, bo oficjalny polski (europejski) format daty krótki to rr-mm-dd
w formacie US, czyli mm-dd-rr dzisiejsza data miałaby postać 07-18-10
z tego co się orientuję nie da się zmienić tego w ustawieniach, musiałbyś odnaleźć pliki wyświetlające tą datę i tam zmienić stosowane formatowanie na inne...

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 18, 2010, 22:02:24 »
no właśnie nie chcę wgrywać "gotowanych" romów, chciałbym zmienić to na oficjalnym
p.s. z taskbarem sobie poradziłem - problemem był z CABem na win 6.5.x a nie na 6.5

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2010, 22:09:35 »
no właśnie nie chcę wgrywać "gotowanych" romów, chciałbym zmienić to na oficjalnym
wszystko do czasu ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 19, 2010, 09:33:13 »
Ja ma wgranego Storma i data krótka też tak samo wygląda.
HTC HD2 Energy 21916 Sencity

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 04, 2010, 11:12:06 »
postanowiłem opisać moją historię z korespondencji z HTC. Czekałem na rozwiązanie 2,5 miesiąca i dowiedziałem się że się "NIE DA". Rozwiązaniem zmiany formatu daty jest:
Stwórz w katalogu HLM\nls wpisy:
"SDate"="/" lub ‘’.’’
 - wyświetlany separator
"STFmt"="HH:mm:ss"
 - format godziny
"STime"=":" - separator godziny
"SSDte"="dd/MM/yy"
 - format wyświetlania daty
"SLDte"="dddd dd/MM/yy"
 - format wyświetlania długiej daty (na początku będzie wyświtlanya nazwa dnia)
i później SR i mMUSI dziłać, sprawdzone u mnie...

A oto co pisała Pani Ania i Pan Piotr z HTC.

"Panie Krzysztofie! Dziekuje za wiadomosc. W celu, zeby zmienic format daty prosze wejsc: Menu > Ustawienia > Regionalne i tekst > Regionalne > Krotka wersja daty (prosze rozwinac zakladke i wybrac odpowiedni format, ktory Pana interesuje). Mam nadzieje, ze pomoze. W razie pytan, prosze o kontakt. Pozdrawiam, Anna HTC"

"Panie Krzysztofie, Wyglada na to, ze jest to problem telefonu, gdyz nie ma Pan mozliwosci zmiany formatu na rr-mm-dd. W zwiazku z powyzszym musze eskalowac Pana problem. Bardzo prosilabym o podanie Pana nr telefonu oraz nr EMEI (znajdujacy sie na opakowaniu po telefonie badz pod bateria) , gdyz potrzebuje Pana danych do eskalacji. Pozdrawiam, Anna HTC"

"Panie Krzysztofie, dziekuje za Pana dane. Problem z ustawieniem daty w telefonach dla polskiej lokalizacji podalismy do eskalacji. Po otrzymaniu odpowiedzi z eskalacji, bedziemy sie z Panem kontaktowac. Pozarawiam Anna HTC"

"Panie Krzysztofie, zostalam poproszona o podanie nastepujacych danych Pana telefonu: ROM: ROM Date: Operating System version: Radio version: Protocol version: Znajdzie to Pan w Menu > O telefonie > Ustawieniach > Dane o oprogramowaniu. bardzo prosze o przeslanie powyzszych danych, Pozdrawiam Anna HTC"

Po tym mailu czekałem cierpliwie miesiąc i napisałem wiadomość z wyrazami żalu, odpowiedz:

"Rozumiem Pana niezadowolenie w zaistniałej sytuacji. Do dnia dzisiejszego nie otrzymałam rozwiązania dla Pana problemu. W związku z tym muszę się skontaktować z odpowiednim działem, aby zbadać Pana sprawę. Poinformuję Pana niezwłocznie po otrzymaniu odpowiedzi. Przepraszamy za wszelką niedogodność. Z poważaniem, Ania"

"Panie Krzysztofie, niestety w dalszym ciągu nie mam rozwiązania do Pana problemu. Zostałam jednak poproszona o dołączenie dokumentacji (zdjęcia) w sprawie eskalacji Pana problemu. W związku z tym bardzo Pana proszę o zrobienie zdjęcia ustawień na Pana telefonie, tj. zakładki, z której nie można zmienić ustawienia formatu daty. Z poważaniem, Ania"

"Dziękuję Panie Krzysztofie. Przesłałam zdjęcia dalej, również czekam na odpowiedź z eskalacji i szybkie rozwiązanie Pana sprawy. Pozdrawiam"

"Panie Krzysztofie, Pana zgłoszenie zostało przekazane jakiś czas temu do siedziby głównej HTC na Tajwanie. W chwili obecnej czekamy na odpowiedź. Będę się z Panem kontaktować niezwłocznie po otrzymaniu odpowiedzi. Przepraszam raz jeszcze za niedogodność związaną z użytkowaniem telefonu HTC. Z poważaniem"

Po tej wiadomości kontakt się "urwał", po napisaniu nowej wiadomości dostałem odp:

"Panie krzysztofie, sprawa nie zostala w beszczelny sposob zamknieta tylko jezeli jest nie aktywna zostaje automatycznie zamykana przez system.

Problem zmiany ustawienia daty dotyczy romu east europe i jedyna mozliwoscia jego zmiany (formatu daty) jest zmiana ustawien telefonu na jezyk angielski lub dodatkowa aplikacja do tego sluzaca.

Na chwile obecna jest dostepny nowy rom n stronie htc - do pobrania obecnie tylko wersja w jezyku angielskim.

http://www.htc.com/pl/supportdownloadlist.aspx?p_id=297&act=sd&cat=all"

"Polityka firmy zabrania nam polecania konkretnych aplikacji jako ze nie sa to nasze produkty.

Jedyne co moge w tej sprawie zrobic to skierowac Pana w odpowiedni kierunek gdzie mozna takie aplikacje znalesc.

http://www.freewarepocketpc.net/"

Reasumując ta firma nadaje się na naprawę lokówek a nie telefonów, zero rozwiązań, same substytuty typu "wyłącz funkcję", czy "nie da się", "problem jest tylko u Pana". Ręce opadają, tam chyba pracują "inżynierowie" po odzieżówce a nie po szkole technicznej, albo to jest przekierowany suport z TPSA.

« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2010, 11:18:33 wysłana przez wampir_m »

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 04, 2010, 19:53:12 »
Chłopie a czego się spodziewałeś,kucharze na Xda gotują a oni tylko klepią to w milionach egzemplarzy i w świat.