XDA_UC (automatyczna instalacja plików CAB, REG, XML) - jak to ugryźć?

• 49 Odpowiedzi
  • 17839 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline FRANQ23PL

• 283
  • Prof.S.Jonalista
    • www.ipmart-forum.pl
  • Sprzęt: HTC HD2 (hypnosis V 6.0.0)
Witam!

Na XDA Developers od jakiegoś czasu jest wątek o XDA_UC. Testowałem dzisiaj ROM Energy, w którym owo narzędzie zostało wgotowane - rewelacja! Samo zainstalowało wszystkie instalki, zaimportowało kontakty przez PIM Backup, wrzuciło REGi do rejestru, przywróciło backupy...
Tyle, że w tym ROMie kilka rzeczy mi nie pasuje, a zastanawiam się jak tego użyć posiadając np ROM Bysia. Warto by było by nasi kucharze dogotowywali takie zabawki do ROMów.

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
Odp: XDA_UC (automatyczna instalacja plików CAB, REG, XML) - jak to ugryźć?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2010, 17:17:25 »
niestety, najpierw trzeba ręcznie założyć konto mailowe, żeby z pimbackup przywróciło archiwum maili.

Korzystam z XDA_UC od dłuzszego czasu i to + przywracanie ustawień  by Energy powoduje, że nie mam ochoty zmieniać romu na jakikolwiek inny.

zmieniam romy niemal codziennie, ustawienia, regi, kilkadziesiąt programików, backupow......... W przypadku naszych romów z PDA musze poswięcić ładne pare godzin, co w Energy mam od ręki.
sgs III

*

Offline FRANQ23PL

• 283
  • Prof.S.Jonalista
    • www.ipmart-forum.pl
  • Sprzęt: HTC HD2 (hypnosis V 6.0.0)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 05, 2010, 18:02:29 »
Czyli doskonale wiesz co mam na myśli. XDA_UC to na prawdę niezbędne narzędzie testera ROMów i nie tylko.

O ile tam się dobrze doczytałem, to da się zrobić tak, jak w automapie, że po wgraniu nowego ROMu XDA_UC odpali się z karty pamięci i zainstaluje nam wszystko co chcemy, tyle, że nie mam pojęcia jak to zrobić. Nie znam za dobrze angielskiego...

*

Offline dmlakers

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Omnia, LG KU990, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2010, 18:45:05 »
O ile mogę wtrącić małą dygresję do tego tematu to... w najnowszym ROMie MIRI & DINKa również jest autoinstalator.

Na potwierdzenie moich słów info ze strony XDA: "These ROM is using Tom's Autoinstall | Create a folder on your SDCard with name Autoinstall and place all your CABs & XMLs there, after flashing, your CABs and XMLs will be autoinstalled".

Swoją drogą polecam ten ROM... używam go od 3 tygodni i sprawuje się rewelacyjnie :)
HTC HD2
ROM: Sense 2.1 Lite|GBLeo R6 2.3.3 DHDbase[marc0.1.8]
Radio: 2.12.50.02_2

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 06, 2010, 17:16:48 »
O ile mogę wtrącić małą dygresję do tego tematu to... w najnowszym ROMie MIRI & DINKa również jest autoinstalator.

Na potwierdzenie moich słów info ze strony XDA: "These ROM is using Tom's Autoinstall | Create a folder on your SDCard with name Autoinstall and place all your CABs & XMLs there, after flashing, your CABs and XMLs will be autoinstalled".

Swoją drogą polecam ten ROM... używam go od 3 tygodni i sprawuje się rewelacyjnie :)

Autoinstall to znacznie uboższy program nie posiadający wielu z funkcji XDA_UC -> np. REGi, pim backup i pewnie jeszcze sporo innych, z których nie zacząłem jeszcze korzystać. XDA_UC rulez!

OT: Romy MIRI rządziły kiedy miałem Xperie, aż się łezka w oku kręci ;-) Teraz dopóki program do backupu manilli NGR nie udostępni innym to moim skromnym zdaniem znacznie wyprzedził konkurencję - w sensie ergonomii.

XDA_UC natomiast jest w jeszcze kilku innych romach dla leosia na XDA jeżeli ktoś ma awersję (sam miałem onegdaj)
sgs III

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 07, 2010, 10:32:38 »
TOM Autoinstaller to działa już od co najmniej roku i jest w większości gotowanych romów
co do serii romów Miri - to automapa mnie z nich wyleczyła zupełnie - ilość zwisów i problemów ze stabilnym działaniem w czasie działania AM i telefonowania jest strasznie denerwująca

*

Offline agapod7

• 33
  • Sprzęt: SGSII , NOTE 2 N7105 PM , IPHONE 5 16G
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2010, 16:14:39 »
czy znajdzie sie ktos kto wytlumaczy jak zabrac sie do tego XDA_UC

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 17, 2010, 16:27:02 »
poszukaj sobie sashimi ....dziala podobnie i nawet na yt jest chyba pokazanae jak co poustawiac

*

Offline agapod7

• 33
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 17, 2010, 17:00:10 »
dzieki, ale akurat na xda_uc mi zalezy gdyz mam to wgotowane w ROM

*

Offline agrttc

• **
  • 118
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 17, 2010, 17:30:53 »
tworzysz na karcie pamięci folder xda_uc i przenosisz do niego caby które mają być zainstalowane na nowym romie
 jeśli wszystko dobrze zrobiłeś to chwile po uruchomieniu nowego romu uruchomi sie automatycznie i  zapyta czy  zacząć instalacje :)
tyle. proste.
używam tego na romach energy od początku, bardzo wygodne :ok:

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 17, 2010, 18:06:33 »
W moich ostatnich ROMach już to jest. Sam to tłumaczyłem...
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 17, 2010, 19:20:20 »
to może Bysio zrobisz aktualizację wersji Z i też umieścisz to w romie? czekamy
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

*

Offline rep007

• 302
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Kaiser, HP Hx4700, WM, Android, AM EU
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 17, 2010, 20:47:32 »
z tego co wyczytałem to w tym programie nie można sobie ustawić który program ma być zainstalowany w pamięci telefonu, a który na karcie - po prostu instaluje jak leci - dobrze zrozumiałem ??
ROM: NexusHD2 - Gingerbread 3.2a Nand

*

Offline venonx

• *
  • 81
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 17, 2010, 21:03:51 »
z tego co wyczytałem to w tym programie nie można sobie ustawić który program ma być zainstalowany w pamięci telefonu, a który na karcie - po prostu instaluje jak leci - dobrze zrozumiałem ??

W tym linku http://htcpedia.com/forum/showpost.php?p=70225&postcount=5971 masz instrukcję jak zainstalować na karcie
http://ovh.komur.pl/android/venCommunicator/ - komunikator GG i Tlen na Androida

*

Offline agapod7

• 33
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 17, 2010, 22:41:46 »
Wlasnie o taka podpowiedz mi chodzilo, ale po polsku. Niemniej jednak dzieki za zainteresowanie.

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 18, 2010, 08:15:32 »

Polecam program WinCE Cab Manager - można sobie w każdym pliku CAB ustawić gdzie ma się instalować - korzystałem z niego przy hurtowej instalacji na Diamencie i działał super, niestety program jest płatny :(

*

Offline venonx

• *
  • 81
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 18, 2010, 08:25:23 »
Wlasnie o taka podpowiedz mi chodzilo, ale po polsku. Niemniej jednak dzieki za zainteresowanie.

W skrócie:

1. Ściągasz paczkę: S4X_SDAuto_1.1.zip i rozpakowujesz ją do katalogu XDA_UC na karcie SD.
2. Pliki do zainstalowania na kartę umieszczasz w: XDA_UC\_Mod_\filesCAB\SDAuto

Autor piszę, że nie wszystkie CAB działają poprawnie. Te które nie działają zaleca umieścić w: XDA_UC\_Mod_\filesCAB\Manual aby ręcznie zdecydować gdzie mają być zainstalowane.

http://ovh.komur.pl/android/venCommunicator/ - komunikator GG i Tlen na Androida

*

Offline lulek

• 738
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 18, 2010, 11:28:15 »
Na XDA są całe paczki z ułatwieniami do XDA_UC. Polecam linki co ma pierwszego posta pod romami Energy (zrobił też Energypedię ;-)

na dzień dzisiejszy automat konfiguruje mi już wszystkie konta pocztowe (wraz z hasłami), przywraca kontakty -(pim backup) przegrywa dzwonki i tapety gdzie trzeba, kopiuje ustawienia i skórki od rożnych programów, shortcuty od programów zainstalowanych na karcie itd itp...

Bajka. Koniec końców tylko zmieniam rom, jeden HR, jeden SR i gotowe ;-)

Szczerze nie umiem jeszcze footprintów przenosić (tak do pełni szczęścia)

i btw. Brawo Bysio za dodanie tego jakże użytecznego narządka do Twoich romów. Ja wciąż wierny NRG ale jak jest XDA_UC to bezproblemowo będę mógł jak sądzę i Twoje wypieki testować.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2010, 13:07:57 wysłana przez lulek »
sgs III

*

Offline rep007

• 302
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 18, 2010, 15:28:28 »
Na XDA są całe paczki z ułatwieniami do XDA_UC. Polecam linki co ma pierwszego posta pod romami Energy (zrobił też Energypedię ;-)

na dzień dzisiejszy automat konfiguruje mi już wszystkie konta pocztowe (wraz z hasłami), przywraca kontakty -(pim backup) przegrywa dzwonki i tapety gdzie trzeba, kopiuje ustawienia i skórki od rożnych programów, shortcuty od programów zainstalowanych na karcie itd itp...

Bajka. Koniec końców tylko zmieniam rom, jeden HR, jeden SR i gotowe ;-)

Szczerze nie umiem jeszcze footprintów przenosić (tak do pełni szczęścia)

i btw. Brawo Bysio za dodanie tego jakże użytecznego narządka do Twoich romów. Ja wciąż wierny NRG ale jak jest XDA_UC to bezproblemowo będę mógł jak sądzę i Twoje wypieki testować.
a możesz podać linka do softu co kopiuje ustawienia i skórki od rożnych programów ??

*

Offline Bysio

• 3655

*

Offline billyj80

• Expert HTC Topaz
  • 1939
  • Sprzęt: HTC D2 Topaz
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 18, 2010, 23:57:17 »
bysio, a mozesz mi podeslac paczke EXT, do wgotowania w rom, bo nie chce mi sie za bardzo z tym sprawdzac czy bedzie mi dzialac, ale skoro ty masz juz wszystko poustawiane to prosze o pakiecik, ja ze swojej strony poprawilem niektore błedy w tlumaczeniu, podesle CI jutro

wlasciwie, czy oprocz tego caba, musze wgotowywac jeszcze te skrypty morta i czy to sie nie bedzie gryzlo z Autorunem i RunCC
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2010, 00:02:46 wysłana przez billyj80 »
TD1ROM TD2ROM  Nie masz zgody na paypal!

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 19, 2010, 07:33:53 »
sktypty nie są konieczne.. a paczke zaraz na pw ci wysle link

*

Offline toklaw

• 34
  • Boskie PDAClub
  • Sprzęt: HTC Leo HD2
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 19, 2010, 11:25:20 »

W skrócie:

1. Ściągasz paczkę: S4X_SDAuto_1.1.zip i rozpakowujesz ją do katalogu XDA_UC na karcie SD.
2. Pliki do zainstalowania na kartę umieszczasz w: XDA_UC\_Mod_\filesCAB\SDAuto

Autor piszę, że nie wszystkie CAB działają poprawnie. Te które nie działają zaleca umieścić w: XDA_UC\_Mod_\filesCAB\Manual aby ręcznie zdecydować gdzie mają być zainstalowane.

Taka  świetna rzecz, a ja za nic nie mogę sobie z tym poradzić.

Może ktoś wie co robię źle:
1. Utworzyłem katalog na karcie XDA_UC, dograłem S4X_SDAuto_1.1.zip, dzięki czemu otrzymałem wewnątrz katalog _Mod_ i plik S4X_SDAutoLauncher.mscr
2. W katalogu _Mod_ pojawiły się katalogi _bin i SDAuto.
3. Do katalogu głównego XDA_UC wgrałem pliki cab i pim, które mają być w pamięci telefonu, a do katalogu SDAuto pliki cab, które miały się instalować na karcie.
4. Niestety w trakcie instalacji pliki do telefonu się instalują, ale plików z katalogu SDAuto wcale nie widzi. Za to wyświetla komunikat:

[\Storage Card\XDA_UC\][Instalowanie plików MortScript][OSTRZEŻENIE]\Storage Card\XDA_UC\S4X_SDAutoLauncher.mscr, błąd:\Storage Card\XDA_UC\S4X_SDAutoLauncher.mscr returns -1
\Storage Card\XDA_UC\][Instalowanie plików MortScript][BŁĄD]Uruchomienie programu: \Storage Card\XDA_UC\S4X_SDAutoLauncher.mscr, parametry: , błąd:Win32Exception

Sugestia wyżej, aby wgrać do katalogu XDA_UC\_Mod_\filesCAB\SDAuto też nic nie daje. Próbowałem dograć plik S4X_Auto_plus_Backup_Mod_1.6.7z, ale niestety pokazuje błędy przy rozpakowaniu.

Bardzo proszę o pomoc kogoś kto się na tym zna, aby podał jak ma dokładnie wyglądać struktura katalogu XDA_UC, aby wszystko działało. Czy można tak zrobić, aby uruchamiały się również programy exe oraz kopiowały poszczególne pliki z karty do odpowiednich katalogów w systemie?

Dzięki za pomoc.
Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia.

*

Offline rep007

• 302
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 19, 2010, 18:31:31 »

Bardzo proszę o pomoc kogoś kto się na tym zna, aby podał jak ma dokładnie wyglądać struktura katalogu XDA_UC, aby wszystko działało. Czy można tak zrobić, aby uruchamiały się również programy exe oraz kopiowały poszczególne pliki z karty do odpowiednich katalogów w systemie?

Dzięki za pomoc.

podłączam się do tej części pytania

*

Offline Bysio

• 3655

*

Offline ArturN

• **
  • 146
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 20, 2010, 19:36:28 »
Zrobiłem tak jak kolega toklaw kilka postów wyżej i nie instaluje. Jak wrzucam do XDA_UC to instaluje, ale do pamięci telefonu, a ta jest ograniczona). Może by ktoś krok po kroku napisał PL instrukcję sprawdzoną jak korzystać w pełni z programu (automatyczna instalacja programów na kartę), jak ustawić aby kontakty przywracało z PIM Backup.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 22:10:33 wysłana przez ArturN »

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 20, 2010, 19:55:57 »
to w katalogu XDA_UC utwórz folder Manual i wrzuć tam pliki przy których chcesz mięć możliwość zdecydowania co do miejsca instalacji a zostaniesz o to zapytany, ja tak zrobiłem u siebie i działa

*

Offline stokrot

• 384
  • Sprzęt: htc leo
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 20, 2010, 21:34:16 »
to w katalogu XDA_UC utwórz folder Manual i wrzuć tam pliki przy których chcesz mięć możliwość zdecydowania co do miejsca instalacji a zostaniesz o to zapytany, ja tak zrobiłem u siebie i działa

a ja gdzieś czytałem że w katalogu xda_uc trzeba utworzyć folder o nazwie SD i tam umieścić program który chcemy żeby zainstalował się na karcie

*

Offline ArturN

• **
  • 146
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 20, 2010, 21:59:09 »
utworzenie folderu "SD" w folderze XDA_UC i wrzucenie tam instalek  nie działa. Manual wersja jest ok ale nie instaluje automatycznie na kartę. Jak zrobić aby automatycznie instalowało na kartę. No i kontaty z PIM backup.
« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2010, 22:11:05 wysłana przez ArturN »

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 21, 2010, 07:28:55 »
utworzenie folderu "SD" w folderze XDA_UC i wrzucenie tam instalek  nie działa. Manual wersja jest ok ale nie instaluje automatycznie na kartę. Jak zrobić aby automatycznie instalowało na kartę. No i kontaty z PIM backup.

Napisałem wyżej jak w prosty sposób ustawić sobie gdzie dokładnie ma instalować danego CAB-a.
Uruchamiasz program WinCE Cab Manager, otwierasz dany plik CAB i ustawiasz sobie w nim ścieżkę do instalacji.