ale z kolejnymi wersjami Andka na tym smarcie mam jakieś przeboje ( np. wczoraj - matt 1.7 / 1.8 - poker online po ok 30 minutach grania miałem na przemian mega lagi, zwiechy, tel rozgrzewał się do "czerwoności" itd.) Obecnie jedyną zaletą WM jest Automapa, ale problem rozwiązał się samoistnie po zakupie dedykowanej nawigacji.
Jak ktoś nie widzi więcej zalet, to nie znaczy, że ich nie ma.
Po pierwsze, bezapelacjną zaletą WM (powtarzam - WM a nie WP) jest bezproblemowa synchronizacja z pecetem. Jak potrzebuję zabrać z peceta kontakty i wpisy kalendarza do telefonu który leży 2 cm obok laptopa na biurku, nie będę się jak głupek łączył z nim przez Kalifornię. 10 cm kabelka w zupełności wystarczy.
Po drugie - jest wiele innych programów na WM których nie ma na Androida i póki co nie będzie. Dla mnie takim programem jest TomTom, i to nie z powodu jakości nawigacji, ale dla czytelnego ekranu i dobrych informacji o ruchu drogowym za które zapłaciłem.
Odpalenie Androida pozwala obejść stadny pęd developerów, którzy naśladując lemmingi piszą tylko na najmodniejsze systemy operacyjne.
W WM nie muszę się włamywać do mojego własnego telefonu, żeby zmienić w nim to i owo. Mam też dobry i stabilny system, którego jedynym przewinieniem jest niemodny UI bez odpowiednich wodotrysków (skutecznie zresztą obciążających procesor i opróżniających akumulator). W zasadzie brakowałoby mi drobnego poprawienia klienta poczty, żeby nieco czytelniej wyświetlał listę maili i tyle.