Wifi + proxy -> nie działa :(

• 4 Odpowiedzi
  • 2893 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wifi + proxy -> nie działa :(
« dnia: Styczeń 21, 2010, 18:45:04 »
Witam!

To mój pierwszy post na tym forum, więc po pierwsze chciałem wszystkich serdecznie powitać :wink:

Otóż mam problem z moim HTC HD2. Chodzi o połączenie przez wifi. Normalnie jak jestem np. w domu, to wszystko działa jak należy, musiałem tylko na początku wprowadzić klucz WPA i teraz jest ok. Natomiast na uczelni mamy wifi, ale żeby z niego skorzystać należy mieć ustawione proxy (adres ip oraz port). Niestety wszelkie moje próby połączenia się z Internetem zakończyły się klęską. :(

Mam nadzieję, że nie dubluję tematu. Przeszukałem forum, żeby coś na ten temat poszukać, ale nic nie znalazłem. Ponadto przeszukałem większość stron internetowych i niestety też nie znalazłem żadnego rozwiązania. Może po prostu nie umiem szukać :P

Proszę o pomoc. Bardzo mi na tym zależy.

Pozdrawiam!
mszynisz

*

Offline Sebo

• **
  • 104
  • Sprzęt: Leo, Kaiser
Odp: Wifi + proxy -> nie działa :(
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2010, 19:25:13 »
Żeby skonfigurować serwer proxy, trzeba wejść w Sense w zakładkę Ustawienia i dalej Menu -> Więcej Ustawień -> Połączenia -> Połączenia i pod Sieć w firmie w Skonfiguruj mój serwer proxy, dalej zaznaczyć Ta sieć łączy z Internetem, Ta sieć używa serwera proxy... , wejść w Zaawansowane i wpisać ustawienia serwera proxy, najlepiej dla wszystkich typów. Teraz, po połączeniu z siecią, która ma używać proxy, znowu Więcej ustawień -> Połączenia -> Wi-Fi -> Sieci bezprzewodowe i na liście sieci trzeba tapnąć we właściwą sieć i w polu Połączenie z: zmienić z Internet na Praca i zatwierdzić Dalej i potem Zakończ wszystkie ustawienia.
Po zrobieniu tego wszystkiego proxy powinno już działać, z tym, że, przynajmniej w moim HD2, Opera ze standardowego romu w ogóle nie chciała złapać żadnych ustawień proxy (nie wiem jak ma się sytuacja w innych romach, generalnie powinno to zależeć od buildu Opery, ja na razie testowałem tylko ten jeden i niestety nie działało). Oczywiście nie będzie działać też odbieranie poczty, bo protokoły pop3 i smtp nie są objęte proxy. Poza tym, wszystkie "internetowe" funkcje Sense, takie jak pogoda i akcje powinny śmigać, podobnie jak inne przeglądarki, np. Internet Explorer i bodaj też Skyfire.
Praca rozszerza się wprost proporcjonalnie do czasu wyznaczonego na jej wykonanie.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2010, 23:16:30 »
A nie łatwiej wejsć w opere wpisać opera:config i tam znaleźc zakładkę proxy? Albo wejść w Developer Tools i tam jest jakaś szybka proxy czyli Proxy Host, port i tyle. Oczywiście nie mam zielonego pojęcia czy to zadziała, ale sam bym się z chęcią dowiedział, a pytam bo po prostu dopiero teraz o tym pomyślałem czytajac ten wątek.

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2010, 08:07:57 »
Dzięki bardzo! Nie wiedziałem że Opera ma takie ustawienia :)
Dzisiaj będę sprawdzał  :grin:

Pozdr
mszynisz

*

Offline Sebo

• **
  • 104
  • Sprzęt: Leo, Kaiser
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 22, 2010, 19:14:00 »
A nie łatwiej wejsć w opere wpisać opera:config i tam znaleźc zakładkę proxy? Albo wejść w Developer Tools i tam jest jakaś szybka proxy czyli Proxy Host, port i tyle. Oczywiście nie mam zielonego pojęcia czy to zadziała, ale sam bym się z chęcią dowiedział, a pytam bo po prostu dopiero teraz o tym pomyślałem czytajac ten wątek.
Można się oczywiście bawić w zmienianie ustawień za każdym razem, ale metoda którą ja opisałem jest moim zdaniem o tyle lepsza, że robi się to jednorazowo, a potem wystarczy włączyć Wi-Fi i nie trzeba już sobie tym zawracać głowy.
A co do samej Opery to jak już pisałem, ona, przynajmniej w buildzie który jest w standardowym polskim romie, generalnie ma problemy z proxy, i mi się jej w ogóle nie udało zmusić do działania, chociaż próbowałem chyba wszystkich możliwych opcji.
Praca rozszerza się wprost proporcjonalnie do czasu wyznaczonego na jej wykonanie.