wielka prośba do Kucharzy

• 26 Odpowiedzi
  • 4791 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline snowrider

• 1357
wielka prośba do Kucharzy
« dnia: Kwiecień 19, 2010, 08:51:06 »
Szanowni Panowie (Panie oczywiście też  :proud:)

mam do Was wielką prośbę i mam nadzieję, że część posiadaczy Leona przyłączy się do mojej prośby....

może by tak wspólną pracą stworzyć kuchnie gdzie (oczywiście Ci co chcą) będzie można skorzystać z Waszych produkcji i usmażyć sobie własny Rom, ale bazujący na Waszych.

wiele osób korzysta z Waszych super wypieków, ale tak jak i ja wielu potrzebuje mieć troszkę inną konfigurację romu, a nie ma ani umiejętności ani odwagi by samemu coś takiego zrobić.
mając bazę stworzoną przez Was i zawierającą Wasze wypieki moglibyśmy sobie delikatnie modyfikować w domowym zaciszu.
ma to też sens dla Was, żebyście nie byli bombardowani indywidualnymi życzeniami: "a wstaw to, a tamto"

co o takim pomyśle myślicie?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: wielka prośba do Kucharzy
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2010, 10:56:57 »
Pozwolę sobie odpowiedzieć za kucharzy:
Po trzykroć nie. Dlaczego?

1. Nie po to kucharze wkładają czas i pracę w swoje ROMy, żeby je potem ktoś sprzedawał na allegro jako super upgrade za 20zł, co miało nagminnie miejsce przy innych urządzeniach.

2. Jeśli udostępnią taką opcję, to zamiast próśb: dodaj to, usuń tamto, pojawi się milion pytań typu: wywaliłem to i nie działa tamto, jak usunąć jedno zostawiając drugie itd. Też już to było przerabiane w innych działach.

3. Lobuz_1 udostępnił swoją kuchnię, więc w czym problem zacząć gotować na jego wypieku?

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2010, 12:49:26 »
no to trochę po polemizuje:
1. Nie po to kucharze wkładają czas i pracę w swoje ROMy, żeby je potem ktoś sprzedawał na allegro jako super upgrade za 20zł, co miało nagminnie miejsce przy innych urządzeniach.
tylko debil kupi coś co może mieć za darmo, tym bardziej że do każdej wersji każdy kucharz dokłada podpis i swoją identyfikację

2. Jeśli udostępnią taką opcję, to zamiast próśb: dodaj to, usuń tamto, pojawi się milion pytań typu: wywaliłem to i nie działa tamto, jak usunąć jedno zostawiając drugie itd. Też już to było przerabiane w innych działach.
taka opcja działała kiedyś dzięki QSQA w Kaiserze i raczej nie pamiętam takich dyskusji, tak samo zresztą jak nie ma ich w wątku z kuchnią od Lobuz_1. więc nie widzę tego zagrożenia.

3. Lobuz_1 udostępnił swoją kuchnię, więc w czym problem zacząć gotować na jego wypieku?

wiem i próbowałem już na niej swoich sił, tylko że jest tam jeden projekt, który nie ewaluuje i zamiast szukać i rozbierać kolejne ROmy, można by pod okiem fachowców spokojnie pobawić się w rożne kompozycje.
myślę, że to ciekawa i edukacyjna propozycja. a pobieranie nowości może być tylko po złożeniu darowizny (luźny pomysł)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 19, 2010, 12:58:24 »
tylko debil kupi coś co może mieć za darmo, tym bardziej że do każdej wersji każdy kucharz dokłada podpis i swoją identyfikację
No to zobacz sobie ile osób płaci za JB albo zdjęcie simlocka  ajfona, a to 3 min roboty. Zresztą handlowanie ROMami (najczęściej cudzymi) na allegro to niestety częsty proceder.

taka opcja działała kiedyś dzięki QSQA w Kaiserze i raczej nie pamiętam takich dyskusji, tak samo zresztą jak nie ma ich w wątku z kuchnią od Lobuz_1. więc nie widzę tego zagrożenia.
No to pozostawmy to kucharzom, ale ja znam co najmniej dwóch z nich, którzy z tego względu tego nie zrobią.

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 19, 2010, 13:08:20 »
Nie ma po co kontynuowac tej dyskusji, osobiscie w dziale TOPAZ jak I BLACSTONE udostepnialem i aktualizaowalem swoje kuchnie. Robił to również elMInStER. Osobiście znam tylko 2 osoby, ktore zaczęły coś tworzyc za ich pomocą. Ile osob probowalo nie wiem, ale efektu nie było .. wiec nie ma sensu. Jesli ktoś chce zaczac gotowac to powinien zaczac od tego co jest. Jest kuchnia Lobuza_1, sa kuchnie na xda, zamienic system czy podmienic pliki w katalogu ext czy oem nie jest problem - kopiuj - wklej. A jak ktos tego nie potrafi to raczej niech da sobie spokoj. I wazne jest rowniesz czytanie ze zrozumieniem. Paczki z leo 2.10 sa w moich watka z kuchnimi wraz z opisem jak co robic... A jesli myslisz ze ugotowanie romu w jezyku polskim zajmuje 5 minut to jestes w bledzie... to tyle. Oczywiscie moge wsadzic kuchnie, tylko czy ktos z niej skorzysta ?? Watpie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2010, 13:19:15 wysłana przez Bysio »
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

*

Offline Dariusz

• **
  • 113
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note; Asus Eee Pad Transformer
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 19, 2010, 13:15:17 »
Oczywiscie moge wsadzic kuchnie, tylko czy ktos z niej skorzysta ?? Watpie.

Bysio - jak wsadzisz kuchnię z WM 6.5.5, to na pewno skorzystam  :)

*

Offline Tribul

• **
  • 128
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 19, 2010, 13:38:17 »

Moze i ty jestes wybitnie uzdolniony, ale wiekszosc osob ktora kupuje takie urządzenie to biznesmeni itd wiec nie maja czsu zeby siedziec i szukac w internecie romow i je wgrywac.
Maja kase to płacą i im nie szkoda. sam mialem keidys propozycje zeby wgrac rom komus za 100 zł, a jak wyslalem im linki z instrukcjami i romem to nie chcieli sami bo sie bali.

a to ze dolozy podpis i identyfikacje to co ? na allegro oferujesz wgranie czyli usługe. a nie sprzedaz romu

wiec niech zostanie jak jest i sie cieszmy ze ktos w ogole to robi za free.

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 19, 2010, 13:41:29 »
AMEN

*

Offline gino82

• 303
  • Sprzęt: Galaxy Note 2 , Galaxy Note 3 , Galaxy Tab S 8.4
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 19, 2010, 13:48:58 »

Niestety sa takie osoby,a talefony naszpikowane nowinkami daja jeszcze wiecej mozliwosci oszustwa i wyciagniecia kasy.Kiedys gosc z komisu specjalnie zmienial w roznych sytuacjach klientom opcje ukrywania numeru w tel. na wł..Jak usluga nie byla wlaczona u operatora to ludzie nie mogli sie nigdzie dodzwonic .Ci co sobie nie poradzili wracali po porade co sie moglo stac,a naprawa kosztowala 10zl.A teraz na Allegro co chwila mozna wylapac jakies przekrety...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 19, 2010, 14:19:07 »
no patrzcie, ja się koncentrowałem głównie na kuchence, ale to był zdecydowanie inny "target". Pobrań romu było mniej więcej tyle co gotowca.

W przypadku projektów typu ipaq 21X zawsze dbałem o zachowanie zapisu procesu składania rom, który nie opierał się na ładnym skrypcie i paru checkboxach, a na mało zrozumiałej instrukcji patchowania struktury nb. Mimo to zainteresowanie kuchnią małe nie było.

Co do "sprzedawania romu" na aukcjach, jedyne co można to tępić takie *urestwo i wpisywać tekst licencji przy wypuście. Jeśli ktoś na aukcji swojego pda wpisuje źródło romu to tylko należy się cieszyć, że ktoś zadał sobie trud przeczytania zasad wykorzystywania czyjejś pracy :wink:
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 20, 2010, 11:01:57 »
Oczywiscie moge wsadzic kuchnie, tylko czy ktos z niej skorzysta ?? Watpie.
Bysio, Twoja praca oczywiscie jest nieoceniona, ale ja uwazam podobnie jak snowrider. Czytam watki na temat romow regularnie i o ile zglaszane sa problemy z podstawowym funkcjonowaniem telefonu, to ok, ale jest przeciez mnostwo postow "zmien to, dorzuc tamto", chocby na temat lockscreena, czy menadzera zadan.

Ja na ten przyklad chetnie pobralbym Twoja kuchnie, ale wlasnie po to, ze jak juz wyprobuje odpowiednie ustawienia, programy, wyglad, to taki Rom chcialbym sobie ugotowac, zeby w razie czego tylko wgrywac i nie bawic sie w dodatkowe instalacje i nie miec obaw przed HR...

Romu prawdopodobnie bym nie udostepnial, bo nie ma po co. Nie zmienialbym wiele w funkcjonowaniu, a jedynie dostosowywal to moich upodoban, o co na pewno bym Cie nie prosil, bo wtedy ilu uzytkownikow na forum, to tyle prosb bys dostawal (z reszta teraz tez dostajesz). Powiem szczerze, ze mnie by taka szarpanina denerwowala...

A biorac pod uwage sprzedaz nie swojego romu na allegro, to teraz tez to ma miejsce, wiec udostepnienie kuchni nic nie zmieni. Zaryzykuje nawet stwierdzenie, ze na palcach jednej reki mozna by bylo policzyc "handlarzy", ktorzy sami cos by gotowali.

Wiec moze warto jeszcze raz przemyslec ten temat ze wzgledu na entuzjastow takich jak ja ;)
Pozdrawiam,
  DonAndress

*

Offline SlaS

• *
  • 81
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 20, 2010, 11:43:37 »
Aby ugotowac ROM trzeba posiadac minimum wiedzy i duzo logicznego myslenia.

Jesli te cechy posiadacie to z tego co jest udostepnione na tym forum czy XDA mozna bez problemu zrobic wlasny ROM. Natomiast jesli nie jestescie w stanie tego zrobic z tego co jest - to szkoda Waszego czasu ...

Mi zrobienie i nauczenie sie obslugi "gotowania" zajelo tydzien i korzystalem z tego co jest i zarowno na bazie 21xxx czy 23xxx (6.5, 6.5.5).
takze bez problemu kazdy kto chce moze to sam zrobic, a jesli nie potrafi - to gotowiec nic mu nie da

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 20, 2010, 15:16:26 »
Do ugotowania od podstaw tak, do zaznaczenia checkboxów nie potrzeba żadnej, myślę, że nawet przeciętny dres sobie z tym radzi :wink:
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 20, 2010, 17:02:04 »
Do ugotowania od podstaw tak, do zaznaczenia checkboxów nie potrzeba żadnej, myślę, że nawet przeciętny dres sobie z tym radzi :wink:

i dokładnie o takie narzędzie mi chodzi
to miło, że nie jestem osamotniony w potrzebie użytkowania takiego czegoś i będę wdzięczny jeśli których z kucharzy zareaguje na nasz apel

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 20, 2010, 17:51:10 »

Jesli te cechy posiadacie to z tego co jest udostepnione na tym forum czy XDA mozna bez problemu zrobic wlasny ROM. Natomiast jesli nie jestescie w stanie tego zrobic z tego co jest - to szkoda Waszego czasu ...

Mi zrobienie i nauczenie sie obslugi "gotowania" zajelo tydzien i korzystalem z tego co jest i zarowno na bazie 21xxx czy 23xxx (6.5, 6.5.5).
takze bez problemu kazdy kto chce moze to sam zrobic, a jesli nie potrafi - to gotowiec nic mu nie da

Bardzo Ci gratulujemy, ze w tydzien opanowales trudna sztuke gotowania. Nikt Ci niczego nie ujmuje.
Ani nie ujmujemy zadnemu innemu kucharzowi.

Ale po co robic cos od podstaw, jezeli to juz jest?
Chodzi o drobne zmiany kosmetyczne. Tego ani Bysio ani Lobuz nie sa w stanie zrobic dla kazdego usera z osobna...
Pozdrawiam,
  DonAndress

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 20, 2010, 18:54:39 »
chodzi mi o coś podobnego do tego:
http://pdaclub.pl/forum/kaiser/kuchnia-cysorza-2-0-wiecej-przypraw-!!!/

tu QSQA na bieżąco uaktualnia jak tylko coś nowego uzna za godne wrzucenia do swojej kuchni

*

Offline elMInStER

• 2128
    • blog
  • Sprzęt: MioA201|htcDesireX
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 20, 2010, 18:58:56 »
tu QSQA na bieżąco uaktualnia jak tylko coś nowego uzna za godne wrzucenia do swojej kuchni

z tym "na bieżąco uaktualnia" to bym nie przesadzał, sprawdź jeszcze raz :P

a tak serio, to nawet sam czasami się gubię w swojej kuchni i muszę dociekać dlaczego tak zrobiłem a nie inaczej, boję się myśleć co by się działo gdybym udostępnił swoją kuchnie   :E
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2010, 19:02:01 wysłana przez elMInStER »
WM61.21057 -> Mio.A201.A501.A701.A702
WM65.21916 -> WM65x.23152 -> WP710.7592 -> htcHD2
DAROWIZNA

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 20, 2010, 19:49:40 »
QSQA zmienił aparat i juz rzadko zagląda do Kaisera, ale ogólnie o taką idee mi chodziło.

co do porządku to po prostu "ład twórczy"  :D

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 20, 2010, 21:05:15 »
czytając ten wątek przychodzą mi na myśl te słowa... "mam ale nie dam" bo ktoś wystawi na alledrogo. ile jest romów Lobuza na allegro(21xxx) ? jeżeli to nie jest piractwo to czemu nie udostępnić. może by wpłynęła jakaś tam darowizna za podanie konkretnego linku do polskiej kuchni 23xxx , ale po co niech się męczą, proszą...
ech teraz mądre głowy dadzą mi popalić
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2010, 21:50:04 wysłana przez ar2rc »

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 20, 2010, 22:02:41 »
nie można wszystkich oceniać jedną miarą że każdy będzie handlował...
też bym coś upichcił, kiedyś pichciłem dla M3000 bo czy to Lobuza czy Bysia każdy nie jest dla mnie idealny bo coś bym zmienił coś wyrzucił... a handlowanie nigdy mi przez myśl nie przeszło
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2010, 22:05:41 wysłana przez facet_ »
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 21, 2010, 20:53:15 »
Zgadzam się tu z kol. vonskym w 100%. A kucharze lepiej niż pożytkują swoją energię na gotowanie niż na naukę innych jak mają gotować. Bo chyba nie o to tu chodzi.
Jeśli ktoś ma aspiracje, żeby składać romy to myślę, że musi mieć dużo czasu, znajomość lengłidża i sporo samozaparcia. No i dostęp do internetu. Droga wolna.

Ale podłączając się do wątku mam dwie zupełnie inne sugestie dla kucharzy:

1. Czy nie warto byłoby coś upichcić na najnowszym oficjalnym romie HTC, czyli 1.72.831.1? Bez odblokowanego dodatkowego RAMu (bo i tak chyba nikt do końca nie wie jaka z tego korzyść płynie). Tak, żeby poszerzyć wachlarz możliwości...
Albo żeby chociaż któryś z kucharzy wyjaśnił czym właściwie różni się rom 2.1 od 1.66 lub 1.72  :worried:

2. Mnie osobiście brakuje informacji co właściwie jest w tych gotowanych romach i czym się tak naprawdę różnią od stockowego. Lakoniczne info typu "kilka nowych OEMów" albo jeszcze lepiej "nowe exty", albo "MUI" absolutnie nic mi nie mówi. Wasze romy szanowni koledzy kucharze są super. Ale ich opisy są takie "robione na kolanie". A to ma znaczenie dla nas laików ;-) Informacja typu "kilka drobnych zmian w grafice" to właściwie żadna informacja. Albo "poprawione kilka zgłaszanych błędów".
Żeby nie być gołosłownym podam kilka przykładów:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=657807
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=591784
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=656835

To są szczegółowe, wyczerpujące i na dodatek atrakcyjne marketingowo opisy  :) Changelogi opisują szczegółowo wszystko. Screeny są aktualne. Informacje pełne i nie pozostawiające wątpliwości typu "czy w romie STORM jest już radio czy nie ma bo z opisu wynika, że jest".
Wiem, że trochę się czepiam.  :P Wiem, że taka prezentacja romów jest czasochłonna i upierdliwa ale czyż nie warto wzorować się na lepszych?  :grin:

I jeszcze jedna rzecz:
Uważam, że wszyscy nasi kucharze są super, że w ogóle robią to co robią. Dzięki nim mam kupę frajdy z mojego sprzętu. Dziękuję wam za to co robicie!  :ok:

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 21, 2010, 21:15:50 »
BillyJ80 na forum Topaza trafnie obrazuje podejście do udostępniania kuchni

cyt "to jest moja wlasna praca, cale godzny i dnie spedzone nad kazdym drobiazgiem, zreszta to nie jest tylko topaz, troche jest jeszcze z czasow mojego pierwszego telefonu z WM Diamonda 1, nawet niektore z N560 rzeczy mi sie przydaly do romu, teraz wyobraz sobie ze ja udostepniam kuchnie, kazdy sobie zmienia obrazek welcomehead i podpisuje swoją ksywką, tak bylo na Diamencie, wole tego nie ternowac drugi raz, pozatym byloby pelno pytan, a ja juz nie za bardzo nadąrzam z tym jednym watkiem,"

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 21, 2010, 21:25:10 »
Ja powiem tyle, ze tez nie udostepnie kuchni na ktorej aktualnie gotuje, zreszta uzywam 2 roznych .. moge udostepnic kuchnie ze skladnikami z leo 2.10 oraz sys 21897/98

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:21:49 »
słuchajcie/czytajcie....

temat trochę się za bardzo rozjechał jeszcze chwilę, a włączymy w to wiarę i kręgosłupy moralne będą trzaskać jak zapałki.

nie to było moim zamiarem jak wpisałem pierwsze litery do nowego wątku (trochę poetycko poleciałem  :ohreally:)

raczej chodziło mi o jakiś twór, który zabezpieczy kucharzy i ich ciężką pracę, ale ułatwi im trochę życie z upierdliwcami takimi chociażby jak ja...
z całym szacunkiem (tu słowa kieruje do szanownych kucharzy) wiem że dokładacie wszelkich starań aby Wasze cookies były najnowsze i wspaniałe, ale (zawsze jest jakieś) tworzycie je bardzie pod swoje upodobania i my jako ich konsumenci możemy tylko przyjmować cały ten inwentarz na swoje zabaweczki.
mój post był napisany po to żeby każdy z chętnych mając "debilne narzędzie" (sorry za kolokwializm) będzie mógł sobie z Waszego fulla zrobić własny lite bez zawracania Wam głowy w stylu: dorzuć to... wywal tamto.
coś co bez zbędnej ideologi pomoże w personalizacji Waszych produkcji, coś co będzie miało Wasze loga (bez możliwości modyfikacji) Wasze podpisy itp.

no cóż chyba się nie zrozumieliśmy (sądzę to po wypowiedziach co po niektórych)
zachęcam ponownie do lektury wątku:
http://pdaclub.pl/forum/kaiser/kuchnia-cysorza-2-0-wiecej-przypraw-!!!/msg593278/#msg593278
który to był inspiracja dla mojej wypowiedzi
tam jest tylko to co QSQA chciał żeby było, żadnych większych tajemnic, kliknij to kliknij tamto i masz swój Rom by "some one" ale lite z tym czego potrzebujesz.
szacun dla QSQA  :ok:

chyba nie wiem co mam więcej napisać

chyba tylko to, że przepraszam za długi wywód, sam nie lubię i nie czytam takich długich wypocin
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2010, 23:27:31 wysłana przez snowrider »

*

Offline SlaS

• *
  • 81
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 21, 2010, 23:42:39 »
mój post był napisany po to żeby każdy z chętnych mając "debilne narzędzie" (sorry za kolokwializm) będzie mógł sobie z Waszego fulla zrobić własny lite bez zawracania Wam głowy w stylu: dorzuć to... wywal tamto.
coś co bez zbędnej ideologi pomoże w personalizacji Waszych produkcji, coś co będzie miało Wasze loga (bez możliwości modyfikacji) Wasze podpisy itp.

biorąc pod uwage szybkosc zmiany SYSow oraz pojawiania się nowych Driverów i OEMow nie widzę szans, ze tylko tyle wystarczy.
Za chwile beda glosy a jak to zmienic a jak dodac nawy SYS itp.

a poza tym nie ma tak zupełnie bezkarnego zaznaczania/odznaczania elementów "układanki". Potem bedzie seria pytań: a dlaczego to nie dziala lub to, a dlaczego tak to sie wyswietla lub inaczej.

Takze skoro Bysio sie deklaruje z udostępnieniem swojej nawet starej kuchni.. to juz jest to wystarczajaco do tego zeby samemu robic:)

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 22, 2010, 07:10:54 »
Jakiej starej? Jak ktos ma problem z przekopiowaniem katalogow zeby zmienic system to nie mamy o czym gadac.

*

Offline SlaS

• *
  • 81
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 22, 2010, 08:57:04 »
przepraszam za sformułowanie "starej" mialem na mysli, że nie nowej  :mrgreen:

kuchni na ktorej aktualnie gotuje,