Blokady ekranu raz jeszcze

• 10 Odpowiedzi
  • 5494 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Blokady ekranu raz jeszcze
« dnia: Grudzień 09, 2009, 12:03:28 »
Witam zgromadzonych.
Próbowałem ogarnąć temat blokad ekranu, ale niestety nieco lakoniczne ich opisy powodują, że nie ogarniam....

Mam na HD2 dwie blokady:
1) Standardowa blokada ekranu.
Blokuje ekran po zadanym czasie, lub po wciśnięciu raz czerwonej słuchawki. Objawia się jako suwak z kłódką (prawo/lewo) na górze ekranu.
Odblokowuje się przez przesunięcie suwaka na ekranie palcem.

2) Blokada kodem, która aktywuje się po ustanowieniu synchronizacji z serwerem Exchange
Blokuje ekran (przynajmniej w tych ustawieniach, które są u mnie) w tym samym czasie, co Standardowa blokada ekranu.
Odblokowuje urządzenie po wpisaniu kodu.

Efekt powyższego jest taki, że za każdym razem, jak wcisnę czerwoną słuchawkę, aby schować sprzęta do kieszeni, to po wyjęciu muszę najpierw przesunąć suwak (i to jest ok), a potem jeszcze wpisać kod (i to jest nie ok).
Potencjalnie jest ustawione, że ta blokada kodem ma się aktywować po godzinie. Ale albo nie jest to właściwa opcja, albo nie działa prawidłowo.

Czy można jakimś wpisem w rejestrze, albo innym sposobem zrezygnować z tej drugiej blokady (kodem), albo spowodować, żeby nie była wymagana przy każdym wybudzeniu urządzenia przez naciśnięcie przycisku czerwonej słuchawki?

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Odp: Blokady ekranu raz jeszcze
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 09, 2009, 12:13:39 »
Najłatwiej zainstalować BsB Tweaks:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=589305

wyłącz "AutoLock"

BTW - funkcja dodawania autorotacji w BsB Tweaks jest genialna.. zupełnie nie potrzeba do tego Gyratora. 

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 09, 2009, 13:19:28 »
Zainstaluj sobie programik Smart Lock, po instalacji będziesz miał ikonkę w 'system' :mrgreen:
Programik w załączniku :ok:
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 09, 2009, 13:31:12 »
Ale po co od tego dodatkowy program? LOCK jest na dolnej belce po tapnięciu w menu start

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 09, 2009, 13:40:16 »
Ale po co od tego dodatkowy program? LOCK jest na dolnej belce po tapnięciu w menu start

Mam wrażenie, że gdzieś się nie dogadujemy...

Jak w menu Start w dolnej belce kliknę Lock, to blokuje mi ekran, owszem - pojawia się suwak z kłódką (blokada 1 w moim oryginalnym poście).
Ale jak go odblokuję, to ciągle muszę wyklikać kod blokady 2.
Czyli nie o to chodziło.

Waldek, czy ten AutoLock jest też gdzieś w jakimś innym menu, dostępnym bez tego BsB?
Bo jak patrzę na BsB, to wiele opcji to takie normalnie dostępne w systemie (w jakichś porozrzucanych miejscach)....

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 09, 2009, 13:47:20 »
BTW - funkcja dodawania autorotacji w BsB Tweaks jest genialna.. zupełnie nie potrzeba do tego Gyratora.  

A działa Ci to z Automapą 6? Bo ja dodałem AM, zaznaczam, żeby obracał, ale po każdym wejściu w BSB jest znów odhaczone. I AM oczywiście się nie odwraca....

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2009, 14:00:53 »
Ja uzywam TomToma i działa świetnie. Automapy nie mam.

Robiłem testy z iGo i tu jest masakra. Tzn iGo jest ładnie obracany, ale nie przerysowuje ekranu, chyba już taka uroda tego softu

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 09, 2009, 14:10:28 »
Wejdź w 'settinngs' - 'lock' i po prostu w zakładce Password odznacz abyś miał blokadę z czasem. Nie wiem czy to o to Ci chodzi...
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 09, 2009, 15:10:02 »
Wejdź w 'settinngs' - 'lock' i po prostu w zakładce Password odznacz abyś miał blokadę z czasem. Nie wiem czy to o to Ci chodzi...

Czy nikt z Was nie synchronizuje się z firmowym serwerem Exchange?

Przy takiej synchronizacji (a nie tylko z komputerem PC i jego Outlookiem) tej opcji, o której piszesz, nie da się odznaczyć. Jest przymusowa.
Jest tylko przy niej rozwijana lista wyboru czasu blokady: od 0 minut do 1 godziny.
I wg. mnie 0 minut i jedna godzina działają tak samo: po zablokowaniu telefonu (czy to czerwoną słuchawą, czy opcją Blokuj z menu Start) konieczne jest wprowadzenie kodu.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 09, 2009, 16:06:04 »
Przy takiej synchronizacji (a nie tylko z komputerem PC i jego Outlookiem) tej opcji, o której piszesz, nie da się odznaczyć. Jest przymusowa.

To nie jest do końca prawda - tzn jest przymusowa jeżeli administrator Exchange ją włączy. Albo jest za głupi, żeby wyłączyć - bo jest niestety domyślnie włączona.

Niemniej kilkoma kliknięciami daje się wyłączyć - tyle, że to trzeba na serwerze wyłączyć.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 09, 2009, 17:45:50 »
To nie jest do końca prawda - tzn jest przymusowa jeżeli administrator Exchange ją włączy. Albo jest za głupi, żeby wyłączyć - bo jest niestety domyślnie włączona.

Niemniej kilkoma kliknięciami daje się wyłączyć - tyle, że to trzeba na serwerze wyłączyć.
Nie oceniałbym tu inteligencji administratora serwera Exchange, zwłaszcza w kontekście rozwiązań korporacyjnych.

Bardziej interesuje mnie inny aspekt. Sposób, w jaki to działa, na HD2 i jak zrobić, żeby to działało jakoś bardziej prawidłowo.

Na Nokii E65 działało to bardziej rozsądnie. Blokowało kodem po zadanym czasie (np 1h), niezależnie od tego, czy w tym czasie zablokowałem klawiaturę, czy nie.

W HD2 zablokowanie fonu klawiszem czerwonym, czy programowym powoduje to samo - konieczność wklepania kodu niezależnie od czasu, który minął.

Dlatego się pytam, czy to błąd, czy jakieś ustawienie, którego nie znalazłem...