Uszkodzony rom

• 10 Odpowiedzi
  • 2658 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Uszkodzony rom
« dnia: Wrzesień 06, 2011, 16:00:35 »
Witam posiadam hd2 z uszkodzonym romem-objaw? podczas odpalania telefonu widnieje napis: 'software update failed! please try again. Nie trzeba być jakimś znawcą języków że trzeba ponownie zainstalować rom, tylko jak i jaki? z kabla nie przejdzie raczej więc pozostaje tylko z karty zgadza się? do tego trzeba ze strony producenta ściągnąć rom który pasuje do niego? próbowałem zainstalować rom bodajże 'Bysia' z karty i nic tylko napis loading.
 Na zdjęciu przedstawiony jest blootloader, i hard reset był robiony zgadza się? Na drugiej focie jest ten szary obraz z hd 1 i u mnie tego nie ma, jest tylko napisane: Loading... i po dłuższej chwili nic się nie zmienia jakies sugestie? Może ten plik nbh nie kopiować tylko zrobić obraz płyty czy cos?

Ps. jak jest ten rom uszkodzony, podpinam telefon wyłączony do sieci by się ładował i nic nie wyskakuje to on się ładuje czy tak nie bardzo? i jak nie to w jaki sposób naładować telefon?

Pomoże ktoś??;/

Doszedłem do tego że mam złą wersje hard resetu wgranego, więc pozostaje teraz wgranie odpowiedniego do 2.08-tylko jak? skoro harda się wgrywa za pomocą kabla, a może można tak jak rom? i do 2.08 pasuje hard 2? można jeszcze wgrać officjalnego roma czyli tego: http://www.htc.com/europe/SupportDownload.aspx?p_id=297&cat=2&dl_id=804
Pobieram go na dysk w lapku, i kurde jest taka nazwa tego pobranego pliku: RUU_Leo_S_HTC_WWE_EastEurope_3.14.479.2_Radio_15.42.50.11U_2.15.50.14_LEO_S_Ship, jest to bezpośrednia instalka, mam tą całą nazwe zmienić na to LEOIMG.nbh? Jest kolejna przeszkoda, po zmianie nazwy i tak jest to plik exe.;/
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2011, 18:14:57 wysłana przez BlackLabel »

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
Odp: Uszkodzony rom
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2011, 19:54:02 »
Nie zamieniasz nazwy tej instalki na LEOIMG.nbh tylko wypakuj tego xxxxx3.14xxx.exe "Winrarem" ,wewnątrz znajdziesz  plik RUU_signed.nbh i dopiero jego zamień na LEOIMG.nbh  i ładujesz stocka z karty.
Karta 2GB ew.4GB bo na tych większych bywają kłopoty z wgraniem ROM-u.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2011, 20:34:04 »
właśnie wgrywam seryjnego roma do hd2, robię wszystko dobrze-już pobrałem ze zmienioną nazwą, wrzuciłem na kartę pamięci 2gb sformatowaną wcześniej tym fat32 czy coś, skopiowałem na nią, odpaliłem bootloadera jak już karta z romem była w gnieździe i..pojawiło się na moment menu bootloadera i od razu znikło na rzecz siwo-białego z napisałem loading..niby ok ale wszędzie jest napisane że trzeba potwierdzić instalacje a mi instaluje bez żadnego potwierdzenia, może tak musi być? poprzednio też tak było, czekałem dobre 10min czy więcej i to tło się nie zmieniało..co jest nie tak?
dodam że chciałem zrobić hspl4 poprzez kabel usb ale jak podpinam tel w bootloaderze to nie wyświetla mi się żadne połączenie, tak jak by tel nie był wykrywany przez kompa-mam win7 może jakieś sterowniki by się przydały? wyskakuje mi też na początku hspl4 błąd raspolla.exe czy coś takiego. Instaluje sterowniki tzn windows media device i..podczas instalacji wyskakuje mi błąd : ten pakiet instalacyjny nie jest obsługiwany przez ten ten procesor. skontaktuj sie z dostawca produktu;/

Kurde, Panowie od niechcenia ponownie odpaliłem bootloadera i uruchomiło mi się to menu że trzeba potwierdzić instalacje, to oczywiście uradowany tym faktem potwierdziłem , zrobiło sie ok 15% i wyskoczył błąd;/ radio_v2-rsa fail
update terminate update fail;/ wtf?
Kurde jeśli mi ktoś pomoże to mu zapłacę za to;/
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2011, 21:56:26 wysłana przez BlackLabel »

*

Offline pioterek2666

• **
  • 167
  • Sprzęt: HD2 + Dell Axim x51v WM 6.5 E01 makuu +Ratoc CFU1U
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 07, 2011, 00:09:57 »
Jest wątek na xda opisujący twój przypadek.
Dzieje się tak w przypadku wgrywania romu nieodpowiedniego do modelu urządzenia (EU do TMOUS i na odwrót) bądź też w przypadku nieudanego wgrania radio-romu (przez rozładowaną baterię, niesformatowaną kartę z badsectorami, uszkodzone gniazdo usb w telefonie albo zbyt poluzowane jak np. u mnie, stąd zacząłem używać kabla od nokii,)

- choć zaznaczam prorokiem niejestem i może są jakieś wyjątki.

forum.xda-developers.com/showthread.php?t=618084&page=17

Specjalnie przytoczyłem ci ostatnią stronę ponieważ w jednym z postów jest sposób jak przywrócić urządzenie do sprawności.
W razie dalszych problemów pisz. Powodzenia!
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2011, 00:26:00 wysłana przez pioterek2666 »

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 09, 2011, 18:20:12 »
No to tak panowie, wróciłem do tego nieszczęsnego problemu z htc2. Tym razem przyniosłem cięższe działa czyli z garażu przytaszczyłem starego pc'eta z xp:] Podpinam telefon pod kompa i..w bootloaderze na białym tle seria zmienia się w usb więc mówię że jestem w domu już. Odpalam stockowego roma i..doszło na 8% i zawiecha;/, no to wyciągam baterie, podpinam znów w bt i robie task29 odziwo doszło do końca ale zapomniałem o przytrzymaniu minusa;/, odziwo jak uruchomiłem telefon normalnie nie w bt pojawił się biały ekran z logo htc, to pomyślałem że jednak się udało więc chciałem stokowego roma zainstalować i..już nie poszło;/ znów pojawia się trójkąt który widzimy na fotach;/. Zrobiłem hard reset ( + - i power ) efekty widać na zdjęciach;/ Dodam że często podczas odpinania telefonu w bt z usb usb nie zmienia się na seria jak by się zawieszał w bt;/ Na kolejnych fotach widać błąd 276 podczas robienia task29, wcześniej dałem rade teraz odmawia posłuszeństwa leon;/ wrrr!!
Udało się wgrać task29, teraz po włączeniu znów pojawia się tylko białe tło z logo htc, już nie ma tego trójkąta. Przystąpiłem do wgrania stockowego roma i..błąd połączenia 260 a z karty zawiesza się na loading
Kolejnych fot nie dodam ponieważ jest limit:]

Piotrek z tego co wyczytałem z linków podanych przez Ciebie to mojej wersji nie da się doszczętnie zniszczyć jeśli chodzi o oprogramowanie i jak odpala się bt to jest dobrze tylko nie znalazłem tam nic co by mi pomogło? a może nie znam na tyle angielskiego>?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2011, 18:44:16 wysłana przez BlackLabel »

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia Lumia 820
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2011, 16:17:28 »
Z tego co widze na screenach to masz wgranego HSPL wiec mozesz olac rom stockowy. Mozesz wgrac kazdy gotowany rom po kablu. Odpalasz w trybie bootloadera i wtedy uruchamiasz LeoCustomRUU.exe czy jak sie w danym romie nazywa program do wgrywania. Jesli wyswietla ci sie USB w trybie bootloadera to musi zadzialac.

Jesli nie dziala to sprobuj sposobu podpowiedzianego przez kolege:
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=16729629&postcount=166
Jak przywrocisz sobie do tego stanu to wtedy od nowa HSPL chyba ze pasuje ci stockowy rom
Jeśli podoba Ci się mój ROM i chcesz zostać donatorem wyślij mi PW.

*

Offline pioterek2666

• **
  • 167
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 18, 2011, 21:57:26 »
No i jak udało się? Jeśli nie to spróbuj według sposobu przytoczonego powyżej przez AMIGAnTOMEK.
Cała filozofia w tej poradzie polega na przywróceniu radioromu, który najprawdopodobniej jest uszkodzony w twoim telefonie i powoduje problemy z wgraniem romu.
Zacznij naprawę od HSPL (w twoim przypadku ściągnij HSPL2) i spróbuj zrobić downgrade po kablu do 1.66 (zrobisz to w programie od wgrywania hspl)
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=611433
Potem zrób task29
Następnie wgraj radio np. Leo_RADIO_2.14.50.02 (musi być niższe niż to co miałeś-kombinuj z wersjami) stąd http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=611787
Dopiero na końcu bierz się za wgrywanie oryginalnego bądź custom romu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2011, 20:49:09 wysłana przez pioterek2666 »

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 20, 2011, 18:34:38 »
oddałem telefon do serwisu, wgrali mi androida ( nana ) a jak tego dokonali to nie mam pojęcia. Dzięki wszystkim za porady. Koszt takiego zabiegu wyniósł mnie 150zł, w tej cenie jeszcze mi poprawili styki od baterii, przeczyścili go oraz dostałem baterie dodatkowa 1600 mah. Czas realizacji 1 dzień.

*

Offline pioterek2666

• **
  • 167
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 20, 2011, 20:48:19 »
No to dobrze, że ci zrobili, ale swoją drogą wgrywanie Androida do Leo w serwisie to dość dziwaczna sytuacja :mysli: . Pewnie wzięli go z xda albo naszego forum  :E

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 21, 2011, 13:43:57 »
BlackLabel nie napisał jaki to serwis, są "serwisy" które mogą instalować co chcą.

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 22, 2011, 09:04:56 »
Tzn wgrali mi na moje życzenie androida, a serwis to lucas czy coś takiego.