Usb Host Driver dla Leo został wydany!

• 8 Odpowiedzi
  • 3685 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pioterek2666

• **
  • 167
  • Sprzęt: HD2 + Dell Axim x51v WM 6.5 E01 makuu +Ratoc CFU1U
Usb Host Driver dla Leo został wydany!
« dnia: Sierpień 21, 2011, 13:04:34 »
W końcu doczekaliśmy się sterownikòw dla ukrytego hosta usb w naszym smartphonie. Cotulla ten długi poślizg (przeszło rok jak sie zdaje) tłumaczył brakiem wolnego czasu.Ostatecznie postanowił podzielić się efektami swojej pracy, lecz jest to projekt nieskończony i najprawdopodobniej niebędzie dalej rozwijany. Sam autor określa go mianem niestabilny i taki w gruncie rzeczy jest.
 Sterowniki niezawsze działają i trzeba często robić soft reset.
Do prawidłowego działania trzeba wybrać odpowiedni rom. Ja wrzuciłem jeden z wypiekòw PPCShiftPda bodajże wersję 1.9(WM 6.5.x) znalezioną na xda dev. Wcześniej testowałem te sterowniki na cleanDroid(WM 6.5) i działał na nim tylko tryb mass storage. Na obecnym romie działa mi wszystko, w tym sensie, że to co przewidział autor czyli Cotulla (usb hid czyli klawiatura,mysz oraz mass storage czyli tryb pamięci masowej). Klawiatura działa jak należy, co do myszki niema widocznego kursora więc działa na ślepo i narazie niema na to fixa, pendrivy, czytnik kart na usb działają bez zarzutu. Mnie osobiście po wielu próbach kombinowania z romami udało się uruchomić gamepada przy użyciu gamepad.hid. Działa jak należy z fpsece z tym, że po komunikacie gamepad attached niema kalibracji i w samym systemie mozna poruszać się tylko klawiszami kierunkowymi. Naturalnie w emulatorze możemy ustawić wszystkie klawisze i grać wygodnie jak na konsoli.
Uwaga aby całość zadziałała potrzebny jest specjalny kabel z zewnętrznym zasilaniem dla hosta w leonie

Więcej można poczytać na xda oraz znaleźć caba z instalką
link:

forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1224652

PS.Temat założony w Operze Mobile więc proszę o pewną wyrozumiałość.

Mały update:
Kursor myszki jednak zadziałał. Niemam pewności czy każdemu będzie funkcjonował jak należy bo czytałem na xda dev, że mogą być problemy z poruszaniem w pionie. Osobiście niedoświadczyłem takiej niedogodności i wskaźnik działa jak należy.
Aby "zrobić" sobię myszkę w leonie wystarczy poszukać najnowszych sterownikòw od zeno a dokładniej chodzi o "Zeno Usb Host Drivers".
« Ostatnia zmiana: Sierpień 26, 2011, 14:24:50 wysłana przez pioterek2666 »

*

Offline Szymon645

• **
  • 107
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Usb Host Driver dla Leo został wydany!
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2011, 23:34:27 »
Jak zrobią na androida to skorzystam

*

Offline sdhc

• **
  • 121
  • Sprzęt: Moto X Style // HTC HD2 (Leo) // HTC Universal
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2011, 15:04:37 »
Dwa pytania:
1. Jeżeli wgram te sterowniki do ROMu który nie jest polecany to będzie trzeba robić HR czy tylko nie będzie działać?
2. Mógłbyś podać przykładowego linka do takiego kabla na allegro (lub ebayu)? Bo ja nie mogę znaleźć... :mysli:

Połączone: Sierpień 22, 2011, 15:12:33
I jeszcze jedno:
Na XDA Cotulla pisze że to jest do WM 6.5 OS, a co w WM 6.5.x? Czy może to nie ma znaczenia?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2011, 15:12:33 wysłana przez sdhc »

*

Offline pioterek2666

• **
  • 167
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2011, 00:40:04 »
Kabel mam taki allegro.pl/przedluzacz-usb-standard-2-0-2xam-af-delock-tanio-i1737821434.html
I naturalnie przejściòwkę taką
allegro.pl/adapter-usb-zenski-zenski-polecam-tanio-tanio-i1764927162.html

Wszystko to w połączeniu ze standardową ładowarką oraz kablem synchronizacyjnym od HTC tworzy ładną i estetyczną całość.

Co do romu to trzeba kombinować póki się nietrafi na odpowiedni. Jak to już bywa "jeden grat a już inny świat". Powodzenia w zabawie ;)

Jeszcze jedno, Cotulla wspomniał, że testował sterowniki na WM 6.5 i wspomniał ròwnież, że na innych wersjach okienek niebyły one testowane. Poczytaj dokładniej mòj pierwszy post to się dowiesz na jakim systemie mi lepiej zadziałało.Być może i tobie też tak zadziała.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2011, 00:55:55 wysłana przez pioterek2666 »

*

Offline xprimo

• 477
  • Sprzęt: LG G (E975)
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2011, 12:16:26 »
Na obecnym romie działa mi wszystko, w tym sensie, że to co przewidział autor
...
 co do myszki niema widocznego kursora więc działa na ślepo i narazie niema na to fixa...

w takim wypadku paluchem tez mozna trafić nie w to miejsce co trzeba :)

napisałeś jak w aukcjach z allegro
sprzedam telefon sprawny w idealnym stanie  - tylko niedziała
:D

*

Offline pioterek2666

• **
  • 167
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2011, 20:33:37 »
A to już nie łaska przeczytać całego posta ze zrozumieniem a potem dodatkowo sprawdzić na stronie źródłowej co przewidział i sprawdził autor sterownikòw?)

Ps. Takie uwagi zachowaj dla siebie bo jak sam widzisz powodują one zaśmiecanie głòwnego wątku.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2011, 20:41:47 wysłana przez pioterek2666 »

*

Offline sdhc

• **
  • 121
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2012, 20:31:53 »
Odkopuję, ponieważ mam pytania wiążące się z tematem tego wątku:  :wink:

1. Zamiast bawić się z kombinacjami kabli, chciałbym zastosować coś takiego: http://allegro.pl/samsung-galaxy-s-ii-usb-connector-usb-host-i2091363935.html
I chciałbym się zapytać czy to będzie działać również z HD2?
Bo rozumiem że ten łącznik zapewnia również napięcie 5V do niektórych urządzeń typu np. dysk przenośny, chodzi mi o to czy on jest tak zbudowany żeby napięcie dla np. dysku przenośnego brał z baterii HD2, bo chyba np. pendrive nie potrzebuje żadnego dodatkowego napięcia.  :wink:
Uprzedzając pytania, ta przejściówka ma złącze microUSB.  :wink:

2. Nawiasem spytam się, odbiegając od tematu wątku, czy coś takiego będzie działać z HD2: http://allegro.pl/kabel-tv-hdmi-hdtv-musb-samsung-galaxy-s-ii-note-i2093748455.html
To też ma wejście microUSB.  :wink:

Z góry dzięki za odpowiedzi.  :ok:

*

Offline iiyama

• *
  • 73
  • Sprzęt: HD 2
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 07, 2012, 16:10:21 »
te przelotki nic nie dadzą

*

Offline sdhc

• **
  • 121
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 07, 2012, 20:46:01 »
Ale która i konkretnie co nie da... :mysli:

Jeżeli ta przelotka z HDMI nie będzie działać to mnie to nie zdziwi, ale ta do Hosta??
Czy to nie jest sprytny sposób na ominięcie kombinacji kabli, którą Cotulla pokazywał na XDA??