Trzaski w głośniczku podczas rozmowy!

• 81 Odpowiedzi
  • 26304 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mika34

• **
  • 175
  • X1 > Touch Pro 2>HD2> Galxy S
  • Sprzęt: Galaxy, Wave
Odp: Trzaski w głośniczku podczas rozmowy!
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 06, 2010, 20:36:18 »
Ok znalazlem. Chodzilo mi o to, ze nie wiedzialem co mam zmienic! Nic nie napisales ze chodzi o wartosc w InitVol. Ale juz ok. Nie wiem jeszcze czy cos to zmieni, ale przetestuje.
"Życia się nie kupi, za to sprzedać łatwo!"

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
  • Sprzęt: HTC SENSATION
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 06, 2010, 22:54:41 »
glupie pytanie ale jestem nowy :) jak wejsc do rejestru gdzie mam tego szukac ? :)
Nie ważne czy dobrze, ważne że z efektem...

*

Offline mika34

• **
  • 175
  • X1 > Touch Pro 2>HD2> Galxy S
  • Sprzęt: Galaxy, Wave
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 06, 2010, 23:18:03 »
sciagnij sobie lub zainstaluj jak masz total commander na Win Mobile.
Po odpaleniu na samej górze znajdziesz \\Plugins > registry i juz jestes
"Życia się nie kupi, za to sprzedać łatwo!"

*

Offline looki1983

• **
  • 169
  • HTC SENSATION
  • Sprzęt: HTC SENSATION
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 06, 2010, 23:32:59 »
podziekowal :)
Napisane: Styczeń 06, 2010, 23:21:34
dziala jak wyzej wszystko jest pieknie nic nie szumi nic nie trzeszczy, polecam
Nie ważne czy dobrze, ważne że z efektem...

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 30, 2010, 13:43:10 »
A ja ustawiłem rejestr, jak piszecie wyżej, zmieniłem radio na 2.09 i d..a. Jak rozmawiam to jestem wkurzony, bo słyszę to plastikowe brzęczenie. Podczas słuchania radia i mp3 jest ok, ale rozmowy to inna bajka (niestety zła), więc to pewnie nie wina głośnika. Podłączyłem słuchawki firmowe oraz audiofilskie Beyerdynamic 880 Pro i jest to samo - pojawia się brzęczenie. Nie mam pomysłu, czy ktoś z forum naprawiał to w serwisie? Ponadto zauważyłem, że po każdym wł. i wył. telefonu muszę na nowo ustawiać głośność podczas rozmowy, bo system tego nie pamięta i pierwsza rozmowa (po SR) głośność jest na max. Mam w taryfie kilkaset minut na rozmowy, a z tego powodu odechciewa mi z tego telefonu korzystać. Leona mam z Orange od 2 tygodni. Albo sobie z tym poradzę albo go sprzedam :( Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 13:57:50 wysłana przez hofik »

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 30, 2010, 14:18:48 »
A ja ustawiłem rejestr, jak piszecie wyżej, zmieniłem radio na 2.09 i d..a. Jak rozmawiam to jestem wkurzony, bo słyszę to plastikowe brzęczenie. Podczas słuchania radia i mp3 jest ok, ale rozmowy to inna bajka (niestety zła), więc to pewnie nie wina głośnika. Podłączyłem słuchawki firmowe oraz audiofilskie Beyerdynamic 880 Pro i jest to samo - pojawia się brzęczenie. Nie mam pomysłu, czy ktoś z forum naprawiał to w serwisie? Ponadto zauważyłem, że po każdym wł. i wył. telefonu muszę na nowo ustawiać głośność podczas rozmowy, bo system tego nie pamięta i pierwsza rozmowa (po SR) głośność jest na max. Mam w taryfie kilkaset minut na rozmowy, a z tego powodu odechciewa mi z tego telefonu korzystać. Leona mam z Orange od 2 tygodni. Albo sobie z tym poradzę albo go sprzedam :( Pozdrawiam

Nie dziwie Ci sie, bo sam przerabialem ten temat z jakoscia rozmow. W innym watku dokladniej o tym pisalem. Napisz jaki masz wgrany ROM, ja aktualnie ma wrzucony CleanEx 2.01 + radio 2.09 i jakosc rozmow jest bardzo dobra, rom sam w sobie tez jest ok. Duzo problemow u niektorych userow powoduje ROM z modem 576MB ale napewno nie masz ROM-u z tweakiem bo radio 2.09 nie dziala z takimi ROM-ami. Czesc kucharzy z xda odchodzi od tego patentu, aktualnie czekam az nasz kucharz Bysio przygotuje jakis ROM bez mod-a z 576MB co umozliwi wgranie lepszego radia. Niezla jakosc jest na stocku 1.66 i zawartym w nim Radio.

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 30, 2010, 14:42:21 »
Nie dziwie Ci sie, bo sam przerabialem ten temat z jakoscia rozmow. W innym watku dokladniej o tym pisalem. Napisz jaki masz wgrany ROM, ja aktualnie ma wrzucony CleanEx 2.01 + radio 2.09 i jakosc rozmow jest bardzo dobra, rom sam w sobie tez jest ok. Duzo problemow u niektorych userow powoduje ROM z modem 576MB ale napewno nie masz ROM-u z tweakiem bo radio 2.09 nie dziala z takimi ROM-ami. Czesc kucharzy z xda odchodzi od tego patentu, aktualnie czekam az nasz kucharz Bysio przygotuje jakis ROM bez mod-a z 576MB co umozliwi wgranie lepszego radia. Niezla jakosc jest na stocku 1.66 i zawartym w nim Radio.
Dzięki za odpowiedź i pomoc. ROM mam 1.48, nie zmieniałem go, taki dostałem z Orange. Właśnie wgrywam radia od wersji 2.06 (nie ma zmian), 2.07 (nie ma zmian), miałem też 2.08 i znaczącej różnicy tez nie było. Tracę dużo czasu na to cholerstwo, zamiast cieszyć fonem.

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 30, 2010, 14:48:34 »
Generalnie ciężko mówić o usterkach audio pisząc tylko o nich. Ja wam tylko powiem, że u mnie audio zepsuło się fizycznie. Nie pomagały HR a ROM miałem oryginalny dlatego nie widziałem potrzeby eksperymentować na gotowanych, ponieważ nic nie zmieniałem a głoś się zepsuł po kilku dniach użytkowania. W serwisie wymienili jakiś moduł audio i wszystko wróciło do normy bez kombinacji.

Objawy to charczenie w głośniczku, przerywanie głosy osoby z drugiej strony, czasem jak się dzwoniło to w ogóle nikogo nie słyszałem, ogólnie wielki przester. Dało się korzystać tylko i wyłącznie na najmniejszych ustawieniach głośności

Oczywiście wszystkim, którzy mają jakikolwiek problem od razu składam kondolencję i wyrazy współczucia, bo czas oczekiwania będzie długi i nie wiadomo, czy serwisant w pośpiechu wymieni prawidłową część. U mnie np. tyle zajęło naprawianie audio, że na ekran już czasu nie było, stąd druga wysyłka i oczekiwanie do tej pory.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 14:58:31 wysłana przez baciarek »
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline facet_

• 501
  • Sprzęt: SGS3
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 30, 2010, 17:50:06 »
mam to samo na 1.48 z Orange i szlag mnie trafia, wszystkie podpowiedzi przerabiałem i nic to nie dało. I tak patrząc na różne problemy to od strony sprzętowej Hd2 chyba najgorszym niewypałem jest z pośród HTC które miałem. A tak się ładnie zapowiadał. I do tego już nie mieli co zmieniać to na złość zmienili złączę USB. Nie a niech ich tak pokręci... ;) zaczynają robić na ilość a nie na jakość.
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 30, 2010, 21:44:43 »
mam to samo na 1.48 z Orange i szlag mnie trafia, wszystkie podpowiedzi przerabiałem i nic to nie dało. I tak patrząc na różne problemy to od strony sprzętowej Hd2 chyba najgorszym niewypałem jest z pośród HTC które miałem. A tak się ładnie zapowiadał. I do tego już nie mieli co zmieniać to na złość zmienili złączę USB. Nie a niech ich tak pokręci... ;) zaczynają robić na ilość a nie na jakość.
No widzisz, a już myślałem że jestem "nadwrażliwy" :)
Zastanawia mnie tylko jedno, czy obaj należymy do wąskiego grona "szczęśliwców" a inni nie mają tej wady. Czy może wiele osób nie chce o tym myśleć, by się nie zniechęcać i udaje, że problemu nie ma. Bo jak wytłumaczyć, nie wiem, pewnie kilkaset osób (może w to nawet w więcej) na tym forum ma HD2, że wiele osób jest zadowolonych i dźwięk jest bez zastrzeżeń? Ja odczuwam straszny dyskomfort i jestem bliski instalowania różnych wersji ROM-u. Stracę sporo czasu i nie wiem, czy to coś zmieni ... Wolałbym to rozwiązać prościej.
Pozdrawiam wszystkich zadowolonych

P.S.
Jak ktoś ma jakiś pomysł, to piszcie. Może jeszcze nie zdążę wszystkiego skasować i zainstalować któregoś rom-u :) Tylko jaki rom ...
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 21:54:49 wysłana przez hofik »

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 30, 2010, 22:19:31 »
Zawsze jest ten dylemat czy to sprzęt czy może soft jednak przerabiałem już zmiany w rejestrze itp i praktycznie bez zmian. Używam HTC z WM bo lubię grzebać i ustawiać pod siebie jednak niwelowanie niedociągnięć jeszcze z marnym skutkiem powoli mnie zniechęca to tego konkretnego modelu choć przyznam się szczerze że poza tym jest ok szczególnie szybkość działania z prockiem jednogigowym daje duży plus temu urządzeniu a miałem przez parę dni i HD i HD2 i różnica jest spora. Nie przesadzając (a znam takich co im przeszkadza luz na klawiszach) poza tym dźwiękiem nie mam specjalnie problemu bo zmiana gniazda USB to czysta komercja więc jestem to w stanie zrozumieć. Nawet ekran z pomocą BsB i touchmark'a jestem w stanie przełknąć choć do precyzyjnych nie należy. Sorki musiałem się wygadać ;)
Motorola C520 -> ... -> SPV M3000 -> HTC Touch Diamond -> Omnia -> HTC Touch HD -> HTC Touch HD2 ehhh... -> SE Xperia Arc -> SGS3

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 30, 2010, 22:24:17 »
Jak macie problemy z dzwiękiem to wyślijcie do serwisu. U mnie przynajmniej ten problem rozwiązali przez wymiane modułu. Jak wymienią ekran (mam nadzieję) to napiszę czy jest znaczna poprawa

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 30, 2010, 22:30:21 »
Zawsze jest ten dylemat czy to sprzęt czy może soft jednak przerabiałem już zmiany w rejestrze itp i praktycznie bez zmian. Używam HTC z WM bo lubię grzebać i ustawiać pod siebie jednak niwelowanie niedociągnięć jeszcze z marnym skutkiem powoli mnie zniechęca to tego konkretnego modelu choć przyznam się szczerze że poza tym jest ok szczególnie szybkość działania z prockiem jednogigowym daje duży plus temu urządzeniu a miałem przez parę dni i HD i HD2 i różnica jest spora. Nie przesadzając (a znam takich co im przeszkadza luz na klawiszach) poza tym dźwiękiem nie mam specjalnie problemu bo zmiana gniazda USB to czysta komercja więc jestem to w stanie zrozumieć. Nawet ekran z pomocą BsB i touchmark'a jestem w stanie przełknąć choć do precyzyjnych nie należy. Sorki musiałem się wygadać ;)
I dobrze, że piszesz, bo przynajmniej człowiek nie bije się sam ze swoimi myślami. Mnie też poza tym wszystko raczej odpowiada i jestem zadowolony.
Wydaje mi się, że to jednak, że to software, skoro ten sam problem jest na zewnętrznych słuchawkach i dotyczy tylko (a może i aż najważniejszej funkcji) telefonu. Przy słuchani radia i muzyki nic się nie dzieję i słucha się z przyjemnością. Ty też tak masz czy problem w tym przypadku również występuje? Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 30, 2010, 22:47:13 »
Jako że radia czy mp3 przez htc nie słucham postanowiłem do testów to zrobić. Słuchałem radia i jest cisza tzn bez trzasków, zadzwoniłem więc na infolinie płatnika 801 446 002 bo ciężko znaleźć o tej godzinie partnera do testów i na słuchawkach też ok więc zadzwoniłem jeszcze raz przez głośniczek htc i też ok mimo że volume na full. Nic już z tego nie rozumiem a nie wiem jak wywołać te trzaski. Czasem się pojawiają czasem nie.

*

Offline McAron

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC HD2 , SPV M650 , AM 6.6
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 30, 2010, 22:51:33 »
Mam również 1.48 z Orange i dźwięk jest czysty i klarowny.

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 30, 2010, 22:59:55 »
Słuchałem radia i jest cisza tzn bez trzasków, zadzwoniłem więc na infolinie płatnika 801 446 002 bo ciężko znaleźć o tej godzinie partnera do testów
Polecam pocztę głosową Orange - *501 (bezpłatnie)  i ja zawsze mam tam nieprzyjemne przydźwięki. Na podany nr ZUS też dzwoniłem i jest podobnie. Tzn. nie trzeszczy to przy każdym słowie, ale problem występuje. Dostaje taki mały efekt distorsion.

Połączone: Marzec 30, 2010, 23:03:21
Mam również 1.48 z Orange i dźwięk jest czysty i klarowny.
A jaką masz wersje radia, bo ja instalowałem już wszystkie i zmian nie ma?
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 23:03:21 wysłana przez hofik »

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 30, 2010, 23:07:02 »
dzwoniłem właśnie na *501 2x po półtorej minuty i jest ok. godzinę temu włączyłem 3G może to ma jakieś znaczenie, wcześniej 3G miałem wyłączone i działałem tylko na GSMie. Jak przy uchu na wyłączonym telefonie przekręcacie telefon ekranem w dół i w górę też macie taki cichy pyk? Myślę że to obiektyw od aparatu lata, może to on wchodzi w wibracje? Nie chce wyjść na debila ale staram się jakoś ustosunkować do problemu :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 23:11:32 wysłana przez facet_ »

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 30, 2010, 23:20:04 »
dzwoniłem właśnie na *501 2x po półtorej minuty i jest ok. godzinę temu włączyłem 3G może to ma jakieś znaczenie, wcześniej 3G miałem wyłączone i działałem tylko na GSMie. Jak przy uchu na wyłączonym telefonie przekręcacie telefon ekranem w dół i w górę też macie taki cichy pyk? Myślę że to obiektyw od aparatu lata, może to on wchodzi w wibracje? Nie chce wyjść na debila ale staram się jakoś ustosunkować do problemu :)
Spokojnie sprawdzaj i kombinuj, może wpadniemy wspólnie na jakiś pomysł. U mnie nic nie pyka ;)

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 30, 2010, 23:22:44 »
sprawdzę jutro czy ma znaczenie w zasięgu jakiego typu sieci jestem.

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 30, 2010, 23:26:49 »
sprawdzę jutro czy ma znaczenie w zasięgu jakiego typu sieci jestem.
U mnie występuje niezależnie od rodzaju sieci (edge, umts, gsm).

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 30, 2010, 23:28:51 »
Moim zdaniem wersja radia jaka macie w telefonie ma znaczenie, aczkolwiek nie wykluczam uszkodzenia np głośniczka bądź innego Hardware
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 23:30:36 wysłana przez Kaudii »

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 30, 2010, 23:30:49 »
czyli czas zmienić na 1.66 z nowym radiem

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 30, 2010, 23:38:58 »
czyli czas zmienić na 1.66 z nowym radiem
Zauważyłem przed chwilą ciekawą rzecz, kiedy trzymając tel. podczas rozmowy odwrócę go ekranem i słucham dalej np. poczty głosowej (do ucha przylega obiektyw aparatu) to nie słyszę tych przydźwięków, jest ok - wtedy też ekran nie wygasza się. Co wy na to :) Ale to pewnie normalne, bo przecież nie słyszymy wtedy dokładnie.

Po??czone: Marzec 30, 2010, 23:47:23
Moim zdaniem wersja radia jaka macie w telefonie ma znaczenie, aczkolwiek nie wykluczam uszkodzenia np głośniczka bądź innego Hardware
1. Testowałem wszystkie wersje radia i nic.
2. Jeśli głośnik byłby uszkodzony, to dlaczego dobrze przekazuje mp3, video i radio?
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2010, 23:47:23 wysłana przez hofik »

*

Offline baciarek

• 687
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 31, 2010, 09:06:42 »
Widzę, że moje posty są niewidoczne, przynajmniej dla niektórych.
Jeśli macie możliwość zmienić sieć (jeśli macie simlock to tylko nadajnik), lub nadajnik, z którego odbieracie sygnał czyli trzeba przejechać się na drugi koniec miasta lub zmienić wioskę i wtedy spróbować. Jeśli zmiana radia wam nie pomaga to jest uszkodzony moduł audio, który niekoniecznie musi źle odtwarzać mp3 bo, przecież w słuchawce nie słyszycie bitrate 48 kHz stereo co nie ? Rozmowy przechodzą przez inną część modułu lub inny moduł (nie znam się aż tak) niż te z mp3. Mało tego u mnie na głośnomówiącym nie było przesteru a na słuchawce tak - WYMIANA POMOGŁA.

Poza tym z doświadczenia wiem, że zmiana radia w 99% przypadków może poprawić lub pogorszyć jakość dźwięku w słuchawce ale nigdy nie powodowała trzasków i szmerów. Takie rzeczy tylko albo przez zepsuty nadajnik lub zepsuty telefon - czasem karta sim choć ta na jakość dźwięku może mieć nijaki, najwyżej rozłączy nie zaloguje się do sieci lub będzie tracić zasięg.

*

Offline facet_

• 501
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 31, 2010, 12:26:28 »

każdy łącznie ze mną nie chce przyjąć do wiadomości że tylko serwis mu został bo ja np wiem jak to długo trwa i jaka jest jakość oferowanych przez nich usług. Jeśli by nic nie było słychać to wiadomo że serwis a tak każdy próbuje we własnym zakresie tym  bardziej że u mnie raz to występuje a raz nie.

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 31, 2010, 16:50:20 »

każdy łącznie ze mną nie chce przyjąć do wiadomości że tylko serwis mu został bo ja np wiem jak to długo trwa i jaka jest jakość oferowanych przez nich usług. Jeśli by nic nie było słychać to wiadomo że serwis a tak każdy próbuje we własnym zakresie tym  bardziej że u mnie raz to występuje a raz nie.
Zmiana ROM-u na 1.66 nic nie daje, w dodatku za żadne skarby nie mogę zainstalować polskiej nakładki (Vista 64) w żadnym z trybów. Ściągnięty i wyodrębniony cab (pl) ma błędy, więc wróciłem do 1.48. Ma ktoś taką nakładkę ale do wersji 1.66? Poproszę ew. info na priva.

*

Offline gino82

• 303
  • Sprzęt: Galaxy Note 2 , Galaxy Note 3 , Galaxy Tab S 8.4
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 31, 2010, 16:59:15 »

Zmiana ROM-u na 1.66 nic nie daje, w dodatku za żadne skarby nie mogę zainstalować polskiej nakładki (Vista 64) w żadnym z trybów. Ściągnięty i wyodrębniony cab (pl) ma błędy, więc wróciłem do 1.48. Ma ktoś taką nakładkę ale do wersji 1.66? Poproszę ew. info na priva.
W innych watkach jest na ten temat.Polska nakladka nie chce sie instalowac w 64 bitowych systemach ,wystarczy zainstalowac u kogos z systemem 32bit...

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 31, 2010, 17:30:19 »
W innych watkach jest na ten temat.Polska nakladka nie chce sie instalowac w 64 bitowych systemach ,wystarczy zainstalowac u kogos z systemem 32bit...
Te wątki znam i wszystkiego próbowałem. U siebie na innym kompie robiłem i xp się tez buntował. Jak programiści mogą przygotowywać takie buble, żeby setki ludzi musiało biegać do "kogoś" i tam instalować. Bez komentarza, to irytujące.

*

Offline gino82

• 303
  • Sprzęt: Galaxy Note 2 , Galaxy Note 3 , Galaxy Tab S 8.4
« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 31, 2010, 18:08:10 »
Te wątki znam i wszystkiego próbowałem. U siebie na innym kompie robiłem i xp się tez buntował. Jak programiści mogą przygotowywać takie buble, żeby setki ludzi musiało biegać do "kogoś" i tam instalować. Bez komentarza, to irytujące.
Masz racje,tak samo jest ze wspolpraca otlooka 2010 64bit z centrum synchronizacji,a przeciaz systemy 64bit to przyszlosc...

*

Offline hofik

• 38
« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 01, 2010, 00:03:41 »
Nareszcie ruszyłem z miejsca ... nie ma trzasków, można normalnie rozmawiać!
Jak to się stało? Ano wgrałem sobie [30.03.2010][ROM][PLK][WM 6.5 21897] hypnosis V 2.5.5.
Normalny ciepły dźwięk, radio 2.08. słychać minimalnie analogowy szum, inny świat. Podziękowania dla autora.
Instaluję resztę, konfiguruję i będę testować. Odetchnąłem .... Pozdrawiam