To czego nie ma w WM co jest na Androidzie? (oprócz szpiegowania internetowego)

• 38 Odpowiedzi
  • 7076 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Proszę, niech napisze ktoś tu kto wypróbował wiele modowanych ROMów z Androidem JEDNAK uważa, że najlepszy jest jednak WM6.5.x do HD2Leo (i nie tylko).

Tia, "nowy wspaniały system" (Android) ale aplikacje te same z tym, że napisane (przepisane) na inny system operacyjny...

To czego nie ma w WM6.5.x co jest na Androidzie?
Oto co napisał mi ktoś z innego forum:
"czego nie ma na windows mobile? Adobe Flash Player, Obsługi Flac, żadnej ładnej aplikacji od muzyki, brak wsparcia gpu w przegladarkach"
ile w tym prawdy?
Taki znów potrzebny ten Adobe Flash Player?
Obsługa Flac - do czego się przydaje?
Core Player - JEST!
 Rzeczywiście brak wsparcia GPU w przeglądarkach?

Proszę o opinie.

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
Odp: To czego nie ma w WM co jest na Androidzie? (oprócz szpiegowania internetowego)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 27, 2012, 16:20:51 »
flac to bezstratny format zapisu muzyki. Są tacy co korzystają.
Wg mnie adobe flash player jest (niestety) cały czas potrzebny do przegladania netu. Spróbuj poprzeglądać bez to będziesz wiedział czy taki znowu potrzebny. Wielu daje sobie radę bez np. użytkownicy iphone`ów i ipad`ów
Core player nie jest taki znowu ładny  :tongue:

Mnie przy wm trzyma przede wszystkim gwarancja producenta i play oraz automapa.
end of fear
yo is here

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
Odp: To czego nie ma w WM co jest na Androidzie? (oprócz szpiegowania internetowego)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 27, 2012, 16:22:27 »
Gier.
A FLAC-a to Conduits Pocket Player obsługuje.

Pozdrawiam,
Ł.O.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 27, 2012, 16:33:22 »
Gier.
A FLAC-a to Conduits Pocket Player obsługuje.
Core Palyer mi wystarcza w zupełności a na samą myśl o graniu w gry na telefonie mam mdłości. Tak więc inne argumenty proszę ;)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 27, 2012, 20:32:50 wysłana przez ictimai »

*

Offline lola

• 1240
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 27, 2012, 20:53:41 »
Core Palyer mi wystarcza w zupełności a na samą myśl o graniu w gry na telefonie mam mdłości. Tak więc inne argumenty proszę ;)
Ale na co chcesz inne argumenty? Pytałeś co ma Android, czego nie ma WinMo. To na pewno są gry, to na pewno jest sensowny Market, to na pewno jest dostępność nowego sprzętu, to na pewno jest wsparcie producentów oprogramowania i pewnie parę innych rzeczy. Co oczywiście nie oznacza, że nie można jeszcze WinMo z powodzeniem używać.

Pozdrawiam,
Ł.O.

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 27, 2012, 22:13:57 »
Myślę, że Twoje pytanie jest bezzasadne. WinMo ma swoje zalety i wady i Andek ma swoje zalety i wady. Nagraj i odtwórz film w jakości HD za pomocą windy a zobaczysz przewagę Andka. Używaj dwa dni Leona na Andku bez ładowania, a zobaczysz przewagę WinMo.
Do czego zmierzasz swoim pytaniem?
Pytam, bo przypomina mi to odwieczną wojnę użytkowników PC ( linuksiarzy z windziarzami ). Nigdy jeszcze zdeklarowany windziarz nie został linuksiarzem i odwrotnie, ale zaczepek na forach nie brakuje.

Pośledzę ten wątek jeszcze jakiś czas i jak będzie zmierzał w próżnię, to poproszę o jego zamknięcie.
Jeśli natomiast będzie konstruktywny, to niech sobie oczywiście żyje własnym życiem.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline wiejas

• 1454
  • Ostatni Mohikanin PDAC
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 27, 2012, 22:24:36 »
to dobrze że systemy się nie dublują.....każdy z nich oferuje użytkownikowi coś innego
po co zmieniać tylko nazwę i oferować te same możliwości.....tak mamy rozwój i każdy z nich to krok do przodu
sam jestem ciekaw co zastąpi Androida za kilka /kilkanaście lat......chyba tylko Matrix pozostał bo zauważcie że w tym samym opakowaniu mamy wielokrotnie więcej możliwości i mocy
WM oferował swojemu użytkownikowi wszystko często dzięki pracy twórczej kucharzy i programistów, dzisiejsze systemy mają sklepy z aplikacjami gdzie brać i wybierać ,ale to nie jest zasługa Androida czy WM tylko pomysł twórców systemów aby wszystkie aplikacje były w jednym miejscu ,a nie rozsiane po necie
X7500,i780,B7350 ,N8010 ,N7000, BB9810, B7620, NOKIA 6720, B2710, MSI U160 Samsung Xcower 2 ,Q10, Q 20 BlackBerry Passport Silver Edition no i do tego iPhone 7 Plus iPhone SE 128GB  ....narazie wszystko

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 27, 2012, 23:23:33 »
...dzisiejsze systemy mają sklepy z aplikacjami gdzie brać i wybierać ,ale to nie jest zasługa Androida czy WM tylko pomysł twórców systemów aby wszystkie aplikacje były w jednym miejscu ,a nie rozsiane po necie
No i to jest sedno sprawy, nie mówiąc już o funkcjonalności. W Andku wszystko można zrobić palcem a w WinMo nie zawsze. Ot, różnica. :)

*

Offline JohnyS

• 257
  • Sprzęt: HD2, Note2
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 28, 2012, 00:43:34 »
Oto co napisał mi ktoś z innego forum:
"czego nie ma na windows mobile? Adobe Flash Player, Obsługi Flac, żadnej ładnej aplikacji od muzyki
Adobe Flash Player jest i działa na WM: http://windowsmobile.com.pl/Programy/opera-mobile-103-z-dziaajcym-flashem.html - u mnie na Leonie działa, choć korzystam z tego głównie na stronie tvn24 i czasami na smogu.
Flac-a obsługuje CorePlayer - w obsługiwanych formatach plików ten typ plików jest na liście.
Ładna aplikacja do muzyki ?
Mam Androida NexusHD2-Gingerbread_V3.2a na SD i próbowałem już kilku aplikacji do muzyki, ale co z tego jeśli nawet aplikacja była "ładna", to i tak żadna z tych aplikacji łącznie z oryginalną z tego Andka nie chce współpracować przez bluetooth z odbiornikiem MW600.
A na Windowsie nawet nie muszę wyjmować Leona z kieszeni - oryginalna aplikacja do muzyki doskonale współpracuje z MW600 i nawet pokazuje wykonawców i tytuły. Czy jest ładna - moim zdaniem tak, a z całą pewnością ładniejsza od oryginalnej z Andka. W każdym razie aplikacja do muzyki służy mi do słuchania muzyki, a nie do oglądania tej aplikacji, tym bardziej, że telefon wtedy leży w kieszeni lub używany jest do przeglądania netu.

W Androidzie dla mnie najbardziej denerwujące jest samoczynne uruchamianie się niepotrzebnych aplikacji w tle, jakby system wiedział lepiej co mi jest potrzebne. Ciągłe szpiegowanie przez googla też nie zachęca do korzystania z tego systemu - tego w Windowsie nie ma.

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2012, 02:32:47 »
JohnyS, a co z tym niby brakującym wsparciem dla GPU?

i jeszcze jedno, da się zrobic undervolting na WM ?

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 28, 2012, 10:30:39 »
Temat jest bez sensu. Jak chcesz używać WM to używaj. Przecież nikt Ci tego nie zabronił i nie zmusza Cię do używania Androida. Po to są różne produkty, żeby z nich wybierać. Chcesz się dowartościować stwierdzeniem, że przecież i tak masz lepszy system...
Koniec prac nad rozwojem WM6.5 i zamknięcie sklepu, chyba za nas skończyło tę rozmowę.

*

Offline abderyta

• 303
  • Sprzęt: takie tam
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 28, 2012, 11:28:36 »
W przeciwieństwie do WM, Android ma jeszcze jakąś przyszłość.

*

Offline meszugga

• 48
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 28, 2012, 13:03:56 »
Albo ja nie rozumiem tematu, albo suchy22 - porównanie słodkiego z kwaśnym nie ma na celu udowodnienia że jedno jest lepsze od drugiego.
WM w moim przypadku to stabilny system, niestety skończył się i nie jest rozwijany, nie powstają nowe programy, jeżeli komuś wystarcza to co ma to będzie używał do końca działania Leona.
Android zainstalowany na moim Note działa (protezy na Leona tak sobie) i też mi się podoba, nie podoba mi się jak czytam przed instalacja nawet najbardziej duperelnego programiku z marketu jakie ten program ma uprawnienia (pełny dostęp do sieci, pełny dostęp do danych telefonu z numerem i IMEI włącznie, pełny dostęp do danych właściciela z adresem na gmailu włącznie) niby po co głupkowata gierka lub konwerter chce zaglądać w moje majtki i poznać ich producenta.
Wiem 99% procent moich znajomych nie wie co to uprawnienia, kopie na gmailu i inne zagrożenia, oni wyjmują Samsunga z pudełka i cieszą się jak się wszystko pięknie przesuwa palcem i jakie jest kolorowe.

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 28, 2012, 14:10:07 »
M$ nie jest lepszy w szpiegowaniu.

Ale jeżeli lubisz Windows to masz Windows Phone, a zaraz i Windows 8. To dobrze że jest wybór. Każdy monopol jest zły.

@down
Miało być:
M$ nie jest gorszy w szpiegowaniu.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2012, 21:25:04 wysłana przez izaw »

*

Offline JohnyS

• 257
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 28, 2012, 20:21:34 »
M$ nie jest lepszy w szpiegowaniu.
Na szczęście od Androida lepszy nie jest - Android jest numer jeden w szpiegowaniu  :wink:
To dobrze że jest wybór.
Wybór jest, ale podobny jak wśród naszych partii politycznych - co być nie wybrał, to i tak dobrze nie będzie  :mrgreen:

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 28, 2012, 20:51:44 »
Identyfikacja klienta to podstawa sukcesu. Dane jak posiadane urządzenie, wiek itp pozwala dotrzeć do największej liczby odbiorców z aplikacjami darmowymi i odpowiednikami płatnymi. Płatne tylko w przypadku jeżeli ma sens tworzyć rozbudowaną wersję. Ale jak to najlepiej sprawdzić? W ankiecie. Tylko kto ją wypełni? Mi się nie chce. I jeszcze te dane, które trzeba podać. Więc robi się to z automatu. Bo po co ładować pieniądze w produkt, który koniec końców nie zyska uznania na rynku. Naprawdę sądzisz, że banda frajerów dorwała się do otwartego systemu i teraz będzie pisać programy za free dla naszego dobra?
Co do danych osobowych. To czy bardziej nie przeraża wjazd na firmę, gdzie siedzi człowieczek nazwany "ochroną" i żąda dowodu osobistego, spisując wszystkie dane włącznie z numerem dowodu?
Kolego meszugga - a co innego ma na celu?
Poczytaj pierwszy post tematu - Tia, "nowy wspaniały system" (Android) ale aplikacje te same z tym, że napisane (przepisane) na inny system operacyjny..." - jak to odczytałeś?
Kolejny post, tym razem odpowiedź autora - Core Palyer mi wystarcza w zupełności a na samą myśl o graniu w gry na telefonie mam mdłości. Tak więc inne argumenty proszę. - nie wiem czy lubi kwaśne czy słodkie ale odpowiedź w stylu, o którym pisałem.
Temat jest podobny do mojej rozmowy z kolegą. On zawsze wybiera telefony z klawiaturą, bo lubi je "klikać". Argument jak każdy inny, bo przecież to jego telefon.
JohnyS - tego się dowiemy, jak wyciekną te dane...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2012, 20:56:11 wysłana przez suchy22 »

*

Offline meszugga

• 48
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 29, 2012, 11:55:56 »
Kolega meszugga jak zaglądam pod spód jest koleżanką meszugga.
Nie potrzebnie dałam się wciągnąć w dyskusję porównawczą, bo taka dyskusja z założenia sensu nie ma.
Android jest jaki jest i dla większości stada wystarcza bez jakich kolwiek zastrzeżeń i daje im wiele radości, wyboru praktycznie nie ma bo WM dogorywa na starym sprzęcie a nowy WP jest sztuką dla sztuki.
Jestem jak na razie w komfortowej sytuacji mając Leona z dwoma systemami i sztukuję niedostatki WM przełączając się na Androida SD, mam tez Samsunga Note którym się bawię stacjonarnie w domu i jestem zadowolona, jeżeli w ogóle ktoś może stwierdzić że jest zadowolony.

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 29, 2012, 23:07:24 »
Sorki za pomyłkę.

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 30, 2012, 20:07:11 »
jak to najlepiej sprawdzić? W ankiecie. Tylko kto ją wypełni? Mi się nie chce. I jeszcze te dane, które trzeba podać. Więc robi się to z automatu. Bo po co ładować pieniądze w produkt, który koniec końców nie zyska uznania na rynku. Naprawdę sądzisz, że banda frajerów dorwała się do otwartego systemu i teraz będzie pisać programy za free dla naszego dobra?
To jaki jest w ogóle sens takiego zjawiska jak "Open Source community"? Jakoś ta banda frajerów rozwijała i rozwija za FREE w sumie najlepsze osiągnięcie ludzkości w dziedzinie systemów operacyjnych jakim jest LINUKS!
Ogromne korporacje typu Microsoft (ale i inne) pomimo, że pakują MILIARDY $$ opłacanym programistom to i tak nie mogą nawet dogonić sprawności Linuksa - a banda szczurów-wyścigowych-speców-od-lobbyingu etc. tych korporacji szuka sposobów wręcz POLITYCZNYCH żeby rozwalić to piękne i cudowne zjawisko jakim jest Open Source!

wyboru praktycznie nie ma bo WM dogorywa na starym sprzęcie
Taki argument jest "ponizej pasa" - zero konkretów! Sprzęt owszem ma 3 lata ale jest i tak nadal "z górnej półki" jeśli porównać z innymi najnowszymi modelami, zresztą cząsto widać, że "postęp" jest w tej dziedzinie jakiś dziwny: nowy telefon okazuje się działać gorzej, a nowy system operacyjny okazuje się mieć mnóstwo mechanizmów uniemożliwiających użytkownikowi robić to co zdrowy rozsądek podpowiada, że "powinno się dać" (te wszyskie blokady, procedury szpiegujące i cholera jeszcze wie co!)
Przykład pierwszy z brzegu: Wave II miał Bada 1.2 z możliwością upgrade do Bada2.0 - Bada 2.0 okazał się dzialać gorzej, z mnóstwem bug'ów i wycieków do RAM, i z większą ilością procedur szpiegujących! Przeglądarka chodzi ociężale, strasznie nieergonomiczna - tak, że większość z tych użytkowików co zrobiła upgrade chce wrócić do Bada1.2 ale się nie da! Jest blokada przed downgrade!
Tak samo Wave3 jest już sprzedany z Bada2.0 i NIJAK nie da się zrobić downgrade...

To tylko jeden z wielu przykładów.

Taki WM6.5.5 już się "dotarł" rozpracowano 99% bug'ów, chodzi PERFEKCYJNIE na dobrym sprzęcie jakim jest HD2, jest od groma dobrych aplikacji pod WM6.5.5, jakoś nie widać, żeby nie było takich jakie daje Android...

To powiecie wreszcie KONKRETNIE co Android da LEPSZEGO?

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 30, 2012, 20:52:44 »
Płynność działania, nowe aplikacje.wciąż jest rozwijany.u to na tyle.a wm stary, sprawdzony,doglaskany do granic możliwości, oszczędzający ram i równie płyny, potrzebne aplikacje sa.tyle ze już nie rozwijany...i to na tyle by było

*

Offline lola

• 1240
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 30, 2012, 21:30:45 »
To powiecie wreszcie KONKRETNIE co Android da LEPSZEGO?
Przecież Ci napisałem - ma lepsze gry.  To że nie grasz, to inna inszość, ale jeśli chodzi o gry WinMo i Android to po prostu przepaść na rzecz Androida.

Pozdrawiam,
Ł.O.

To powinno chociaż troszkę rozjaśnić twoją perspektywę w zakresie oprogramowania otwartego
http://konqiklub.pl/index.php/2011/11/27/platny-linux-zgadzam-sie/

Więc gdzie nie ma kasy nie ma rozwoju. Tak jak pisałem, na świecie jest bardzo niewielu frajerów pracujących za free. Więcej jest po prostu takich jak Ty, korzystających bez zrozumienia tematu.

A tutaj masz pokazane jak właściwie powinieneś podejść do tematu Linuksa, akurat wersja Ubuntu (dla mnie najciekawsza)
http://ubuntu.pl/manifest.php#fi

Więc kolego "Słowo "wolne" w rozumieniu Ubuntu odnosi się do wolności jego użytkowania a nie bezpłatności"
Tak to możesz zrobić: http://www.linux-dvd.pl/ubuntu-c-32.html?osCsid=bbd3e682a4c96dec3691c5458aef8bc4
i mała ciekawostka http://linuxcounter.net/

A to moja wersja, troszkę starawa:

Największy sukces iPhone to nie funkcjonalność samego urządzenia a właśnie sklep i oprogramowanie oraz takie zabezpieczenie systemu, aby nie było możliwości instalacji innych aplikacji - poprawiane z każdą nową wersją systemu.
Zarobek oznacza, że występuje większa liczba "ochotników" piszących programy.
Dość okrojone i treściwe wyjaśnienie tematu http://clever-point.pl/artykuly/mobilni-szejkowie-czesc-2-metody-zarabiania-na-aplikacjach-mobilnych/583/

Wracając do tematu. Ja i koledzy wskazaliśmy co nas przyciąga do systemu Android - gry, programy w szerszym zakresie, nie tylko te które masz w standardzie i rozwój samego systemu. Czyli do końca nie wiemy, co nas jeszcze czeka. Ty już wiesz, bo na pewno w temacie WM nic już się nie zmieni.
Do Ciebie przemawia wyświetlanie tytułu piosenki na ekraniku słuchawek, tytułu który i tak znasz.
Ograniczasz się do detali, które dla mnie nie mają kompletnie żadnej wartości.
Co do ideału WM, rzuć okiem na temat z Automapą, mam mały problem z tym dopracowanym systemem w wersji 3.14

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
Przykład z 3.14 na HD2 nie trafiony - problemem jest Opera a nie 3.14 na wersji 9 problemu nie ma.
Dopasowania systemu WM dla Opery nie będzie bo to jak napisała meszugga wyżej stary system na starym sprzęcie, bez względu na uczucia do tego zawodnego i nie produkowanego już emeryta.

kolega chyba nie doczytał z czym mam problem...

To powinno chociaż troszkę rozjaśnić twoją perspektywę w zakresie oprogramowania otwartego
http://konqiklub.pl/index.php/2011/11/27/platny-linux-zgadzam-sie/

Więc gdzie nie ma kasy nie ma rozwoju. Tak jak pisałem, na świecie jest bardzo niewielu frajerów pracujących za free. Więcej jest po prostu takich jak Ty, korzystających bez zrozumienia tematu.

OK, rozumiem, tylko, że wczesniej przez ćwierć wieku masy niezliczonych programistów bezinteresownie doskonaliło Linuksa, to mogło stac sie możliwe dzięki przyjętemu systemowi stosowania poprawek od nieznanych ludzi - analogicznie jak w Wikipedii (BTW. a co o niej powiesz?)
Owszem, od jakiegos czasu WIELKI biznes zamiast walczyć z Linuksem postanowił go "oswoić", sa różne pomysły i przykłady, jednym z najgłośniejszym ostatnich czasów stał się oczywiście Android :)

Dopasowania systemu WM dla Opery nie będzie bo to jak napisała meszugga wyżej stary system na starym sprzęcie, bez względu na uczucia

Po pierwsze, od kiedy to dostosowuje się OS do przeglądarki? Raczej chyba odwrotnie?

Po drugie, to co radzisz kupić, jesli HD2 juz się zdezaktulizował? Samsung Galaxy Note za 1500zł na Allegro? On na jak długo starczy, na pół roku? Serio pytam bo mam już mętlik!

Są już modowane ROMy na Note?
Jeżeli o uczuciach to jakies wariactwo kupić drogie i niewielkie rozmiarami urządzenie, służące tylko do noszenia ciągle przy sobie - i się ciągle o nie trząść! Jeszcze ktos ci obije mordę w ciemnym kącie żeby twoje cudo zmieniło własciciela ;)
Tak sobie kombinuję, że może lepiej mieć ze 2 egzemplarze solidnego modelu, tańsze bo nienajnowszego - ale za to świetnie rozpracowanego i mającego ogromne wsparcie tzw. "społeczności'...

http://wikimediafoundation.org/w/index.php?title=WMFJA085/pl/PL&utm_source=donate&utm_medium=sidebar&utm_campaign=20101204SB002&language=pl&uselang=pl&country=PL&referrer=http%3A%2F%2Fpl.wikipedia.org%2Fw%2Findex.php%3Ftitle%3DStrona_g%25C5%2582%25C3%25B3wna%26action%3Dhistory

"Jednak Wikipedia w niczym nie przypomina serwisów komercyjnych. Jest tworzona przez społeczność, a każde hasło zostało napisane przez ochotników. Ty też jesteś częścią tej społeczności. A dziś piszę do Ciebie z prośbą o opiekę i wsparcie dla Wikipedii.

Razem jesteśmy w stanie utrzymać ją dostępną bezpłatnie i wolną od reklam. Możemy sprawić, by była nadal otwarta – byś mógł wykorzystywać informacje zawarte w Wikipedii, jak zechcesz. Możemy utrzymać wzrost Wikipedii – szerzyć wszędzie wiedzę i zapraszać do jej współtworzenia każdego."

Kolego widzę, że jesteś uparty w swoich przekonaniach. Jeżeli zależy Ci na używaniu WM6.5 twoja sprawa.
Jeżeli interesuje Cię troszkę większa zabawa i inne możliwości HD2 to wypróbuj inne systemy.
Nikt z nas, nie przekona Cię do niczego na siłę.
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2012, 19:36:11 wysłana przez suchy22 »

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro

Wtrącam, bo już tych bzdur nie mogę czytać.
Jeżeli o uczuciach to jakies wariactwo kupić drogie i niewielkie rozmiarami urządzenie, służące tylko do noszenia ciągle przy sobie - i się ciągle o nie trząść! Jeszcze ktos ci obije mordę w ciemnym kącie żeby twoje cudo zmieniło własciciela ;)
Tak sobie kombinuję, że może lepiej mieć ze 2 egzemplarze solidnego modelu, tańsze bo nienajnowszego - ale za to świetnie rozpracowanego i mającego ogromne wsparcie tzw. "społeczności'...
Kup sobie Nokie 3210 i śpij spokojnie, bezpiecznie poruszaj się po mieście i bez obaw o kradzież sprzętu używaj życia.
Przepraszam, że ogólnie.
Czy ktoś z Was czyta te wypociny zanim opublikuje?
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

malylysy, i co się tak gorączkujesz - ja naprawdę się zastanawiam jaką przyjąć strategię korzystania z dobrodziejstw technologii mobilnych, jednak czy nie sądzisz, że kupowanie co pół roku smartfona za 2000zł to idiotyzm?

BTW znajomy sobie kupił ostatniego iPhone'a  za >4000zł i teraz ma depresję bo sprzęcik ciągle wraca do serwisu gwarancyjnego - tak to można ufać firmie!

Szczerze się zastanawiam czy Galaxy Note żre mniej prądu od HTC HD2? To żarcie prądu jest jak dotąd jedynym problemem jaki widzę u Leo, pod innymi względami jest fajniejszy niż Motorolla Defy czy HTC Desire (zresztą nie wiem jak one żrą prąd?)
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2012, 08:16:10 wysłana przez ictimai »

*

Offline JohnyS

• 257
czy nie sądzisz, że kupowanie co pół roku smartfona za 2000zł to idiotyzm?
Ale czy ktoś zmusza Ciebie do takiego zakupu ?
Ja Leona używam już trzeci rok i wcale mi się nie spieszy do zmiany. Problemów mi nie sprawia - w serwisie nigdy nie był, wszystko czego ja potrzebuję (muzyka przez BT, Opera 10, Skype, pogoda, maile, filmy) działa jak powinno, kilka rzeczy zrobiłem sobie sam jak ikonki, przełączniki oraz lustrzaną klapkę baterii i właściwie nie mam na co narzekać. Może mógłbym pomarudzić na temat baterii, bo poza weekendem muszę ładować go 2x dziennie, ale każdy inny smartfon przy takim używaniu jak moje musiałbym ładować podobnie - w końcu kupiłem taki nie po to aby tylko dzwonić i sms-ować, co swoją drogą, rzadko mi się zdarza.
Szczerze się zastanawiam czy Galaxy Note żre mniej prądu od HTC HD2? To żarcie prądu jest jak dotąd jedynym problemem jaki widzę u Leo, pod innymi względami jest fajniejszy niż Motorolla Defy czy HTC Desire (zresztą nie wiem jak one żrą prąd?)
Każdy fon z wielkim ekranem i coraz mocniejszym procesorem żre prąd, a jeśli są jakieś różnice to zapewne nie większe niż kilka godzin przeliczając na czas używania. Ale aby to dokładnie sprawdzić musiałbyś położyć dwa sprzęty obok siebie i na obu robić dokładnie to samo przy takich samych ustawieniach, wtedy byłoby to wiarygodne.
Moim zdaniem szkoda czasu, bo nawet sprzęt z najdłużej trzymającą baterią i tak będzie działał za krótko.

czy nie sądzisz, że kupowanie co pół roku smartfona za 2000zł to idiotyzm?
Ale czy ktoś zmusza Ciebie do takiego zakupu ?
Trochę tak: poprzez szantaż emocjonalny :)
to chyba wiadome, że marketing stara się nieustannie wywierać presję psychiczną na użytkowników aby jak najczęsciej kupowali nowe produkty rzadko podając racjonalnie uzasadnione argumenty. To do nas należy "rozpracować" kiedy naprawdę warto zdecydować się na nowy zakup :)

Każdy fon z wielkim ekranem i coraz mocniejszym procesorem żre prąd, a jeśli są jakieś różnice to zapewne nie większe niż kilka godzin przeliczając na czas używania. Ale aby to dokładnie sprawdzić musiałbyś położyć dwa sprzęty obok siebie i na obu robić dokładnie to samo przy takich samych ustawieniach, wtedy byłoby to wiarygodne.
Moim zdaniem szkoda czasu, bo nawet sprzęt z najdłużej trzymającą baterią i tak będzie działał za krótko.
Tak ale często się słyszy, że to zależy od technologii wykonania wyświetlacza (AMOLED?) i architektury CPU (albo i również szerokość ścieżki, ile jest w Leo, 6.5nm?).

Technologia wyświetlacza w tym wypadku byłaby najistotnijesza bo łatwo zauważyć, że od regulowania samej jasności zdecydowanie zależy pobór prądu!

Czy te najnowsze smartfony mają inny i mniej prądożerny rodzaj wyświetlaczy? I na ile to rzeczywiście zmniejsza zużycie prądu - czy tylko rodzaj wyświetlacza wpływa na "piękne kolory" tudzież kąty widzenia, a problem z prądem jest dokładnie ten sam?

« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2012, 17:56:26 wysłana przez ictimai »