Stare Radio nowy rom

• 5 Odpowiedzi
  • 1134 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Patrol0019

• 304
  • Sprzęt: Nexus 4, Motorola Atrix 4G
Stare Radio nowy rom
« dnia: Październik 28, 2010, 16:31:29 »
Witam mam pytanie, mam radio 2.10.50.19_2 I jestem z niego w pełni zadowolony,
 w sumie to  najlepsze radio jakie miałem i chciałem wrzucić nowy Rom Core Cell. Tam chcą Radio 2.08.50 takie albo 2.12.50 piszą żeby nie było z 51 wiec chyba powinno być. Ale co jeśli wrzucę inne radio które miało być do innego romu piszą ze sie nie uruchomi po flashu ale to znaczy ze sie juz nigdy nie włączy ? czy ze musiałbym  od nowa flashowac. Pozdrawiam proszę o szybka odpowiedz bo Rom juz czeka pozdrawiam :)
Nigdy nie mow nigdy...

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: Stare Radio nowy rom
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2010, 18:43:37 »
Ja instalowałem kilka ROMów, gdzie autorzy wymagali nowszego radia i nigdy nic się nie stało. Najwyżej jakieś błędy się pojawią albo RAMu całego nie będzie widać.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2010, 18:51:38 »
W ekstremalnych momentach może PDA nie wstać przez to, że ROM nie będzie widział radia (ale to bardzo rzadko). Wtedy wgrywasz (w trybie BL), albo ten ROM, na którym chodził, albo zalecane radio.

*

Offline Patrol0019

• 304
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2010, 13:02:59 »
ok dzieki o to mi chodziło mam jeszcze jedno pytanie nie dotyczy ono tego watka, ale pytalem juz ale nie dostalem normalnej odpowiedzi. Gdy zainstaluje rom i radio z odblokowanym romem tzn ze powinno byc 576 mb ramu, i niby tak pisze ale wejde w zakladke program a tam dalej 448 mb ramu ktos moze mi w tym pomoc ? dzieki.
Nigdy nie mow nigdy...

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2010, 13:18:31 »
mam jeszcze jedno pytanie nie dotyczy ono tego watka, ale pytalem juz ale nie dostalem normalnej odpowiedzi.
Widziałem i nie skomentuję ...
Krótka odpowiedź na Twoje pytanie o odblokowany RAM - nigdy nie bedziesz miał widocznego udostępnionego całego zasobu z jednego powodu - w PDA oprócz ROM-u (w sensie systemu) pamięć RAM w dużej mierze zużywa właśnie radio które masz zainstalowane. HTC Sense pokaże Ci, że masz odblokowany pełny zasób jednak system pokaże faktyczne zużycie. To czego brakuje (w Twoim przypadku różnica pomiędzy 576MB, a 448MB pożera radio). Możesz zrobić test i spróbować wgrać inne radio (wyższe czy niższe bez różnicy) i porównać zobaczysz, że te wartości wtedy się zmieniaja tzn. jedno radio pożera więcej drugie mniej. Tylko nie spodziewaj się różnic w zużyciu RAM przy zmianie radii nie modyfikowanych rzędu np. 50MB, są to różnice do 10 MB, ale na podstawie tego, to co napisałem można potwierdzić. Dla uwiarygodnienia zacytuję Ci info od jednego z kucharzy (wybacz, że nie podam źródła) musisz przyjąć to co napiszę, albo szukać dalej odpowiedzi na swoje pytanie:
To wszystko zależy od ulRAMFree, czyli to co jest przed ramem dla OS i po (czyli zazwyczaj IPL, RAM radia, RAM akceleratora..). Prawdopodobnie w Leo można jeszcze bardziej przesunąć RAM, czyli mieć te faktycznie o 50 MB więcej (czyli 500 MB), ale wtedy trzeba by było zmodyfikować również RadioROM.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2010, 13:22:26 wysłana przez Budniu »

*

Offline Patrol0019

• 304
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2010, 17:10:01 »
ok wiec wszystko zalezy glownie od radia. Dzieki wszystkim za odpowiedz :)
Nigdy nie mow nigdy...