Staje na białym ekranie

• 25 Odpowiedzi
  • 6448 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nm.adasko

• 13
  • Sprzęt: HTC TYTN II x2 / HTC HD2
Staje na białym ekranie
« dnia: Luty 16, 2011, 17:53:48 »
Witam mam problem z moim htc hd2 a mianowicie:
Telefon załącza się tylko do białego ekranu, wchodzi w trym BL
Nie dam rady wgrać żadnego oprogramowania z komputera i z karty .
Próbowałem wgrać HSPL zatrzymywał się na 0%, task 29 również nie działa (nie dam rady wyczyścić systemu). Telefon w takim stanie zakupiłem, nie wiem czy miał wgrywany HSPL i jak doszło do tego stanu.
W trybie BL
PB81100    HX-BC
SPL-1.42.0000      XE
MicroP( LED )  0x05
MicroP (TOUCH ) 0x30
Proszę was o pomoc, może z wasza pomocą się uda.
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2011, 19:19:11 wysłana przez nm.adasko »
Adasko

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
  • Sprzęt: HTC One
Odp: Staje na baiłym ekranie
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 16, 2011, 18:12:12 »
To raczej idź tam gdzie kupiłeś i przedstaw ten problem, bo raczej tak nie powinno być,

A tak jeszcze dla ścisłości...
Jak naciskasz "czerwoną słuchawkę" to się tam pokazuje htc itd. i sam telefon przechodzi ci w tryb BL?

*

Offline nm.adasko

• 13
Odp: Staje na baiłym ekranie
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2011, 18:19:12 »
Po wciśnięciu czerwonej słuchawki telefon załącza biały ekran nic więcej żadnego logo ani numerków.
Telefon wchodzi w tryb BL po przytrzymaniu przycisku ściszania przy załączaniu.

Połączone: Luty 16, 2011, 18:45:23
Po wciśnięciu czerwonej słuchawki telefon załącza biały ekran nic więcej żadnego logo ani numerków.
Telefon wchodzi w tryb BL po przytrzymaniu przycisku ściszania przy załączaniu.
W takim stanie mogę oddać telefon do serwisu?
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2011, 18:45:23 wysłana przez nm.adasko »
Adasko

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
Odp: Staje na białym ekranie
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 16, 2011, 19:31:18 »
Ale jak to? Taki telefon wyjąłeś z pudełka?
Kupiłeś go jako nowy?
Jak nic nie możesz zrobić to w jakim chciałbyś innym stanie go oddać :-?

*

Offline waspinator

• 46
  • Sprzęt: HTC HD2 -> HTC Sensation XE  :)
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 16, 2011, 20:18:48 »
hmm.. jak dla mnie "było"
np tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/leo/po-instalacji-task29-bialy-ekran-z-napisem-htc/

lub tutaj
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=611433&page=30
Generalnie google nie gryzie, a wpisaniu "biały ekran htc leo" wyskakuje masa wątków z odpowiedzią (przeważnie ubity soft, rozwiązaniem jest wgranie nowego)
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2011, 20:22:13 wysłana przez waspinator »

*

Offline nm.adasko

• 13
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 16, 2011, 22:17:11 »
Właśnie o to chodzi ze nie da się wgrać nowego oprogramowania. Przy próbie wgrania nowego systemu z karty wyskakuje bład
LEOIMG.nbh - FAIL
RADIO - Fail

Tak samo nie mogę wgrać HSPL ani zrobić task 29 ponieważ staje na 0%
To jest już mój drugi HD2 z pierwszym tez miałem mały problem ale poradziłem sobie, z tym nie wychodzi. Temu założyłem nowy watek z prośbą.
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2011, 22:24:03 wysłana przez nm.adasko »
Adasko

*

Offline waspinator

• 46
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 17, 2011, 06:48:33 »
A przeczytałeś tematy które Ci podałem ?? bo w tym 2 jest kilka innych podpowiedzi rozwiązań...
Dodatkowo dorzucę Ci jeszcze coś takiego: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=618084
Generalnie polecił bym Ci szukać odpowiedzi wśród wątków na forum xda, napewno któryś z tematów da Ci odpowiedz na twój problem...
I jeszcze tak z ciekawości spytam, hard reset był ?? jakie rom-y chciałeś wgrać ?? (jeśli gotowane sprawdź oryginał ze strony htc).
Nie masz w tle działającego jakiegoś antyvirusa firewalla itp ??

*

Offline nm.adasko

• 13
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 17, 2011, 14:15:25 »
Telefon w takim stanie już kupiłem z chęcią naprawy, nie wiem co poprzedni właściciel chciał zrobić ale nieźle namieszał.
W telefonie zrobiłem już z 7 HR,  próbowałem wyczyścić go za pomocą MTTY oraz  TASK 29 wywala błąd. Telefon Staje na 0% i nic więcej.  Próbowałem wgrać również HSPL jak i HSPL2 raz udało sie wgrać spl 1.42.000 . Przy wgrywaniu oryginalnego systemu ( pobranego ze strony producenta) staje na 1% i się resetuje a z karty SD wywala błąd przy 8% ''radio - fail'' . Mam system na komputerze XP , wyłączam przeglądarkę, gg i antywirusa. Telefon się tak zachowuje jak by mieniał wgranego HSPL.
Spróbuje na drugim kompie ale tam jest Win 7 wiec trudniej będzie.
Adasko

*

Offline waspinator

• 46
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 17, 2011, 15:14:14 »
Różnicą między flash-owaniem na xp a win 7 jest klikniecie prawym na pliku i danie "uruchom jako administrator" (przynajmniej ja tylko taką różnice widzę) więc wcale nie jest to trudniejsze. Skoro jedynym pkt zaczepienia jaki masz jest "radio fail" to proponuje:

So this is the point: radio is bricked due to a bad flash. If I install a rom with a radio the flash operation fails.

With the radio bricked there are only two things you can try to do:

1- You can go on using your hd2 without updating the radio. Try to download a rom without radio and install it, or ask a cook to prepare a rom (you can try an official rom if you want to recover the original SPL) without radio for you.

2 - Do what I did and sell the phone as bricked, because there's no way to unbrick radio system. I tried to save my HD2 by recovering the original SPL and sending the phone to the htc customer service. I got the phone back after 2 months and it was still radio bricked

żródło: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=618084  post 1 - UPDATE

*

Offline nm.adasko

• 13
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 17, 2011, 16:06:08 »
Czyli jest lipa
Szukam romow bez radia ale znaleźć nie mogę.
Pozostaje chyba tylko serwis, ale czy go naprawia? nie doidą że było grzebane w systemie.
Adasko

*

Offline waspinator

• 46
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 17, 2011, 16:12:56 »
Rom-y bez radia sa gotowane przez naszych kucharzy - od siebie mogę polecić hypnosis v12 by Brysio - sam używałem przed przesiadką na wp7 ( http://pdaclub.pl/forum/romy-do-leo/%2828-01-2010%29%28rom%29%28plk%29%28wm-6-5-bulid-21889%29-hypnosis-v-1-7-0/ )
Jeśli to nie da rady to nawet bym sie nie bawił w serwis htc (patrz mój poprzedni post pkt2)  tylko sprzedal leo-na na czesci lub zmarlego "do naprawy"

*

Offline m4ro7

• 257
  • Gang Bang
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 17, 2011, 18:37:25 »
Czyli jest lipa
Szukam romow bez radia ale znaleźć nie mogę.
Pozostaje chyba tylko serwis, ale czy go naprawia? nie doidą że było grzebane w systemie.
Jak inni mnie upominali, tak ja teraz tobie to powiem :P
Przeczytaj od deski do deski FAQ, a zapewniam cię że jeśli zrobisz to ze zrozumieniem, to nie będziesz miał już problemów tego typu.

*

Offline ps82

• 28
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2011, 11:30:10 »
hej,

a ja bez zadnego mieszania (ostatnie zmiany jak radio czy rom minimum rok temu), od wczoraj wieczora mam BIALY EKRAN Z LOGIEM HTC bez zadnych cyferek itp, czyli sam poczatek bootowania,

zaczelo sie od tego ze telefon sie wylaczyl, o czym zorientowalem sie pod wieczor, od tego momentu lezy, zostawilem go nawet rozebranego na cala noc (bez baterii) zeby sobie odpoczol ;) ,

jedyny pomysl jaki mam to wilgoc - lezal w kuchni - i usterka elektroniki,

jakies rady? pozdrawiam

*

Offline NarSan

• 580
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 20, 2011, 13:33:41 »
a instalacja jakiegos bootloadera? później np Andoid i powrót do WM.
Miałem podobny przypadek że stawało na logo HTC i nic sie wyświetlało (jak bawiłem się bootloaderami), wgrałem CLK, później wróciłem do WM.
HTC HD2
ROM: 3.14 WWE
RADIO: 2.15.50.14
PROTOCOL: 15.42.40.11U

*

Offline ps82

• 28
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 20, 2011, 13:56:33 »
ogolnie to ja w nim nic kupe czasu nie grzebalem, chyba ze sam sie aktualizowal wczoraj w co watpie
raczej wilgoc

aktualnie co sprawdzilem to hardreset, i nic

a nie mam adapterka do karty sd zeby wgrac co trzeba wiec dalej nie rusze

telefon sie zawiesza nawet podczas ladowania (czerwona dioda zostaje po odpieciu kabla)

*

Offline NarSan

• 580
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 20, 2011, 16:17:12 »
chyba ze sam sie aktualizowal wczoraj w co watpie

przy WM niemożliwa opcja, WM nie ma opcji aktualizacji....
HTC HD2
ROM: 3.14 WWE
RADIO: 2.15.50.14
PROTOCOL: 15.42.40.11U

*

Offline ps82

• 28
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 20, 2011, 16:52:43 »
no i leze, sprawdzilem 2 romy i nic
1. jeden najnowszy ze strony htc:
RUU_Leo_S_HTC_WWE_3.14.405.2_Radio_15.42.50.11U_2.15.50.14_LEO_S_Ship
2. i 1.66 - bo taki mialem o ile pameitam WWE z jakiegos backupu internetowego:
RUU_Leo_HTC_WWE_1.66.405.2_Radio_CRC_Signed_15.32.50.07U_2.07.51.22_2_Ship ,

podejrzewam ze problemem moze byc karta 16gb (formatowalem nawet ponownie windowsem i sdformaterem, kombinowalem z wielkoscia nazwy leoimg itp itd),
musze zamowic jakas tania 2gb + fat16, moze cos da

aktualnie nawet nie moge probowac (bo raczej odesla spowrotem jesli to wilgoc) reklamwoac bo jak byk pisze na tym kolorowym loaderze ze modyfikowany (hspl) - a szczerze mowiac to jedyne co mialem niestockowe to radio

cos czuje ze to bedzie koniec przygody z leosiem :(

Połączone: [time]Listopad 20, 2011, 18:29:43[/time]
mam postep

pomogla, pozyczona karta 2gb, ktora zadzialala dopiero po formacie windowsowym na fat32 (format sd formaterem guzik daje wiec nie polecam tego typu programikow)

plik zalapal dopiero po zmianie na duze litery (wiec ma znaczenie) - LEOIMG.nbh

pliczek dzialajacy na moim leo na 100%:
RUU_Leo_HTC_WWE_1.48.405.2_Radio_Signed_15.28.50.07U_2.05.51.05_2_Ship

wyglada na to ze leo ruszyl

niestety skreca mnie na sama mysl o konfiguracji wszystkiego (auto nagrywanie rozmow, nawigacja, parlingo + przypominajki, dzwonki + zegarki, nieszczesny budzik, odzysk wszystkich hasel i seriali - bo programy orginalne i zaplacone, ze o takich podstawach jak mail i cale syncro nie wspomne)

czy stary rom 1.48 moze zaszkodzic? kupilem go prawie 2 lata temu z 1.66 (na 100% jestem pewien wersji)

Połączone: Listopad 20, 2011, 18:58:04
hehe, sam sobie odpowiadam,
1.48 szkodzi, albo elektronika jest uwalona,
nie dziala zyro i telefon caly czas mysli ze jest ustawiony dluzszym bokiem

co ciekawe, z wgrana 1.48 leo pozwala na wgrywanie innych wersji, aktualnie lece z najnowsza (jedyna dostepna na stronie producenta):
RUU_Leo_S_HTC_WWE_3.14.405.2_Radio_15.42.50.11U_2.15.50.14_LEO_S_Ship

wgrane, zyro dziala jak powinno, az sie boje grzebac dalej, niewiadomo co odkryje...

ciekawe czy wspolczesne HTC tez sa takie problematyczne, bo odkad siegam pamiecia czuje sie jak betatester HD2 - do wszystkiego trzeba dochodzic metoda prob i bledow - nawet jak czlowiek chce nic nie ruszac to sie nie da bo cos nie dziala od nowosci
« Ostatnia zmiana: Listopad 20, 2011, 18:58:04 wysłana przez ps82 »

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 20, 2011, 19:12:30 »
Żebyś nie musiał sobie sam odpowiadać  :wink:
W najnowszym nie będzie Ci wstawiać przecinków w kalkulatorze od drugiej cyfry w działaniu (w landscape<poziomo>) ale jest na to poprawka. Ja mam rom 3.14 i da się z tym żyć  :ok:

*

Offline ps82

• 28
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 21, 2011, 19:10:56 »
nie wiem dlaczego ale domyslnie rozmowa zalacza sie w trybie glosnomowiacym, przychodzaca / wychodzaca, nie gra roli - to tez jedna z niespodzianek 3.14?

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 21, 2011, 19:16:54 »
Witam. Ja się z tym nigdy nie spotkałem i tryb głośnomówiący muszę dopiero włączyć. Raczej to nie jest niespodzianka 3.14. Pzdr

*

Offline iksbed

• *
  • 56
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 21, 2011, 22:18:26 »
nie wiem dlaczego ale domyślnie rozmowa zalacza sie w trybie glosnomowiacym, przychodzaca / wychodzaca, nie gra roli - to tez jedna z niespodzianek 3.14?

Pisałeś coś o skręcaniu na myśl o ponownej konfiguracji wszystkiego w tym autonagrywania rozmów - nie wiem czego używasz ale np resco audio recorder domyślnie włącza na głośno żeby lepiej nagrywać.

*

Offline ps82

• 28
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 21, 2011, 22:52:12 »
vito audio nota + odblkowanie 2way recordingu,

to nie to, po pogoglowaniu dotarlem ze gryzie sie zyjacy wlasnym zyciem navi panel, mozna to naprawic podlaczajac usb i przestawiajac leo w tryb dysku...

*

Offline mwas

• 46
  • Sprzęt: Galaxy S4, HD2, MDA Compact V
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 22, 2011, 15:33:58 »
A moim skromnym zdaniem możesz mieć usyfione gniazdo USB, które daje właśnie takie efekty...

*

Offline ps82

• 28
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 25, 2011, 22:58:07 »
gniazdo zostalo wyczyszczone igla i przedmuchane sprezonym powietrzem,
wiec zostaje tylko korozja (by sie nawet zgadzalo - wilgotne powietrze + cieplo, ale z drugiej strony to nie jest zadne ekstremum i kazda inna elektronika nie ma takich problemow, telefon nigdy nie byl zalany itp)

troche poczytalem bo usterka nie ustepuje, korozja zlacza usb to problem nie tylko hd2 ale i nastepcow (desire hd i nowsze) - na gwarancje nie ma szans, werdykt woda w telefonie

bedzie troche czasu, wroce do 1.66, moze nowszy rom jest bardziej czuly

*

Offline ps82

• 28
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 22, 2011, 22:43:21 »
no i powrot do 1.66 zakonczony, brak jakikolwiek usterek, telefon nie wariuje, wszystko po staremu,

poza dosc czestym wieszaniem sie windowsa (aczkolwiek tak jest od zawsze, w przypadku braku codziennego restartu po 2-3 dniach telefon odmawia posluszenstwa) i szybszym zzeraniem baterii zero zastrzezen,

powrot podyktowany przede wszystkim problemami z opera/ie i obsluga flasha na 3.14 - konkretnie niektore strony flashowe nie chca chodzic, albo wywalaja przegladarke - z trybem glosnomowiacym nauczylem sie zyc ;)

jak by ktos sie zastanawial nad 3.14 , niech zrobi to dwukrotnie , pozdrawiam

« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 23, 2011, 10:06:23 »
jak by ktos sie zastanawial nad 3.14 , niech zrobi to dwukrotnie , pozdrawiam
Nie ma się nad czym zastanawiać. Polecam rom BlackByBudniu - jestem użytkownikiem już od dłuższego czasu i wszystko śmiga jak należy.