Samochód, Automapa, BT- seria porażek ;)

• 18 Odpowiedzi
  • 3740 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Samochód, Automapa, BT- seria porażek ;)
« dnia: Luty 24, 2010, 14:12:30 »
Zaliczam się raczej do tych cierpliwych użytkowników WM, którzy lubią sobie podłubać w sprzęcie i poszukać rozwiązań, ale powoli zaczyna mnie pan Leo męczyć. W czym rzecz:

Jadę sobie w samochodzie, Leo w uchwycie, podpięta do niego słuchawka BT Samsunga, na ekranie AM 6.1.
Zawsze wolałem jeździć z AM w trybie pionowym (tak jakoś), ale w Leo podpinając oryginalna ładowarkę sprzęt sam wykrywa zestaw samochodowy i przełącza dialer w tryb landscape... Nie podoba mi się to, ale po tygodniach poszukiwać rozwiązań (tu, na XDA i w rejestrach) odpuściłem sobie, bo nie potrafię tego "ficzera" wyłączyć. No i mam 2 opcje:

1. Tryb pionowy: na ekranie AM, po wciśnięciu zielonej słuchawki pojawia się poziomy dialer, obracam go programikiem PL Toggle (przytrzymanie zielonej słuchawki), kończę rozmowę, Am wraca. Przy dużej ilości połączeń cholernie niewygodne.
Wybierania głosowego nie ma, bo po co, więc trzeba korzystać z dialera.

2. Tryb poziomy: na ekranie AM, po wciśnięciu zielonej słuchawki pojawia się poziomy dialer, wszystko ładnie, dzwonię, kończę rozmowę Am wraca... obrócona do góry nogami. PLToggle nie działa w AM, więc Opcje -> Obróć ekran. Przy dużej ilości połączeń- mega niewygodne.

Do tego dodam kolejny notoryczny "ficzer" dialera, który przychodzącym połączeniu raz zestawia je na słuchawkę BT a raz na wbudowany głośnik w Leo... zupełnie losowo, bez żadnej reguły...

Dużo jeżdżę i dużo w międzyczasie rozmawiam, taka praca. Najbardziej mnie denerwuje to , że w głupim ajfonie wszystko działa jak trzeba, nawigacje obracają się czujnikiem ruchu, ze słuchawki mozna bez żadnych sztuczek wybierać głosowo itd.

Trochę już nie mam siły z tym walczyć. Próbowałem kilku ROMów, wszędzie jest to samo. Formatowałem kartę, wrzucałem AM od nowa- nic nie pomaga (chodzi o fikołek w trybie landscape).

Ma ktoś jakieś mądre sugestie? Nie interesują mnie półśrodki typu "odłącz ładowarkę podczas rozmawiania itp." Chcę po prostu, żeby wszystko działało jak należy. Pal sześć już czy w pionie czy w poziomie.

*

Offline kojotek

• **
  • 141
    • LUKOJ multimedia
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB
Odp: Samochód, Automapa, BT- seria porażek ;)
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 24, 2010, 14:24:10 »
Kiepsko szukałeś... ;)

Przejdź do: Ustawienia > Inne > Zestaw samochodowy
I odznacz funkcję autouruchamiania... :)
Siemens C25 > Nokia 3210 > Nokia 3310 > Siemens ST55 > Siemens SX1 > Typhoon MyGuide M500 > Samsung D900 > Asus P526 > Nokia E51 > Samsung i600 > Samsung i900 Omnia > HTC HD2 > iPhone 4

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 24, 2010, 14:38:36 »
Kiepsko czytałeś.
Nie mam zestawu samochodowego, navi panel wyleciał w którymś kolejnym ROMie. Chodzi tylko o to, że przy podpięciu ładowarki samochodowej dialer zawsze jest w poziomie.

*

Offline mwilq

• 29
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 24, 2010, 14:50:21 »
Kiepsko czytałeś.
Nie mam zestawu samochodowego, navi panel wyleciał w którymś kolejnym ROMie. Chodzi tylko o to, że przy podpięciu ładowarki samochodowej dialer zawsze jest w poziomie.

U mnie leo jest z oryginalnym romem. Siedzi w pionowym uchwycie. Podłączony jest do oryginalnej ładowarki cc-200. Na pokładzie AM 6.1. Po uruchomieniu od razu mam nawigację w pionie. Do tej pory nie występowały problemy z rotacją.
Jedyna różnica - jeszcze nie kupiłem słuchawki bt.

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 24, 2010, 14:51:45 »
Jeżdżę dość dużo w podobnej konfiguracji jak Twoja (AM 6.1, pionowo HD2, dość dużo połączeń, słuchawka Jabra BT5020), ale mam uchwyt Brodit. Nie mam większych kłopotów, używam do połączeń prawie zawsze wybierania głosowego lub szybkich linków. Nigdy mi się nie zdarzyło by połączenia przychodzące lub wychodzące przypadkowo lądowały na głośniku (wybieranie głosowe z BT losowo - jak sam wiesz). Wygląda na to, że trzeba pokombinować we wtyczce Twojej ładowarki by sprzętowo nie "przewalała" ekranu.

Edit:
Dialer mam zawsze w pionie i też często go używam.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2010, 15:00:54 wysłana przez sierek »

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 24, 2010, 14:59:18 »
@Vonski

Jaka masz ladowarke ?, ja mam u siebie HTC CC-200 i am 6.1, i na ROM-ach Bysia wszystko dziala prawidlowo, nie przelacza mi sie w tryb poziomy przy podlaczonej ladowarce, moze to cus z ROM-em ktorego uzywasz..

Edit:
Sprobuj moze od kogos uzyczyc innej ladowarki i testung, najlepiej dedykowanej do Leo, polecam CC-200.
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2010, 15:28:09 wysłana przez Obiwan666 »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2010, 15:21:58 »
Nie pamiętam jaki mam model ładowarki, sprawdzę jutro. To jest miniusb z Kaisera z przejściówką Motoroli na microusb.
I na każdym ROMie mam to samo.

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 24, 2010, 15:29:51 »
No to ładny oryginał  :worried:. Sprawdzę dzisiaj jak u mnie chodzi taki "oryginał" z przejściówką z Allegro.

Edit:
Jedno pytanie: jak zachowuje się przejściówka Motoroli na oryginalnym zasilaczu sieciowym z Kaisera lub innego HTC na mini USB (jeśli masz)?
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2010, 15:35:24 wysłana przez sierek »

*

Offline kojotek

• **
  • 141
    • LUKOJ multimedia
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 24, 2010, 15:32:44 »
A ja się będę upierał przy swoim... Dialer jest przekręcony w tryb poziomy bo gdy podłączasz swoją ładowarkę to mimo tego, że masz usunięty NaviPanel to aplikacje ustawiają się jakby on był. Jestem tego pewien bo sam długo walczyłem z obracaniem Automapy (również wolę gdy nawigacja pracuje w pionie). Wystarczyło wyłączyć autouruchamianie NaviPanel'u i problem zniknął.
Siemens C25 > Nokia 3210 > Nokia 3310 > Siemens ST55 > Siemens SX1 > Typhoon MyGuide M500 > Samsung D900 > Asus P526 > Nokia E51 > Samsung i600 > Samsung i900 Omnia > HTC HD2 > iPhone 4

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 24, 2010, 15:39:38 »
U mnie uruchamianie Navipanela jest ustawione domyślnie i nie robi takich problemów. Ale może to rzeczywiście problem kombinacji określonego typu/połączenia ładowarki i tego ustawienia.

*

Offline Bigu1975

• 349
  • Sprzęt: H 1910, H 2210, Hx2490b, HP 614c, Xperia X1 (na sprzedaż), Hx4700, HTC HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 24, 2010, 15:45:21 »
Witam,

Automapa: Menu -> Ustawienia -> przyciski i skasuj pozycję: Voice speed diall

2. Tryb poziomy: na ekranie AM, po wciśnięciu zielonej słuchawki pojawia się poziomy dialer, wszystko ładnie, dzwonię, kończę rozmowę Am wraca... obrócona do góry nogami. PLToggle nie działa w AM, więc Opcje -> Obróć ekran. Przy dużej ilości połączeń- mega niewygodne.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 24, 2010, 15:54:19 »
A ja się będę upierał przy swoim... Dialer jest przekręcony w tryb poziomy bo gdy podłączasz swoją ładowarkę to mimo tego, że masz usunięty NaviPanel to aplikacje ustawiają się jakby on był.
No tyle to ja też wiem. Tylko że w moim ROMie nie ma navipanela, a co za tym idzie w opcjach nie ma czegoś takiego jak Zestaw Samochodowy.

Witam,

Automapa: Menu -> Ustawienia -> przyciski i skasuj pozycję: Voice speed diall
A takiej opcji też nie mam w AM... 6.1PL.

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 24, 2010, 15:58:09 »
Jest napewno taka opcja w AM 6.1 PL, tak jak napisal Bigu1975, wlasnie sprawdzilem i mozna to usunac..

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 24, 2010, 16:51:31 »
Mysle,ze Kojotek ma absolutna racje.
Skoro nie masz takiej opcji to moze masz cos w ROM skopane, usuniety navipanel, a sa jakies pozostalosci.
Dlatego nie lubie gotowanych ROM.

*

Offline MrHagen

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2 oraz rower Wigry III ;)
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 24, 2010, 21:11:26 »
Poszukałem na xda-dev i okazuje się, że to wina twojego konwertera Motorola.
http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=5717601&postcount=2

BTW. Znaleźli sposób na przełączanie ekranu bez użycia uchwytu dedykowanego :)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 24, 2010, 21:27:52 »
No to chyba mam winowajcę ;)
Konwenter mam dokładnie taki sam, dodatkowo zszedłem teraz do auta z jakimiś dwoma chińskimi ładowarkami microUSB za 1$ i przy podłączeniu ich do Leo dialer się nie obraca... ;)

Pozostaje walka z BT, ale to już jutro potestuję.
Idę na eBaya szukać ładowarki, choć ten konwenter mi pasował, bo woziłem tylko 2 ładowarki, a teraz będę znów potrzebował 3 ;)

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 25, 2010, 11:00:52 »
Jak widzę podejrzenia się sprawdziły.
Konwerter z Allegro nie robi u mnie takich numerów.

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 25, 2010, 13:10:30 »
Vonski:

- Ladowarka: polecam Ci wspomniana cc200. Szybka (1A), sprawna, mala, ma gniazdko USB, wiec podepniesz dowolne urzadzenie - kwestia kabelka. Mozna kupic Belkina, jest co prawda jeszcze mniejszy, jednak niewiele tanszy (~ [60 vs 75]), a z htc dostajesz  kabelek microUSB i swiecacy napisik HTC ;). Chociaz, mozesz pomyslec, bo belkin robi dla iPhona i kupujac takie cos masz ladowarke z gniazdkiem usb i kabelek do iP - wozisz drugi microUSB i masz zalatwiona kwestie 2 sprzetow..  A na zwykla chinszczyzne szkoda kasy i akumulatorow, takie moje zdanie.

- Rotacja: oczywiscie czytalem - jednak uwazam, ze jest to kwestia jakiegos ustawienia LEOna, mozliwe, ze racje ma kolega Kojotek - usuniecie navi-panela, niekoniecznie pociaga za soba usuniecie wpisow w rejestrze i dll'li. Jak mozesz, napisz jakiego ROMu uzywasz (wiem ze Lite), bede mial to na uwadze - ostatnio sporo testuje (dzis mam MIRI XtraLight 5.2).

- ROM/BT: nie mam opisanych przez Ciebie problemow, uzywam sluchawki BT i czasem dodatkowo "mydelniczki" GPS tez po BT (jednoczesnie), AM stara - 5.5.1. Natomiast mialem niemozebne wrecz problemy ze zwisami. Minely, po wykonaniu pelnego formatu ROMu za pomoca task29 i mtty. Jak znajde czas, opisze moje przygody i znalezione rozwiazania. A na ta chwile polecam Twojej uwadze ta opcje z instalacja z SD, jednak doswiadczenie mi mowi, ze trzeba wszystko postawic na nowo (a nie z backupu) - mi dopiero dobrze ruszylo po sync kontaktow, taskow i appt z AS, a sms, Docsow i logow polaczen z PIMa + kilka galezi rejestru (np. wireless mon) z plikow - nic wiecej.

Z zyczeniami  pomyslnego rozwiazania problemow :) !
Pozdrawiam, Darek

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 25, 2010, 13:18:54 »
ROM mam taki jak w podpisie, są już jego nowsze wersje, ale na razie nie mam czasu na zmiany.
Zazwyczaj też nie przywracam niczego z backupu poza PIMem. Ewentualnie ustawienia CSMI i SPB MS, bo to raczej nie ma wpływu na stabilność systemu.

Ładowarkę raczej kupię HTC, bo iPoo ma tak cienki GPS, że jeżdżenie z nim mija się z celem.