Zaliczam się raczej do tych cierpliwych użytkowników WM, którzy lubią sobie podłubać w sprzęcie i poszukać rozwiązań, ale powoli zaczyna mnie pan Leo męczyć. W czym rzecz:
Jadę sobie w samochodzie, Leo w uchwycie, podpięta do niego słuchawka BT Samsunga, na ekranie AM 6.1.
Zawsze wolałem jeździć z AM w trybie pionowym (tak jakoś), ale w Leo podpinając oryginalna ładowarkę sprzęt sam wykrywa zestaw samochodowy i przełącza dialer w tryb landscape... Nie podoba mi się to, ale po tygodniach poszukiwać rozwiązań (tu, na XDA i w rejestrach) odpuściłem sobie, bo nie potrafię tego "ficzera" wyłączyć. No i mam 2 opcje:
1. Tryb pionowy: na ekranie AM, po wciśnięciu zielonej słuchawki pojawia się poziomy dialer, obracam go programikiem PL Toggle (przytrzymanie zielonej słuchawki), kończę rozmowę, Am wraca. Przy dużej ilości połączeń cholernie niewygodne.
Wybierania głosowego nie ma, bo po co, więc trzeba korzystać z dialera.
2. Tryb poziomy: na ekranie AM, po wciśnięciu zielonej słuchawki pojawia się poziomy dialer, wszystko ładnie, dzwonię, kończę rozmowę Am wraca... obrócona do góry nogami. PLToggle nie działa w AM, więc Opcje -> Obróć ekran. Przy dużej ilości połączeń- mega niewygodne.
Do tego dodam kolejny notoryczny "ficzer" dialera, który przychodzącym połączeniu raz zestawia je na słuchawkę BT a raz na wbudowany głośnik w Leo... zupełnie losowo, bez żadnej reguły...
Dużo jeżdżę i dużo w międzyczasie rozmawiam, taka praca. Najbardziej mnie denerwuje to , że w głupim ajfonie wszystko działa jak trzeba, nawigacje obracają się czujnikiem ruchu, ze słuchawki mozna bez żadnych sztuczek wybierać głosowo itd.
Trochę już nie mam siły z tym walczyć. Próbowałem kilku ROMów, wszędzie jest to samo. Formatowałem kartę, wrzucałem AM od nowa- nic nie pomaga (chodzi o fikołek w trybie landscape).
Ma ktoś jakieś mądre sugestie? Nie interesują mnie półśrodki typu "odłącz ładowarkę podczas rozmawiania itp." Chcę po prostu, żeby wszystko działało jak należy. Pal sześć już czy w pionie czy w poziomie.