Może dla Ciebie, dla mnie Manila stanowi jedną z największych wartości tego telefonu.
Zauważ, że to własnie Manila jest tym, co jest najczęściej przenoszone na inne telefony, w tym Omnię i iPoo
Nie chcę tu rozpętywać wojny o manilę, bo to wolny kraj, ale naprawdę warto szanować odmienne poglądy. Osobiście wyrwałbym manilę nawet z kawałkiem płytki drukowanej, gdyby tylko była taka możliwość. Uważam, że owszem jest ładna i efektowna, ale nie efektywna. I główna jej wada - prawie wcale nie konfigurowalna. Dla mnie to dyskwalifikacja, bo nie chcę używać tego, co mi dali, tylko tego co sam uznam za przydatne i sam sobie skonfiguruję. A taki jest np. Spb MobileShell. To trochę jak porównanie iPhone i WM - pierwszy dla tych, co nic sobie nie umieją sami zrobić i nie mają takiej potrzeby, drugi dla tych, co mają pojęcie, chcą pogrzebać i uzyskać efekt ściśle dopasowany do własnych potrzeb.
O ile w Blackstone można było manilę po prostu wyłączyć, o tyle w Leo baaardzo by się przydało odzyskanie zajętej przez manilę pamięci, bo jak wszyscy wiedzą, akurat tej katastrofalnie brakuje (się HTC wybitnie popisało na tym polu - spektakularny krok wstecz).
Tak więc z pewnością potrzebna jest także wersja ROMu bez manili i amatorów będzie niemało.