Pytanie o Tasiemke dotyku

• 11 Odpowiedzi
  • 3273 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline synthhhh

• 20
  • Sprzęt: X1, eten m800
Pytanie o Tasiemke dotyku
« dnia: Marzec 25, 2012, 12:59:08 »
Witam, zacznę od tego iz chciałbym zakupić HD2, przemawia on do mnie przede wszystkim multi platformowością systemów.
WM6.5 bo ma dobrą nawigacje - AM, Android bo fajnie jest się pobawić... WP7 bo ciekawi mnie jak to i tamto działa...
jednak jestem troszkę zdziwiony rozwiązaniem problematycznego dotyku.
Konkretnie chodzi o to czy dało by się zabezpieczyć tę "wadliwą" tasiemkę w jakiś sposób, znaczy sie podklejając ją tasmą?

Nie miałem przyjemności zobaczyć wnętrza HD2 więc nie wiem jak jest on konkretnie zbudowany....
osoby które rozkręcały i wymieniały dotyk mogły by sie podzielić doświadczeniem, oraz możliwością zabezpieczenia "wadliwego" elementu?

*

Offline JohnyS

• 257
  • Sprzęt: HD2, Note2
Odp: Pytanie o Tasiemke dotyku
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 25, 2012, 15:25:35 »
"wadliwą" tasiemkę
Używam Leona trzeci rok dosyć intensywnie, bo ładuję go "w tygodniu" 2x dziennie i nic wadliwego nie zauważyłem.

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 25, 2012, 18:45:55 »
Leo miałem rok. Używałem blokady ekranu PocketShield. Sama blokowała a odblokowywałem każdym innym klawiszem niż power. Nigdy nie odsyłałem na gwarancję. Fakt że męczyło mnie to, że u kolegów to padało i że tak powiem sprzedałem go trochę z ulgą że działa. Niemniej jest to super sprzęt. Pzdr

*

Offline synthhhh

• 20
  • Sprzęt: X1, eten m800
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 25, 2012, 20:07:03 »
Witam, dzięki za odpowiedzi, moje obawy są uzasadnione gdyż na alledrogo pełno jest HD2 w różnych cenach oczywiście mówię o "100%" sprawnym wg sprzedawcy sprzecie... jednak często w opisie widnieje "...czasami jest problem z odblokowaniem ekranu...  ale z pewnością jest to problem wadliwego oprogramowania..."i cena tagiego sprzętu wynosi np 600zł...

Z pewnością starałbym się nie używać tego "knefla" jednak wolałbym w jakiś sposób to zabezpieczyć, więc jesli kto kiedyś próbował takich cudów prosiłbym o dalsze rady.

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 26, 2012, 09:27:50 »
Mój Leon był z tego powodu w serwisie.
Na xda jest sporo na temat głupiej budowy Leona. Kłopot w tym, że taśma od dotyku jest zlokalizowana pod czerwoną słuchawką. Klawisz ten jest często używany i co za tym idzie bywa, że uszkodzeniu ulega taśma.
Ja w pierwszej chwili ratowałem się używając programu No Lock i ekran mi się przygaszał, ale nie blokował, ale nie dało się na dłuższą metę tak funkcjonować. Po powrocie z serwisu jest ok. Tyle, że ma wrażenie że coś czasem pod palcem szeleści. Jakby jakaś dodatkowa osłona właśnie.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 26, 2012, 15:22:11 »
Taśma dotyku to wada fabryczna i koniec. U mnie na początku usterki czasami dotyk działał a czasami nie. Dopiero po tygodniu zacząłem czytać i okazało się że faktycznie po wyłączeniu telefonu dotyk działał do czasu użycia przycisku POWER. Po kolejnym tygodniu niestety dotyk przestał działać całkowicie.

Mnie udało się samemu to naprawić. Rozebrałem telefon, odkleiłem od płyty głównej szybkę w prawym dolnym rogu, wysunąłem plastik z przyciskami i pilnikiem do paznokci zeszlifowałem rancik nad strzałką i przyciskiem POWER. To oczywiście nie pomogło bo ten rancik już uszkodził taśmę. Wziąłem wykałaczkę i poruszałem taśmą i po którymś razie dotyk się wzbudził. Podejrzewam że przyciski nie uszkadzają taśmy tylko ją przesuwają i powoduje to jakieś lekkie zwarcie blokujące dotyk. Przez pierwsze tygodnie starałem się nie dotykać przycisku POWER a i ze strzałką obchodziłem się ostrożnie. Teraz już od kilku miesięcy wszystko jest ok. Używam go intensywnie bez ograniczeń "przyciskowych". Dodam jeszcze że rok temu zbiłem szybkę i wymieniałem ją u jakiegoś gościa w Krakowie (przez znajomego serwisanta) w związku z czym nie miałem oporów przed rozbieraniem bo telefon nie miał gwarancji.
Jeżeli ktoś ma problem z dotykiem to polecam moją metodę - naprawa (wymiana dotyku i wyświetlacza) i tak jest nie opłacalna.

*

Offline zdzichuM

• *
  • 50
  • traveling somewhere
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 08, 2012, 10:42:42 »
Mój Leon był z tego powodu w serwisie.
Na xda jest sporo na temat głupiej budowy Leona. Kłopot w tym, że taśma od dotyku jest zlokalizowana pod czerwoną słuchawką. Klawisz ten jest często używany i co za tym idzie bywa, że uszkodzeniu ulega taśma.
Ja w pierwszej chwili ratowałem się używając programu No Lock i ekran mi się przygaszał, ale nie blokował, ale nie dało się na dłuższą metę tak funkcjonować. Po powrocie z serwisu jest ok. Tyle, że ma wrażenie że coś czasem pod palcem szeleści. Jakby jakaś dodatkowa osłona właśnie.

Pod koniec tygodnia odebrałem telefon z regenersis po naprawie ekranu/tasiemki. Mam wrazenie, ze cos nie do konca dobrze zmontowali mi "klawiaturke". Mianowicie przycisk power ma wyraznie mniejszy skok niz pozozstale przyciski. Rowniez nie da sie go wcisnac jesli probuje nacisnac prawa jego czesc. Po prostu sie nie rusza. Czesto przy naciskaniu towarzysza temu dodatkowe efekty dzwiekowe jak przy zaginaniu jakiejs tasmy. Wydaje mi sie, ze klawiatura zostala przesunieta w prawo wzgledem plyty.
Dodatkowym bonusem jest to, ze jesli przycisne lekko ekran, zaraz obok przycisku power w prawym dolnym rogu to ekran odnotowuje dotkniecie w prawym gornym rogu  :O

Czy tak sie skonczyly wasze naprawy ekranu/tasmy w regenersis ?
Rozwazam ponowne oddanie telefonu do naprawy.

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2012, 10:32:56 »
U mnie poza tym delikatnym, okazjonalnym szeleszczeniem wszystko jest ok. Nie mam żadnych niepokojących objawów i wszystko działa poprawnie.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 10, 2012, 11:17:09 »
Pewnie źle przykleili szybkę do płyty głównej. Spróbuj nacisnąć delikatnie na samą szybkę w lewym dolnym rogu przy obudowie. Jeżeli "skok" przycisku power będzie zrobi się to znaczy że w tym miejscu szybka była odklejana i nie wymieniano taśmy klejącej. Ja mam takie same objawy ale naprawę robiłem sam więc nie mogę narzekać.

*

Offline zdzichuM

• *
  • 50
  • traveling somewhere
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 10, 2012, 16:11:05 »
Telefon wrocil do serwisu. Niech chlopaki kombinuja dalej  :E

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 23, 2012, 14:37:40 »
co do tasiemki to znalazłem takie fotki w jednym ze sklepów:
http://www.topprice.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_aa5022e86f2f4dfb411b1fcc71b2dc1a.jpg
http://www.topprice.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_624855088fb236b9809c1173b55aec87.jpg

Pewnie źle przykleili szybkę do płyty głównej. Spróbuj nacisnąć delikatnie na samą szybkę w lewym dolnym rogu przy obudowie. Jeżeli "skok" przycisku power będzie zrobi się to znaczy że w tym miejscu szybka była odklejana i nie wymieniano taśmy klejącej. Ja mam takie same objawy ale naprawę robiłem sam więc nie mogę narzekać.

a czy to nie jest tak że całość jest oryginalnie zlutowana (szybka i dotyk)?

*

Offline sei08

• 29
  • Sprzęt: GT - N7100 Note 2
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 24, 2012, 18:38:27 »
To jest sklejone taśmą dwustronną.