Przegrzewający się HD 2

• 138 Odpowiedzi
  • 34461 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Przegrzewający się HD 2
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 10, 2010, 18:07:28 »
Wikipedia - hasło: akumulator litowo-jonowy
Akumulatory Li-ion mogą wyciec, zapalić się lub wybuchnąć, jeśli zostaną nagrzane do wysokich temperatur. Nie należy ich przechowywać w samochodzie podczas upalnych i słonecznych dni. Zwarcie akumulatora może spowodować zapłon lub eksplozję. Nie należy również otwierać akumulatora. Akumulatory Li-ion zawierają urządzenia zabezpieczające, które, jeśli zostaną uszkodzone, również mogą spowodować, że akumulator zapali się lub wybuchnie. Ładowanie takiego akumulatora jest niebezpieczne. Podczas ładowania ogniwo (akumulator) rozgrzewa się co może doprowadzić do wybuchu.

Z tego co wiem, każdy akumulator Li-ion ma wbudowaną elektronikę, która jest "ładowarką", a to co podłączamy do telefonu to zwykły zasilacz. "Ładowarka" w baterii kontroluje proces ładowania, a więc m.in. zabezpiecza przed przegrzaniem ogniwa. Jeśli więc ładujemy telefon na słońcu, to nic dziwnego, że łatwiej dochodzi do przegrzania i odłączenia ładowania. Myślę, że baterie HTC nie odbiegają od innych, zresztą oni raczej zlecają konstrukcję i produkcję poddostawcy, który zapewne zaopatruje nie tylko ich (widać to na przykładzie "sławnego" ostatnio Foxconna, który poza Applem obsługuje jeszcze innych potentatów rynku elektronicznego). Problemem jest moim zdaniem prądożerność ich telefonów. Przecież nawet bez podłączonej ładowarki przy intensywnym używaniu telefon robi się mocno ciepły. Zimą to miłe, a latem...
HTC Leo Hypnosis 6.0.0, Radio 2.11.50.20
HTC Touch Diamond, xcoom FireROM 8.4.1, Radio 1.15.25.14
HTC Wizard G4, PF NxS 3.3b, Radio 2.61.11

*

Offline ohlers

• 2
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 11, 2010, 00:59:38 »
Tak, być może, ale Magic na Androidzie się nie przegrzewa. Ba, nie nagrzewa się wogóle...

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 11, 2010, 03:38:03 »
Wikipedia - hasło: akumulator litowo-jonowy
Akumulatory Li-ion mogą wyciec, zapalić się lub wybuchnąć, jeśli zostaną nagrzane do wysokich temperatur. Nie należy ich przechowywać w samochodzie podczas upalnych i słonecznych dni. Zwarcie akumulatora może spowodować zapłon lub eksplozję. Nie należy również otwierać akumulatora. Akumulatory Li-ion zawierają urządzenia zabezpieczające, które, jeśli zostaną uszkodzone, również mogą spowodować, że akumulator zapali się lub wybuchnie. Ładowanie takiego akumulatora jest niebezpieczne. Podczas ładowania ogniwo (akumulator) rozgrzewa się co może doprowadzić do wybuchu.

Z tego co wiem, każdy akumulator Li-ion ma wbudowaną elektronikę, która jest "ładowarką", a to co podłączamy do telefonu to zwykły zasilacz. "Ładowarka" w baterii kontroluje proces ładowania, a więc m.in. zabezpiecza przed przegrzaniem ogniwa. Jeśli więc ładujemy telefon na słońcu, to nic dziwnego, że łatwiej dochodzi do przegrzania i odłączenia ładowania. Myślę, że baterie HTC nie odbiegają od innych, zresztą oni raczej zlecają konstrukcję i produkcję poddostawcy, który zapewne zaopatruje nie tylko ich (widać to na przykładzie "sławnego" ostatnio Foxconna, który poza Applem obsługuje jeszcze innych potentatów rynku elektronicznego). Problemem jest moim zdaniem prądożerność ich telefonów. Przecież nawet bez podłączonej ładowarki przy intensywnym używaniu telefon robi się mocno ciepły. Zimą to miłe, a latem...
Otóż muszę zburzyć twój światopogląd na temat baterii li-ion ponieważ w żadnej nie ma "ładowarki" :) Elektronika w baterii to tylko zabezpieczenie przez zwarciem, zbyt głębokim rozładowaniem i przeładowaniem. Dodawany jest też zazwyczaj termistor (stąd 3 styk) w celu pomiaru temperatury. Układ ładowania znajduje się na płycie głównej. Ogniwa li-ion są bardzo niebezpieczne i taka elektronika to wymóg. Przy okazji przestrzegam przed zakupem bardzo tanich baterii z ebaya i pewnie też allegro. Chińczyki tak mocno tną koszty że na płytkach gdzie powinna znajdować się elektronika są puste miejsca i zrobione mostki żeby było połączenie czyli brak jakichkolwiek zabezpieczeń.
Are you shpongled?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 14, 2010, 18:41:28 »

*

Offline muminisko

• 464
  • HTC Desire Z + graty na WM...
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 14, 2010, 22:53:30 »
Niektórym przegrzewa się bardzo:
 :O

It's not a bug it's a feature! Taki next step po 3D, jak oglądasz The Day After Tomorrow to telefon ma temperaturę ciekłego azotu, a jeśli 2012 to efekty są właśnie takie...

« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 15, 2010, 11:27:11 »
Potwierdzam sytuacje... myślałem ze z moim jest cos nie tak.... też szyba przednia... też diody mrugają... i gorący jak piekło....

« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 15, 2010, 18:34:50 »
Ja zamówiłem dodatkowo zestaw do zamontowania głowicy na kratce wentylacyjnej.

« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 15, 2010, 22:51:02 »
moj leo robi sie cieply podczas zwyklego uzytkowania bawienia sie nim tak po okolo 10-15 minutach od tylu telefonu dolna czesc telefonu... tez tak macie ? ja juz nie wiem czy to wina tego romu 1.66 bo chyba takich objawow nigdy nie mialem co o tym sadzicie moze sie cos dziac zlego ? 

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 15, 2010, 23:43:16 »
Tam jest procesor, a przy zabawie działa on z pełną szybkością generując największe ciepło. Póki nie wpływa to na stabilność urządzenia nie ma się czym przejmować.

*

Offline Bene

• 18
  • Sprzęt: Mio-168; F-S n560, HTC HD2
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 16, 2010, 10:24:07 »
Przegrzewanie się podczas ładowania w samochodzie przy nawigacji to nie tylko przypadłość HTC czy HD2 w szczególności, w moim starym F-S Loox n520 też odcinało ładowanie z powodu przegrzania. Jakoś się z tym pogodziłem, bo po odcięciu ładowania i ostygnięciu urządzenia wszystko wracało do normy i ładowanie się wznawiało.

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
  • Sprzęt: HTC ONE S
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 17, 2010, 11:12:56 »
W Diamond moglem jechac 20h i bylo wszsytko cacy. W HD2 mialem 2 przypdaki AM:
- mimo ladowania 5V 1A po 100km poziom bat spadl z 100% do 50% - dosc goracy ale zyl. Slonca zero
- po 50km i ladowaniu jw telefon zaliczyl zwieche. Myslalem ze bateria padla ale jak dojechalem do domu to zoabczylem dopiero ze on lekko swiecil. Rozmontowanie (ehhh jakby nie mogli dac restart) i wyjecie bat pomoglo. Co ciekawe 10 minut przed tym zwisem wylaczyl mi sie GPS - wymagany byl restart LEO. Dzien pochmurny.
Generalnie poracha. Pisanie ze LEO nie jest do nawigacji jest bez sensu. nie mam sily tachac 5 sprzetow - kazdego do czegos innego. Chce by normlanie dzialal - szczegolnie jelsi nie nagrzewa go slonce.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 17, 2010, 11:55:04 »
Hm, no widzisz, a ja mam dokładnie odwrotne odczucia. Diamond grzał mi się jak głupi, i po 1h w słońcu już odcinał ładowanie i zwisał co kilkanaście km. Za to HD2 przegrzewa się tylko wisząc na naprawdę ostrym słońcu. O żadnych zwisach, wyłączaniu GPSa itd  nie ma mowy- po prostu wyłącza ładowanie i jedzie z baterii...

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 17, 2010, 12:10:23 »
czyli sprawdza sie ze model modelowi nierowny :(

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 17, 2010, 13:19:26 »
IMHO jest to problem modeli ładowarek, nie Leo. Używam "od zawsze" aktywnych uchwytów Brodita, robiłem 30 - 50k km rocznie, Diamond chyba raz mi wyłączył ładowanie, HD2 jeszcze nigdy.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 17, 2010, 13:25:37 »
W Diamondzie miałem oryginalną ładowarkę HTC, w HD2 mam P513 Motoroli. Nie widzę związku.

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 17, 2010, 13:51:54 »
sierek watpie. Bo Diamond na tej samej ladowarce smigal idealnie, a HD2 nie. Zreszta widze ze kolega ma oryginalna i mial problemy z Diamond.

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 17, 2010, 13:55:14 »
No właśnie...
Większość dyskutantów tego wątku używa różnych modeli ładowarek. Wniosek, że model modelowi (HD2) nierówny jest najmniej prawdopodobny w tej sytuacji.

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 17, 2010, 14:31:43 »
a z czego to wnioskujesz bo zupelnie nie lapie skad teoria zlej ladowarki ma byc jedyna sluszna. Dla mnie malo proawodpodobna co wykazlem powyzej.

*

Offline sierek

• 568
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 17, 2010, 14:48:34 »
Piszemy w tym wątku o różnym zachowaniu Leo podczas ładowania stosując różne warunki ładowania (ładowarki). Jak można z tego wyciągnąć wniosek, że modele Leo są różne?  :shock:
Używam w domu i pracy różne ładowarki (Motorola x 3, HTC, Brodit, Platronics,  no name) stosując przejściówkę mini/micro lub nie. Leo na każdej inaczej się grzeje i to w podobnych stanach rozładowania baterii. Prądy i napięcia podawane na tabliczkach znamionowych a rzeczywistość to też czasami różne sprawy.

Twój przypadek wskazuje raczej na uszkodzoną ładowarkę lub uszkodzonego Leo.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 17, 2010, 14:57:35 wysłana przez sierek »

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 17, 2010, 15:49:40 »
na pewno jest wiele serii Leo, tak jak to mialo miejsce przy Diamond. Wina moze byc po stronie ladowarki jak i Leo - wcale nie musi byc uszkodzony a tylko "mniej dopracowany" hihi

« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 17, 2010, 22:14:45 »
Potwierdzam problem, mam taką krótką ładowarkę BELKIN, w zeszłym tygodniu przy wysokich temperaturach miałem problem kilka razy.
Dodatkowo po przyjeździe do domu i podłączeniu pod ładowarkę stacjonarną problem nie ustąpił, dopóki Leoś się nie schłodził. Na 100% nie jest to problem z ładowarką.

« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 17, 2010, 22:55:39 »
Im mniejszy prąd ładowania tym mniej ciepła się wydziela ot co.

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 18, 2010, 09:54:23 »
jesli bedzie za maly Leo wcale nie bedzie sie ladowal :(

*

Offline McAron

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC HD2 , SPV M650 , AM 6.6
« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 03, 2010, 21:03:20 »
Jechałem dzisiaj z włączoną AM i Leo podpiętym do firmowej ładowarki. Uchwyt na przedniej szybie. Po ok. 10 min zaczęły mrugać diody a Leon zrobił się niebezpiecznie ciepły. Przełożyłem uchwyt na kratkę wlotu powietrza i problem zniknął. Nawet nie musiałem włączać nadmuchu. :)

*

Offline noise

• 383
    • VirtualStudy.pl
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 12, 2010, 11:47:38 »
W tych upalach HD2 pada mi jak zaczynam uzywac aplikacji uzywajach internetu, AM lub Video. Dzis wysylam do Regenersis bo pod ladowarka lub nie wiesza sie na maxa. Najgorsze ze trzeba wyjac baterie bo restart nie pomaga. BTW czemu oni ten restart tak mocno schowali :(

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 12, 2010, 12:16:54 »
Słońce, wyłączona klima + orginalna ładowarka = za gorąco to co koledzy piszą powyżej.
Wystarczyło na chwilę ściągnąć telefon ze słonca i problemy ustępowały. Choć po wyłączeniu AM - zwis telefonu.

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #56 dnia: Lipiec 12, 2010, 12:22:35 »
u mnie działo się to samo na 2A ładowarce od innego gps-a, zmieniłem na ładowarkę od nokii 700 mA i kłopoty ustąpiły. daje radę tylko o wiele wolniej

*

Offline Artz

• **
  • 156
« Odpowiedź #57 dnia: Lipiec 12, 2010, 13:27:14 »
Próbował ktoś używać go bez tylniej klapki ? Czyli z gołą baterią na wierzchu ? Może pomalowanie obudowy na biało by pomogło :)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #58 dnia: Lipiec 12, 2010, 13:55:36 »
 :mrgreen: :mrgreen:
Jak już go pomalujesz na biało to koniecznie się pochwal ;)
W dziale /Serwisowanie nie brakuje takich dzieł, ale zazwyczaj na sprzętach za 150zł pokroju Wizarda, więc możesz być pionierem :P

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 12, 2010, 14:04:25 »
:mrgreen: :mrgreen:
Jak już go pomalujesz na biało to koniecznie się pochwal ;)
W dziale /Serwisowanie nie brakuje takich dzieł, ale zazwyczaj na sprzętach za 150zł pokroju Wizarda, więc możesz być pionierem :P
nie bądź złośliwy Vonski - kolega szuka właściwego rozwiązania i ma słuszną koncepcję chłodzenia

Artz - mógłbyś okręcać HD2 błyszczącą folią aluminiową - wtedy słońce będzie się odbijać a metalowa folia  świetnie odprowadzi ciepło na zewnątrz
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2010, 14:07:32 wysłana przez robix1999 »