Przegrzewający się HD 2

• 138 Odpowiedzi
  • 34421 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przegrzewający się HD 2
« dnia: Maj 27, 2010, 09:38:09 »
Witam serdecznie kolegów. Jak to bywa pierwszy post związany z problemem. Mojego starego MyPala 636 N zamieniłem na HTC HD2. Zainstalowałem Automapę ruszyłem w trasę i wszytko OK do czasu. Podczas pochmurnego- chłodnego dnia można bez problemu używać AM i ładować akumulator. Podczas dnia słonecznego zaczynają się problemy . Akumulator podczas ładowania i używania AM się przegrzewa i zostaje odcięte zasilanie ładowania mrugają też zielona i czerwona dioda. Wyłączenie AM i uśpienie urządzenia powoduje stygnięcie i powrót do normalnego funkcjonowania. Oczywiście mówimy tylko o samochodzie ładowanie w domu przebiega bez problemu.
Mniemam że rozwiązaniem może być obniżenie taktowania procesora spróbowałem użyć programu nueDynamicClock lecz instaluje, pojawiają się komunikaty  w tym o restarcie i dalej nic, nie widzę tego programu w systemie żadnej ikonki itd.. Może coś źle robię może nie jest dedykowany do tego urządzenia. Proszę o rozwianie wątpliwości oraz ewentualne sugestie może inny program tego typu.

pozdrawiam
MAciek

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: Przegrzewający się HD 2
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 27, 2010, 09:50:54 »
Na pewno nie jest to normalny objaw. Spróbowałbym na Twoim miejscu zmiany radia. Może pomoże.

*

mariusz-jagi

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2010, 10:02:26 »
A może promienie słońca tak mocno nagrzewają obudowę HD2? Jaki masz uchwyt samochodowy, może Leo w uchwycie jest odkryty z tyłu i absorbuje za dużo ciepła, bo i kolor obudowy jest czarny (jeśli nie masz innego pokrowca). Spróbuj wykonać taką jazdę z Leo częściowo osłoniętym od słońca.

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2010, 10:44:03 »
Słońce ma wpływ to oczywiste, obudowa jest dość gorąca i dlatego wyłącza ładowanie zresztą w manualu jest o tym mowa. ROM dzisiaj będę zmieniał na 1.66 i z tego co doczytałem jest tam nowe radio, jazda z jakąś osłonką mi się nie uśmiecha zresztą nie po to wydaje człowiek kasę by coś tam kombinować - oczywiście z wyjątkiem softu ;) . Lecz chodzi mi o zmianę taktowania procka podczas jazdy , dla AU wystarczy do płynnego działania podejrzewam jakieś 600 Mhz W Asusie 400 Mhz działało lecz mapa się nie przewijała płynnie itd.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2010, 11:29:42 »
No ale pisałem wcześniej, że coś jest nie tak, nawet na 1GHz nie powinno się tak grzać. Bardzo dużo jeżdżę z AM i nigdy mi się tak nie grzał, a zazwyczaj mam jeszcze odpalony BT i ciągle gadam przez słuchawkę.

*

Offline mephi100

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 27, 2010, 13:32:25 »
Mam dokładnie identyczny objaw, ale tylko w mocno słoneczny dzień (ale wtedy można ustawić nawiew z klimą na szybę przednią i jako tako chłodzi się trochę, u mnie to działa, ważne, żeby w uchwycie była odsłonięta klapka baterii, tak żeby był możliwy przepływ powietrza). Zmiany romów, radia itp nic nie dają. Według mnie po prostu "ten typ tak ma".

*

Offline markusbrutus73

• **
  • 116
    • Moje fotki
  • Sprzęt: HTC Leon   Elegancia CHT v9.5
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 27, 2010, 13:50:25 »
Mnie się potrafi nieźle zagrzać nawet podczas długiego grania np. w SpinBalls gdy mam podłączoną ładowarkę.

*

Offline KorreS

• **
  • 189
  • Sprzęt: SAMSUNG GT-N7100 (Note2)
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 27, 2010, 14:05:33 »
Potwierdzam. Ostatnio też doświadczyłem takiego objawu.
Włączenie nawiewu na szybę pomogło ale w żadnym innym PDA coś takiego mi się nie przytrafiało  :S
v. 4.1.2

*

Offline 666 666

• *
  • 54
  • Sprzęt: CCM, Everlast, HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 27, 2010, 14:25:10 »
Słońce ma wpływ to oczywiste, obudowa jest dość gorąca i dlatego wyłącza ładowanie zresztą w manualu jest o tym mowa. ROM dzisiaj będę zmieniał na 1.66 i z tego co doczytałem jest tam nowe radio, jazda z jakąś osłonką mi się nie uśmiecha zresztą nie po to wydaje człowiek kasę by coś tam kombinować - oczywiście z wyjątkiem softu ;) . Lecz chodzi mi o zmianę taktowania procka podczas jazdy , dla AU wystarczy do płynnego działania podejrzewam jakieś 600 Mhz W Asusie 400 Mhz działało lecz mapa się nie przewijała płynnie itd.
Z tego co wiele osób opisywało, na tym forum też, AM 6.2 z romem 1.66 ma poważne problemy z działaniem  :O Jaką masz wersję?

*

Offline andrzejs82

• **
  • 123
  • Sprzęt: Ipad 2 3G 16GB , SGS II
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 27, 2010, 14:41:51 »
mam identyczny problem który pojawiał sie rownierz w touch pro jedyne słuszne rozwiązanie to schładzać  leosia nawiewem od klimatyzacji promienie słoneczne nagrzewają baterie  leosia i od tego sa problemy ,testowałem rożne mocowania na telefon i na każdym było to samo tylko zimny nawiew pomaga
c35i,T28, j5, j7, T68i, G7050 -> nokia 6260 -> nokia n70 -> nokia n95 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> SGS II

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 27, 2010, 16:32:13 »
Z tego co wiele osób opisywało, na tym forum też, AM 6.2 z romem 1.66 ma poważne problemy z działaniem  :O Jaką masz wersję?
Fajnie że nie jestem sam w swoich spostrzeżeniach .
Obecnie 1.48 i dzisiaj chcę wgrać 1.66 z tego co czytałem i o ile się nie mylę jest oficjalna wersja... ?
Cóż w moim aucie klimy nie ma  spróbuje przez sam nawiew na szybę. Dzisiaj zrobiłem eksperyment naładowałem aku w domu. W aucie odpaliłem PDA na zasilaniu zewnętrznym i pojechałem do klienta. Po 1nej minucie akumulator się doładował i przeszło na zasilanie zewnętrzne temperatura znacznie niższa i przez ten okres działało wszytko OK.

*

Offline 666 666

• *
  • 54
  • Sprzęt: CCM, Everlast, HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 27, 2010, 23:04:48 »
Zainstalowałem Betę AM 6.5 bo się okazało że dzisiaj był ostatni dzień kiedy ją mogłem zaaktywować  :evil: Bo akurat dzisiaj mi się subskrypcja kończy  :grin: Przy okazji wrzuciłem do Leo 1.66 a z polską nakładką ... a jak że :) Na razie chodzi. Na parapecie w pokoju a na dworze chmury i ulewa złapał fiksa w 10 sekund. Jutro potestuje bo dzisiaj siedzę do rana w betonowym bunkrze :D
Mi Leo się grzał jak włączałem przypomnienia pocket informantem ale starą wersje. Z resztą przy okazji się nie budził ...

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 28, 2010, 10:37:08 »
Miałem taki sam objaw z HTC X7501. Palmtop nagrzewał się od słońca i odłączał zasilanie (ładowanie). Rozwiązaniem okazało się puszczenie delikatnego strumienia powietrza na szybę, żeby był jakikolwiek przepływ. Radio/ROM nie ma w tym przypadku wpływu na zachowanie.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 28, 2010, 12:41:11 »
Ja właśnie zrobiłem ponad 100km po Śląsku w bardzo słonecznej pogodzie, specjalnie dla testów nie włączając klimy. Owszem- eo był ciepły, ale na pewno nie gorący i się nie przegrzewał. W porównaniu choćby do Diamonda to żadne nagrzewanie....

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 28, 2010, 13:14:43 »
Ładowałeś akumulator podczas tej jazdy ? U mnie też póki nie muszę ładować baterii temperatura jest w normie. Problem jest w czasie ładowania wyczerpanego akumulatora podczas kiedy słońce wpada przez przednią szybę.
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2010, 13:16:26 wysłana przez bigmrowa »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 28, 2010, 13:33:17 »
Cały czas z podpiętą ładowarką.

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 28, 2010, 17:42:49 »
Czyli tak ja pisałem kilka postów wyżej uruchomiłem hd2 z baterią na full i podpiętym zasilaniem zewnętrznym. W takiej opcji bateria nie ma czasu się rozgrzać do progu odcięcia ładowania.

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 29, 2010, 11:11:20 »
Niestety mam to samo,nic nie pomaga.Podejrzewałem już walnięty układ GPS,bo dzieje to się w czasie właśnie nawigacji,wywalłem nawet  Automapę 6.5 beta2 jako główną sprawczynię tego nieszczęścia.HD2 raczej nie za bardzo narażony na słońce ,jest zamocowany na desce rozdzielczej (tylko góra łapie trochę promieni słonecznych).Grzeje się faktycznie dół ,wg mnie za bardzo,poniżej baterii.Dopóki się nie schłodzi to nawet nie wstaje bidak po restarcie,zatrzymuje sie na splach screenie.
Zmieniłem dzisiaj radio na Leo RADIO 2.07.50.27_2,poprzednio miałem RADIO_2.10.50.26.Irracjonalne ale mam nadzieję ,że to pomoże,bo co,zostawałaby tylko wymiana.Znając przygody Forumowiczów z  Regenersis ,zgroza co mnie czeka.Dzisiaj nie mam dłuższych jazd ,nie sprawdzę go jak się sprawuje w trasie,na razie na CoPilocie stacjonarnie (symulacja trasy) nic się nie dzieje. W tle pewnie tylko jakaś pogoda,poczta się sprawdza co godzinę.Dół Leosia troszkę ciepły. Może to wynik zmiany radia,nie wiem co o tym sądzić.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2010, 11:15:59 wysłana przez Rajmek »

*

Offline FRANQ23PL

• 283
  • Prof.S.Jonalista
    • www.ipmart-forum.pl
  • Sprzęt: HTC HD2 (hypnosis V 6.0.0)
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 29, 2010, 11:42:51 »
Nie obwiniał bym tutaj ani radia ani samej Automapy. Stawiam na słońce i obciążenie procesora. Próbowaliście grać na LEO tak chociaż pół godziny z wpiętą ładowarką? Wtedy również LEO grzeje się poniżej baterii. Sądzę, że znajduje się tam procesor, ewentualnie układ sterowania zasilaniem, a jeśli sterowanie to na sporych tranzystorach, a jeśli tranzystory, to i ciepło. ;)

A co do obniżenia taktowania polecam [APP] LeoCpuSpeed v3, control cpu speed & overclock - xda-developers

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 29, 2010, 11:44:16 »
u mnie też się mocno nagrzewa ale bez efektów ubocznych - może  mam ciut mniej narażony telefon przez używanie silikonowego futerału - choć on jest czarny więc powinien się grzać bardziej

edit
u mnie to samo - migające diodki
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 23:07:26 wysłana przez robix1999 »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 09, 2010, 15:41:50 »
No i niestety muszę odszczekać. Dzisiaj specjalnie pokatowałem go na przedniej szybie bez żadnego nawiewu klimy, włączony BT, AM 6.5, wpięta ładowarka, połowa baterii. Średnio po 15 minutach jazdy z Leo robił się piekarnik, oczywiście dyskoteka z diodami i odcięcie ładowania.
Lipa, taki sam babol jak w Diamondzie. Najpierw fikołki na postojach, potem przegrzewanie, to trochę dyskwalifikuje Leo jako porządną nawigację...

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 09, 2010, 15:57:12 »
HTC TP też odcinał mi ładowanie jak było za gorąco. Widocznie producent zabezpiecza sprzęt przed przegrzaniem a wiadomo, że podczas ładowania leo się nagrzewa no i ja to zauważyłem już wcześniej ale nie traktuje tego jak nowość - tak już jest od kilku lat w htc.

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 09, 2010, 16:03:47 »
HD mi się nigdy nie przegrzał, nigdy nie odcięło mu zasilania. Podobnie Kaiser. A zrobiłem z nimi kilkanaście tys. km...

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 09, 2010, 22:46:42 »
Panowie u mnie jest tak samo też się nagrzewa przy włączonej automapie  ale nie zawsze. I promienie słoneczne nie maja raczej na niego jakiegoś wpływu. Ostatnio wacałem ze słoweni do polski ponad 1000 km, słońca praktycznie nie było, większość trasy padał deszcz. Automapa włączona cały czas, ładowarka samochodowa również dioda świeci na zielono czyli jestem spokojny, że bateria naładowana he he tyle co wjechałem do polski trach bateria wyczerpana i po telefonie jeszcze wyświetliło mi jakieś ostrzeżenia że bateria uległa awarii (działa do tej pory) i trzeba wymienić na nową nawet nie wieci jak się wtedy zapieniłem hehe.  Dzieje sie tak tylko jak mam właczoną automapę.  Wymyśliłem ostatnio taki trik, że jak jadę na nawigacji to gdy droga prosta blokuję telefon a gdy nie wiem gdzie jechać wtedy odblokowuję telefon automapa oczywiście działa cały czas. Jedynie nie wiem od czego to zależy ale po takim odblokowaniu automapa krzyczy że cel został osiągniety oczywiście gó..o prawda a nie raz normalnie pokazuje drogę, trochę to denerwujące no ale co zrobić...

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 09, 2010, 23:26:57 »
HD mi się nigdy nie przegrzał, nigdy nie odcięło mu zasilania. Podobnie Kaiser. A zrobiłem z nimi kilkanaście tys. km...

Problem pewnie polega na tym czy leo jest chłodzony w samochodzie czy nie. Jeśli ktoś trzyma sprzęt na kratce wentylacyjnej lub w lecie ma puszczoną klimatyzację na szybę mając go podwieszonego na statywie pod szybą to sprzęt się chłodzi. Ja mam w lecie w gorące dni klime puszczoną przez przednie kratki a leo wisi pod szybą a tam powietrze z klimy jest zablokowane więc siłą rzeczy czasem zdarza się odcięcie zasilania.

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 09, 2010, 23:51:42 »
Ja tak samo wożę Leo. I tak samo woziłem wszystkie inne modele, nawet ramię mam ciągle to samo, głowice tylko wymieniam. I jak wyżej: Diamond i HD2- piekarnik, HD i Kaiser nie. A inne zabawki spoza HTC to w ogóle nie mają takich przypadłości...

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 10, 2010, 06:51:48 »
Kaiser też odcinał zasilanie - to zabezpieczenie się włącza
a co do nawigacji to przy dzisiejszych cenach - kupowanie pda za 2k jest już niezasadne i to mój ostatni pda do tego celu - bo to nie ma sensu -za dużo kłopotu, za drogo i żadnych dodatkowych korzyści

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 10, 2010, 07:29:08 »
No i niestety muszę odszczekać. Dzisiaj specjalnie pokatowałem go na przedniej szybie bez żadnego nawiewu klimy, włączony BT, AM 6.5, wpięta ładowarka, połowa baterii. Średnio po 15 minutach jazdy z Leo robił się piekarnik, oczywiście dyskoteka z diodami i odcięcie ładowania.
Lipa, taki sam babol jak w Diamondzie. Najpierw fikołki na postojach, potem przegrzewanie, to trochę dyskwalifikuje Leo jako porządną nawigację...

Mialem dokladnie ten sam motyw przed wczoraj, wystarczy ze na chwile wylaczylem nawiew z AC na przednia szybe i Leo po ok. 5 min zaczal sie przegrzewac, ladowarka samochodowa przestala ladowac i dyskoteka z diodami. Zadnego skakania na postojach nie mialem, bo ja wiem czy to Leona dyskfalifikuje, jak siegne pamiecia to nie tylko Leon tak ma, duzo innych urzadzen rowniez ma podobne zabezpieczenia.

*

Offline ohlers

• 2
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 10, 2010, 14:40:55 »
Witam Wszystkich gorących Leonów. Dziś, temperatura na zewnątrz ze 40 stopni, auto zastępcze- bez klimy. Jak stałem pod drzewem z godzinę, i Leoś się ładował, wszystko było ok.
Jak ntylko wyjechałem na ulicę, zgroza, nerwy i stres : dyskoteka lampek, przerywane komunikaty głosowe Leon - smiertelnie niebezpieczny - gorący.
Dodam tylko że nie tylko AM jest powodem, choć tam jest dużo renderingu. Ja testowałem Sygica 10.

*

Offline snooki

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC Touch Pro--> HTC HD2, LTD 454
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 10, 2010, 16:40:33 »
telefony HTC po prostu mają to do siebie że sie strasznie grzeją i nie jest to wina konkretnego egzemplarza że jest felerny. Miałem poprzednio HTC Touch Pro i miałem identyczny objaw latem w samochodzie bez klimy.  Efekt był taki że pomimo podłączenia ładowania do zapalniczki przy dużym upale, zwłaszcza jak jest narażony na promienie słoneczne grzejące przez przednią szybę telefon po prostu odcinał ładowanie. Jest to swego rodzaju zabezpieczenie przed przegrzaniem. Też się zastanawiałem co mu dolega. Poczytałem forum i nie tylko ja miałem ten problem. One po prostu są tak skonstruowane. Jedynym rozwiązaniem było ustawienie HTC tak na szybie aby można było na niego skierować zimny nawiew, wtedy działał.