problem z robieniem backupu

• 19 Odpowiedzi
  • 4937 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline snowrider

• 1357
problem z robieniem backupu
« dnia: Październik 28, 2010, 09:39:50 »
witam,

myślałem, że to kwestia ROMu, że nie mogę zrobić bekapu przez SPB Backup, ale po zmianie ROMu tylko sie sprawa pogarsza...
najpierw mogłem zrobić pełną kopię, potem kopię tylko bez danych systemowych, a teraz mogę zrobic tylko kopię maili.

kilkukrotnie usuwałem i wgrywałem od nowa na kartę SPB B i za każdym razem robiło się gorzej.

ktoś miał coś podobnego?

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
Odp: problem z robieniem backupu
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2010, 11:02:43 »
mnie wszystko backupuje i przywraca - na nowych romach robi update - i nawet nic się nie sypie po zmianie romu
żadnych problemów nie mam

może starą wersję spb backup albo masz jakiś nawiedzony rom - sądzę że jak za mocno rom jest pokombinowany to mogą być problemy - a wtedy cuda się od razu z automapą dzieją

ps. ja nie instaluję co zmiana romu spb bo jest ciągle na sd - a sam backup jest autorestorujący się
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2010, 11:07:17 wysłana przez robix1999 »

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2010, 11:31:27 »
mnie wszystko backupuje i przywraca - na nowych romach robi update - i nawet nic się nie sypie po zmianie romu
żadnych problemów nie mam

może starą wersję spb backup albo masz jakiś nawiedzony rom - sądzę że jak za mocno rom jest pokombinowany to mogą być problemy - a wtedy cuda się od razu z automapą dzieją

ps. ja nie instaluję co zmiana romu spb bo jest ciągle na sd - a sam backup jest autorestorujący się
SPB Backup używam od lat, wiem jak się nim posługiwać i też instaluje go na karcie
nie wiem co ma automapa do bekapu...  :mysli:
taka sytuacja zaczęła się ze dwa tygodnie temu i to na różnych romach, dlatego napisałem bo może komuś z Was coś wiadomo na temat podobnych sytuacji.

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 28, 2010, 11:59:52 »
witam,

myślałem, że to kwestia ROMu, że nie mogę zrobić bekapu przez SPB Backup, ale po zmianie ROMu tylko sie sprawa pogarsza...
najpierw mogłem zrobić pełną kopię, potem kopię tylko bez danych systemowych, a teraz mogę zrobic tylko kopię maili.

kilkukrotnie usuwałem i wgrywałem od nowa na kartę SPB B i za każdym razem robiło się gorzej.

ktoś miał coś podobnego?

Hmm mialem cos podobnego - tak mi sie przynajmnie wydaje   B), przy probie backup-u SPB, po chwili od zapuszczenia pelnego backupu program sie sam wylaczal. Problem w moim przypadku okazal sie banalny, proces tmail.exe blokowal mimo zalaczonej opcji w SPB "zatrzymaj procesy przed startem". Zabilem proces i backup poszedl bez problemu, ROM jak w podpisie.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 28, 2010, 13:02:56 »

SPB Backup używam od lat, wiem jak się nim posługiwać i też instaluje go na karcie
nie wiem co ma automapa do bekapu...  :mysli:
taka sytuacja zaczęła się ze dwa tygodnie temu i to na różnych romach, dlatego napisałem bo może komuś z Was coś wiadomo na temat podobnych sytuacji.

dobra to jak niestabilność automapy nie mówi o kombinacjach w romie to ja wycofuję co napisałem - a sama AM do backupu nic nie ma  :P

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 28, 2010, 16:06:08 »
Miałem/mam to samo z SPB Backup co autor wątku. ROZWIĄZANIE (u mnie działa bez zarzutów):
Przy uruchomieniu tworzenia kopii zapasowej (np. całości czy jakiejkolwiek innej) po przejściu całego procesu w SPB (nazwa, miejsce zapisu, data itp.) w ostatnim ekranie przed uruchomieniem tworzenia pliku kopii informuje nas program o użyciu opcji "Pamięć" do której jest widoczny skrót/link na tym ekranie. Tapnięcie w niego uruchomi na moment menadżera zadań, w którym nic nie robimy (no chyba, że są uruchomione jakieś programy inne niż tylko menadżer i SPB Backup - inne zamykamy) tylko zamykamy go i wtedy klikamy prawy softkey w SPB (tzn. uruchom proces tworzenia kopii) powinno pójść jak spłatka. Podkreślam u mnie ta metoda działa bez pudła.

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 28, 2010, 16:36:37 »
Miałem/mam to samo z SPB Backup co autor wątku. ROZWIĄZANIE (u mnie działa bez zarzutów):
Przy uruchomieniu tworzenia kopii zapasowej (np. całości czy jakiejkolwiek innej) po przejściu całego procesu w SPB (nazwa, miejsce zapisu, data itp.) w ostatnim ekranie przed uruchomieniem tworzenia pliku kopii informuje nas program o użyciu opcji "Pamięć" do której jest widoczny skrót/link na tym ekranie. Tapnięcie w niego uruchomi na moment menadżera zadań, w którym nic nie robimy (no chyba, że są uruchomione jakieś programy inne niż tylko menadżer i SPB Backup - inne zamykamy) tylko zamykamy go i wtedy klikamy prawy softkey w SPB (tzn. uruchom proces tworzenia kopii) powinno pójść jak spłatka. Podkreślam u mnie ta metoda działa bez pudła.

już miałem nadzieję po tym co napisałeś, ale spróbowałem Twojego sposobu i dupa nadal na początku przy etapie "szacuje" przerywa proces i tworzy dump file z niby kopią, której się nie da otworzyć.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 28, 2010, 18:26:25 »
A gdzie zapisujesz ? Spróbuj na urządzeniu lub na karcie, ale na wierzchu tzn. w katalogu głównym (później sobie skopiujesz). U mnie jak kazałem mu zapisywać do jakieś lokalizacji typu: Storage card\Kopia czy coś w tym stylu też się wywalał.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2010, 18:28:05 wysłana przez Budniu »

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 29, 2010, 12:32:24 »
A gdzie zapisujesz ? Spróbuj na urządzeniu lub na karcie, ale na wierzchu tzn. w katalogu głównym (później sobie skopiujesz). U mnie jak kazałem mu zapisywać do jakieś lokalizacji typu: Storage card\Kopia czy coś w tym stylu też się wywalał.

do tej pory zapisywałem na karcie w katalogu ogólnym i działało.
teraz też tak próbowałem zapisywać i już nie działa.
jest chyba wersja SPB Backup co się instaluje na kompie i można robić kopie na kompie może ktoś podrzucić jak ma coś takiego?
prawdopodobnie to płatne oprogramowanie więc poproszę o linka do triala

dobra znalazłem tą wersję...
okazuje się chyba, że mam problem z kartą bo jak założyłem plik na urządzeniu to wykonał pełną kopię (za pierwszym razem przy folderze na karcie nie to wtedy nie poszło)
i przy próbie aktualizacji Auto Mapy na kartę też nie zadziałało.

czy jakieś pomysły co może być z tą kartą?
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2010, 13:18:02 wysłana przez snowrider »

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 29, 2010, 13:30:00 »
Było już na XDA, przed włożeniem karty do Leona trzeba ją całkowicie sformatować, jeżeli była gdziekolwiek wcześniej używana. Polecany program, który robi cuda to Panasonic SD Formatter.

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 29, 2010, 18:51:50 »
Było już na XDA, przed włożeniem karty do Leona trzeba ją całkowicie sformatować, jeżeli była gdziekolwiek wcześniej używana. Polecany program, który robi cuda to Panasonic SD Formatter.

formatowałem ta kartę kilkukrotnie ale spróbuje tym Twoim cackiem :)

*

Offline williamsf1

• *
  • 53
  • Sprzęt: Loox n560 / Samsung Omnia / HTC Leo / Desire HD
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 03, 2010, 12:57:07 »
Karta nie ma nic wspólnego z problemem - spb  gryzie sie z niektórymi wersjami manili - wystarczy odznaczyć  manilke przed backupem a po załączyć i po problemie.

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 03, 2010, 19:02:04 »
potwierdzam że problem istnieje- testowałem kilka dni temu kilka romów - i zdarzył się taki rom pl na którym spbbackup się wysypywał do menu - wniosek mam jeden - jak się rom nie backupuje to pies z nim

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 03, 2010, 19:26:23 »
U mnie działa po tapnięciu "Pamięć" czasem przed tym trzeba tylko SR zrobić. A co do Manili to się nie zgodzę. Zauważyłem, że ta przypadłość nie występuje na czystym - dopiero wgranym ROM-ie. Po dograniu paru rzeczy (bez reguły jakich i w jakiej kolejności) zaczynają się schody.

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 01, 2010, 12:36:33 »
Witam
Jak się przywraca dane do telefonu z kopii na karcie sd? Kopię zrobiłem przy pomocy SPB Backuap.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 01, 2010, 13:02:47 »
Jeśli nie zrobiłeś samorozpakowującego archiwum, to uruchamiasz SPB i "Przywróć kopię zapasową".

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 01, 2010, 13:05:13 »
SPB Backup robi tylko samorozpakowujące archiwa, wobec tego tapnij dwa razy na tym pliku i wszystko zatwierdź, kopia przywróci się sama.

*

Offline witek1953

• **
  • 199
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 01, 2010, 15:25:46 »
Dziękuję za rady.Przepraszam za "Backuap".
Pozdrawiam

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 01, 2010, 21:04:14 »
SPB Backup robi tylko samorozpakowujące archiwa, wobec tego tapnij dwa razy na tym pliku i wszystko zatwierdź, kopia przywróci się sama.
Jeśli sobie zbackupujesz np. jakieś dodatkowe rzeczy z karty i rozmiar backupu przekroczy (chyba) 200MB, to nie zrobi Ci samorozpakowującego....

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 02, 2010, 07:55:32 »
No, aż tak ekstremalnych kopii nie robiłem żeby miały po 200 MB :E