Problem z odbieraniem połączeń przychodzących...

• 10 Odpowiedzi
  • 3173 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dmlakers

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Omnia, LG KU990, HTC Touch Pro2
Problem z odbieraniem połączeń przychodzących...
« dnia: Czerwiec 15, 2010, 23:11:59 »
Kilka dni temu pisałem o moim przypadku i postąpiłem zgodnie z sugestiami które otrzymałem w odpowiedziach... niestety nic nie pomogło.

Po krótce nakreślę mój problem...

Od zakupu w moim HD2 miałem stockowy ROM 1.48, który działał bardzo dobrze (czytaj nie wieszał się ani nie blokował). Około 3 tygodnie temu podczas odbierania połączeń przychodzących telefon zaczął mi się blokować, zarówno przy uruchomionym Sense, jak i na czystym Windowsie bez nakładki. Wyglądało to tak że obojętnie czy miałem włączony S2U2 czy Home w Sense podczas przychodzenia połączenia mogłem w S2U2 przesunąć suwak odbierania, dzwonek grał w kółko i następowała blokada telefonu (rozmowa nie następowała). Podobnie wyglądało to w Sense czy w czystym Windowsie totalna blokada telefonu... pomagał jedynie reset telefonu poprzez wyjęcie baterii...

Postąpiłem zgodnie z odpowiedziami na forum i wpierw wgrałem nowy stockowy ROM 1.66 wraz z najnowszym RADIO. Problem zniknął na 3 dni... i po tych dniach znów się pojawił. Moim kolejnym ruchem było wgranie cooked ROMU Miri & Dinik... niestety sytuacja analogiczna czyli po 2-3 dniach znów pojawiły się blokady telefonu.
Do dnia dzisiejszego przetestowałem w ten sposób ok 5 różnych ROMów (zarówno stockowych jak i cooked) i zawsze po najczęściej 3 dniach telefon zaczyna się blokować podczas odbierania połączeń przychodzących.

Co dziwne nigdy nie pojawiało się blokowanie telefonu gdy to ja dzwoniłem i przy odbieraniu jak i  wysyłaniu smsów.

I tu mam do was prośbę czy macie możesz jakieś pomysły jak temu zaradzić? Osobiście mam już dość robienia co 3 dni HR i wgrywaniu po 6 godzin na nowo programów, fixów itp rzeczy na telefon. Jak tak dalej będzie to skończą mi się ROMY do wgrywania... :(:(

Co mam robić waszym zdaniem??
HTC HD2
ROM: Sense 2.1 Lite|GBLeo R6 2.3.3 DHDbase[marc0.1.8]
Radio: 2.12.50.02_2

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: Problem z odbieraniem połączeń przychodzących...
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 15, 2010, 23:42:13 »
Moje sugestie:
1. HR i nie wgrywanie niczego przez te 2-3 dni. Jeśli problem nie wystąpi, to wiadomo, że któryś program go powoduje.
2. Jeśli na czystym ROMie stockowym, bez żadnych dodatków pojawi się ten problem, to pozostaje serwis.

Ale ja stawiam na jakiś soft. S2U2 itp. to najczęstszy winowajca.

*

Offline dmlakers

• *
  • 90
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2010, 00:29:55 »
Skoro obstawiasz że może to być wina jakiegoś programu to myślisz że problem ten pojawi się od razu po zainstalowaniu programu czy może być tak że ujawni się po czasie (czyli tych 2-3 dniach)?
Pytam z racji tego że po zainstalowaniu każdego programu po kolei sprawdzam połączenie (znaczy dzwonię z domowego na komórkę) i problemu tego nie ma. Pojawia się dopiero po 2-3 dniach.
HTC HD2

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 16, 2010, 07:45:01 »
Ciężko powiedzieć, bo to dość dziwna sytuacja. Ja przemęczyłbym się kilka dni na gołym ROMie i zobaczył czy wyjdzie znów ten błąd. Jeśli nie, wtedy można szukać winnego...

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 16, 2010, 13:59:27 »
Zrob tak jak napisal Vonski, potestuj na golym romie bez softu firm 3-ich. Przy tych zmianach romu o ktorych pisales robiles to poprzez TASK29 ?.

*

Offline 666 666

• *
  • 54
  • Sprzęt: CCM, Everlast, HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 16, 2010, 14:08:33 »
Mi z kolei po wgraniu 1.66 przestały się włączać dane automatycznie przy przychodzącym MMS-ie. Domyślnie mam wyłączone dane. Jak ktoś przyśle mi mmsa kiedyś dane same się uruchamiały teraz dostaję jedynie informację sms że mam mms na stronie internetowej. Jak mam dane włączone cały czas to nie ma problemów z MMS ale wtedy jakieś programy ciągle się łączą z netem i mi ciągną dane :D

*

Offline dmlakers

• *
  • 90
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 16, 2010, 15:24:15 »
Zrob tak jak napisal Vonski, potestuj na golym romie bez softu firm 3-ich. Przy tych zmianach romu o ktorych pisales robiles to poprzez TASK29 ?.

Tak zawsze używałem TASK29 gdyż z tego co wiem cooked ROMy zostawiają całkiem niezły syf w telefonie. Więc przed każdym wgraniem nowego ROMU stosowałem TASK29.
HTC HD2

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 16, 2010, 16:00:16 »
No to tak jak wyzej, wgraj samego czystego stocka 1.66 i test na czystym systemie przez kilka dni. z innej beczki, sprawdzales z inna karta sim czy jest dokladnie taki sam motyw ?.

*

Offline dmlakers

• *
  • 90
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 16, 2010, 19:20:25 »
Zrobię tak jak proponujecie... ale właśnie przypomniało mi się od czego zaczęły się moje udręki z z blokowaniem Leosia.
Otóż wszystko działało idealnie do czasu jak zainstalowałem najnowszą wersję CHT i CHTEditor v1.8.0 i do tego dograłem zegar "mickey mouse" niekompatybilny z CHT v1.8. Po tym wszystkim zablokował mi się ekran HOME w Sense i zaczęły się przygody, które trwają do dnia dzisiejszego :(

Czy uważacie że to może być jakaś wskazówka przy rozwiązywaniu mojego problemu??
HTC HD2

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 16, 2010, 19:36:54 »
Może, a nawet jest na pewno. Problemów z nowym CHT było sporo, również opisywanych na tym forum.
Niestety taki los modyfikacji z XDA, że sporo czasu mija, zanim osiągają pełną stabilność. Choć to oczywiście nie reguła. Ale grzebanie w plikach manili zazwyczaj nie wychodzi na dobre.

*

Offline dmlakers

• *
  • 90
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 16, 2010, 22:22:04 »
Czyżby pozostały jakieś "syfy" i "brudy" zarówno w plikach manilli jak i rejestrze, które powodują takie a nie inne działanie telefonu? Jeśli tak to moim skromnym zdaniem oznacza to, że TASK29 nie działa w 100% tak jak powinien. Tak samo wgranie od nowa ROMu powinno zerować wszystko i usuwać wszelkie brudy... ale możliwe że się mylę.
HTC HD2