Problem z nawigacją ... proszę o pomoc

• 12 Odpowiedzi
  • 2718 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kill3rcsm

• 5
  • Sprzęt: HTC HD2 3.14
Problem z nawigacją ... proszę o pomoc
« dnia: Listopad 22, 2011, 08:10:55 »
Zaczynając ten wątek od razu chcę powiedzieć, że szukałem już przez 3 dni po kilka godzin odpowiedzi na to pytanie więc proszę o pomoc a nie odsyłanie "żebym poszukał" albo "to już było" bo wydaje mi się że nikt nie ma identycznego problemu jak ja, a więc do rzeczy.
Zakupiłem tydzień temu używany HD2, telefon był z softem 3.14 brandowanym z ery, spl 3.03, radio 2.15.50.14, obecenie również taki rom posiadam ale podczas tych kilku dni miałem z 2 customy  jednak powróciłem do oryginału czyli wgrałem pierw 1.66 pozniej 3.14, oczywiście przed instalacją jakiegokolwiek roma custom robiłem task29. Problem polega na tym że po prostu telefon nie może złapać fixa, czekałem ok godzinę nad otwartym bezchmurnym niebem, sciagnelem przed tym dane z quickgps, sciagnely sie bezproblemowo, ale fixa nie moze złapać, gdy włączam htc gps tools i otwieram port i w okienku na dole przeskakują te różne śmieszne znaczki i cyferki i moim oczom ukazjuje się napis "failed to send nmea command" a cyferki nadal przeskakują, zdaje się że to może być kluczowa informacja bo to chyba już jakiś konkretny zidentyfikowany błąd tylko nie wiem co z tym zrobić, aha fixa próbowałem łapać automapą 6.9.0 i oryginalnie wgranym z romem google maps. Czy ktoś może mi pomóc, bo ja już wykorzystałem chyba wszystkie swoje możliwości. Nie wiem czy moze rilphone.dll ma jakiś związek z nawigacją bo go nie zmieniałem wcale, czekam na odpowiedzi, z góry dziękuje.
Moja wiekszosc GSM Chronologicznie:
3310>>3330>>8210>>C60>>CXT75>>e398>>N-Gage Classic>>K700i>>N70>>SXG75>>N95>>iPhone 2G>>I900 OMNIA>>N73ME>>iPhone 3G>>HTC Sensation>>HTC HD2

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
Odp: Problem z nawigacją ... proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 22, 2011, 14:14:29 »
Nic nie piszesz o ustawieniach, więc pytam nieśmiało czy masz takie :

Start > Ustawienia > Menu > Więcej
System > Zewnętrzny GPS
Na zakładce Programy, z listy Port programu GPS wybierz COM4
Na zakładce Sprzęt, z listy Port sprzętu GPS wybierz (Brak) i ustaw Szybkość transmisji na 4800
Na zakładce Dostęp, zaznacz opcję Automatycznie zarządzaj systemem GPS

*

Offline kill3rcsm

• 5
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 22, 2011, 14:47:53 »
Tak, takie ustawienia były od razu po wgraniu romu, oczywiście próbowałem też na innych, ale nie działa, ktoś może wie jak rozwiązać ten problem i pytam jeszcze raz czy rilphone.dll ma coś wspólnego z gps?
3310>>3330>>8210>>C60>>CXT75>>e398>>N-Gage Classic>>K700i>>N70>>SXG75>>N95>>iPhone 2G>>I900 OMNIA>>N73ME>>iPhone 3G>>HTC Sensation>>HTC HD2

*

Offline jacman

• **
  • 167
  • Sprzęt: Iphone SE (2016)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2011, 16:56:48 »
witam,
a wczesniej przed tymi wszystkimi zmianami dzialal Gps?
moze od poczatku po kupnie ten modul jest skopany?
pozdro
Moje przejścia GSM:
Sagem MC912->Nokia:3210->3310->Siemens: C35->M35->S35->S45->SL45i->S55->Nokia 6610->Siemens SX1->Nokia: E50->E61->SPV M3000->HTC: TyTN II->Touch Pro->HD2->HTC One->Iphone SE

*

Offline kill3rcsm

• 5
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2011, 18:44:46 »
No właśnie ja głupi nie sprawdziłem, od razu jak dziecko zabrałem sie do instalacji customów :O~ bo na pierwszy rzut oka wszystko działało, ale pomińmy ten fakt bo co się stało to się nie odstanie, ja się łudzę że gps działa ponieważ "coś tam się wyświetla" tak samo jak włączę automape i dam informacje gps to też tam te dane są, ponawiam pytanie o rilphone.dll czy to ma związek z gps?

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 22, 2011, 18:56:08 »
Witam. Skoro wgrywałeś po całej zabawie rom 1.66 z karty potem 3.14 to masz wszystko teoretycznie tak jak ja bo na tym romie właśnie jestem i tak samo się bawiłem. Instalacja am jak i tomtom bez dodatkowych ustawień skutkuję łapaniem fixa w kilka sekund. Zastanawiałbym się czy nie jest to okazyjna sztuka z niedziałającym gps. Pzdr

*

Offline kill3rcsm

• 5
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 22, 2011, 20:53:24 »
Boje się tego co powiedziałeś, ale też mam takie przeczucia, ale całe szczęście z informacji zdobytych na tym forum wynika że moduł gps nie jest przylutowany w HD2 do płyty głównej jest osobną kością i połączony kabelkiem do płyty głównej, może coś z tego hd2 jeszcze będzie bo jeśli nie to zostaje kaleką i jedynie moduł bluetooth co jest porażką, proszę bardzo jeszcze informację co do rilphone.dll bo szukam szukam i nie mogę znaleźć, może ktoś potrafi podać link do tematu jak wgrywać rilphone bo ja tylko znalazłem na xda temat z wszystkimi rilphone ale jak wgrać to już nie jest podane, nie wiem gdzie to należy kopiować.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 22, 2011, 22:02:19 »
..........zostaje kaleką i jedynie moduł bluetooth co jest porażką, ..........

Nie jest tak źle  :ok:  Ja rozumiem że chcesz aby działało (Też by mnie bolało jak bym miał tak jak Ty) ale ... sam używam GPSa po bluetooth'ie bo sprawuje się duuużo lepiej niż ten wbudowany w Leo > Większa czułość tak że odbiera nawet satelity EGNOS ,czego nie potrafi moduł wbudowany , i nie gubi sygnału w trudnych warunkach, a koszt ok. 100pln co na pewno  jest mniej niż wyniesie Cię  ewentualna naprawa  B)
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2011, 11:51:35 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline cypizek

• 18
  • Sprzęt: iPAQ 3955, PocketBook 624, HTC Topaz, HTC Leo
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 23, 2011, 08:10:29 »
Mi to wygląda na błąd radia, który czasami zdarza się po zmianie radia bez wykonania HR po flashowaniu.
Polecam wgrać na nowo rom 3.14 (czysty, nie brandowany) i wykonać HR po wgraniu.

Miejmy nadzieję, że to może pomóc.

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2011, 13:11:25 »
Błąd radia - no nie wiem. Ja mam Rom brandowany przez Ere 3.14 ten ze strony HTC :
http://www.htc.com/pl/SupportDownload.aspx?p_id=297&cat=2&dl_id=1087
Po wgraniu wszystko chodzi jak należy bez dodatkowych ustawień, fixa łapie w kilka sekund (Po wpisaniu nr seryjnego pobrał się właściwy).
Być może ktoś już w nim dłubał i nie podłączył taśmy lub sam odbiornik jest uszkodzony, czytałem na tym forum o naprawach w serwisie i psuciu przy okazji innych elementów.
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2011, 13:13:38 wysłana przez ycbo »

*

Offline cypizek

• 18
  • Sprzęt: iPAQ 3955, PocketBook 624, HTC Topaz, HTC Leo
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 23, 2011, 13:23:22 »
Błąd radia - no nie wiem. Ja mam Rom brandowany przez Ere 3.14 ...

No więc możliwe, że trafiłeś na ten szczęśliwy moment, w którym start po flashowaniu zadziałał poprawnie  :wink: A raczej kolega kill3rcsm trafił niefortunnie na moment, w którym start po flashowaniu zadziałał błędnie powodując ten problem. Ta sytuacja zdarza się bowiem rzadko, ale się zdarza. I to nie tylko w tym modelu (HD2)...
Dlatego zaleca się HR zaraz po flashowaniu.
Niech kill3rcsm sprawdzi najpierw HR, a jak nie pomoże to flash i HR po flashu. I zobaczymy.

*

Offline ycbo

• 810
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 23, 2011, 15:43:55 »
Być może, ale pisał że wgrywał też inne Romy.
Zrobił bym próbę z Androidem na SD, np. ten jest praktycznie gotowy i po odpaleniu łączy się z satelitami bez problemu.
http://sites.google.com/site/nexushd2android/nexushd2-gingerbread/v3-2/download

Wyżej wspominasz o Rilphone.dll znalazłem taki wpis wiążący ten plik z radiem:
"Rilphone.dll to moduł odpowiedzialny na poprawne funkcjonowanie RADIA (przed wgraniem nowego Rilphone.dll konieczne jest zrobienie kopii Rilphone.dll znajdującego sie w telefonie - czasami wgranie nowego Rilphone.dll powoduje zawieszenie sie telefonu)"
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 12:54:35 wysłana przez ycbo »

*

Offline kill3rcsm

• 5
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 24, 2011, 20:11:56 »
Wiesz co, wpadłem właśnie też na ten sam pomysł, jutro wgrywam androida (w nawiasie nie lubie tego systemu, sprzedałem HTC sensation i kupiłem HD2 bo jestem zwolennikiem okienek), zrobie to tylko po to zeby wypróbować czy złapie sygnał, co do wcześniejszych postów kolegów, robiłem HR po wgraniu softa, przestudiowałem z 10 tematów o problemach z gps które mają inni użytkownicy HD2 i próbowałem różnych sztuczek, a mianowicie robiłem tak: Wgrywam HSPL 2.08 (żeby zrobić task29 bo bez HSPL nie da rady), robie task29, wgrywam HSPL 1.48, wgrywam rom 1.66, wgrywam rom 3.14, robie 2x HR, może o czymś zapomniałem, słyszałem też że aby radio się "przyjeło" trzeba kilka cykli ładowania, może przez moje częste zmiany romów coś się stało? Androida wgram dopiero jutro ponieważ tel jest w serwisie u znajomego, próbował go rozebrać ale nie dał rady (bał się w pewnym momencie, a mianowicie gdy po odkręceniu śrubek trzeba wyrwać telefon z zatrzasków plastkiowej obudowy, łatwo zniszczyć digitizer, więc nie dostępu do środka nie mam, bo może żeczywiście w tym regenersisie nie podłączyli kabla od gps, czytałem na innym forum że tak już ktoś miał.