Problem z HD2, Leo padł i nie mogę poradzić sobie z postawieniem go na nogi!?

• 22 Odpowiedzi
  • 4237 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kiprak

• *
  • 90
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note GT-N7000
Cześć, z góry przepraszam za kolejny post z serii "LEO PADŁ" jednak mimo zastosowania się do wielu wskazówek forumowiczów nie udaje mi się w żaden sposób postawić telefonu na nogi.

Wszystko zaczęło się od zawieszenia się HD2 podczas gry w prostą grę pobraną z Android Market. Leo miał wgrany system Android już od dłuższego czasu. W pewnym momencie zawiesił się i jedynym wyjściem było wyciągnięcie baterii aby go zresetować. Po tym zabiegu LEO już się nie włączył. Postanowiłem wgrać oryginalny system pobrany ze strony HTC w celu zweryfikowania czy uszkodzenie leży po stronie systemu czy samego sprzętu. Udało mi się za pierwszym razem wrzucić system, jednak przy pierwszym uruchomieniu zawiesił się gdy pojawił się ekran WINDOWS MOBILE z konfiguracją telefonu przed pierwszym uruchomieniem. Następnie, przy restarcie zauważyłem poprzeczne, zielone paski przy ponownym uruchomieniu kiedy pojawia się biały ekran z zielonym napisem HTC.

Próbowałem uruchomić Task29, wgrać oryginalny ROM z karty SD itp. Wszystkie te próby kończyły się niepowodzeniem. Przy wgrywaniu oryginalnego ROM'u ze strony HTC poprzez kartę SD, pojawia się błąd przy etapie wgrywania RADIA (RADIO FAIL) i proces jest przerywany. Gdy chcę wgrać ROM przez kabel, przerywa po 19% i wyłącza telefon. Przy Task29, po 1% restartuje telefon.

Koledzy, czy telefon jest już definitywnie uszkodzony fizycznie i wszelkie próby postawienia go na nogi poprzez wgrywanie ROM'u mijają się z celem? 2 letnia gwarancja skończyła się 11 grudnia więc nie wiem co robić, poradźcie coś gdyż strasznie zależy mi na tym telefonie:( Uruchamiając BootLoader mam następujące dane.

PB81100 SS-BC
SPL-2.08.HSPL 8G XE
0x05
CotullaHSPL 0x50

Prób wgrania ROM'u przez kabel dokonywałem poprzez system Windows 7 jak i XP. Obie próby kończą się komunikatem [ERROR 270]. Pomóżcie w rozwiązaniu problemu:(
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2012, 15:44:14 wysłana przez kiprak »

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
  • Sprzęt: HTC Leo, Desire, Wave-S8500
Z tym SPL czym prędzej wgrywaj tylko i wyłącznie ROM z karty pamięci, póki ci działa bootloader. Bo jak masz gwarancje i działa ci bootloader to w servisie mogą być problemy gdy zobaczą że masz wgrane HSPL.

*

Offline kiprak

• *
  • 90
Z tym SPL czym prędzej wgrywaj tylko i wyłącznie ROM z karty pamięci, póki ci działa bootloader. Bo jak masz gwarancje i działa ci bootloader to w servisie mogą być problemy gdy zobaczą że masz wgrane HSPL.
Tak jak pisałem, gwarancja się skończyła. Próbowałem wgrać fabryczny ROM z karty SD (leoimg.nbh) i proces zatrzymał się na instalacji RADIA i pojawił się komunikat z błędem.

Pierwszy etap to RADIO_V2 i błąd RADIO FAIL 00018003. ROM pobrałem ze strony HTC, wpisałem S/N więc wydaje się być tym odpowiednim.

Połączone: Styczeń 08, 2012, 22:31:57
Co mogę w tej sytuacji zrobić:(?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2012, 22:31:57 wysłana przez kiprak »

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
Zmień kartę, może coś nie tak z kartą. Poszukaj SDformatter i zrób pełny format karty. http://205.196.122.216/3rmc5qui29zg/d41r5dngmrz/SD+Formatter+v2.0.0.3.rar

Wypróbuj ten ROM --> http://sunnysoft.cz/htc/ROM_Leo_S_HTC_WWE_3-14.zip

Przy okazji z innego forum:

KOD: ERROR [270] -> Błąd połączenia lub uszkodzony plik (Update error)
Problem pojawia się gdy z pewnych przyczyn w trakcie uaktualniania nastąpi przerwa w komunikacji urządzenie <-> PC lub plik z ROM-em jest uszkodzony. Częsta przypadłość pod Vistą.
Rozwiązanie: Zresetować PC i urządzenie. Ponownie uruchomić RUU, ponownie zassać ROM.  W przypadku posiadania Visty najlepiej wgrywać za pomocą karty SD

Pomagałem kiedyś wgrać ROM i wywalało błąd, znajomy poleciał pożyczyć inny kabel USB i poszło.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2012, 00:21:03 wysłana przez Kirucha »

*

Offline kiprak

• *
  • 90
Spróbuję dziś wieczorkiem z inną kartą SD oraz drugim kablem USB. Dam znać jaki będzie efekt:)

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
Zassaj też koniecznie inne wersje ROMu i sprawdź o ile jest podana suma kontrolna.

Powodzenia, trzymam kciuki !

*

Offline tmt69

• 23
  • inż.elektryk
  • Sprzęt: HTC Nikie /HTC HD2/Samsung Galaxy S/HTC 7 MOZART
Czytając ten wątek nasuwa mi się pytanie czy aby nie przywrócić Leosiowi romu tak jak go producent stworzył.Sam mam rom Sensation xl stocks v2.5 i zauważyłem że zdarzy mu się zrestartować szczególnie przy podłączeniu ładowarki boję się że któregoś dnia Leon polegnie pod Androidem.Tutaj nasuwa się pytanie Czy istnieje realne zagrożenie uwalenia telefonu przy normalnym użytkowaniu Andka czy raczej nie ma znaczenia czy jest zainstalowany WM 6.5 .Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie bardziej obeznanym w temacie userom?

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że system nie ma znaczenia przy normalnym użytkowaniu. Faktem jest, że użytkownicy Andka częściej grzebią, przeinstalowują system i mieszają w pamięci Leona, a zatem istnieje większe ryzyko uwalenia. Nie przez fakr posiadania na nim Andka, tylko przez fakt mieszania.

Poza tym, to raczej różnicy nie ma.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline tmt69

• 23
  • inż.elektryk
  • Sprzęt: HTC Nikie /HTC HD2/Samsung Galaxy S/HTC 7 MOZART
Szczerze blady strach mnie dopadł jak czytam takie informacje userów stąd moje obawy.Zastanawiam się tylko czy hardware Leona jest tak naprawdę zgodne z wymaganiami Androida fakt kucharze optymalizują te softy pod urządzenie jednak czy są to systemy tak dopasowane jak WM 6.5 przez programistów Microsoftu.Właściwie to zauważyłem ,że na WM Leoś miał tendencje do grzania się ostatnio nawet chwycił zwieche na AM a na Andku to się raczej nie zdarza.

*

Offline malylysy

• 3008
Zdarza się. To przecież tylko system operacyjny i urządzenie.
Nie ma różnicy czy to Winda czy Andek. Ryzyko uwalenia jest najczęściej podczas wgrywania Andka, gdy ktoś nie wie jak to zrobić a jednak walczy. Po pierwszym niepowodzeniu zaczyna kombinować, wgrywa inny system, przerywa instalację wyjęciem baterii, znów coś wgrywa jak dziki i w końcu sam już nie wie co namieszał.
Jest taka prawda, że 1% przyczyn uwalenia Leona leży po stronie sprzętu i oprogramowania, a pozostałe 99% przyczyn trzyma tego Leona w swojej ręce i patrzy na wyświetlacz.

*

Offline kiprak

• *
  • 90
Odp: PROBLEM Z HD2, LEO PADŁ I NIE MOGĘ PORADZIĆ SOBIE Z POSTAWIENIEM GO NA NOGI:(
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2012, 19:29:11 »
LEO jaki posiadam od początku jest felerny. Mam z nim problemy od kiedy go kupiłem, a byłem chyba jednym z pierwszych użytkowników tych telefonów. ANDROID wgrał się bez problemu za pierwszym razem, używałem go już od długiego czasu i nie stwarzał żadnych problemów aż do sytuacji jaką opisałem w tym poście. Zaraz zabieram się do prób z inną kartą i kabelkiem USB.

Nic nie kombinowałem i wszelkich zmian dokonywałem wg wskazówek zaawansowanych użytkowników forum. Po prostu chyba mam pecha...

Połączone: [time]Styczeń 09, 2012, 19:58:28[/time]
Wypróbuj ten ROM --> http://sunnysoft.cz/htc/ROM_Leo_S_HTC_WWE_3-14.zip
Niestety pierwsza próba z tym ROMEM zakończyła się podobnie jak te poprzednie. Zarówno poprzez inną kartę SD jak i drugi kabel USB:( To chyba utwierdza mnie w przekonaniu, że mój LEO może teraz służyć jako podstawka pod herbatę lub talerzyk na ciasto:(

Połączone: Styczeń 10, 2012, 11:20:30
Czy ktoś orientuje się czy jest niedrogi i w miarę solidny serwis HTC w Warszawie? Czy tylko Regenersis? Zastanawiam się co może być w telefonie uszkodzone i jaki byłby koszt naprawy, czy w ogóle opłacalny?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2012, 11:20:30 wysłana przez kiprak »

*

Offline kiprak

• *
  • 90
Odp: PROBLEM Z HD2, LEO PADŁ I NIE MOGĘ PORADZIĆ SOBIE Z POSTAWIENIEM GO NA NOGI:(
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 11, 2012, 14:23:05 »
W Regenersis za wycenę naprawy (kosztorys) biorą chyba 40 zł. Zważywszy na to, że konieczna może być wymiana płyty głównej byłyby to pieniądze wywalone w błoto bo szacuję, że wymiana płyty to zabawa na poziomie kilkuset złotych więc zupełnie nie opłacalny biznes:( Może ktoś ma jakieś pomysły:(?

Leoś leży schowany na półeczce i szklak mnie trafia jak nie mogę z niego korzystać, a był mi prawie niezbędny. Nie ma środków na zakup nowego stąd tak bardzo zależy mi aby zreanimować ten telefonik:/
« Ostatnia zmiana: Styczeń 11, 2012, 14:24:56 wysłana przez kiprak »

*

Offline iiyama

• *
  • 73
  • Sprzęt: HD 2
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 20, 2012, 11:24:58 »
zamiana kart SD powinna pomóc i nie zniechęcaj się po 3 innej karcie sd

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 24, 2012, 07:21:36 »
Wymiana płyty głównej.

Pozdrawiam

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 24, 2012, 07:25:35 »
kiprak popraw temat - netykieta, regulamin

*

Offline kiprak

• *
  • 90
Odp: Problem z HD2, Leo padł i nie mogę poradzić sobie z postawieniem go na nogi!?
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 25, 2012, 15:45:20 »
Koledzy, ile może być wart taki LEO z prawdopodobnie uszkodzoną płytą główna? Wszystko inne powinno działać bez problemu, tak było do tej pory. Mam pełen fabryczny komplet.

Połączone: Styczeń 25, 2012, 15:46:03
kiprak popraw temat - netykieta, regulamin
Zrobione:)

Połączone: Styczeń 25, 2012, 15:48:15
zamiana kart SD powinna pomóc i nie zniechęcaj się po 3 innej karcie sd
Hmm... myślę, że to jednak nie jest wina karty. Testowałem na 2 kartach, formatowałem je na trylion sposobów. Nigdy wcześniej nie miałem problemu z tymi kartami. Zakładam, że uszkodzona jest płyta główna. Musiałbym zakupić kolejną kartę aby dokonać jakiegokolwiek testu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2012, 15:49:24 wysłana przez kiprak »

Odp: Problem z HD2, Leo padł i nie mogę poradzić sobie z postawieniem go na nogi!?
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 26, 2012, 16:41:01 »
Odezwij się na GG 4970277 i coś pomyślimy. :)

Pozdrawiam

*

Offline kiprak

• *
  • 90
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 26, 2012, 20:10:40 »
Hej, ile może być wart taki telefonik z prawdopodobnie uszkodzoną płytą główną gdybym chciał go sprzedać na Alledrogo? Wszystkie inne podzespoły powinny być OK, nie było bynajmniej z nimi problemów. Mam pełen komplet wraz z opakowaniem i akcesoriami.

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 26, 2012, 20:13:54 »
Hej, ile może być wart taki telefonik z prawdopodobnie uszkodzoną płytą główną gdybym chciał go sprzedać na Alledrogo? Wszystkie inne podzespoły powinny być OK, nie było bynajmniej z nimi problemów. Mam pełen komplet wraz z opakowaniem i akcesoriami.
Widać na Allegro, że uszkodzone Leony są od 500 do 700 PLN
Zależy od stanu. Jakości ekranu, baterii itd.

*

Offline andrus75

• 729
  • Sprzęt: Moto Z2 Play
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 26, 2012, 21:14:11 »
Nie wiem ile może być warty. Ja sprawnego 100%. z gwarancją wypisaną ale bez paragonu/faktury sprzedałem za 710 zł z dwa tygodnie temu. Stan dobry.

*

Offline kiprak

• *
  • 90
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 26, 2012, 22:06:20 »
Nie wiem ile może być warty. Ja sprawnego 100%. z gwarancją wypisaną ale bez paragonu/faktury sprzedałem za 710 zł z dwa tygodnie temu. Stan dobry.
No to pewnie połowę tej kwoty albo mniej:) Zrobię fotki, przygotuję ofertę i puszczę aukcję. Może kilka złociszy się zwróci.

*

Offline Kirucha

• 537
  • gg# 904623
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 27, 2012, 13:23:47 »
Ktoś się orientuje ile może kosztować wymiana płyty głównej ? Mam znajomego który ma problem z restartami, wszystko działa do momentu gdy telefon nie odpali nawigacji albo filmu po kilkunastu min restart.

*

Offline kiprak

• *
  • 90
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 27, 2012, 15:48:16 »
Ktoś się orientuje ile może kosztować wymiana płyty głównej? Mam znajomego który ma problem z restartami, wszystko działa do momentu gdy telefon nie odpali nawigacji albo filmu po kilkunastu min restart.
Wczoraj dzwoniłem do Regenersis, wymiana płyty głównej to koszt ok. 1000 zł. Oczywiście jak ktoś ma dostęp do części i trochę smykałki, zrobi to za dużo niższe pieniądze. W przypadku jaki opisujesz, czy telefon się przy tym grzeje? Miałem podobny problem, płyta główna została wymieniona na nową.