problem z czujnikiem rozmów

• 8 Odpowiedzi
  • 1237 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z czujnikiem rozmów
« dnia: Wrzesień 12, 2010, 09:36:34 »
Cześć.

Ostatnio ,pojawił się u mnie problem z czujnikiem połączeń, mianowicie kiedy przykładam telefon do ucha ekran niestety nie gaśnie, co powoduje z kolei uruchamianie różnych funkcji podczas rozmowy. Ponadto w tym, że menu telefon pojawił się problem z orientacją, gdyż po uruchomieniu tego menu, automatycznie staje się ona pozioma. Ponadto tak samo dzieje się w menu wiadomości, internet, innych nie sprawdzałem. Ponadto w menu telefon automatycznie podczas nawiązywania i odbierania połączeń włączona jest funkcja głośnik, którą muszę za każdym razem wyłączać.

Chciałbym zaznaczyć, że nie wgrywałem żadnego oprogramowaniu ingerującego w system, wpisy w rejestrze, itd. Wszystkie objawy pojawiły się nagle, dnia wczorajszego. Ktoś wie, jak powrócić do normalnych ustawień, bez konieczności HR?

Pozdrawiam

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: problem z czujnikiem rozmów
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2010, 10:53:28 »
Standardowe pytanie: jaki ROM?

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2010, 11:17:03 »
Cholera zapomniałem napisać. ROM od ERY, 1.66.118.1 (76641) PLK.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 12, 2010, 17:33:22 »
Kompletnie nic nie instalowałeś? Tak znikąd się wzięło? Bo takie błędy to zazwyczaj efekt jakiejś aplikacji, która coś namieszała w systemie...

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2010, 19:53:27 »
Poniżej lista programów, które zainstalowałem:
1. JWDM Reset                                                     8. G-Alarm
2. NETCFv35                                                         9. Flashlight
3. VsNotepad                                                       10. Duty task manager     
4. TCPMP                                                              11. CprePlayer
5.SPB Backup                                                        12. Clear Temp (również jeszcze nieużywane)
6. SK Tools (instalowane ALE NIEUŻYWANE)
7. Resco Explorer

Przyznam szczerze, że przez chwilę działało wszystko ok (jakieś dwie godziny), ale później znowu się pomieszało z tym, że w menu telefon mimo trzymania telefonu w pozycji pionowej, orientacja migała raz pionowa raz pozioma, aż się uspokoiła. W dalszym ciągu występuje problem z uruchumionym trybem głośnomówiącym oraz niegasnącym ekranem, przedstawiony w moim pierwszym poście. Myślałem, że problem może być z g-sensorem? (Ale nie jestem pewien czy orientacja ma związek właśnie z tym :)), jednak np. w zakładce albumy i zdjęcia działa bez zarzutu, tak samo w innych aplikacjach typu teeter, czy podobna gra od firmy Resco. Przed chwilą zauważyłem, że podczas nawiązywania i odbierania połączenia orientacja wariuje poziom pion, przez to ciężko mi wyłączyć ten durny głośnik, która włącza się automatycznie czy nawet odebrać/odrzucić połączenie:/

Programy instalowałem około 1,5 miesiąca temu, a niestety objawy nastąpiły nagle. Myślałem, że może moja dziewczyna coś nagrzebała, ale odpowiada, że nie :)

Myślisz, że może być to wina hardware czy raczej software, biorąc pod uwagę anomalia przeze mnie przedstawione?

Dzięki za zainteresowanie się moim problemem. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 20:06:20 wysłana przez Jawor86 »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2010, 20:17:22 »
W ciemno stawiam G-alarm.
Proponuje full backup, potem HR i instalowanie wszystkiego po kolei.

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 12, 2010, 20:52:50 »
Jeszcze jeden objaw to taki, że ekran (telefon) nie przechodzi w stan (uśpienia?) Ekran się wyłącza i po chwili sam się podświetla, później za jakiś czas gaśnie i tak w kółko od 10 min mojego testowania. No i godzina zmienia się po podświetleniu ekranu z megaopóźnieniem po jakiś 20 sekundach dopiero.
Kolejny objaw, nie działa blokada telefonu (poprzez start/zablokuj), na sekunde się blokuje (widać ekran z blokadą), po czym od razu wskakuje główny ekran.
W ciemno stawiam G-alarm.
Proponuje full backup, potem HR i instalowanie wszystkiego po kolei.

Czyli po prostu robię HR a później instaluje np. SPBackup i przywracam zrobionego backupa(tzn. jak pokolei)? rozumiem, że HR nie usuwa mi wszystkiego z karty pamięci, np. Automapy? Czy będzie konieczność instalowania jej ponownie?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 21:18:36 wysłana przez Jawor86 »

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 12, 2010, 21:33:51 »
HR nie rusza karty pamieci
jak go zrobisz to najpierw potestuj i zobacz jak sie zachowuje HD2
pozniej dopiero instaluj po jednej aplikacji i testuj dalej, az dojdziesz do tej ktora powoduje cale zamieszanie
chyba, ze to wina sprzetowa to niestety serwis czeka