Poprawa komfortu pisania na HD2. Czy naprawdę jest tak źle...?

• 60 Odpowiedzi
  • 17349 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wiem, że temat ten pojawiał się już w kilku wątkach, ale może warto zebrać wszystkie informacje i porady w jednym miejscu. Otóż chodzi mi o sposoby na większą wygodę w pisaniu na Leosiu. Co warto zrobić, aby pisało się przyjemnie? Czy jest jakiś fix, który naprawdę zmniejsza czułość ekranu? Może naklejenie folii coś daje? Na jakiej klawiaturze pisze się lepiej- standardowej, czy może FingerKeyboard 2. Jak oceniacie wygodę pisania po kilku miesiącach używania HD2- można się przyzwyczaić?

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Odp: Poprawa komfortu pisania na HD2. Czy naprawdę jest tak źle...?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 19, 2010, 22:28:22 »
Jest fix zmniejszajacy czulosc, wystarczy poszukac w tym dziale, bylo o tym.
Czulosc i przypadkowe wcisniecia mozna ograniczyc tez poprzez BsB Tweaks.
Pewnie, ze mozna przyzwyczaic sie do klawiatury, duzo tez zalezy od wielkosci palcow.

*

Offline doncieslacco

• *
  • 96
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 19, 2010, 22:52:28 »
Ja się przyzwyczaiłem do standardowej i teraz nie mam problemów w pisaniu. FingerKeyboard wg mnie jako darmowy jest nawet niezły, chociaż wszystko kwestia przyzwyczajenia, natomiast do klawiatury Resco Keyboard ni w ząb nie mogłem się przemóc, nie podchodziła mi - zresztą obie wymienione u mnie przy przekręcaniu z pionu w poziom nie rozciągały klawiatury i dopiero za którymś razem załapywały. Na XDA sporo osób chwali TouchPal.

buntownik, nie z wyboru - charakteru

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2010, 22:54:10 »
Rozumiem, że proponujesz użycie fixa i dodatkowo BsB Tweaks? Czy może jedno z tych rozwiązań? Jakiej klawiatury używasz? Przepraszam, jeśli się powtarzam, ale w najbliższych dniach muszę podjąć decyzję dotyczącą zakupu PDA i moją największą wątpliwością co do tego modelu są właśnie problemy z pisaniem na nim.

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 20, 2010, 07:28:08 »
Nie wiem jak duże masz palce ale przyznam się, że mnie pisanie nie sprawia problemów a Leo posiadam od tygodnia czasu. Palców nie mam dużych ani małych.
Korzystam ze standardowej klawiatury Manili bez żadnych fixów. Chciałem swojego czasu korzystać z InterWrite ale tamte to są dopiero porażka jeśli chodzi o wielkość przycisków..... chyba dla kobiety z małymi paluszkami pewna qwerty tam jest stworzona.

Reasumując nie mam z pisaniem większych problemów. Czasem coś wcisnę obok ale za tydzień czasu użytkowania w ogólne nie będzie pewnie problemu.

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 20, 2010, 07:41:45 »
Nie wgrywałem fixa zmniejszającego czułość ekranu, klawiatura standardowa, ROM fabryczny i nie mogę powiedzieć że nie mam komfortu pisania. Jest OK.

*

mariusz-jagi

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 20, 2010, 09:06:57 »
ja mam chyba trochę za grube palce do klawiatury Leo, ale po wgraniu fixa i Tweak B&B jest już Ok.

*

Offline groblin

• 46
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 20, 2010, 10:03:16 »
Mnie też nie przeszkadza przyzwyczaiłem się. Jedynie wkurza mnie fakt nauki systemu przesiadłem się z WM6 i włączyłem zegar aby się pokazywał we wszystkich programach, nie mogę znaleźć opcji aby to wyłączyć, i nie potrafie usunąć skrótu na pierwszej stronie manili. może ktoś by mi jeszcze poradził jak zrobić aby na pierwszej stronie mieć możliwość uruchomienia od razu np: pliku Excela czy Worda.

*

Offline fabrykanet

• 286
  • Sprzęt: HTC ONE X
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 20, 2010, 10:11:45 »
nie opwiadajcie bajek. pisaniw na klawierce hd2 jest fatalnr. mam raczej nie grobe palce i od dwich miesiecy nie moge tej klswiatury oswoic. porownanie z iphonem blado wychoxzi. nie poto mamy czuly ekran do obzlugi zeby go przytepiac. mam leo dwa miesiace i pozostalo czekac na swypa. post pisany jak wida  na hd2
HTC ONE X <- NOTE LG3D SGS+ MOZART ARC DHD N900 N8 i4G DESIRE Z SGS MM 3GS HD2 OMNIA2 XPERIA1 G1 i780 E71 OMNIA1 E90 DIAMOND N95_8GB N95 ARTEMIS i2G P910i P900i WIZARD MDA_COMPACT ASUS_TYPHON e650 Motorola_a920 XDAII Nokia_6600 i inne...

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 20, 2010, 10:23:27 »
nie opwiadajcie bajek. pisaniw na klawierce hd2 jest fatalnr. mam raczej nie grobe palce i od dwich miesiecy nie moge tej klswiatury oswoic. porownanie z iphonem blado wychoxzi. nie poto mamy czuly ekran do obzlugi zeby go przytepiac. mam leo dwa miesiace i pozostalo czekac na swypa. post pisany jak wida  na hd2

Tak jak napisałem. Telefon mam od niedawna ale nie uważam aby było to tak tragiczne. Bawiłem się chwileczkę iphonem ale nie pisałem nic.... z ciekawości będę musiał porównać. Nie mam również doświadczenia z innymi dotykowymi telefonami. Do tej pory zawsze telefony z klawiaturą numeryczną. No był pewien okres gdzie posiadałem FS Loox N520 ale tam raczej używałem rysika i odczytu tekstu pisanego właśnie rysikiem.
Dla mnie nie jest tak tragicznie. Wszystko jednak jest subiektywnym odczuciem.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 20, 2010, 14:19:28 »
Myślę, że głównym problemem klawiatury HTC jest podążanie liter za placem. Przez dużą czułość często wpisuje się litera inna niż ta, którą prawidłowo się nacisnęło za pierwszym razem. Moim zdaniem wyłączenie tej funkcji w dużej mierze załatwiło by sprawę. Ktoś wie czy to jest wykonalne? Zablokowanie podążania za palcem.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 20, 2010, 14:43:34 »
Jak to zwykle bywa, opinie są rozbieżne :) Chodzi mi głównie o to, czy da się tak "poprawić" LEO, żeby pisać na nim bez większych problemów chociaż zwykłe sms-y (nie myślę tu o dłuższych tekstach, bo to raczej będzie trudne). Czy może lepiej zainwestować jeszcze w TP2 w dobrej cenie i mieć komfort obsługi kosztem szybkości/wydajności?

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 20, 2010, 15:04:41 »
Przyznam się, że w momencie premiery chciałem mieć Touch Pro2. Tak jakoś wyszło że mam HD2 i nie żałuję. Jak na razie uważam że jest rewelacyjny (oczywiście ze swoimi drobnymi wadami:) ). Patrząc na ceny obu modeli to są zbliżone (zerkam na allegro). Mimo wszystko brałbym HD2 z powodu na wydajność.
Jeśli natomiast do tej pory dużo pisałeś smsów to faktycznie będziesz musiał się troszkę przyzwyczajać do klawiatury na ekranie dotykowej.

Tak czy inaczej życzę udanego wyboru. Będziesz zadowolony i tak bo w końcu oba to HTC  :grin:

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 20, 2010, 16:08:33 »
sprawdzal ktos swype? http://pdaclub.pl/forum/oprogramowanie-ppc/swype-juz-do-pobrania-d/ sam sie zastanawiam bo na filmie wyglada niezle..... tylko o ile dobrze rozumiem do poprawnego dzialania musi byc spolszczenie. Moze ktos wie czy musi byc spolszczony system czy tylko aplikacja?
BTW uzywam tez iphona i moim zdaniem poza czuloscia ekranu wazne jest przyzwyczjenie sie do pisania opuszkiem palca - nie umiem tego lepiej okreslic- i trafiac w konkretna litere. Ja na poczatku takze "wciskalem" np litere obok wlasciwej. Tak czy siak wymaga to troche wprawy ale pozniej na dobra sprawe prawie nie uwazalem co dotykam i bylo ok....  B)
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 16:15:16 wysłana przez Klimson »

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 20, 2010, 16:13:38 »
sprawdzal ktos swype? http://pdaclub.pl/forum/oprogramowanie-ppc/swype-juz-do-pobrania-d/ sam sie zastanawiam bo na filmie wyglada niezle..... tylko o ile dobrze rozumiem do poprawnego dzialania musi byc spolszczenie. Moze ktos wie czy musi byc spolszczony system czy tylko aplikacja?
No raczej będzie potrzebny Polski słownik.
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline piobar

• *
  • 64
    • http://www.tanieagd.pl
  • Sprzęt: HTC WIZARD->ETEN X500->HTC DIAMOND->HTC HD2->ARC S
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 20, 2010, 16:31:06 »
Mam problemy z pisaniem jak zalozyciel watku i choc palce mam szczuple nie wiele sie zmienilo po 3 mc uzywania. owszem czlowiek sie nieco przyzwyczaja i pisze z czasem lepiej ale do idealu daleko. Testowalem Resco Keyboard, Fingerkeyboard2 i oslawiony na xda TouchPal. Moim zdanim pisze sie na nich podobnie, z poczatku wydaja sie nawet lepsze od systemowej ale z czasem okazuje sie ze bledy robi sie takie same jak wczesniej na systemowej. Dodatkowo te doinstalowane klawiatury zawsze u mnie robia jakies problemy, albo maja dziwny uklad, albo sa problemy z trybem poziomym lub klawiatury sie przelaczaja na jakas systemowa ot tak, generalnie wolniej wszystkie dzialaja. W koncu wrocilem wiec do systemowej ze wzgledu na szybkosc i sprawnosc dzialania, a rzeczywista i odczuwalna poprawe przynosi zmniejszenie czulosci w BsB, do idealu jednak daleko. Podobnie jak wielu czekam z utesknieniem na Swype PL. Przy okazji dodam ze mam porownanie z iphonem bo kupilem taki synowi. Roznica w pisaniu na korzysc iphone jest bardzo duza, wlasnie ze wzgledu juz wczesniej wyzej wymienionego przez kogos, w iphone litery "nie podazaja za palcem", mozna nacisnal literke i przesunac lekko palec na sasiedni klawisz, a oprogramowanie klawiaturki to odpowiednio interpretuje i literka nie zmienia sie.

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 20, 2010, 20:38:09 »
Baz przesady panowie i panie ( jesli tu zagladaja) da sie normalnie uzywac klawiature.. napewno nie jest gorzej niz w topazie i blackstonie.. te nowsze oemy juz fajnie dzialaja... jasne ze mozna kliknac obok, ale kwestia przyzwyczajnia.. ja tez nie mam malych raczek .. i jakos daje rade ..
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 21, 2010, 12:35:12 »
Zdania, jak widać, są podzielone. Czy myślicie, że te problemy wynikają z wady wyświetlacza, czy są raczej wynikiem niedopracowanego softu?

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 21, 2010, 12:39:22 »
Zdania, jak widać, są podzielone. Czy myślicie, że te problemy wynikają z wady wyświetlacza, czy są raczej wynikiem niedopracowanego softu?

To wynika z braku klawiszy :D

*

Offline mika34

• **
  • 175
  • X1 > Touch Pro 2>HD2> Galxy S
  • Sprzęt: Galaxy, Wave
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 21, 2010, 12:49:54 »
Jasne, że czasem sie zdaża kliknąć obok. Niby nie jest źle, ale czasami podczas nacisniecia spacji na samym srodku wskakuje przecinek lub kropka co bardzo mnie irytuje. Lub także podczas kasowania wyrazu klikamy caly czas w tym samym miejscu a czasmi zamiast kasowac mi tekst wyskakuje literka "m" lub "l". W trybie landscape bywa jeszcze ciekawiej, gdyz podczas kasowania tekstu potrafi wyskoczyc "p" lub "j" a literki te są położone ok 1cm od klawisza backspace.

Nie wiem co jest tego przyczyna, czy to wyswietlacz czy oprogramowanie. Zaobserwowalem takie i podobne zjawiska na wielu romach - o ile nie na wszystkich. Nie często się to zdarza, ale jednak występuje.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 12:52:21 wysłana przez mika34 »
"Życia się nie kupi, za to sprzedać łatwo!"

*

Offline sh97m97n

• **
  • 147
    • Komputery UMPC, technologie mobilne, PDA, Smartfony
  • Sprzęt: HTC HD2, iPhone 3GS, iPad 64GB .... itd
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 21, 2010, 17:29:52 »
http://montecristoff.com/hd2tweak.htm - sporo opcji konfiguracji czulosci klawiatury. Naprawdę da się osiągnąć efekt bliski iPhone.
---
Homo sum et nihil lupus ex ovo esse puto :)

*

Offline el.kamilus

• 318
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 21, 2010, 20:55:02 »
http://montecristoff.com/hd2tweak.htm - sporo opcji konfiguracji czulosci klawiatury. Naprawdę da się osiągnąć efekt bliski iPhone.

Ja dopiero co dobrałem się do HD2Tweak-a. Po odpaleniu ilość wszelakich opcji mnie powaliła. Tak swoją drogą zastanawiam się czy ten program będzie w stanie zastąpić takiego BsB + Advanced Config jednocześnie. Nie chce mnie się instalować ich wszystkich.
Jak ktoś ma większe doświadczenie w tych programach to proszę o info... może być na PW aby nie robić OT. Z góry dzięki.

*

Offline sh97m97n

• **
  • 147
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 21, 2010, 21:08:54 »
BsB ci nie zastapi, poniewaz BsB dla przykladu robi screenshoty, ale ilosc opcji przemawia na korzysc hd2 tweaka.
Ten Tweak to tylko wpisy rejestru w pigulce, czyli nieco mniej od BsB, ale dobrane z glowa i rozwiazuja wiele mitycznych problemow. Ja w BsB suwakow nie tykalem raczej, od chwili kiedy wpisy rejestru zaczely sie dokumentowac na xda i tutaj.
W tweaku pobaw sie zwlaszcza klawiatura.  Na goraco porownuje 3gs, ktorego uwazam w tej kwestii za niedoscigniony  wzorzec i powiem tak, jezeli wykazac chec i troche sie pobawic to temat tego watku nalezy uznac za niepotrzebny, poniewaz po konfiguracji naprawde przyjemnie mozna tapac po ekranie HD2
---

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 21, 2010, 21:42:53 »
BsB ci nie zastapi, poniewaz BsB dla przykladu robi screenshoty, ale ilosc opcji przemawia na korzysc hd2 tweaka.
Ten Tweak to tylko wpisy rejestru w pigulce, czyli nieco mniej od BsB, ale dobrane z glowa i rozwiazuja wiele mitycznych problemow. Ja w BsB suwakow nie tykalem raczej, od chwili kiedy wpisy rejestru zaczely sie dokumentowac na xda i tutaj.
W tweaku pobaw sie zwlaszcza klawiatura.  Na goraco porownuje 3gs, ktorego uwazam w tej kwestii za niedoscigniony  wzorzec i powiem tak, jezeli wykazac chec i troche sie pobawic to temat tego watku nalezy uznac za niepotrzebny, poniewaz po konfiguracji naprawde przyjemnie mozna tapac po ekranie HD2

Przyznam, że ta odpowiedź pomogła mi chyba w podjęciu decyzji :) Może mógłbyś napisać, jakich ustawień w tweaku użyłeś, aby otrzymać zadowalający poziom obsługi klawiatury w LEO? Myślę, że nie tylko ja będę Ci wdzięczny :)

*

Offline sh97m97n

• **
  • 147
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 21, 2010, 21:53:35 »
Prościej jak w tym tweaku już się nie da. Wszystkie opcje są pogrupowane, i bardzo dokładnie opisane. Inaczej niż to bywa w BsB naprawdę działają po zatwierdzeniu. Sugeruje jeśli ktoś jest zielony albo nie zna angielskiego wybrać opcje sugerowane (advise).
Ja nie korzystam obecnie z wibracji i dźwięków, ktoś może chcieć je mieć włączone.
Naprawde nic nie popsujesz, korzystaj :)

[edit]
Widzę tam nawet polskojęzyczną wersję tweaka.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 22:13:12 wysłana przez sh97m97n »
---

*

Offline czeczek

• 319
  • Sprzęt: cztery es
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 23, 2010, 11:20:50 »
Prościej jak w tym tweaku już się nie da. Wszystkie opcje są pogrupowane, i bardzo dokładnie opisane. Inaczej niż to bywa w BsB naprawdę działają po zatwierdzeniu. Sugeruje jeśli ktoś jest zielony albo nie zna angielskiego wybrać opcje sugerowane (advise).
Ja nie korzystam obecnie z wibracji i dźwięków, ktoś może chcieć je mieć włączone.
Naprawde nic nie popsujesz, korzystaj :)

[edit]
Widzę tam nawet polskojęzyczną wersję tweaka.

Dałbyś radę kolego napisać w dwóch zdaniach "jak przestawić klawiaturę HD Tweakiem aby z niej korzystać".
Jak dla lamera.

*

Offline 8000

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 23, 2010, 22:27:03 »
Najgorsze nie jest samo pisanie a błędy romów, chyba wszystkich (na razie testowałem fabryczny i storm 1.2). Otóż chodzi o dziwne zachowanie się telefonu w momencie pisania sms, np piszemy, po chwili telefon przewinie smsy w górę na starsze pozycję sam z siebie, albo przy przełączeniu na klawiature numeryczną, aby np wstawić znak zapytania, kursor przestawi się na początek wiadomości, to takie moje spostrzeżenia po paru dniach użytkowania i chyba 20 hard resetach (telefon świeży bez dodatkowych programów żeby nie było) ogólnie jestem zadowolony z zakupu, fajna zabawka, gps super, zadzwonić się da, a do sms porażka 100%  :)

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 23, 2010, 22:49:42 »
Dodam jeszcze od siebie samoczynne wyłączanie się wibracji klawiszy w trakcie pisania. Na każdym ROMie jaki miałem...

*

Offline sh97m97n

• **
  • 147
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 23, 2010, 23:15:18 »
Jak pisałem nowy WWE, klepie pocztę, SMS nie wysylam. Może jeden dziennie, nie mam takich objawów. T9 wylaczony, jest bardzo dobrze. Bywam w 3city mam nieruchomosc w Wejherowie, vonski o ile kojarze jesteś z 3city. Może jakaś kawa na Gdanskiej albo w Kaszubie ? Czasami mam wrażenie ze mój jest ewenementem jak poczytam posty ;)
---

*

Offline mika34

• **
  • 175
  • X1 > Touch Pro 2>HD2> Galxy S
  • Sprzęt: Galaxy, Wave
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 23, 2010, 23:57:18 »
Najgorsze nie jest samo pisanie a błędy romów, chyba wszystkich (na razie testowałem fabryczny i storm 1.2). Otóż chodzi o dziwne zachowanie się telefonu w momencie pisania sms, np piszemy, po chwili telefon przewinie smsy w górę na starsze pozycję sam z siebie, albo przy przełączeniu na klawiature numeryczną, aby np wstawić znak zapytania, kursor przestawi się na początek wiadomości, to takie moje spostrzeżenia po paru dniach użytkowania i chyba 20 hard resetach (telefon świeży bez dodatkowych programów żeby nie było) ogólnie jestem zadowolony z zakupu, fajna zabawka, gps super, zadzwonić się da, a do sms porażka 100%  :)

Owe przewijanie, o ktorym wspominasz spowodowane jest tym nowym HOTFIXEM do smsów. Wczesniej bylo tak, ze gdy chciales odpisac na wiadomosc danej osoby, z ktora juz miales kilkanascie smsow, kilkadziesiat musiales poczekac az sie wszystkie zaladuja i dopiero wtedy wyskakiwala klawiatura i mozna bylo zaczac pisac text.

Teraz jest inaczej. Od razu po tapnieciu na wiadomosc jestesmy w stanie odpisywac, ale gdy tylko wszystkie smsy sie zaladuja htc messaging przenosi nas w gore do smsa, ktorego "tapnelismy" na ekranie głownym i go podswietla. Niedorozwinięte rozwiązanie wolnego ladowania sie smosów jak dla mnie.

Jesli chodzi o drugą przez Ciebie opisaną sytuację - jeszcze mi sie nie zdazyla.
"Życia się nie kupi, za to sprzedać łatwo!"