Problem z połączeniem 3G w Erze.

• 6 Odpowiedzi
  • 1007 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bocian0

• *
  • 82
  • Sprzęt: Desire HD
Problem z połączeniem 3G w Erze.
« dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:08:35 »
Witam.
Mam taki problem a mianowicie w momencie kiedy korzystam z internetu na łączach operatora w tym przypadku Era nie zawsze działa on w trybie 3G tzn z automatu powienien się przełanczać na HSDPA i tak sie tez dzieje tyle że czasami to trwa tak długo że wolę go przełanczać recznie na zasadzie wyłącz i włącz połaczenia danych, czy jest taka możliwość aby trwało krócej.
Druga sprawa  też na tym samym łączu po wczytaniu jakiejkolwiek strony w Operze 10 Final nie wczytywane są do końca obrazki tylko sam tekst czasami jakaś tam ikona lub pojedyncza grafika dopiero po odświeżeniu tej samej strony jest ona ładowana w całości. Dodam iz na Wi-fi i przez kabel problem ten nie występuje.
Pozdrawiam.

Odp: Problem z połączeniem 3G w Erze.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:13:21 »
Witaj...,
Moim zdaniem może to być problem po stronie operatora, możesz być bardzo daleko od nadajnika 3G dlatego telefon długo myśli zanim sie z nim połączy, z tym 3G oczywiście, może to zwykłe obciążenie sieci. Natomiast jeśli problem ten nie występuje po WiFi to stawiam na sieć. Najlepsza metoda to metoda eliminacji. Jak będziesz w innym miejscu np oddalonym o 3km albo dalej to powinieneś być w zasięgu innego nadajnika 3G i zobacz jak to wtedy tam działa, jeśli problem ustąpi tzn że coś u Ciebie jest nie tak z tym nadajnikiem a jeśli problem będzie dalej no cóż, przyczyn może być naprawdę wiele
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2010, 13:15:08 wysłana przez Mrokus »

*

Offline bocian0

• *
  • 82
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:44:15 »
Właściwie nadajnik mam blisko sygnał też wporządku jeżeli chodzi o nasilenie o danej porze hmm sprawdzam w różnych dniach w różnych odstępach czasu problem potrafi się powtarzac. Z kolei jezeli chodzi o otwieranie stron nie ma na to reguły po prostu przez Wi-fi i na kablu jest ok na HSDPA powtorne odświerzanie każdej nowo otwartej strony to standard.
Byc może problem leży po stronie operatora nie wiem nie sprawdzałem najpierw chcę się upewnić czy sprzetowo i programowo jest wszystko ok, ale jak znam życie w obsługa techniczna Ery zastosuja spychologie czyli problem leży po stronie producenta oprogramowania lub sprzętu.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:49:29 »
zobaczy czy po przełączeniu na samo GSM czyli GPRS/EDGE czy problem nadal występuje ?

*

Offline bocian0

• *
  • 82
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 22, 2010, 13:59:08 »
Sprawdzałem jest identycznie z przełanczaniem trybów chociarz podkreślam nie dzieje się to zawsze.
Z otwieraniem stron jest tak samo zastanawiam się czy to nie kwestia ustawien Opery 10 poprzez wiersz poleceń opera:config.
Explorer otwiera mi strony w całości z tym że kompletnie nie nadaje się jako przeglądarka.

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 22, 2010, 14:06:36 »
a wiec droga elimiancji, jak dziala w Internet Explorer a nie dziala w Oprze to siec odpada. Zobacz w Operze w ustawieniach czy nie masz wlaczonej opcji OPERA TURBO, jak masz to ją wyłącz

*

Offline bocian0

• *
  • 82
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2010, 14:25:41 »
Operę Turbo mam wyłączona od samego początku myślę tu bardziej o ustawieniach po wpisaniu do paska adresu opera:config ale nie mam bladego pojecia co tam ustawic a co zmienic żeby czegos nie zchrzanic jest tych opcji trochę.