Po wymianie w płyty głównej słabo mnie słychać

• 6 Odpowiedzi
  • 1677 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Po wymianie w płyty głównej słabo mnie słychać
« dnia: Czerwiec 27, 2011, 17:06:23 »
Nie wiem, co jest grane.
Telefon mi się przegrzewał, czasem resetował, głośniczek troszkę trzeszczał - wkurzyłem się, oddałem do serwisu.
Pomijając to, że nikt mnie nie poinformował o zakończeniu naprawy (sam musiałem dzwonić i pytać - okazało się, że od kilku dni czekał do odbioru)...

Teraz jest gorzej niż było. w piątek telefon odebrałem z serwisu i chyba odeślę go im.
Wymienili mi płytę główną i zmienili oprogramowanie (też brandowane przez Erę, a raczej T-Mobile).

w tym momencie gdziekolwiek, skądkolwiek zadzwonię do kogokolwiek - słabo mnie słyszą.
Nie wiem, czy o jakiejś opcji zapomniałem w telefonie, ale non stop moi rozmówcy informują mnie, że albo im przerywa, albo bardzo cicho mnie słychać (ja ich słyszę zawsze głośno i wyraźnie).
I drugi problem -> różowawe wszystko psiakrew. Każdy biały element jest różowawy, gdzieniegdzie na ekranie widać dziwne plamy, w innym miejscu np. na klawiaturze ekranowej każdy przycisk jest od dołu odbarwiony. Twardy reset rozwiązał problem - na kilka godzin, potem znów to samo.

przeglądnąłem wszystkie opcje w telefonie - nie wiem, czym to jest spowodowane.
odesłać go, czy macie może jakieś pomysły, co przeoczyłem?

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
Odp: Po wymianie w płyty głównej słabo mnie słychać
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 27, 2011, 19:45:55 »
tak naprawdę to optymalnie by było wgrać stockowy rom fabryczny HTC - to byłaby informacja czy ten problem to hardware czy tylko soft
serwis to raczej ostateczność - chyba że ERA ma zablokowany CID na swoją sieć to wtedy raczej wyboru oprogramowania nie masz

serwisowałeś w Regenersis??? jak tak to mało prawdopodobny jest problem sprzętowy - inny soft powinien pomóc - ich części są lepiej sprawdzone od tych montowanych seryjnie

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 27, 2011, 20:15:01 »
Zostawiłem telefon w salonie Ery - nie mam dokumentów przy sobie, tak że nie powiem, gdzie był wysyłany do naprawy.
Napisali mi że telefon sprawdzony i sprawny, więc nie wiem...
Nie zdążyłem nawet zmienić softu, czy kontaktów zgrać z backupu.

jeśli to problem softu, to bardzo chętnie soft zmienię choćby na wypiek Budniu ( pozdrawiam ;) )
ale jeśli nie jest to problem softu, to wolę od razu zwrócić telefon do serwisu, żeby się zastanowili, co mi oddali.

przed chwilą ponownie telefon resetowałem i przy uruchamianiu raz mi zabarwiało, a raz nie - nie wiem, co o tym sądzić...

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 27, 2011, 20:26:29 »
a kiedy go kupiłeś i czy na osobę prywatną czy na firmę??? bo może masz możliwość wymiany na podstawie niezgodności z umową
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2011, 20:28:08 wysłana przez robix1999 »

*

Offline mwas

• 46
  • Sprzęt: Galaxy S4, HD2, MDA Compact V
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 27, 2011, 21:59:39 »
Masz czyściutki telefon. Załaduj w niego soft Budnia, skoro taki by Ci pasował i zobacz, jak będzie się zachowywał na nim. Wgranie innego ROMu to jest moment  :wink: Jak będzie OK, no to wiadomo - coś pochrzanili z softem ERY, chociaż dziwne by to było, bo używam go cały czzs i nic niedobrego się nie dzieje. Jak na innym ROMie będzie to samo, no to wiadomo, że dalej sprzętowo jest coś nie tak. Wtedy przywracasz oryginalny ROM (ładujesz go z karty pamięci) i telefon przywraca Ci się do takiego stanu, jakbyś go właśnie odebrał z serwisu   B) I wtedy niestety kolejna reklamacja, ale może tym razem nie przez salon ERY, tylko od razu kontakt z Regenersis  :wink: Tak przynajmniej ja bym postąpił.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 27, 2011, 22:10:50 »
tak, tylko soft oryginalny jaki wgrywam sobie z karty jest w wersji 1.66, czy jakoś tak. A to co mi wgrali ostatnio w serwisie, to jest jakaś inna / nowsza wersja.
Boję się, że jeśli przyszło by mi go odsyłać z powrotem do serwisu to mi gwarancji nie uznają, bo soft sobie sam zmieniałem...

z resztą to, ze mnie nie słychać po "drugiej stronie" to wydaje mi się być wina raczej mikrofonu, czy tak?

a kupiłem mojego Leo w komisie (ktoś kupił u Ery, odsprzedał komisowi, a komis mnie jakieś pół roku temu). Przy okazji w międzyczasie zmieniłem operatora i teraz też jestem teraz u Ery.
wszystkie dokumenty mam w innym mieszkaniu, jutro tam jadę i przy okazji miałem na myśli zwrócić go do serwisu.
Chciałem jeszcze tylko się upewnić przed tym krokiem, czy to nie jest może wina jakichś ustawień w telefonie, które przeoczyłem.
Bo bez względu na to, czy mam zamiar wymieniać oprogramowanie, czy nie - powinni mi oddać sprawny telefon, a tymczasem najgorsze jest to, że każdy z kim rozmawiam pyta mnie, czym mam słaby zasięg i dlaczego mnie tak cicho słychać.

Ponoć jest to tak, że na początku połączenia słychać mnie dobrze, a potem coraz ciszej i po kilku sekundach wręcz przerywa. A w drugą stronę nie ma zakłóceń - ja wszystko słyszę głośno i wyraźnie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2011, 23:22:21 wysłana przez StalowyMECH »

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 07, 2011, 21:45:19 »
Jakby ktoś był ciekawy:
Ponownie oddałem go na gwarancję do serwisu (Regenersis w Warszawie tak jak poprzednio).
2 raz wymienili mi płytę główną, podali nowy IMEI i nie napisali poza tym nic więcej.

Telefon jak na razie działa bez zarzutu, ładnie świeci i dobrze mnie słychać.