Po wgraniu Polskiego Romu tracę gwarancje ?

• 19 Odpowiedzi
  • 3285 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Po wgraniu Polskiego Romu tracę gwarancje ?
« dnia: Luty 09, 2010, 23:17:40 »
Witam , zakupiłem Leo w Austrii. Pytałem w tej sieci czy mi wgrają PL Menu , powiedzieli że nie posiadają , dlatego spytałem czy jak sobie sam wgram to czy stracę gwarancje, odpowiedź brzmiała że nie stracę gwarancji. Możliwe że ten Leo jest bez CIDa.
Jak teraz sprawa wygląda ?
Czy jeśli nie mam CIDa to mogę wgrać dowolny polski ROM bez wgrywania HardSPLa i dalej będę się cieszył gwarancją ?
A jeśli jest CID to wtedy muszę wgrać HardSPL , dopiero polski ROM i wtedy nie mam gwarancji ?

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: Po wgraniu Polskiego Romu tracę gwarancje ?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2010, 23:26:59 »
Czy jeśli nie mam CIDa to mogę wgrać dowolny polski ROM bez wgrywania HardSPLa i dalej będę się cieszył gwarancją ?
Tak.
A jeśli jest CID to wtedy muszę wgrać HardSPL , dopiero polski ROM i wtedy nie mam gwarancji ?
Tak. Ale możesz ją przywrócić, o ile awaria sprzętu tego nie uniemożliwi.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2010, 23:41:49 »
Możliwe że ten Leo jest bez CIDa.
Mało prawdopodobne.
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 10, 2010, 15:25:37 »
Jak mogę sprawdzić czy jest CID czy go nie ma ?
A jeśli bym chciał nie gotowany tylko oryginalny polski ROM wgrać do Leo to też musi być wgrany SPL aby obejść CIDa ?

np tutaj znalazłem ROM i polski LangPack http://www.sunnysoft.com/htc/ .... mogę bez obaw wgrać jedno i drugie ?
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2010, 15:37:49 wysłana przez Caporeira »

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2010, 16:01:15 »
Sprawdź w Ustawieniach/Dane Telefonu/Informacje o Oprogramowaniu.
Tam sza pozycję Wersja ROM'u, ja mam - 1.66.xxx.1. Interesuje Cię to co jest w XXX, to jest "kod kraju/regionu przeznaczenia"
ROMu z takim kodem musisz szukać.
Jeśli chodzi o CID - trzeba przyjąć, że jest obecny. Teoretycznie sprawdzić to można próbą wgrania innego ROMu - wywali błąd.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2010, 18:59:47 »
A jeśli kupiłem telefon w Polsce, bez operatora, to wgrywając np ROM przyklejony na górze tego działu tracę gwarancję?

A wogóle to szukam jakiegoś ROMU po wngielsku - taki mam i wolę - więc pewnie poszukam gdzies (np. na htcpedii) - tylko czy gwarancja od razu jest out?

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 10, 2010, 20:57:07 »
A jeśli kupiłem telefon w Polsce, bez operatora, to wgrywając np ROM przyklejony na górze tego działu tracę gwarancję?

A wogóle to szukam jakiegoś ROMU po wngielsku - taki mam i wolę - więc pewnie poszukam gdzies (np. na htcpedii) - tylko czy gwarancja od razu jest out?
Jeżeli wgrasz dowolny Rom z gotowanych to tracisz gwarancję ale zawsze możesz ponownie wgrać oryginalny Rom i mieć gwarancję.

Każdy oryginalny Rom jest w j.ang dopiero po instalacji tego Rom-u możesz doinstalować nakładkę spolszczającą lub pozostać przy ang. wersji.
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2010, 22:31:54 »
witam was. jestem.posiadaczem leo od dwoch tygodni w sieci t-mobile UK i chcialbym zmienic oryginalny rom na rom w wykonaniu bysia. i chcialbym sie dowiedziec od was czy gdybym wgral rom od bysia i pozniej cos by sie stalo z leo to ktory rom trzeba wgrac aby serwis t-mobila nie zauwazyl ze bylo cos kombinowane? czy ten romze strony htc bedzie odpowiedni czy musze szukac innego? pozdrawiam.
LEO GORA!!! ;)

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2010, 22:38:47 »
witam was. jestem.posiadaczem leo od dwoch tygodni w sieci t-mobile UK i chcialbym zmienic oryginalny rom na rom w wykonaniu bysia. i chcialbym sie dowiedziec od was czy gdybym wgral rom od bysia i pozniej cos by sie stalo z leo to ktory rom trzeba wgrac aby serwis t-mobila nie zauwazyl ze bylo cos kombinowane? czy ten romze strony htc bedzie odpowiedni czy musze szukac innego? pozdrawiam.
LEO GORA!!! ;)
Musisz wgrać firmowy rom od operatora. Poszukaj na XDA.
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 11, 2010, 19:04:49 »
znalazlem cos takiego rapidshare.com/files/325391476/RUU_Leo_TMO_UK_1.43.110.2_Radio_Signed_15.26.50.07U_2.04.50.22_2_Ship.exe czy ktos z was moglby to przetestowac i zobaczyc czy dziala? bede bardzo wdzieczny.

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 11, 2010, 19:55:27 »
Ty chyba żartujesz ?
Znalazłeś coś, gdzieś na rapidzie i chcesz żeby ktoś to wgrywał w celu ochrony Twojego sprzętu ?
Juz pomijam fakt, że nawet jeśli jest to ROM własciwy dla TMobile, to nie powinno się go wgrywać na sprzęt od innego operatora, wręcz instalator raczej nie pozwoli.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 19:57:10 wysłana przez may »

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 11, 2010, 20:28:37 »
chodzi o to ze sa forumowicze dla ktorych sprawdzenie romu zajmie chwile a ja jestem poczatkujacym uzytkownikiem PPC a forum jest miejscem gdzie mozna znalesc zyczliwych ludzi ktorzy pomagaja takim laikom jak ja. a po twojej wypowiedzi wnioskowac mozna ze z twojej strony na pomoc nie mozna liczyc.

*

Offline may

• 2541
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2010, 20:55:05 »
Tu nie chodzi o pomoc tylko o ryzyko uwalenia sprzętu.
Jeśli tego nie rozumiesz to nawet się nie bierz za zmianę ROMu.
Szukanie ROMów przypadkowo na rapidzie czy nie daj boże torrentach to szukanie problemów.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 20:57:49 wysłana przez may »

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 11, 2010, 21:20:48 »
rozumiem mozliwosc wystapienia bricka ale doswiadczeni uzytkownicy wiedza jak maksymalnie ograniczyc ryzyko.link do rapida pochodzi z xda

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 11, 2010, 21:34:14 »
rozumiem mozliwosc wystapienia bricka ale doswiadczeni uzytkownicy wiedza jak maksymalnie ograniczyc ryzyko.link do rapida pochodzi z xda
Podaj link do strony z tym ROMem, może ktoś już to instalował i Ci pomoże. Takie podawanie linka od razu do rapida może budzić wątpliwości nawet wśród tych chętnych do pomocy.
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline RICHARDO1

• 16
  • Sprzęt: HTC DHD
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 12, 2010, 01:57:32 »
@poli811 zobacz tutaj http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=605852

Ja do mojego HD2 z Vodafone UK wgrywałem inny 1.48 (goldcard) aby sprawdzić czy ekran nadal wariuje, niestety tak i wgrałem s powrotem 1.43 Vodafone UK i HD2 poszedł do serwisu... 

pozdrawiam Rychu UK

« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 02:14:37 wysłana przez RICHARDO1 »

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 13, 2010, 20:54:56 »
sciagnelem  rom  stad http://rapidshare.com/users/258XUJ czy ktos moglby mi pomoc co mam zrobic dalej? wgrac rom bysia wedlug instrukcji? jezeli sie cos nie powiedzie to wgrywam sciagniety rom rowniez zgodnie z ta instrukcja?

*

Offline eomaciu

• 40
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 13, 2010, 21:38:48 »

Jeżeli wgrasz dowolny Rom z gotowanych to tracisz gwarancję ale zawsze możesz ponownie wgrać oryginalny Rom i mieć gwarancję.

a mogę prosić o link do tematu który opisuje jak zrobić dump oryginalnego softu ze swojej słuchawki?

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 14, 2010, 03:34:45 »
pdaclub.pl/forum/blackstone/rom'y-htc-hd-z-play-i-orange-oraz-instrukcja-jak-wykonac-dump-romu/

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 27, 2010, 01:21:27 »
Sprawdź w Ustawieniach/Dane Telefonu/Informacje o Oprogramowaniu.
Tam sza pozycję Wersja ROM'u, ja mam - 1.66.xxx.1. Interesuje Cię to co jest w XXX, to jest "kod kraju/regionu przeznaczenia"
ROMu z takim kodem musisz szukać.
Jeśli chodzi o CID - trzeba przyjąć, że jest obecny. Teoretycznie sprawdzić to można próbą wgrania innego ROMu - wywali błąd.
Moja wersja ROMu to 1.48.407.1 (71294) GER
Czy jest jakaś możliwość wgrania PL menu bez utraty gwarancji ? (to że później ewentualnie można próbować przywrócić oryginalny soft to wiem)

[mod]Odpowiedź na to pytanie padła już w tym dziale kilkadziesiąt razy. Użyj opcji szukaj.[/mod]
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 10:32:16 wysłana przez vonski »