Hi.
Jestem klientem Play od bez mała trzech lat, i bynajmniej nie krzywduję sobie! Owszem, czasem bywają problemy z zasięgiem, ale tylko podczas przemieszczania się poza miastami. Są to jednak sytuacje sporadyczne, które bez wątpienia mają miejsce u każdego operatora. Wcześniej mieliśmy numery w Plusie i Orange. Z Orange było najwięcej problemów. Tam mimo teoretycznie max zasięgu często nie można było prowadzić rozmowy. Moim zdaniem poziom sygnału był jakoś sztucznie podbijany. Ale jak?
Jeśli komuś zależy na idealnej jakości rozmowy, to może oczywiście związać się z którymś z trzech "starych" operatorów. Będzie zadowolony, ale kieszeń trochę wydrenowana. Ja godzę się z gorszą jakością w zamian za minuty. Czy ktoś poza Play da Wam za 36 (brutto) zł 180 minut do pozostałych operatorów i NIELIMITOWANE połączenia wewnątrz sieci oraz na stacjonarne? Jeśli tak, to proszę o informację. Zaraz się przeniosę!
Wracając do tematu, z Play jest problem (jak już ktoś wcześniej zauważył) podczas przełączania miedzy ich nadajnikami i Plusa. Telefon stara się za wszelką cenę zalogować do słabego sygnału Play, co powoduje chwilowe utraty zasięgu. Można sobie z tym radzić poprzez wskazanie w ustawieniach sieci na stałe Plusa. Ale wtedy rodzą się dwa problemy:
1. W chwili utraty zasięgu Plus na telefonie wyświetla się informacja, i trzeba wykonać ręcznie ponowne logowanie w chwili kiedy telefon wejdzie ponownie w zasięg. Automatyczne logowanie następuje tylko wtedy, kiedy mamy ustawiony wybór operatora na Auto. No ale wtedy jest problem wyżej opisany z ciągłym przelogowywaniem się między Play i Plus.
2. Play płaci Plusowi za dzierżawę BTS'ow. Dlatego też jeżeli telefon jest zalogowany na stałe do Plusa przez dłuższy czas, to zostaje jakoś dziwnie wylogowany. Dziwnie, gdyż na telefonie jest pełny zasięg, ale jak ktoś się próbuje do nas dodzwonić to otrzymuje informacje że telefon poza zasięgiem. Otrzymałem nieoficjalną oczywiście informację od pracownika Play, że to oni sami wylogowują telefon po pewnym czasie, aby zmniejszyć kwoty które muszą płacić Plusowi. Czy to prawda? Nie wiem! Ale brzmi rozsądnie.
Reasumując, są pewne problemy i niedogodności z Play. Ale ogólnie nie jest źle. Jakość jest rekompensowana niskim abonamentem i dużą liczbą minut w jego ramach. Można sobie kupić Skodę lub Mercedesa. Oba samochody zawiozą nas do celu. Oczywiście, Mercedes w większym komforcie i trochę szybciej. Ja jednak jeżdżę od lat Skodami. Nie lubię przepłacać!
DUDUS
HD2, wcześniej Diamond I, Kaiser. Wszystkie w Play