Play - problem z logowaniem się w przekaźnikach Plusa

• 30 Odpowiedzi
  • 9123 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Play - problem z logowaniem się w przekaźnikach Plusa
« dnia: Marzec 01, 2011, 13:14:38 »
Chciałem się dowiedzieć czy jest jakiś patent na taki mankament.
Mianowicie, tracę zasięg z sieci Play i przełącza mi się na przekaźnik Plusa (poznaję po ikonce roamingu).
A często mam tak, że nie mam zasięgu, a jak próbuje się gdzieś dodzwonić, wykręcam numer i po chwili mam całkiem ładny zasięg z sieci Plus ... no ale w tym czasie nikt się do mnie nie dodzwoni. Czy Leo ma jakieś problemy z przechodzeniem na inne przekaźniki ?
Posiadam
Radio: 2.15.50.14
ROM: blackSideDown 2.03.23139 PLK

*

Offline cervandes

• **
  • 165
    • http://www.vw-passat.pl
  • Sprzęt: SGS2, E2370
Odp: Play - problem z logowaniem się w przekaźnikach Plusa
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2011, 15:27:45 »
ma. Ten złom jak zgubi zasięg to muszę włączyć tryb samolot, wyłączyć i zasięg wraca. Np na parkingach podziemnych w centrach handlowych mi gubi. Rozwiązaniem u mnie jest wyłącznie 3g i ręczne zalogowanie do Plusa, dzięki lepszemu zasięgowi tej sieci mam mniejsze problemy z właśnie taką bzdurą że spoglądam na telefon a tu pyk - kresek brak - i nie wiem od kiedy tak naprawdę.

Zabawka dla ludzi którzy co 3 minuty włączają ekran żeby sprawdzić czy się jeszcze nie zawiesił, nie stracił zasięgu bądź nie przeoczyli jakiegoś smsa  :ok:
Każdy pierwszy raz buduje nas samych

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 01, 2011, 16:38:59 »
Nie powiedziałbym, że jest to problem słuchawki - raczej sieci. Mam identyczny problem na dumbphonie.
Jeśli jest wybrany tryb wyboru sieci "Automatyczny" to "gubi" zasięg. Jeśli przestawię go na "Ręczny" i wybiorę sieć
Play (albo Plus - bez różnicy) to trzyma idealnie. Ten sam telefon z kartą Ery/Freem/Orange działa idealnie na "Automacie".
Lost in universe.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2011, 16:40:08 »
SOA#1: dziwne, a u mnie działa :) Z kartą Playa też go przez jakiś czas używałem i też nie było aż takich cyrków.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 22:54:13 wysłana przez vonski »

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2011, 11:43:01 »
Problemem nie jest telefon, lecz przełączanie między nadajnika  Play i Plusa. Obecnie pracują nad rozwiązaniem tego problemu, żeby przełączanie było płynne. 

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2011, 13:27:04 »
Sr, ale nie mogę wytrzymać jak widzę Wasze wypowiedzi o sieci Play i pomyślę o reklamie, która się akurat pokazała mi w tym wątku na banerze "4G w całej Polsce". Boże jak bzdura, jak może być 4G jak zwyczajnego zasięgu nie ma ? Ludzie kiedy otrzeźwiejecie i kupicie sobie karty od PRAWDZIWEGO operatora, a nie wirtualnego korzystajacego tylko z nadajników innych ? IMO zawsze Wam się takie gówna będą przytrafiały w Play do czasu gdy nie postawią swoich nadajników i nie zrobią swojej infrastruktury, co nigdy nie nastąpi. Wyrzućcie te karty SIM na smietnik i kupcie sobie w jakiejś normalnej sieci tzn Era, Plus, Orange - reszta to gnioty jakich mało, wynajmujące tylko możliwość korzystania z nadajników. Wyobraźmy sobie, że autor tego wątku będzie stał obok mnie (mam Plusa) i w miejscu gdzie będziemy stali zasięg się bedzie zmieniał z 2G na 3G lub z nadajnika na nadajnik, to zgadnijmy czyj telefon wykona pierwszy tą zmianę, mój czy kolegi ? Odpowiedź jest chyba oczywista, że mój operator w pierwszej kolejności zadba o swojego klienta, a nie o klienta firmy trzeciej. Tyle ode mnie na temat sieci Play, a problemy z nią związane IMO w 90% mają swoje podłoże właśnie w tym co opisałem powyżej - BRAK SWOJEJ INFRASTRUKTURY i choćby skały srały, to te czy inne problemy ZAWSZE będziecie mieli i nikt lekarstwa nie znajdzie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 13:33:07 wysłana przez Budniu »

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2011, 14:34:28 »
Ogólnie się zgadzam i mam podobne zdanie, ale mam jedną wątpliwość:

takie gówna będą przytrafiały w Play do czasu gdy nie postawią swoich nadajników i nie zrobią swojej infrastruktury, co nigdy nie nastąpi.
Play nie planuje budowy kompletnej własnej sieci szkieletowej? Do końca świata będą jechać na nadajnikach Plusa?

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 03, 2011, 15:40:08 »
Może i planują, ale póki co to z całą pewnością działają "w chmurze" czyli te ich 4G to jest o kant dupy. Poza tym sądzę, że bazę jak zbudują to nastąpi za lat 10 czy 20 (zobacz ile czasu rozwijały się sieci Plus, Orange, Era - pierwszy telefon, a raczej samą kartę SIM kupiłem w Erze w 1998 lub 1999 roku) minęło ponad 10 lat, a i tak we wszystkich sieciach zdarzaja sie "placki" bez zasięgu. I pamiętajmy, żaden inny operator nie chwali się tak mocno jak Play 4G - na jakiej podstawie ??? Że co, że nie mają, czy że nie widzą na tym polu popytu - nie sądzę. Po prostu jest, ale w naszym "trzecim świecie" jeszcze raczkuje i chwalić się nie ma czym.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 15:42:00 wysłana przez Budniu »

*

Offline famous

• **
  • 151
  • Sprzęt: Nokia E63
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 03, 2011, 16:14:45 »
Przecież Play nie jest operatorem wirtualnym. Mają swoje BTSy, a tam gdzie ich nie ma korzystają z zasięgu Plusa. Nie wiem czy już jest czy dopiero wejdzie, ale miał być płynny handover pomiędzy sieciami, więc problemy z zasięgiem powinny ustąpić, bo w razie konieczności telefon przełączy się nawet w trakcie rozmowy, bez jej przerywania. Zdarzają się problemy - zresztą pisałem o nich pod ankietą o operatorach (wiele ich im wytknąłem), ale dla mnie - klienta indywidualnego - rachunki niższe dwa albo nawet trzy razy niż w Plusie, rekompensują pewne niedogodności w kwestii zasięgu. Ustawienie go na sztywno na Plusa z reguły rozwiązuje problem.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 03, 2011, 17:30:19 »
Co do rachunków to może i prawda, ale IMO coś za coś tzn. albo stabilność połączeń, albo niższe rachunki. Jak pisałem, żyjemy w trzecim świecie gdzie nawet systemy operacyjne (WP7) dotrą oficjalnie po premierze w Moskwie, tak więc ja wybieram coś co już jest, a nie dopiero ma być.

*

Offline cervandes

• **
  • 165
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 03, 2011, 18:38:47 »
@Budniu - co Ty za brednie szerzysz? Play od pierwszego dnia posiada swoje nadajniki i pokrywa nimi w 3g około 90% powierzchni miast. Np usługa play online działa tylko będąc w zasięgu sieci własnej P4. Można zresztą za darmo sprawdzić w telefonie czy korzysta się z sieci własnej czy z roamingu wewnętrznego.

I mimo, że mam abo w orange od prawie 10 lat to mam też drugą kartę z właśnie playa i używam z powodzeniem od pierwszych testów P4 w których brałem udział. Żadnych problemów z zasięgiem, żadnego zrywania połączeń, mało tego - z metrowym batem na dachu mam zasięg play online 3g w domku letniskowym na kompletnym zadupiu prawie 80km od granicy miasta Gdańsk gdzie takie sieci jak plus, era czy orange oferują cudowny gprs.

Nie masz bladego pojęcia o temacie skoro wliczasz P4 do grona operatorów wirtualnych ala Heyah czy Sami Swoi.

EDIT:

Niedowiarkom polecam zajrzeć na stronę playa

http://internet.playmobile.pl/maps/map

i wybrać play - online
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 18:42:31 wysłana przez cervandes »

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 03, 2011, 19:51:01 »
Link, który podałeś to mapa zasięgu, a nie lokalizacji nadajników. A zasięg w Play ... jak wiadomo uzależniony od Plusa.
Nie mam zamiaru się z Toba wykłócać, ale wobec tego wytłumacz mi po jaką cholerę tkwią w umowie z Plusem , z kórej najprawdopodobniej nie wyjdą nigdy: http://blogplay.pl/2010/08/romaing-krajowy-na-dlugo-i-bedzie-lepiej/
Poza tym szalone 4G z tego co czytam to chwyt marketingowy: http://blogplay.pl/2011/02/4g-czyli-kij-w-mrowisko/
I ostatnia rzecz jak wytłumaczysz te wszystkie wątki na wielu forach w sieci na temat dupnego zasięgu Play i internetu w nim ?
Podaj jakieś logiczne argumenty, poparte źródłem wiadomości, a nie wypisujesz, że Ty od iluś lat używasz i jest ok, IMO to żaden argument. A mapa, którą podlinkowałeś - tak jak pisałem to mapa zasięgu (czyli w tym również Plus), a nie lokalizacja nadajników.
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2011, 19:52:47 wysłana przez Budniu »

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 03, 2011, 20:40:40 »
Witam!
Popieram Budnia, Play ma dupny zasięg ( no może jest lepiej w dużych miastach), sprawdzone z autopsji.
Mieszkam w Niemczech ale często w sprawach zawodowych jestem w Polsce. Mam kartę Play ( głównie z powodu ważność karty 12- m-cy). Podróżując bardzo często stwierdzam  brak zasięgu (chociaż mapa mówi co innego), a jakość rozmów beznadziejna, dlatego też mam często (praktycznie zawsze) ustawiony sztywny wybór sieci na Plusa  ratując się w ten sposób by była możliwość prowadzenia rozmów. O połączeniu z netem w drodze (na Play-u) to trzeba zapomnieć.
Nie ma takiego problemu na fonie z karta niemiecką ( mam dostęp z Plusa albo Orange zawsze jest Ok i to w lasach.).
Więc kolego cervandes nie bajdurz - no chyba, że za to Tobie placą :wink:
A 4G to może jest na budynku w Centrali Play w W-wie  :D.
Pozdrawiam

*

Offline damkol

• 837
  • Tajne przez poufne.
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 03, 2011, 20:43:54 »
W linku pokazanym przez cervandes Play pokazuje SWÓJ zasięg, a nie Plusa. Tak więc, to jest pokrycie nadajnikami sieci
macierzystej.
Jeśli chodzi o 4G to zdaje się ze Play zagrał marketingowo i nową usługę nazwał (właśnie - nazwał) jak sieć nowego typu.
Ichniejsze "4G" z prawdziwą siecią 4 generacji ma niewiele wspólnego.
Lost in universe.

*

Offline cervandes

• **
  • 165
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 03, 2011, 20:59:55 »
Link, który podałeś to mapa zasięgu, a nie lokalizacji nadajników. A zasięg w Play ... jak wiadomo uzależniony od Plusa.

mylisz się. Tak jak napisałem - masz wejść w mapę i wybrać play online - to jest zasięg ich nadajników a nie plusa. Po uwzględnieniu zasięgu plusa pojawia się cały kraj. Napisałeś, że play nie ma swojej sieci szkieletowej a to jest brednia i ją zdementowałem. Napisałeś że jest to operator wirtualny - również nie miałeś w tym racji.

Więc kolego cervandes nie bajdurz - no chyba, że za to Tobie placą :wink:

Nikt za nic mi nie płaci. Jakość rozmów jest taka sama w każdej sieci z której korzystałem i jest zależna od telefonu z jakiego rozmawiałem ja bądź mój rozmówca. Jak miałem jakiś badziew pokroju Siemensa S55 czy szmirowate SE T610 i 630 to owszem, rozmowa była słaba. Ale na rasowych słuchawkach klasy 6310i czy wcześniej 2110 bo to od niej zaczęła się moja przygoda z komórkami nigdy na jakość połączenia nie narzekałem. Teraz mam dwa pudełka: Desire i HD2 i w obu jakość jest taka sama a HD2 pracuje właśnie w sieci Play.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 03, 2011, 21:16:30 »
W zasadzie nie o tym ten wątek. Zgadzam się, poniosło mnie z tym, że nie mają swoich nadajników - jakieś tam mają, ale to wszystko. Do czasu gdy będzie obowiązywała umowa, którą podlinkowałem użytkownicy Play, będą mieli problemy, o których piszą userzy nie tylko tutaj, ale na paru innych forach:
- a to internet,
- a to brak MMS,
- a to brak zasięgu,
- a to zbyt długie przelogowywanie się między nadajnikami (co jest oczywiste przy dwóch różnych sieciach i działaniu na zasadzie roamingu - bo tak właśnie Play korzysta dotychczas z Plusa, może handover coś zmieni),
- a to karta SIM z dziwaczną ilością PIN-ów (znaczy styków nie mylić z kodem PIN),
- a to ...... coś tam jeszcz było.
Moja konkluzja jest taka co do tytułu, u jednych się coś dzieje u innych nie, ale w przypadku tej sieci najczęściej to wina operatora, a nie złych ustawień sprzętu. Skutkiem czego z poziomu użytkownika w 90% nic nie poradzimy i trzeba tak żyć.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 03, 2011, 21:28:56 »
Jakość rozmów jest taka sama w każdej sieci z której korzystałem i jest zależna od telefonu z jakiego rozmawiałem ja bądź mój rozmówca.
Z całym szacunkiem- guzik prawda.
Pół roku temu kończyła mi się umowa (w Erze) i bardzo kusił mnie Play- ceny mają bezkonkurencyjne i to zarówno słuchawek jak i usług. Ale tknięty przeczuciem (i narzekaniem w sieci) zainwestowałem całe 5zł na starter Play Fresh, żeby się przekonać na własnej skórze ile w tym prawdy. I niestety muszę potwierdzić wszystkie złe opinie. Jeśli nie zalogujesz się na sztywno w Plusie to z zasięgiem są ciągle problemy, zwłaszcza jeśli mieszkasz w dużym mieście, które (teoretycznie) jest już w zasięgu ich własnych nadajników, ale w intensywnej śródmiejskiej zabudowie często przełącza się na Plusa. Notorycznie zrywało mi połączenia, po przelogowaniu z Play na Plusa często szukał zasięgu przez kilka minut, tam gdzie był zasięg Play ale słaby (jedna kreska) praktycznie nie dało się i tak rozmawiać. Testowałem 3 miesiące na iP 3GS, HD2 i kilu innych sprzętach. Po tym doświadczeniu wiem, że na pewno nie skuszę się na Playa, póki nie będzie miał kompletnej własnej sieci szkieletowej.
Żeby nie było- w biurze mam internet z Play Online na kartę i jestem z niego zadowolony. Ale to inna bajka, bo siedzę na 4 literach na miejscu.

*

Offline cervandes

• **
  • 165
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 04, 2011, 10:19:43 »
współczuję - ja mam kartę play fresh z rewelacyjnym numerem (kupiłem na potrzeby działalności) i używam od 2 lat. Z żadną słuchawką wcześniej nie miałem problemów - a miałem tą kartę w Nokii 5000, E52, X1, E5 i obecnie HD2. Tylko ten złom HD2 ma problemy z zasięgiem i to niezależnie od sieci - jak Orange zgubi zasięg to też go nie odzyska - tyle tylko, że Orange owszem lepiej kryje siecią więc utrata zasięgu jest mniej realna niż w przypadku Playa - i tu się zgadzam.

Na jakość połączeń powtarzam - nigdy nie miałem powodu do narzekania.

*

Offline famous

• **
  • 151
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 04, 2011, 12:20:50 »
zwłaszcza jeśli mieszkasz w dużym mieście, które (teoretycznie) jest już w zasięgu ich własnych nadajników, ale w intensywnej śródmiejskiej zabudowie często przełącza się na Plusa.
Mieszkam w dużym mieście z dużą ilością BTS Play i nie mam najmniejszych problemów z zasięgiem, czy jakością rozmów - są idealne. Szczerze mówiąc jeśli chodzi o jakość rozmów to nie miałem z nią przez dwa lata jak mam nr w Play żadnego problemu. Prawdziwa groteska zaczyna się podczas jazdy samochodem i wjeżdżania w miejsca, gdzie zasięgu Play brak. Zdarza się, że nie ma się zasięgu ani jednej, ani drugiej sieci przez 1-2 minuty, bo telefon wariuje próbując logować się raz to do szczątkowego zasięgu Play, raz do silnego zasięgu Plusa.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 06, 2011, 10:01:55 »
Hi.

Jestem klientem Play od bez mała trzech lat, i bynajmniej nie krzywduję sobie! Owszem, czasem bywają problemy z zasięgiem, ale tylko podczas przemieszczania się poza miastami. Są to jednak sytuacje sporadyczne, które bez wątpienia mają miejsce u każdego operatora. Wcześniej mieliśmy numery w Plusie i Orange. Z Orange było najwięcej problemów. Tam mimo teoretycznie max zasięgu często nie można było prowadzić rozmowy. Moim zdaniem poziom sygnału był jakoś sztucznie podbijany. Ale jak?

Jeśli komuś zależy na idealnej jakości rozmowy, to może oczywiście związać się z którymś z trzech "starych"  operatorów. Będzie zadowolony, ale kieszeń trochę wydrenowana. Ja godzę się z gorszą jakością w zamian za minuty. Czy ktoś poza Play da Wam za 36 (brutto) zł 180 minut do pozostałych operatorów i NIELIMITOWANE połączenia wewnątrz sieci oraz na stacjonarne? Jeśli tak, to proszę o informację. Zaraz  się przeniosę!

Wracając do tematu, z Play jest problem (jak już ktoś wcześniej zauważył) podczas przełączania miedzy ich nadajnikami i Plusa. Telefon stara się za wszelką cenę zalogować do słabego sygnału Play, co powoduje chwilowe utraty zasięgu. Można sobie z tym radzić poprzez wskazanie w ustawieniach sieci na stałe Plusa. Ale wtedy rodzą się dwa problemy:

1. W chwili utraty zasięgu Plus na telefonie wyświetla się informacja, i trzeba wykonać ręcznie ponowne logowanie w chwili kiedy telefon wejdzie ponownie w zasięg. Automatyczne logowanie następuje tylko wtedy, kiedy mamy ustawiony wybór operatora na Auto. No ale wtedy jest problem wyżej opisany z ciągłym przelogowywaniem się między Play i Plus.
2. Play płaci Plusowi za dzierżawę BTS'ow. Dlatego też jeżeli telefon jest zalogowany na stałe do Plusa przez dłuższy czas, to zostaje jakoś dziwnie wylogowany. Dziwnie, gdyż na telefonie jest pełny zasięg, ale jak ktoś się próbuje do nas dodzwonić to otrzymuje informacje że telefon poza zasięgiem. Otrzymałem nieoficjalną oczywiście informację od pracownika Play, że to oni sami wylogowują telefon po pewnym czasie, aby zmniejszyć kwoty które muszą płacić Plusowi. Czy to prawda? Nie wiem! Ale brzmi rozsądnie.

Reasumując, są pewne problemy i niedogodności z Play. Ale ogólnie nie jest źle. Jakość jest rekompensowana niskim abonamentem i dużą liczbą minut w jego ramach. Można sobie kupić Skodę lub Mercedesa. Oba samochody zawiozą nas do celu. Oczywiście, Mercedes w większym komforcie i trochę szybciej. Ja jednak jeżdżę od lat Skodami. Nie lubię przepłacać!

DUDUS

HD2, wcześniej Diamond I, Kaiser. Wszystkie w Play

*

Offline cervandes

• **
  • 165
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 06, 2011, 11:40:53 »

2. Play płaci Plusowi za dzierżawę BTS'ow. Dlatego też jeżeli telefon jest zalogowany na stałe do Plusa przez dłuższy czas, to zostaje jakoś dziwnie wylogowany. Dziwnie, gdyż na telefonie jest pełny zasięg, ale jak ktoś się próbuje do nas dodzwonić to otrzymuje informacje że telefon poza zasięgiem. Otrzymałem nieoficjalną oczywiście informację od pracownika Play, że to oni sami wylogowują telefon po pewnym czasie, aby zmniejszyć kwoty które muszą płacić Plusowi. Czy to prawda? Nie wiem! Ale brzmi rozsądnie.

?! Co to za bzdury? Od początku istnienia tej sieci mam karty P4 - wcześniej tą jeszcze z testów z numerem 793 a teraz z nowszej puli 883 i nigdy nie miałem najmniejszych problemów nawet podczas długiego użytkowania telefonu w stałym zalogowaniu do nadajników plusa. Nie używam na tej karcie transmisji danych więc nie muszę przebywać w strefie taniego internetu play - mam więc telefon miesiącami zalogowany do sieci plus. Nigdy nie miałem problemu z jakimś wylogowywaniem, nikt nigdy się nie skarżył że nie może się do mnie dodzwonić.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 06, 2011, 12:23:02 »
Hi.

Ja piszę tylko jakie są moje spostrzeżenia. I to nie na jednym aparacie, gdyż mamy w firmie 5 numerów. Opisana sytuacja występuje w centrum Krakowa. Palmofony (HD2 i HDmini, poprzednio Diamond, Asus P320, Kaiser) ustawione na pasmo GSM. I zawsze przy ręcznym zalogowaniu do Plus po kilku-kilkunastu godzinach występuje ten objaw. Zapytałem zatem znajomego gościa z Play o co chodzi, i on udzielił mi takiego wyjaśnienia. Czy prawdziwe? Nie wiem. Wiem tylko że aparaty są zawsze po pewnym czasie w opisany poprzednio dziwny sposób "częściowo" jak gdyby wylogowywane.

Jeśli Kolega cervandes nie ma takich problemów, to należy się tylko cieszyć. Może Kolega też nie musi się ręcznie logować do sieci Plus w przypadku utraty zasięgu (oczywiście przy nie automatycznym wyborze operatora)! Jeśli tak, to proszę o informację w jaki sposób Kolega skonfigurował urządzenie aby osiągnąć taki efekt. Bo mnie się nie udało, a przeglądałem przez lata wiele forów (zarówno naszych jak i anglojęzycznych).

:)
DUUS

*

Offline cervandes

• **
  • 165
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 06, 2011, 12:49:34 »
nie mam worka antystatycznego niestety pod ręką żadnego, szukałem więc zastępczego sposobu na usunięcie zasięgu w telefonie - jak pakowałem telefon do metalowej skrzynki z lekami to narzeczona spojrzała jak na wariata, niestety zasięg pozostał. Jak wpakowałem telefon do mikrofalówki to patrzyła jak na idiotę - niestety zasięgu telefon nadal nie stracił. Nie wybieram się dziś na wioski a niestety mieszkam w centrum Gdańska i nawet w piwnicy mam komplet kresek.

Starałem się nagrać filmik i Ci udowodnić ale niestety, nie mam warunków. Jak coś wymyślę to wrócę do tematu.

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 06, 2011, 13:18:54 »
Hi.

Ale tu nie ma czego udowadniać. Ja Ci wierzę, że nie masz opisanego problemu. Co jednak poradzić, kiedy u mnie on występuje. Fakt, od paru miesięcy nie sprawdzałem, więc dziś przetestuję ponownie.

A swoją drogą, czy nie irytuje Cię fakt, że jak masz ustawioną ręcznie sieć na Plus i jadąc samochodem tracisz zasięg (co się jednak w długich trasach zdarza), to trzeba "popchnąć" urządzenie aby się ponownie zalogowało, mimo że po chwili już jest w zasięgu? No chyba że tak się dzieje tylko w moich urządzeniach :sad:

DUDUS

*

Offline cervandes

• **
  • 165
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 06, 2011, 19:55:08 »
mnie nie wkurza bo raczej się nie przemieszczam, a zwłaszcza nie w sezonie zimowym. Ale zdarzyło mi się w ostatnim kwartale walnąć kilka trasek przez okolice gdzie kompletnie nie ma zasięgu żadna sieć i nigdy nie zauważyłem braku zasięgu w HD2.

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 12, 2011, 15:30:40 »
mnie nie wkurza bo raczej się nie przemieszczam, a zwłaszcza nie w sezonie zimowym. Ale zdarzyło mi się w ostatnim kwartale walnąć kilka trasek przez okolice gdzie kompletnie nie ma zasięgu żadna sieć i nigdy nie zauważyłem braku zasięgu w HD2.
Mógłbyś napisać co masz wgrane w Leo, jakie radio , jaki rom i jak skonfigurowany tel ?

Mój Leo nawet dość często pomimo ręcznego znalezienie zasięgu z Plusa i Playa to ani do jednej ani do drugiej nie chce się zalogować. Mam również często taki objaw iż złapię zasięg np z Playa i jest na full, po jakiś 15 sekundach pojawia się ikona G i wykrzyknik przy zasięgu.
Mam nokie n73 też w Play i nie zauważam w niej aby gubiła zasięg (w tym samym pomieszczeniu).

*

Offline cervandes

• **
  • 165
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 12, 2011, 16:18:26 »
nie mam nic wgrywanego, radio stockowe, rom stockowy

wersję mogę sprawdzić ale i bez sprawdzania wiem, że najnowsza.

« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 05, 2011, 22:26:00 »
Hej,
to i ja się włączę - mam HTC HD2, jestem w trakcie przeniesienia numeru z Plusa do Play (powody znane - ceny ceny i jeszcze raz ceny). Mieszkam w dużym mieście (a nawet b. dużym) wiec klopotow z zasiegiem nie mam. Ale - coś dziwnego dzieje mi się z....... zestawem głośnomówiącym w samochodzie:) Mimo że włożyłem kartę PLUSA (jeszcze miesiąc aktywną) to i tak sygnał mi ginie (tzn brak sygnału na wyświetlaczu zestawu i zamiast nazwy sieci, która w przypadku HTC HD 2 pojawia się jako 3G PLUS,  pojawia się nazwa zestawu CS coś tam chyba). Co dziwne, ta sama karta w poprzednim telefonie (i780) działa bez zarzutu i nazwa sieci PLUS GSM jest zawsze:). Czyli - to raczej coś z telefonem musi być ( a rom 3.14 oficjalny ze strony HTC). Ja mam inne pytanie - czym NEGATYWNYM skutkować może ustawienie sieci PLUS na stałe jak będę miał w PLAY-u kartę? Bo z poniższych maili widzę, że można i tak się czyni. Czyli - w czym problem? Jakie ew. minusy?
Pozdrawiam

« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 10, 2011, 16:59:00 »
Z minusów to pewnie będzie dostęp do droższego internetu i w momencie utraty zasięgu (o czym dowiesz się dopiero jak spojrzysz na ekran) musisz ręcznie się połączyć - taka chyba była procedura z tym zasięgiem - to wszystko oczywiście na zasięgu Plus GSM

*

Offline famous

• **
  • 151
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 21, 2011, 20:55:30 »
W nowych taryfach nie ma już podziału na zasięg Play/Plus jeśli chodzi o pakiety DATA.