pare pytan odnosnie ROM dla HD2

• 16 Odpowiedzi
  • 5380 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pare pytan odnosnie ROM dla HD2
« dnia: Marzec 07, 2010, 12:06:01 »
Witam,

Mam pare pytan odnosnie ROM. Dopiero od niedawna posiadam HTC HD2, ale dosc duzo czytalem juz forów(xda, pda i inne) na jego temat, ROM, radio. Problem polega na tym ze im wiecej czytam tym bardziej sie gubie...dlatego prosilbym o mala pomoc....
1. czy jest duza roznica miedzy romem np. Duttys Leo Multilang 2.3 a najnowszym oryginalnym....w opisie tego Romu jest tylko info o zmianach do poprzedniej wersji Duttyego a nie ma nic o roznicach miedzy oryginalnym Romem a tym...czym ewentualnie kierowac sie przy wyborze najlepszego Romu...
2. Jaki Rom polecacie dla osoby ktora chce korzystac z HD2 głownie do: filmow, muzyki, rozmow, sms, e-mail, GPS -Automapa, internet...a prawie wogole do gier....Czy jest sens w tym wypadku wogole zmieniac ROM...no i jakies radio pasujace do danego Romu...

Pozdrawiam!

Odp: pare pytan odnosnie ROM dla HD2
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2010, 12:36:47 »
Moje przemyślenia odnośnie ROM-ów:

1. NIE MA NAJLEPSZEGO ROMU !!! - Musisz po prostu sprawdzić, który "leży" tobie najbardziej. Przykład: W HTC Blackstone baardzo spasował mi ROM Laurentiusa z XDA. Próbowałem więc różnych "Laurentiusów" na Leo i w moim odczuciu "klapa". Romy niedopracowane, jakby robione na szybko. No i skończyłem na Topixie Kwbr-a.

2. Przewaga "gotowanego" ROMu dla mnie jest taka, że nie ma tam śmieci (Co-Pilot) i jest on zmodyfikowany (czasem to wada i trzeba szukać innego ROMu) i często gotowy do pracy. Tak nie jest z oryginalnym co nie znaczy, że nie można go modyfikować (ja leniwy jestem).

3. Jak już znajdziesz ten właściwy to... go nie zmieniaj - taka dobra rada. Przekonałem się wielokrotnie, że lepsze jest wrogiem dobrego... 
Pozdrawiam.
Romek.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2010, 12:53:59 »
Ok, dzieki za info. W takim razie potestuje i zobacze jak sie sprawuja...moze cos dobiore do siebie...
Pozdr!

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2010, 15:02:24 »
Hej! Pozwole sobie na napisanie Ci slowa "radze". Radze Ci, zastanow sie, czego oczekujesz od innego ROMu, po co chcesz zmieniac? Jak pisal Dawid (sh97m97n) w jednym z watkow ponizej (cos "rom firmowy takze moze byc stabilny"), zarowno stabilnosc, jak i ladny wyglad uzyskasz w ROMie stockowym (firmowym). Jesli tylko na tym Ci zalezy, to - moja sugestia - pozostan przy ROMach od HTC. Uwazam, ze trzeba miec "to cos" konkretnie, aby zmieniac ROMy. To cos, to np potrzeba wiecej storage, lub chec do zabawy, albo poszukiwanie innych drog, albo .. sedno mam nadzieje zalapales. Ja od tygodnia uzywam jednego ROMu, poprzednio przez ponad 2 tygodnie testowalem. Moj katalog z ROMami zajmuje ponad 4GB, testowalem ponad 20 ROMow (roznych odmian i wersji), moi znajomi smieja sie juz ze mnie, kiedy mowie "o cyganach" :grin:. A ja - szczerze - na razie mam dosc. Mam sluzbowy telefon i ustawione odpowiednie przekierowania, ale brak wlasnego, bo mi sie zwiesil a nie zauwazylem, jest jednak meczacy. Z tym, ze ja to lubie i moim celem, oprocz poznania, bylo uzyskanie wiekszej ilosci storage w systemie. Celem tez byl ladniejszy wyglad, ale poniechalem, bowiem nie udalo mi sie zmusic do stabilnej, dlugofalowej  pracy z moja paczka aplikacji zadnego ROMu 6.5.x.
Niestety co dobre dla jednego, to niekoniecznie dla drugiego, dlatego, jesli chcesz inny ROM, musisz sam testowac. Najlepszym przykladem jest radio, ktore ostatnio zmienilem z 2.08.50.08_2 na 2.07.50.27_2, pomimo ochow i achow na xda, w moim przypadku zjadalo aku w oczach (czas pracy przy malo intensywnym uzyciu ~18h, standardowy inet (mail: 1. 10min (50kB), 2. 15 min (headers only), RSS co 3h + troche rozmow). A z nowym, np dzis: powyzsze + dla RSS co 1h (20ch, ~7MB/dzien) + troche rozmow, 18h i 34% zjedzone, mam ciagle 66%. ROM ten sam, poprzednie radio chwalone pod niebiosa, a te dziala tak ... Nie wiem jeszcze za duzo n/t stabilnosci, bo przy poprzednim buzzowalem na Gmap, przyszedl telefon i nie moglem odebrac, czyli wspolpraca gprs + gsm siadala.
Jak widzisz, loteria - wieeele prob, rezultat niepewny. Wszystko zalezy od Twoich aplikacji, modyfikacji, uzycia sprzetu i sieci w jakiej pracujesz. Ja to akurat lubie, pouzywam przez jakis czas i znowu bede robil za testera  B) Tylko, ze wlasnie tego trzeba chciec.

Jeszcze kilka uwag:
- zmiany ROMow zdecydowanie najlepiej wykonywac po formacje MTTY, uskutecznilem wiele dziwnych zwisow czystych ROMow bez formatowania (vide: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=623356),
- nie brac sobie do serca uwag "u mnie nie dziala", "nie dopracowany" etc, samemu sprawdzic (tylko pamietac o MTTY!!!), akurat ROMy UltimatePOWER ciesza sie najwyzsza opinia w zakresie stabilnosci (vide: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=631042), Larentius, jako jedyny, ma wlasna grupe testerow. Niestety jego ROMy sa "as is", przygotowane do pracy z konkretnym radiem i aplikacjami (i waza ... ok 300MB :grin:),
- tu ponawiam rade z MTTY,
- ROMy Miri i Dutty sa "close to stock", moga byc najszerzej uzywane, bo maja stosunkowo malo zmian, ale..
- kazda wycieta/zmieniona aplikacja niesie za soba mozliwosc pozostawienia w systemie "smiecia", ktory moze (bedzie) rzutowal na stabilnosc (nie spotkalem jeszcze ROMu, ktory - jak sie przyjrzec \windows i rejestrowi - nie ma smiecia),
- po kilku niesnaskach pomiedzy Chefami, kilku przenioslo sie na htcpedia.com, takze tam tez trzeba by spojrzec, aby miec pelny obraz,
- ciagle uwazam, ze najladniejszy jest LostInAsia, ale na ~5prob, raz mi sie udalo stabilnie postawic, a i to nie na dlugo,
- najlepiej ROM wgrywac z karty, poprzedzajac jego wgranie formatem MTTY (nudze, wiem, ale to serio wazne!) :ok:

Ok, sie rozpisalem, mam nadzieje, ze sie komus przyda. Generalnie, to fajna i pouczajaca zabawa. Mnie popchnela do myslenia o wlasnym ROMie (hehe, kuchnie juz mam).

Acha, zostalem z Leo Lite 3.0.0 na 21983xda, radio jak wyzej. To jest ~240MB free storage po instalacji, malo smiecia i zbednych aplikacji. Musialem tylko sciagnac kompas i dlubnac mocniej w cabie, ale dzieki temu juz to umiem i mam w koncu dzialajacy z GPSem i GMapami kompas w polskiej lokalizacji, ktory (och! w koncu) mowi do mnie po angielsku i miesci mi sie odleglosc na przycisku :E ! Po moich instalkach zostalo mi ~170MB wolnego, system w miare stabilny, nie liczac sytuacji, gdy ponad 20 aplikacji pracuje od kilku dni -> zawsze jakas sie zwiesi, jednak (i tu sila stabilnego LeoLite) system jest stabilny, zwieche da sie zamknac, ewent. sys restartnac bez problemu: ZADNEJ zwiechy SYSa, czy SoD, lub innego freeze'a.

Z pozdrowieniami,
Pozdrawiam, Darek

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2010, 15:47:06 »
Tak z ciekawości czemu piszesz ze najlepiej wgrywać z karty, skoro gdzie nie spojżałem zawsze pisali - najlepiej przez AS a w ostateczności przez akrtę, ale lepiej tego unikać? Sam wgrywałem z 10 romów i wszystkie przez synchronizację, ani razu przez kartę... czy to się czymś różni?

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 07, 2010, 15:58:40 »
W zasadzie kwestia bezpieczenstwa: odpadaja mozliwe problemy z kabelkiem i pecetem, cala transmisje masz wewnatrz urzadzenia. Wszyscy starzy wyjadacze na xda takze zalecaja ten sposob (choc, trzeba przyznac, jest dluzszy). Ja tez mam takie odczucia - system byl stabilny po flashu zawsze z karty (+ MTTY!), z usb nie zawsze. Moja jedyna udana probna z LIA, takze wyszla z karty. Moze magia, ale nie znajac kodu odpowiedzialnego za to, wole uzywac (i polecac) tego, co u mnie sie sprawdza.
Pozdrawiam, Darek

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 07, 2010, 18:49:35 »
Acha, zostalem z Leo Lite 3.0.0 na 21983xda, radio jak wyzej. To jest ~240MB free storage po instalacji, malo smiecia i zbednych aplikacji.

Generalnie masz sporo racji w tym co piszesz. Ja też przetestowałem ostatnio kilkanaście ROMów ale wróciłem do tego samego co Ty. Miałem wcześniej jego wersję 1.66 i 2.02 i kolejna mnie tez nie zawiodła. I w pełni zgadzam się z twoimi argumentami odnośnie tego ROMu- super stabilny i mnóstwo wolnego miejsca, a tego dokładnie potrzebuję.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 07, 2010, 22:54:26 »
Dziekuje jeszcze raz wszystkim za odpowiedzi (szczegolnie d@r za szczegolowe i bardzo wyjasniajace opisy ROMow). Wgralem ostatecznie Official Rom HotFix Feb 2010 for HTC Leo ktory pojawil sie chyba wczoraj i jestem poki co zadowolony...Pewnie za kilka tygodni jak sie znudze tym ROMem to zaczne eksperymentowac z innymi ale poki co zostane przy tym.
Pozdrawiam!

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 08, 2010, 14:21:28 »
Co to za Leo Lite 3.0.0 - dajcie linka dla leniwych, proszę...
Pozdrawiam.
Romek.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 08, 2010, 15:59:49 »
Dziękuję. Spróbuję skoro tak polecacie. Ale to już będzie ostatnie.

Mam pytanie odnośnie MTTY - d@r bardzo poleca. Czy ktoś potwierdza magiczne właściwości? Pytam, bo mnie akurat nigdy nic się nie działo po kolejnych flaszowaniach. Czy to rzeczywiście ważne?
Pozdrawiam.
Romek.

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 08, 2010, 16:06:34 »
Mi też się nic nie dzieje, więc póki co MTTY sobie odpuściłem. Kasuję tylko /Aplication Data z karty przed wgraniem nowego ROMu.

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 09, 2010, 00:15:51 »
A ja np. nie kasuje tego folderu przez co kilka programów po zainstalowaniu ich na nowym romie ma już stare ustawienia i nie trzeba się bawić w to i wszystko działa.
Moze ktos mi za to wyjaśnić co to to MTTY? Ja zmieniam ROM najprościej jak się da po zrobieniu hspl po  prostu ściągam i instaluje rom z kompa.

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 09, 2010, 00:34:32 »
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=623356
Upraszczając - czyszczenie/defragmentacja miejsca w urządzeniu pod nowy ROM.
Taki format przed instalacją systemu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 00:36:16 wysłana przez may »
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 09, 2010, 13:40:47 »
Jak napisal May, jest to czyszczenie pamieci flash, miejsca gdzie wgrywamy ROM. Czyli wgrywajac ROM bez formatu, nadpisujemu istniejace dane w komorkach pamieci flash. Male piwo, gdy ROMy niewiele sie roznia, nie wiem, jak sie ma to do wielkosci - tzn czy wgrywajac podobny ROM bez jakis funkcji (np wersja Lite), ale mniejszy, czy wtedy sa problemy (nie nadpisujemy wszystkich, uzywanych wczesniej, komorek pamieci). Wieksze, gdy to sa zupelnie inne ROMy, z innych kuchni/drzew. Ja doswiadczylem problemow z tym zwiazanych: w pewnym momencie wszystko, co wgralem, wieszalo sie jak pies na sznurku w pogoni za kotem.
Dlatego caly czas polecam mtty (i wykonanie task 29) lub inna metode formatu flasha przed kazdym nowym flashowaniem (calosc to w koncu 3 minuty z papierosem, zaciskaniem kciuka i modleniem, ludzie :grin:). Oczywiscie nie u kazdego moga sie z tym zwiazane problemy pojawic, tylko po co ryzykowac czas i prace wlozona w instalacje i konfiguracje? No chociaz wtedy, jak nam sie wiesza podejrzanie nowo wgrany ROM! Jednak twierdze, ze rozrastajace sie dane moga w koncu wejsc w miejsce, gdzie pojawia sie "zaklocenia" [instalujac wingroze nikt z Was nie robi formatu partycji? :ohreally: bo to troche tak, jak zapodawac jeden system na drugim].

Aby nie bylo watpliwosci, mozecie we wskazanym wyzej watku na xda (jesli dobrze pamietam) wyczytac, ze firmowo przeprowadzony flash (upg. HTC) takze wykonuje format, z tym ze to chyba jest task28. Uzywanie przez nas hspl (i CustomRUU) wymaga "dorobienia" brakujacej funkcjonalnosci "z palca".

Acha, sorry za zwloke - brak czasu.
Pozdrawiam, Darek

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 09, 2010, 13:44:01 »
Dzięki Panowie...
Pozdrawiam.
Romek.

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 09, 2010, 13:48:37 »
Spox, dzieki dzieleniu sie, wszyscy dojrzewamy :ok: Jak pisze Leurentius na xda:
I'M LEARNING FROM YOU ,YOU ARE LEARNING FROM ME, TOGETHER IS POWER !!!
:grin:

I PS.
Spotkalem sie z sugestiami, by przed flashowaniem wykonywac HR, a nawet wgrywac oficjalny ROM, a pozniej docelowy, w kontekscie tego, co napisalem wyzej, jest zrozumiale, prawda?
Pozdrawiam, Darek